• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Lowa 100 jaar

Lowa 100 jaar en wij vieren mee

Lowa bestaat 100 jaar en dit wordt gevierd. Omdat we bij Kampeerwereld al heel wat jaar Lowa verkopen zijn wij uitgenodigd om dit jubileum mee te vieren. Waar? Helemaal in Jetzendorf Duitsland in de Lowa fabriek. Helaas mag niet iedereen mee, dan zouden we twee bussen nodig hebben, maar twee collega's zijn de gelukkige. Om dit jubileum mee te vieren hebben Anita en Ellen een blog geschreven zodat iedereen kan meegenieten, ook al is dit op afstand. Lowa 100 jaar, wat een mijlpaal!

Op zondagochtend 17 september worden we verwacht bij TCK Sports in Kerkrade. Dit is onze leverancier van Lowa. Hier aangekomen worden we typisch Limburgs ontvangen met een kop goede koffie en echte vlaai. Nadat iedereen binnen is gedruppeld krijgen we een rondleiding door het pand. TCK Sports is net verhuisd en het nieuwe pand is echt ingericht op de toekomst. TCK Sports is niet alleen onze leverancier van Lowa maar ook van Ortlieb, Sigg, Leki en Deuter. Allemaal stuk voor stuk top merken alleen nu staat toch echt Lowa in de schijnwerpers. Heel interessant om te zien hoe dit logistiek in zijn werk gaat. Na de rondleiding stappen we in de bus richting Zuid-Duitsland voor een busreis van 7 uur.

Lowa 100 jaar

De busreis met het gevoel van een schoolreis gaat voorspoedig en is gezellig met verschillende andere collega's uit Nederland en België. We komen aan in het altijd gezellige Pfaffenhofen waar we onze hotelkamer toegewezen krijgen. Even opfrissen en om half acht worden we verwacht in een nabijgelegen hotel voor een heerlijk diner. Tijdens dit diner kunnen we kennis maken met andere collega’s van verschillende ondernemers. Het is interessant om te horen wie wat doet en ook de verschillen tussen de winkels. De ene collega werkt in een kleine specialistische schoenenwinkel en andere werken in grote kampeerwinkels zoals wij met 10.000 m². Onze conclusie is dat de winkel eigenlijk niet uitmaakt want we werken allemaal met dezelfde passie, zeker als we het hebben over wandelschoenen en dat met name Lowa. Na de vermoeiende busreis en het heerlijke diner gaan we terug naar ons hotel voor een verdiende nachtrust.

De volgende ochtend starten we met een heerlijk ontbijt. Na een flinke portie Duitse broodjes, koffie en jus d’orange is het tijd om weer in de bus te stappen voor een rit van een kwartier naar Jetzendorf. Hier staat de Lowa fabriek waar we deze dag gaan doorbrengen. Jetzendorf is maar een klein dorp met ongeveer 3000 inwoners. De Lowa fabriek staat hier al sinds het begin maar is natuurlijk wel veranderd in de loop der jaren. Lowa gaat gewoon met zijn tijd mee en nu kunnen we dat met eigen ogen zien.

Na een hartelijk ontvangst en de bijbehorende koffie en lekkernijen is het tijd voor deel 1 van de fabriekstour. We beginnen bij R&D afdeling. Hier maken we kennis met de nieuwste ontwikkelingen en een totaaloverzicht van alle Lowa modellen die nu in omloop zijn. Helaas voor deze nieuwsgierige dames geen preview van de modellen en kleuren voor 2024. Hier zien we ook wat er gebeurt met de resten leer die overblijven na het stansen. Hier worden producten van gemaakt die als promotie gebruikt kunnen worden. Sleutelhangers, onderzetters en zelfs tassen. Mooi om te zien dat ze op deze manier werken en over alle stappen milieubewust nadenken. Voor deel 2 van de fabriekstour worden we opgedeeld in twee groepen voor de rondleiding in de fabriek waar daadwerkelijk de Lowa schoen geproduceerd wordt. 

