• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Tips & Tricks: Hangmatten

De juiste hoogte voor een hangmat is afhankelijk van wie erin gaat liggen. Papa met zijn buikje zal iets hoger moeten gaan liggen dan de kinderen die hun groeispurt nog niet gehad hebben. Wat wel belangrijk is bij het ophangen van je hangmat, is dat deze waterpas komt te hangen. Zo voorkom je dat je gaat schuiven en ligt je hoofd altijd hoger dan de rest van je lichaam. Op die manier krijg je geen hoofdpijn of nekklachten. 

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat

Normaal heeft een hangmat aan beide zijden een stuk touw van 3 meter om de hangmat te kunnen gnbevestigen. In principe is dit voldoende, maar wat meer lengte kan nooit kwaad. Soms zijn de bomen dikker dan je had verwacht of is het lastig om twee stevige bomen/palen te vinden die op de juiste afstand van elkaar staan. In die situaties kan een stukje extra touw uitkomst bieden. We houden daarom liever 5 meter per zijde aan. 

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat

Ontspannen en slapen in een hangmat is lekker back to basic en kan zolang we voorzichtig omgaan met onze natuur. Om de bomen te sparen willen we je daarom twee tips meegeven, namelijk: gebruik een zo breed mogelijk touw en hang deze zo laag mogelijk op. Een breder touw verdeelt het gewicht beter en zal minder snel in de boom snijden. Daarbij is de voet van de boom het sterkst. Hoe lager je de touwen hangt, hoe makkelijker de boom het gewicht kan dragen. Let er wel op dat je niet op de grond gaat liggen. 

Het ophangen van een hangmat is soms een hele uitdaging. Niet iedereen is even handig met een touw en de knopen die je moet maken om niet naar beneden te zaken. Om het makkelijker te maken, zijn er verschillende ophangsystemen beschikbaar. Zo weet je zeker dat je stevig en veilig blijft hangen. 

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat

Het is zowel voor je hangmat als voor de boom niet slim om de hangmat een lange tijd te laten hangen terwijl je er geen gebruik van maakt. Het touw gaat snijden in de boom en beschadigt het cambium wat zorgt voor de bekende jaarringen. Ook je hangmat wordt meer en langer aangetast door uv-straling. Dit zorgt ervoor dat de materialen van je hangmat een stuk sneller slijten en je er minder lang plezier van zal hebben. 

Tips & Tricks: Hangmat

Slapen in de openlucht is uniek, spannend en een erg leuk avontuur als je het ons vraagt. Het vereist wel de nodige voorbereidingen. ‘s Nachts kan het behoorlijk afkoelen en in een hangmat vang je koude lucht. Enkel een slaapzak is dan niet voldoende om warmt te blijven. Om te voorkomen dat je van onderen koud wordt, kan je gebruik van een isolerende deken of je lichtgewicht slaapmatje. Door deze onderin de hangmat te leggen, trekt de kou niet in je slaapzak en blijf jij lekker warm. 


Hangmatten worden vaak gebruikt als schommel, maar daar zijn ze helaas niet voor gemaakt. Door het schommelen is de kans op schade een stuk groter en wanneer dit te gek gaat, kan het maar zou zijn dat jij of één van de kinderen op de grond ligt. Een beetje wiegen is niet erg, maar schommelen raden wij af! 

Tips & Tricks: Hangmat

Advies 
Ben je van plan om in de zomer buiten te slapen? Dan ga je last krijgen van muggen, vliegen en andere insecten. Wij adviseren daarom gebruik te maken van een muggennet. Zo kan je ongestuurd in de frisse buitenlucht slapen. 

Wist je dat 
De ideale lighouding niet in de lengte van je hangmat is? Dit wordt door veel mensen gedacht, maar in de praktijk komt je rug in deze richting vervelend krom te liggen. De beste manier is diagonaal. Probeer maar eens! Je ligt op die manier recht en comfortabel. 

Tips & Tricks: Hangmat

Nagenoeg alle standaarden voor hangmatten moeten zelf in elkaar gezet moeten worden. Zorg er bij het monteren van het frame voor dat alle buizen volledig in elkaar geschoven worden. Wanneer het frame niet goed in elkaar gezet wordt, staat deze instabiel en heb je kans dat de buizen stuk gaan op de punten waar ze aan elkaar verbonden worden. Voordat je in de hangmat gaat liggen, is het slim dit eerst te controleren.

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat

Na gebruik is het verstandig om de hangmat naar binnen te verplaatsen. De hangmat kan niet goed tegen vocht en regen. Hierdoor kan er roest ontstaan bij schroeven en dergelijke. Om dit te voorkomen, is het slim om de hangmat inclusief standaard zorgvuldig op te bergen

Om vervelende situaties te voorkomen, is het slim om je hangmat van tijd tot tijd te controleren op scheurtjes of slijtage. Dit geldt voor zowel het doek als de touwen. Je wil namelijk niet halverwege je middagdutje ineens op de grond liggen en kan defecten voorafgaand aan de reis nog repareren. 

Ook je hangmat vindt het fijn om af en toe schoongemaakt te worden. Sommige modellen kunnen gewoon in de wasmachine, maar dat geldt zeker niet voor alle hangmatten. Check daarom voor de zekerheid het label aan de hangmat. In veel gevallen doet warm water en een zachte zeep al wonderen. Voordat je de hangmat gaat opbergen is het belangrijk dat deze helemaal droog is. Zo voorkom je schimmel. 

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat

In een hangmat kan je hele lichaam volledig ontspannen en het liefst lig je er de hele dag in. Met een paar kussens erbij, bijvoorbeeld in de rug of onder het hoofd, kun je het nog een stukje luxer en comfortabeler maken. Wordt het wat fris? Pak er dan een lekker dekentje bij en blijf nog wat langer liggen. 

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat

Op warme dagen beweeg je het liefst zo min mogelijk en is niets lekker dan een beetje verkoeling in de schaduw. Als je hangmat tussen twee bomen hangt dan heb je vaak meteen een beetje schaduw, maar wanneer dat niet zo is, is een tarp je oplossing. Een tarp kan je eenvoudig aan dezelfde bomen of palen bevestigen. Eventueel kan je ook creatief zijn met een paraplu. 

Heb je gemerkt dat je het toch wat lastig vindt om in je hangmat te komen? Dan is het misschien een goed idee een opstapje te gebruiken. Met een opstapje kom je een stuk makkelijker in en uit je hangmat.  

Het lezen van een boek is erg ontspannen en zorgt er nog wel eens voor dat we de tijd vergeten. Voor je het weet is het donker en kan je de lettertjes bijna niet meer lezen. Door een lampje in de boom te hangen krijg je licht van bovenaf en kun je ongestoord doorlezen. Daarbij ziet het er gezellig en knus uit. Ook een hoofdlampje is een eenvoudige alternatieve oplossing.  

Tips & Tricks: Hangmat
Tips & Tricks: Hangmat