• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Tips & Tricks: Rugzakken

Bekijk na de aankoop of alle spullen die je mee wilt hebben in de rugtas passen. Is dit niet het geval? Dan kun je nu nog een groter model overwegen. Toch kan een kleinere rugzak ook een stok achter de deur zijn om niet te veel mee te brengen.  

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Bij het inpakken van je backpack is het belangrijk dat je het gewicht in de tas goed verdeelt. Zware spullen dien je zo dicht mogelijk bij je rug te dragen. Kom je er tijdens een hike achter dat je onbewust steeds een andere houding aanneemt? Neem dan gewoon de tijd om het geheel opnieuw in te delen. Maak daarbij ook gebruik van de compressiebanden. Deze bevinden zich aan de zijkanten van de rugzak en kunnen hem compacter maken. Op die manier hou je de spullen dicht bij je rug en voorkom je dat

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Het instellen van de schouder- en heupbanden is één van de belangrijkste zaken waaraan je vóór en tijdens het wandelen aandacht moet schenken. Zorg ervoor dat de backpack op het heupbot zit zodat het meeste gewicht op de heupen wordt gedragen. Wanneer je te veel druk op de schouders ervaart, laat dan de schouderbanden iets vieren. Zo gaat het gewicht terug naar de heupen en voorkom je klachten tijdens het wandelen. 

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Een regenhoes zorgt ervoor dat de tas van binnen niet nat wordt tijdens het regenen. Daarbij kun je hem gebruiken wanneer je de backpack weglegt op nat gras. Na gebruik is een regenhoes eenvoudig af te nemen met lauw water en eventueel een klein sopje. 
 
Sommige rugtassen zijn voorzien van een regenhoes en bij sommige dient deze apart aangeschaft te worden. In het laatste geval kun je een kijkje nemen op deze pagina

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Wist je dat? 
Je beter geen losse spullen aan je rugzak kunt hangen? Dit zorgt namelijk voor onbalans tijdens het wandelen en hierdoor krijg je sneller last van blessures. Daarnaast kun je de spullen makkelijker kwijtraken door diefstal of doordat ze vallen. Ook zijn ze niet beschermd tegen de regen.

   
Advies 
Draag een backpack of rugzak altijd met beide schouderbanden; ook bij de korte stukjes. Zo voorkom je rugklachten. 

Tips & Tricks: Rugzakken

Het is slim om je rugzak na elke wandeling even schoon te maken. Zo voorkom je dat vlekken mogelijk definitief in de tas gaan zitten. Wij hebben een aantal tips: 

  • Zit er modder op de rugtas? Laat dit goed opdrogen en borstel het daarna eenvoudig weg. 
  • Zitten er vlekken op de rugzak? Boen dit weg met een zachte zeep en spoel af met lauw water. 
  • Transpiratie bijt vaak wit uit en is achteraf moeilijk te verwijderen. Spoel dit zo snel mogelijk af met lauw water. 
  • Hou alle ritsen vrij van vuil en zand. Hierdoor kunnen ze sneller stuk gaan. 
  • Doe een rugzak nooit in de wasmachine. 
Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Bij de grotere rugzakken, ofwel backpacks, kan het erg handig zijn om organizers te gebruiken. Deze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en maten en ook waterdicht te verkrijgen. Met de organizers kun je je spullen eenvoudig ordenen en terugvinden. 

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Mocht je na verloop van tijd ontdekken dat het regenwater niet meer goed van de stof afparelt, dan kun je de rugzak impregneren met bijvoorbeeld Nikwax TX Direct Spray On. Met deze spray bescherm je de tas ook tegen uv-straling. Voordat je dit doet, is het wel belangrijk dat je de tas eerst schoonmaakt.  

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Je kunt de backpack ook uitrusten met een veiligheidsslotje. Zo kun je met een geruster hart door de stad of andere drukke plekken wandelen. Daarbij komt het van pas in hostels. Vaak is het daar mogelijk je tas achter te laten in een kooi die je zelf moet voorzien van een veiligheidsslotje.  

Tips & Tricks: Rugzakken
Tips & Tricks: Rugzakken

Wist je dat? 
De meeste rugzakken zijn voorzien van een waterdichte hoes waarin een drinksysteem past? 
 
Advies 
Let goed op elkaar en de rugtassen tijdens je reis. Zorg dat je ritsen controleert of deze helemaal dicht zijn. 

Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.