• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Tips & Tricks: Verlichting

Of je nou een lampje hebt op batterijen of een olielamp, zorg ervoor dat je altijd wat reserve brandstof bij je hebt. Een lamp valt vaak uit tijdens de meest onhandige momenten en het is erg vervelend als je dan niks achter de hand hebt. Een paar extra batterijen, een oplader of een fles brandstof kan dit voorkomen.

Tips & Tricks: Campingtafels
Tips & Tricks: Campingtafels

Lampen hebben verschillende brandtijden. Dit hangt af van het aantal lumen (de lichtsterkte) dat de lamp produceert en de stroom die de lamp daarvoor nodig heeft. Stel dat een zaklamp met een capaciteit van 1500 lumen een brandtijd heeft van 2 uur op maximale sterkte, kan het maar zo zijn dat hij wel 8 uur brandt op de lichtste of knipperende stand. Dit verschil is behoorlijk groot en daarom is het slim om je gewenste lichtstand zorgvuldig te kiezen.

Tips & Tricks: Campingtafels
Tips & Tricks: Campingtafels

Veel zaklampen zijn tegenwoordig waterproof, maar dat is geen gegeven. Voordat je een lamp in de regen gaat gebruik of (per ongelijk) in de regen laat liggen, is het slim om na te gaan of jouw zaklamp wel waterdicht is.

Tips & Tricks: Verlichting
Tips & Tricks: Verlichting

Je hebt misschien wel eens gemerkt dat je (zak)lamp minder fel brandde dan dat je gewend was, maar dat deze een tijdje later weer prima functioneerde. Dit kwam waarschijnlijk doordat de batterijen of accu in je (zak)lamp koud waren. Batterijen en accu’s kunnen namelijk niet zo goed tegen de kou en gaan als gevolg minder goed branden. In zo’n situatie kan je de lamp het beste even uitschakelen, wachten totdat deze iets warmer is en vervolgens weer aan doen. Het is niet goed voor de levensduur van je lamp om hem op een koude batterij of accu te laten branden.

Tips & Tricks: Verlichting

Wist je dat 

##
Het aantal lumen niet alles zegt over hoe fel een lamp is? Het aantal lumen is een maatstaaf voor de hoeveelheid licht die een lichtbron afgeeft. Het zegt niks over hoe die lichtbron dat aantal lumen afgeeft. Een 360 graden lamp zal minder fel schijnen dan een lamp met hetzelfde aantal lumen en een geconcentreerde lichtstraal. Bedenk dus goed waarvoor je de lamp wil gebruiken en kijk niet enkel naar het aantal lumen.  

##
Sommige lampen baterijen hebben die opnieuw opgeladen kunnen worden? Deze batterijen kan je thuis weer opladen en opnieuw gebruiken. Dat scheelt weer afval en daar worden we blij van.

Tips & Tricks: Verlichting

Stap 1: zorg ervoor dat het gas helemaal uitstaat! 
Stap 2: steek het gloeikousje voorzichtig aan zonder hem aan te raken met de lucifer of aansteker 
Stap 3: wacht tot de vlam helemaal weg is en het kousje wit of grijs geworden is 
Stap 4: raak het gloeikousje niet meer aan en open het gas 

Tips & Tricks: Verlichting

Heb je een lamp mee die op gas werkt? Vergeet dat niet een reserve kousje mee te nemen. Vaak raken deze op de meest onhandige momenten op en het is vervelend als je dan niks achter de hand hebt. Hoelang een gaskousje precies meegaat, is afhankelijk van het gebruik. Wanneer de kousjes nat of uitgedroogd zijn, zullen ze niet meer goed functioneren. Kousjes hebben echter geen houdbaarheid datum. De back-up kousjes van een jaar terug kan je dus nog prima gebruiken. Eén van de belangrijkste tips bij kousjes: raak een kousje dat in gebruik is geweest nooit aan! Kousjes zijn behoorlijk fragiel en kunnen na gebruik snel stuk gaan.