Heel interessant om mee te maken hoe het proces begint en dat er aan het eind daadwerkelijk een paar schoenen klaar is. Zo wordt ons verteld dat een Lowa schoen uit 150 tot 180 onderdelen bestaat afhankelijk van het model schoen. Dat alle medewerkers zorgdragen voor elk hun eigen proces van dit deel van de schoen. Hier wordt ook heel zorgvuldig te werk gegaan. Dit moet ook wel omdat als er ergens iets fout of scheef gaat de schoen niet meer de kwaliteit heeft waarvoor ze staan. Het leer wat voor deze schoenen wordt gebruikt staat in een klimaat ruimte met een temperatuur van 20 °C - 22 °C met een lucht vochtigheid van 60 - 65%. Alles om maar een zo goed mogelijke kwaliteit te waarborgen maar ook is hiermee het leer het makkelijkste te verwerken.

Lowa 100 jaar
Lowa 100 jaar

Ook kregen we een kijkje in de reparatie afdeling. Hier worden schoenen gerepareerd van over de hele wereld. Op dit moment worden er zelfs een paar schoenen van nieuwe zolen voorzien die al meer dan 25 jaar oud zijn! Hoezo goede kwaliteit.

Lowa 100 jaar
Lowa 100 jaar

Ondanks de hoge kwaliteit die Lowa eist komen er per dag 1200 paar schoenen fonkelnieuw uit de fabriek. Gezien de grote vraag moet dit ook wel en kan jij binnenkort al op je nieuwe Lowa schoenen de mooiste wandelingen maken.

Lowa 100 jaar

Na al deze indrukken is het tijd voor een heerlijke warme lunch in een nabijgelegen restaurant. De bediening was gekleed in traditionele kledij wat erg leuk is om te zien. Hoe anders dan na deze voortreffelijke lunch is het tijd voor een heerlijke wandeling door de prachtige omgeving. Uiteraard op onze eigen Lowa schoenen. Gewoonweg schitterend zo door de weilanden en glooiende heuvels.

Terug gekomen in ons hotel kunnen we even opfrissen en relaxen want om 19.00 uur worden we weer verwacht bij de bus om naar de feestavond te gaan op het terrein van de Lowa fabriek. Speciaal voor het jubileum heeft Lowa een enorme blokhut laten plaatsen waar ze deze hele maand (september) een heel feestprogramma hebben voor alle genodigden van over de hele wereld. Zo ook wij worden feestelijk onthaald door de drie eigenaren van Lowa en iedereen krijgt een handdruk van deze drie heren. Niets is te gek en kosten nog moeite gespaard voor deze avond. Na de feestelijk begroeting en ontvangst met een lekker drankje en amuse begeleid door traditionele muziek gaan we naar binnen. Wat ziet het er mooi uit met houten tafels en banken als een Oktoberfest. Alleen vloeit het bier hier niet maar wordt er wederom een heerlijk diner geserveerd.

Lowa 100 jaar
Lowa 100 jaar

Na een kleine toespraak van hoe dit allemaal is ontstaan treden er verschillende artiesten op en hebben we echt een feestavond. Met shuttlebussen worden we weer netjes bij ons hotel afgezet en na een dag als deze kunnen we de oogjes niet lang openhouden.

Dinsdagochtend na het ontbijt gaan we de bus weer in om naar Kerkrade gebracht te worden. Iedereen is moe maar voldaan van een fantastisch weekend. We hebben allemaal een bevestiging gehad van wat we eigenlijk allemaal wel weten, Lowa is een merk dat met zorg schoenen maakt. Dit feestje was gezellig, indrukwekkend en super georganiseerd!  
 
Bedankt Lowa, TCK en Kampeerwereld Hendriks dat we dit mee mochten vieren.   

Groetjes Anita en Ellen.  

Lowa 100 jaar
Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.