• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Kamperen met kinderen

Kamperen met (kleine) kinderen

Kamperen kan op verschillende manieren, maar het draait allemaal om hetzelfde. Genieten van rust, als het even kan heerlijk weer en prachtige omgevingen. Maar hoe kan je kamperen als je binnenkort ouders wordt of als je al een kleine dreumes hebt? Wij merken dat veel ouders kamperen met een kind toch wel spannend vinden. Hoewel het soms best een uitdaging kan zijn, is het niet nodig om je ergens druk over te maken. Je moet er ook vooral van genieten.

Om te gaan kamperen is er geen minimumleeftijd. Gewoon met een gezond verstand ervoor zorgen dat iedereen het fijn heeft. Veranderingen in de omgeving van een baby kunnen ervoor zorgen dat er slechter geslapen wordt. Ook is hitte een factor om rekening mee te houden. Waar je thuis de temperatuur wat beter kan controleren is dat in een kampeermiddel wat lastiger. Vergeet als kersverse ouders ook vooral niet om aan jezelf te denken. Kamperen moet ook vooral leuk zijn en als de verzorging van een baby thuis al zwaar is dan is het misschien wel verstandig om de kampeervakantie een jaartje uit te stellen.

Kamperen met kinderen

Kampeerwereld tip: 

Wanneer je baby in de nacht wakker is en moet huilen ga er dan wat sneller naartoe dan dat je thuis zou doen. Buren op de camping vinden het vaak minder vervelend als ze horen dat de ouders met de baby bezig zijn dan dat ze deze laten huilen met de gedachte dat het zal wel over gaan.  

Kamperen met kinderen

Ga je kamperen met een baby dan moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Zorg bijvoorbeeld voor een goede plek om luiers te wisselen. Neem een omkleedkussen mee van thuis. Het weegt niks en je hebt er op de camping ook alle gemakken van. De kleine kent dit kussen ook en het is vertrouwd. Ook is het tegenwoordig mogelijk om te selecteren op baby vriendelijke campings. Denk dan bijvoorbeeld aan (verwarmde) verschoonruimtes, de aanwezigheid van magnetrons en boxen bij zwembaden en speelruimtes. 

Kleine kinderen die nog niet kunnen lopen laat je niet snel door het gras kruipen. Zeker niet als het weer wat tegenzit. Neem hiervoor een kleed mee waarop de kleine heerlijk kan spelen en ontdekken. Bij voorkeur een kleed die waterdicht is aan de onderkant. Je kan deze dan zonder problemen in het natte gras leggen, maar ook als picknickkleed gebruiken.  

Voor de slaapjes tussendoor kan je een campingbedje gebruiken of speciale baby tentjes. Deze zijn allemaal vaak goed ventilerend en zijn ook voorzien van gaas zodat muggen en andere insecten niet bij de kleine kunnen komen. 

  • Let op bij het kiezen van de kampeerplek. Probeer altijd voor een schaduwplek te gaan, zodat de tent relatief koel blijft 
  • Maak gebruik van een katoenen tarp. Zet de tarp boven de tent zodat de zon niet direct op je tent schijnt. Dit kan eventueel ook met een schaduwdoek 
  • Leg je kindje in of op een bedje achter in de tent. Dit is vaak wat rustiger en tegenwoordig zijn er ook verduisterende slaapcabines. 
  • Gebruik ook voor de kleinste een selfinflating mat. Deze isoleren het beste zodat de kleine het niet koud krijgt. 
Kamperen met kinderen
Kamperen met kinderen

Kampeerwereld tip: 

Doe bij warm weer nooit de romper van de baby uit. Ondanks dat het wat warm kan zijn heeft een romper de functie om de luier op zijn plek te houden. Wanneer je toch de romper uit doet kan je wel raden wat je vervolgens schoon kan maken. 

Kamperen met kinderen

Goed slapen is voor iedereen een must. Ouders, kinderen en ook de buren op de camping. Je kan nog zo een mooie kampeerplek hebben of fantastisch weer maar als je slecht slaapt is dit niet goed voor het humeur. In de praktijk is het ook zo dat wanneer de kinderen goed slapen de ouders dit ook doen. 

