• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Milieusticker Frankrijk

Milieusticker Frankrijk

Het milieu, we zijn er allemaal heel bewust mee bezig. Ook tijdens je reis kun je er mee te maken krijgen. Zo zijn er in verschillende landen van Europa milieuzones ingesteld. Dit betekent niets anders dan dat je auto aan een aantal voorwaarden moet voldoen en dat je een vignet of sticker nodig hebt; de milieusticker. In deze blog lichten wij de milieusticker voor Frankrijk uit.

Milieusticker Frankrijk

Er zijn een groot aantal Franse steden en gebieden die het CQA (certificat qualité de l’air: luchtkwaliteitscertificaat) verplichten voor je voertuig.
In het Frans ook wel bekend als: pastille Crit’Air of vignette Crit’Air. Er zijn permanente milieuzones en tijdelijke zones, deze kunnen door alle Franse steden, arrondissementen en departementen ingevoerd worden. Ook mag de lokale overheid zelf bepalen welke en wanneer deze stickers verplicht zijn in de betreffende zone. Zo kan het dus zijn dat een milieusticker verplicht is in de ene stad en in de andere stad enkel ten tijde van luchtvervuiling. 
 
Onderstaand tref je een klein overzicht van de verschillende zones: 

  • ZCR (zones à Circulation Restreinte: gebieden met beperkt verkeer) is een permanente zone en daar is de sticker te allen tijde verplicht. 
  • ZFE-m (zones faibles émissions mobilité: lage emissie mobiliteitszones) deze kwam in 2020 en verving verschillende milieuzones. Hierdoor werden de grenzen op een evidente manier aangeduid, wat bij de ZPA vaak ontbrak, waardoor er vaak onduidelijkheden ontstonden. 
  • ZCD (zones de circulation différenciée: gedifferentieerd verkeersgebieden), deze is er later pas bijgekomen en is niet heel anders dan de ZPA, maar kreeg een andere naam omdat hij was ingevoerd door een stad en niet door een departement. 
  • ZPA (zones de protection de l’air: luchtbeschermingszone) is een tijdelijke zone. Hier is de milieusticker alleen nodig als er sprake is van ernstige luchtvervuiling.  
Milieusticker Frankrijk

De milieu stickers voor Frankrijk worden verdeeld in zes verschillende kleuren met daarbij een nummer. De indeling wordt bepaald door het type -, de uitstoot (CO2, volgens de Euronorm) en de leeftijd van het voertuig.

  • Groen: de sticker voor de meest schone vervoersmiddelen, namelijk de vervoersmiddelen die  rijden op een volledig elektrische motor of op waterstof (geen hybride of gas). Dit kunnen  diverse soorten voertuigen zijn. 
  • Paars (1): deze sticker is voor de iets minder milieuvriendelijke voertuigen. Denk aan voertuigen van een paar jaar oud die hybride of op benzine rijden. Voertuigen die op LPG rijden komen ongeacht de leeftijd altijd in aanmerking voor de paarse sticker. 
  • Geel (2): als je een wat oudere mobiel hebt, krijg je deze sticker. De uitstoot van oudere auto’s is iets meer belastend voor het milieu. Hier kun je nagenoeg nog steeds alle milieuzones mee betreden. Toegang wordt enkel ontzegt wanneer er sprake is van extreme vervuiling. 
  • Oranje (3): is je voertuig weer een paar jaar ouder? Dan verandert de sticker naar de oranje variant, omdat bij deze voertuigen de uitstoot nog weer vuiler wordt. Ook met deze sticker kun je bij de meeste zones nog naar binnen, maar in de toekomst zal dat steeds lastiger worden.  
  • Bordeauxrood (4): Oudere diesels, motoren en bromfietsen krijgen een rode sticker. Bij ernstige luchtvervuiling worden zij geweigerd in de milieuzones. 
  • Grijs (5): En tot slot is er de grijze. Deze moet op de oude echt vervuilende diesel voertuigen geplaatst worden en zal ervoor zorgen dat je veel milieuzones niet in komt. 
Milieusticker Frankrijk

Het kan ook zijn dat je helemaal niet in aanmerking komt voor een milieusticker. Dit zijn onder andere personenauto's die geregistreerd zijn voor 01-01-1997 en motoren die geregistreerd zijn voor 01-06-2000. Het betekent automatisch dat je de Franse milieuzones niet in mag en dus een bekeuring riskeert wanneer je dit wel doet. Ook als je geen geldige sticker hebt, een sticker die niet leesbaar is of op een verkeerde plek is geplakt, kun je een boete ontvangen vanaf €68,-. In het ergste geval kan het leiden tot een heus rijverbod. 
 
Op verschillende sites kun je terugvinden welke sticker op jouw voertuig hoort. Er zijn ook handige hulpmiddelen die je met een paar vragen precies vertellen welke kleur je moet bestellen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de site van de Franse overheid. Gebruik hier de simulatie om te zien welke kleur milieusticker bij jouw auto past.

Milieusticker Frankrijk
Milieusticker Frankrijk

Check voordat je op vakantie gaat welke zones een permanente zone zijn en bestel je sticker op tijd. Mocht je nog twijfelen of het een permanente of een tijdelijke milieuzone is, neem dan geen risico. Een sticker is al te verkrijgen voor €4,51 inclusief verzendkosten. Zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Helaas kan je de milieusticker niet op een fysieke locatie zoals een tankstation of ANWB winkel kopen, de milieusticker is alleen online op de officiele website van Crit'Air te bestellen. Houd hierbij rekening met een levertijd van ongeveer 10 dagen. Ons advies is dan ook om het vignet ruim op tijd te bestellen.

Milieusticker Frankrijk

Behalve de verplichtte sticker zijn er nog wat andere items die je verplicht bij je hoort te hebben tijdens je trip. Denk bijvoorbeeld aan de gevarendriehoek in je auto of camper. Voor zowel auto's, motoren, bromfiets, snorfietsen en speed pedelecs zijn veiligheidsvesten tevens verplicht om bij je te hebben en te dragen tijdens een ongeluk. Voor tweewielers in Frankrijk zijn handschoenen met een CE-markering verplicht.  
 

Sinds mei 2020 is een alcoholtest niet meer verplicht. Ook niet verplicht, maar wel aan te raden, zijn een verbanddoos, reservelampen, een reservewiel, waarschuwingsdisks voor extra signalen naast je gevarendriehoek en een brandblusser. Nog een extra tip los van je vervoer in/naar Frankrijk: neem een reserve bril of extra contactlenzen mee! Een goede voorbereiding is het halve werk! 

Milieusticker Frankrijk
Over Specialist (Techniek)
De techniekspecialist helpt je bij het onderhouden van je mobiele huis. Hij geeft handige tips, maar introduceert ook de nieuwste producten.