Tips & Tricks: Verlichting

Niet alle gasflessen zijn hetzelfde en dus passen niet alle gasflesjes op jouw gaslampje. Sommige hebben een kliksysteem, andere hebben een draaisysteem en zelfs daarbinnen verschillen ze nog. Check daarom goed welk type gasfles er onder jouw lamp hoort. Zo voorkom vervelende verassingen tijdens de reis. Ook bij gas is het geen overbodige luxe om een reservetankje mee te brengen. Dit komt niet alleen van pas bij je lamp, maar ook bij een eventueel kookstel dat op gas brandt.

Let op!  
Wanneer je je gasflesje zowel voor de lamp als voor het koken gebruikt, gaat deze een stukje sneller leeg. Neem daarom voldoende gas mee op vakantie. 

Tips & Tricks: Verlichting
Tips & Tricks: Verlichting

Advies

##
Controleer bij gloeikousjes altijd of ze geen radioactieve stoffen bevatten. De afgifte ervan is zo minimaal dvat het waarschijnlijk geen schade op kan leveren, maar wanneer je zo’n kousje aangeraakt hebt, is het toch slim om je handen goed te wassen. In sommige landen zijn dit soort kousjes niet voor niks verboden. 
In het assortiment van Kampeerwereld Hendriks zijn alle gloeikousjes non-radioactief 

##
Heb je een lamp die ook op zonne-energie werkt? Check dan met regelmaat of het paneeltje dat de zonne-energie opwekt nog goed schoon is. Als deze iets vies is, wekt hij een stuk minder stroom op. 

##
Ben je van plan een extra lamp te kopen? Zoek dan naar een lamp met dezelfde aansluiting of batterijen als je huidige lamp. Zo voorkom je een warboel aan snoertjes en creëer je eenheid. 

Tips & Tricks: Verlichting

Lampen kunnen niet zo goed tegen stof en worden daarom zorgvuldig geproduceerd in een stofvrije omgeving. Is er iets defect aan je lamp of heb je het gevoel dat er iets niet helemaal in orde is? Laat je dan helpen. Probeer de lamp niet zelf te repareren door hem open te halen. Zo kan er alsnog stof bij komen en dat is dus niet goed. Dit geldt uiteraard niet voor de opening waarin de batterijen geplaatst kunnen worden.

Er zijn een aantal kleine trucjes waarmee je de levensduur van je verlichting kan verlengen. We willen ten slotte allemaal zo lang mogelijk plezier hebben van onze kampeerspullen. Heb je een lamp die werkt op een accu? Zorg er dan voor dat de accu nooit helemaal leeg is en doe hem op tijd aan de stroom. Heb je een lamp die op batterijen werkt? Haal dan de batterijen eruit wanneer je de lamp voor een langere tijd op gaat bergen. Zo voorkom je dat de batterijen gaan lekken en er schadelijke stoffen vrijkomen.

Tips & Tricks: Verlichting

Het is zonde om lege batterijen mee te brengen op vakantie en daarom is het handig om voor vertrek te controleren of ze nog vol zijn. Er zijn een aantal manieren waarop je dat kan doen. Sommige batterijen zijn voorzien van een strip aan de zijkant waarop de inhoud wordt weergegeven. Hebben ze dat niet? Dan kan je ze meten met een voltmeter. Nou snappen we dat niet iedereen zo’n apparaatje in huis heeft. In dat geval zou je de batterijen ook van een hoogte van 10/15 cm op de grond kunnen laten vallen. Lege batterijen zullen terug stuiteren (hoe hoger hoe leger) en volle batterijen stuiteren niet. Deze laatste optie is natuurlijk niet de meest nauwkeurige.

Tips & Tricks: Verlichting
Tips & Tricks: Verlichting
Over Specialist (Techniek)
De techniekspecialist helpt je bij het onderhouden van je mobiele huis. Hij geeft handige tips, maar introduceert ook de nieuwste producten.