• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hoe en wat: Stormbanden

Hoe en wat:

Stormbanden

Heb je wel eens de voortent moeten vasthouden omdat het zo hard waait? Niks is vervelender! De oplossing hiervoor is een stormband. Stormbanden zijn er in verschillende soorten en maten en daarom is het van groot belang dat je de stormband koopt die jij nodig hebt in jouw situatie. In dit blog wordt er meer over de verschillende stormbanden verteld en in het bijzonder de Hendriks stormband set!

Stormbanden zijn stevige banden aan de tent die, met behulp van een haring en eventueel een veer, te fixeren zijn aan de grond. Er wordt wel eens gedacht dat deze banden bedoeld zijn om de voortent en/of luifel bij een storm onbeschadigd te houden. Dit is een logische gedachte want waarom anders de naam ''stormband''. Echter is het zo dat deze banden vooral bedoeld zijn voor een wat hardere wind, bij een echte storm moet de luifel toch echt naar beneden gehaald worden of worden weggehaald!

Een stormband is eigenlijk beter te omschrijven als een betere versie van een scheerlijn. Het verschil is dat een scheerlijn vooral wordt gebruikt voor het afspannen van een tent en een stormband gebruikt wordt voor het afspannen én verstevigen van de tent. 

Stormbanden zijn voor verschillende kampeerscenario's te koop. Deze banden zijn te vinden voor zowel voortenten en luifels, maar ook voor familietenten. 

Hoe en wat: Stormbanden
Hoe en wat: Stormbanden

Kampeerwereld tip:

Zorg ervoor dat je altijd stormbanden gebruikt. Iedereen is een ervaren kampeerder maar je weet maar nooit wanneer het slecht weer wordt. Stormbanden zijn immers goedkoper dan een nieuwe tent.

Hoe en wat: Stormbanden

In de basis zijn er drie verschillende type stormbanden voor de voortent en/of luifel. Ook voor de familietenten zijn er stormbanden, hier vertellen we meer over aan het eind van deze blog. Voor de voortent en luifel is er de stormband over de tent, de stormband aan een adapter en de stormband aan het frame.

  • Stormband over de tent
  • Stormband aan een adapter
  • Stormband aan het frame

Dit is een stormband waarbij je één band hebt die volledig in de breedte over de tent gaat. Deze wordt dan aan beide kanten aan de grond gefixeerd. Dit systeem zorgt ervoor dat de tent in zijn geheel naar beneden wordt gedrukt. Dit type stormband is universeel en kan dus worden gebruikt voor elk merk tent. 

Om de bevestiging uit te leggen: Je gooit de band over het dak van je voortent/luifel, bevestigt de veer en de haring aan beide kanten van de band en slaat deze haring in de grond.  

Hoe en wat: Stormbanden
  • Dit type stormband is universeel, je bent niet afhankelijk van het type model of merk voortent je hebt. Zorg alleen dat je stormband lang genoeg is
  • Deze stormband kan ervoor zorgen dat het doek van de tent beschadigd raakt door de wrijving op het dak van de tent
Hoe en wat: Stormbanden

Dit soort type stormbanden worden vandaag de dag het meest gebruikt. Het idee van dit type stormband is dat deze vastzit aan de zijkant van een voortent en/of luifel door middel van een adapter (zie foto). Dit systeem zorgt ervoor dat de tent aan de zijkanten naar beneden wordt getrokken. Bij deze stormband klik je de gesp van de stormband in de adapter van je voortent en/of luifel. Zodra dit vastzit trek je de band iets schuin naar beneden en sla je de haring in de grond. Om de stormband nog wat strakker te krijgen kan je gebruik maken van de afspanoptie aan de gesp van de stormband.

Hoe en wat: Stormbanden

Omdat de bevestiging met een adapter gaat is dit type stormband merk gebonden! Van dit type stormband moet het merk worden gekocht dat je ook hebt als voortent of luifel. 
Deze stormband wordt eigenlijk nooit standaard bij de aankoop van een voortent of luifel meegeleverd, maar is optioneel. Belangrijk is dus om bij latere aanschaf goed te kijken welke voortent of luifel je bezit! 

  • Tentdoek raakt niet beschadigd
  • Dit type stormband is niet universeel
Hoe en wat: Stormbanden

Het laatste type stormband voor de voortent en/of luifel is de 'stormband aan het frame’. Deze stormbanden worden vastgemaakt aan het frame (aan de binnenkant van de voortent of luifel) en dan recht naar beneden gefixeerd op de grond. Dit type stormband is universeel. De bedenkers van deze stormband geloven dat het frame het belangrijkste is om goed vast te zetten. Hendriks gaat hierin mee en heeft dus nu zelf ook dit type stormband op de markt gebracht!

Hoe en wat: Stormbanden

Het bevestigen van deze stormband is zo gedaan. De stormband(en) wordt in een hoek van de tent aangebracht. De band wordt gefixeerd om het frame en vanuit daar recht naar onder strak gespannen. Het bevestigen aan de grond gaat door middel van een schroefharing.

  • Tentdoek raakt niet beschadigd en je ziet de banden niet vanaf buiten. Ook dit type stormband is universeel.
  • Het doek wordt niet nog extra strakgetrokken doordat het frame onder het tentdoek zit
Hoe en wat: Stormbanden

Zoals hiervoor uitgelegd heeft Hendriks nu ook zelf een stormband. Het idee van de Hendriks stormband is om extra stevigheid te bieden aan het frame. Hieronder de handleiding voor deze stormband. Zoals je kan zien is deze stormband makkelijk in gebruik te nemen en zijn het 8 simpele stappen die uitgevoerd moeten worden. Zorg er wel voor dat de grond waar de voortent en/of luifel op staat zacht genoeg is om de schroefharing in te draaien. 

Hoe en wat: Stormbanden
Over Specialist (Tenten)
Met onze tenten-specialist vind je een tent waarmee je de meest geweldige kampeeravonturen gaat beleven. Lichtgewicht of juist met extra ruimte.