• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Tips & Tricks kachels

Het belangrijkste bij een kachel is dat deze op een veilige plek neergezet wordt. Dat betekent dat de ondergrond zo vlak mogelijk moet zijn en er geen grote of brandbare dingen te dichtbij staan. Grote objecten die direct voor een kachel staan, kunnen voorkomen dat de warmte goed verspreid door de hele ruimte en dat wil je natuurlijk niet. Bij een elektrisch kacheltje die direct warmtestralen afgeeft, gaat dit weer niet op. Dan wil je juist met elkaar weer lekker dicht bij de kachel zitten zodat je de warmte goed voelt.

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Een kapotte kachel is iets waar je niet op zit te wachten als je op vakantie bent. Het is bijna onmogelijk om op alle ongemakken voorbereid te zijn, maar het is zeker geen overbodige luxe om een aantal reserve items mee te brengen. Denk dan vooral aan een setje extra batterijen voor de ontsteking of een gloeispiraal. Gloeispiralen zijn vrij teer en kunnen door bijvoorbeeld een val al snel kapotgaan. Het kan ook handig zijn om een extra kous mee te nemen. Controleer voor vertrek de staat van je kous en stel vast of deze het nog een hele vakantie vol gaat houden of dat je beter een tweede kan meenemen.

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Het bijvullen van een petroleumkachel wordt vaak gezien als een lastig klusje. Gelukkig is niets is minder waar. Het enige wat je nodig hebt is de brandstof en een hevelpomp. Haal als eerste de tank uit de kachel en schroef de dop eraf. Gebruik vervolgens de (eventueel elektrische) hevelpomp om de brandstof vanuit de grote tank over te hevelen in de kleinere brandstoftank. Op de meeste brandstoftankjes zit een glaasje waarop je kan aflezen hoe vol de tank zit. Na het bijvullen draai je de dop er weer op en kan de tank weer in de kachel geplaatst worden.

Tips & Tricks: Kachels

Op de camping heb je vaak toegang tot een beperkt aantal ampère. Dit betekent dat je bij het gebruik van al je elektrische campingapparaten rekening moet houden met het totale verbruik. Het kan zijn dat je kachel op de hoogste stand samen met je leeslampje net wat te veel verbruikt en de stoppen vervolgens doorslaan. In dat geval is het handig om de kachel een standje lager te zetten of gebruik te maken van kaarslicht. Wil je beter begrijpen hoe het nou zit met stroom op de camping

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Zorg ervoor dat je genoeg brandstof bij je hebt. Niets is zo vervelend als het koud hebben en erachter komen dat het gas of de petroleum (bijna) op is. Hou voordat je vertrekt rekening met het verbruik van de kachel en de periode waarin je hem wil gebruiken. Met een eenvoudige berekening kan je vaststellen of de huidige brandstofvoorraad voldoende is voor de gewenste gebruiksperiode. 

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Het is vervelend om in de kou te ontdekken dat je kachel het niet meer goed doet of dat je net niet helemaal goed weet hoe hij werkt. Deze situatie kan je (deels) voorkomen door de kachel thuis eerst even te testen. Mocht je ergens tegenaan lopen of nog vragen hebben dan kan je dit nog oplossen door bijvoorbeeld contact op te nemen met Kampeerwereld Hendriks.

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Kachels die branden op een brandstof zoals gas of petroleum zijn voorzien van verschillende beveiligingen zodat je hem veilig kan gebruiken. Een voorwaarde bij deze kachels is wel dat ze gebruikt worden in ruimtes die voldoende kunnen ventileren; je tent of caravan. Een CO2 melder waarschuwt wanneer een ruimte toch niet voldoende ventileert of de kachel niet naar behoren functioneert. Dit heb je zelf niet altijd in de gaten tijdens het doen van een gezellig spel of het kijken van een film. 

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Petroleum is erg brandbaar en daarom is het extra belangrijk dat je de petroleumkachel veilig opbergt. Dit betekent dat de kachel volledig vrij is van petroleum voordat je hem wegzet. Je kan hem volledig leegbranden door de brandstoftank te verwijderden en de kachel vervolgens aan te zetten totdat die vanzelf weer uitgaat. Zo weet je zeker dat ook de brandstof in het interne reservoir volledig is opgebrand. De voorraad petroleum dien je buiten het bereik van kinderen en huisdieren te bewaren in een droge en vooral donkere ruimte.

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Aan het einde van je vakantie is het belangrijk om de kachel en de gasfles los van elkaar weg te zetten. Draai de gaskraan goed dicht en koppel deze daarna los van de kachel. De kachel kan je vervolgens schoonbranden door hem nog weer even aan te zetten middels het normale ontstekingsmechaniek. Zo weet je zeker dat er geen gas achterblijft in de kachel. 

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Nadat de kachel een lange tijd in de opslag heeft gestaan, is het van belang dat je deze goed naloopt voordat je hem weer gaat gebruiken. Zijn de gasslang en drukregelaar nog goed? Deze kunnen maximaal 5 jaar gebruikt worden en zijn daarna toe aan vervanging. Kijk hiervoor naar het weergegeven productiejaar en voel aan de gasslang om te kijken of deze niet hard is geworden. 
Een klein spinnenwebje in de leidingen van je kachel kan er al voor zorgen dat de kachel niet meer (goed) wil branden. Met perslucht kan je de kachel eenvoudig doorblazen en alle viezigheid verwijderen. Zo voorkom je teleurstellingen op vakantie.

Tips & Tricks: Kachels
Tips & Tricks: Kachels

Het vervangen van een kous kan een lastige klus zijn. Wij adviseren om hier lekker de tijd voor te nemen zodat je zeker weet dat het goed gaat. Het merk Qlima heeft een mooi filmpje gemaakt waarin ze uitleggen hoe je de kous van je kachel eenvoudig zelf kan vervangen. In principe werkt dit hetzelfde bij iedere kouskachel dus ook bij andere merken kan je deze instructies gebruiken. Het filmpje vind je hier. 

Over Specialist (Techniek)
De techniekspecialist helpt je bij het onderhouden van je mobiele huis. Hij geeft handige tips, maar introduceert ook de nieuwste producten.