• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Tips & Tricks: Slaapzakken

Het is belangrijk dat je slaapzak zo nu en dan even kan luchten. Vooral wanneer je slaapt in een tent van polyester of nylon, beide materialen die niet zo goed ademen, heb je last van transpiratie en condens. Dit komt ook op en in je slaapzak terecht en daarom is het goed om deze met regelmaat in de schaduw en wind te laten ventileren. Zo is de kans op schimmelvorming en luchtjes minder aanwezig. 

Tips & tricks Slaapzakken
Tips & tricks Slaapzakken

Het gebruik van een lakenzak is een echte aanbeveling en zorgt voor vele voordelen. Zo neemt allereerst de comforttemperatuur een paar graden toe waardoor je in koudere omstandigheden warmer blijft. Wordt het warmer en begin je te transpireren? Dan kun je de slaapzak openklappen en de lakenzak omhoog houden, of zelfs alleen in de lakenzak gaan liggen. Kortom: met een lakenzak kun je de temperatuur beter reguleren. 
 
Nog een voordeel is dat een lakenzak je transpiratie opvangt en de lakenzak vervolgens makkelijker te wassen is dan je slaapzak. Doordat je je slaapzak minder vaak hoeft te wassen en met een lakenzak niet direct in de slaapzak ligt, slijt de slaapzak ook minder snel. 

Tips & tricks Slaapzakken
Tips & tricks Slaapzakken

Zit jij vaak te worstelen met je slaapzak en zijn foedraal? Lukt het je niet om deze netjes opgerold er weer in te krijgen? Dan is hier de gouden tip: prop de slaapzak gewoon in het hoesje. Zo voorkom je vaste vouwlijnen waar de isolatie minder kan worden en het is een stuk makkelijker. Dit gaat echter alleen op bij donzen deken- en mummy slaapzakken. De katoenen synthetische slaapzakken zijn een stukje lastiger dus die kun je het beste in de lengte dubbelvouwen en dan strak oprollen. 

Tips & tricks Slaapzakken
Tips & tricks Slaapzakken

Een slaapzak houdt je warm, hij maakt je niet warm. Om die reden is het belangrijk dat je ‘s avonds warm je slaapzak in gaat. Heb je dus een tijdje buiten gezeten en merk je dat je lichaam in zijn rustmodus is afgekoeld? Ren, vlieg en spring dan een rondje over de camping om weer warm te worden. Let er wel op dat je niet gaat transpireren. Als je dit niet ziet zitten, kun je ook in je slaapzak push-ups of chrunches doen. 

Tips & tricks Slaapzakken
Tips & tricks Slaapzakken

Wist je dat?  
 Een goed isolerende slaapmat vaak meer invloed op de warmte heeft dan een dikkere en warmere slaapzak? 
 
Advies 
 Douche 's morgens in plaats van 's avonds voor het slapen gaan. Natte en vochtige haren trekken namelijk nog meer kou aan. 

Tips & tricks Slaapzakken

Door een slaapzak regelmatig in de wasmachine te wassen, wordt de vulling aangetast. Hierdoor zal de slaapzak steeds minder goed isoleren of krijg je soms zelfs lege ruimtes in de kamers van de slaapzak. Je kunt oppervlakkige vlekken in eerste instantie daarom beter met lauw water en een milde zeep reinigen. Op den duur kun je hem wel een keer helemaal wassen zodat hij weer fris is. Was de slaapzakken dan binnenstebuiten en zonder andere kleding erbij op maximaal 40°C. Maak daarbij geen gebruik van wasverzachters, maar kies voor een technisch wasmiddel zoals Tech Wash van Nikwax. Dit reinigt zeer grondig en herstelt de ademende eigenschappen van de slaapzak.

Pak voor de zekerheid altijd de wasvoorschriften erbij. 

Tips & tricks Slaapzakken
Tips & tricks Slaapzakken

Om de vulkracht en isolatie van je slaapzak zo goed mogelijk te laten werken, raden wij aan om je slaapzak rustig te laten drogen door deze uit te hangen of neer te leggen. Tijdens het drogen op deze wijze is het belangrijk dat je de slaapzak zo nu en dan even opschudt. Bij het ophangen van een slaapzak kan het zijn dat de vulling wat naar beneden zakt. Mede om die reden moet je hem af en toe opkloppen. 
 
Je kunt een slaapzak ook drogen in een droger. Gebruik dan een lang programma met een lage temperatuur en voeg drie tennisballen toe. De tennisballen kloppen de slaapzak gedurende het droogproces op. 
 
LET OP! Slaapzakken van dons vragen om speciale was- en droogvoorschriften. Daarover lees je hier meer. 

Tips & Tricks: Slaapzakken
Tips & Tricks: Slaapzakken

Heb jij tijdens de laatste kampeertrip ervaren dat je het ‘s nachts toch nog wel fris hebt? Neem de volgende keer dan een klein aluminiumfolie schuimmatje mee en leg deze op je slaapmat. Wanneer je daar bovenop ligt, geeft je lichaam warmte af op het matje en wordt die warmte direct teruggekaatst door het zilverfolie. Zo heb je het al gauw weer een paar graden warmer. 

Wist je dat?  
De slaapzakken van hetzelfde type vaak aan elkaar te ritsen zijn? Dat geldt ook voor mummy slaapzakken, maar daar heb je wel een linker en een rechter variant voor nodig. Wanneer je dat niet doet dan heeft de ander een capuchon in zijn of haar gezicht. 
 

Advies 
Bewaar de slaapzak op een goed geventileerde plek en altijd uit het foedraal. Op die manier blijft de vulling in de beste conditie en zul je langer plezier hebben van de slaapzak. Het foedraal is enkel bedoelt voor het vervoeren van je slaapzak wanneer je op reis bent. 

Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.