Probeer kinderen lekker moe te maken. Veel buitenspelen en de camping ontdekken is meestal al voldoende en zeker als dit samen gaat met andere kinderen op de camping. Je zal merken dat kinderen dan bijna zin hebben om te gaan slapen. De eerste nacht zal nog even wennen zijn.  

De meeste tenten hebben tegenwoordig verduisterde slaapcabines. Dit helpt met de nachtrust van zowel de ouders als de kinderen. Omdat sommige wel heel donker zijn kan je altijd een klein nachtlampje ophangen. Op stroom of op een accu. Mocht een kind wakker worden dan is het niet helemaal donker en zal er minder snel paniek zijn. Een lampje is ook ideaal om nog even in bed een boekje te lezen of plaatjes te kijken. 

Op de camping gaat alles met meer ontspanning dan thuis, maar ook hier kan je afspraken maken over wanneer de kinderen uit bed komen. Zijn ze in de leeftijd dat klokkijken nog wat lastig is neem dan een wekker mee met een lampje. Bij een andere kleur licht mag er uit bed gekomen worden. Zo kan je kinderen toch een soort van laten uitslapen. Zeker voor de ouders kan dit heel fijn zijn. Al is het maar een kwartier.  

Er komt een leeftijd dat de kinderen verhuizen van de grote tent of caravan naar een kleinere bijzettent. Nu is het idee hiervan heel stoer alleen als het puntje bij het paaltje komt kan het ook heel spannend zijn. Hierbij een paar tips om de overgang soepel te laten verlopen zodat iedereen weer lekker kan slapen.

  • Laat voor zover het kan het kind mee helpen met het uitzoeken van de bijzettent. Zo hebben ze invloed op de tent en komt het meteen vertrouwder over. Ook het meehelpen bij het opzetten van de tent kan invloed hebben op het vertrouwen van de "nieuwe” slaapplek. 
  • Twijfel als ouder niet om in het begin een nachtje mee te slapen in de bijzettent. Misschien niet al te gezellig voor de wederhelft, maar je kan er wel een groot avontuur van maken en dit kan ervoor zorgen dat het de volgende nachten niet meer nodig is. 
  • Zorg voor een goed bed. Stel voor kinderen dezelfde eisen aan een bed voor op de camping als voor jezelf. Een goede slaapmat en slaapzak. Ook voor kinderen is comfort belangrijk en je wilt tenslotte niet dat ze het 's nachts koud krijgen. Gooi die luchtbedden het raam uit en kies selfinflating slaapmatten. Deze isoleren wel en zorgen voor een goede nachtrust.  
Kamperen met kinderen
Kamperen met kinderen

Kampeerwereld tip: 

Liggen er meer kinderen in dezelfde tent dan kan je van de bagagetassen een "muur” maken zodat ze ieder hun eigen helft hebben. Mocht dit niet genoeg zijn, kies dan voor een vis á vis bijzettent

Kamperen met kinderen

Iedere leeftijd vraagt om ander vertier. Zorg er daarom voor dat er genoeg activiteiten zijn voor kinderen. Dit kan een leuke binnenspeeltuin zijn, een groot zwembad met glijbaan, een animatie team en programma of snelle wifi. Om juist de ouders ook lekker te laten ontspannen is het wel zo fijn dat de kinderen zoveel vermaak hebben dat ze 's avonds heerlijk gaan slapen omdat ze moe zijn. Om het simpel te houden is vaak een voetbal al voldoende, of kies een spel van Outdoor Play.

Kamperen met kinderen
Kamperen met kinderen

Kampeerwereld tip: 

Als er een campingwinkel is waar de broodjes gekocht kunnen worden is dit vaak een uitgelezen kans voor de kinderen om deze te gaan halen. Stoer om helemaal zelfstandig naar de winkel te gaan. Voor de ouders tijd om op te staan en even rustig te genieten van een kop verse koffie. 

Kamperen met kinderen

Ga vooral kamperen, wat de leeftijd ook is van de gezinsleden. Blijf bij jezelf en ga af op je eigen gevoel. Bij twijfel stel je deze manier van vakantie een jaar uit of ga je kijken naar een camping dicht bij huis. Mocht er dan iets echt niet goed gaan ben je ook zo weer thuis. Luister ook naar de kinderen wat zij willen. Niet naar alles natuurlijk maar ook voor hen is het vakantie.  

Fijne vakantie en geniet! 

Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.