• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Winterkamperen, wij weten hoe!

Winterkamperen

Het winterkamperen lijkt aan een opmars bezig te zijn. Niet alleen in de zomer kiezen mensen ervoor om weg te gaan met de tent of caravan, ook in de winter lijken de campings steeds voller te staan. Wat dacht je van kamperen tijdens je wintersport bijvoorbeeld? Maar aan een tripje naar de wintercamping gaat wel een goede voorbereiding vooraf, wij geven je tips en uitleg!

Bij kamperen denk je misschien niet direct aan sneeuw en wintersporten. Kamperen gebeurd vaak in het voorjaar en de zomer, als het kampeerseizoen volop in gang is. Maar winterkamperen wordt steeds populairder. Het hoeft helemaal geen koude bedoeling te zijn. Wanneer je de juiste voorbereidingen treft verdwijnen alle ongemakken als sneeuw voor de zon.

Winterkamperen

Voorbereiding is natuurlijk het halve werk als het om winterkamperen gaat. Met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind! Om ongemakken op de camping voor te zijn hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:

 

  • Zorg ervoor dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt. Daarnaast is het slim om de caravan van winterbanden te voorzien. 
  • Slotspray. Heb altijd slotspray bij je en leg dit niet in de caravan neer. Het wil weleens voorkomen dat je slot bevriest en dan komt zo'n klein flesje wel erg goed uit!
  • Zorg ervoor dat voor vertrek watertank en leidingen leeg zijn. Zo voorkom je bevriezing van de leidingen, dat wil je natuurlijk niet hebben tijdens het winterkamperen.
  • Loop rubbers van deuren en ramen even na en spray deze in met siliconenspray om te voorkomen dat ze vastvriezen.
  • Gebruik niet dezelfde gasflessen als van de zomer op de camping. Deze zijn gevuld met butaangas. Dit gas bevriest onder de 4 graden. Het is daarom verstandig om propaangas mee te nemen. Gasflessen gaan in de winter over het algemeen korter mee dan in de zomer, dus houd ook daar rekening mee.
  • Zorg dat je uitrusting compleet is, dus neem een sneeuwschep mee en een reserve drukregelaar.
  • Controleer je verwarming en de leidingen. Werkt het allemaal optimaal?
  • Verleng je dak schoorsteen. Tijdens hevige sneeuwbui wil je niet dat je schoorsteen dicht sneeuwt dus maak hem hoog genoeg.

Warmte is natuurlijk één van de belangrijkste dingen die je tijdens winterkamperen nodig hebt. Zorg er dan ook voor dat je daar alles voor hebt. Voldoende gas, een kachel, een reserve kachel en bijvoorbeeld een verwarmd vloerkleed.

Onderweg naar je vakantiebestemming zijn er natuurlijk een aantal dingen om in de gaten te houden. Zo is het verstandig de radio op een lokale zender af te stemmen, zo blijf je op de hoogte van alle file informatie. Heb ook altijd voldoende dekens en kaarsen bij je. Mocht je onverhoopt pech krijgen dan ben je in ieder geval goed voorbereid.

Winterkamperen

Na een goede reis kom je natuurlijk aan op de wintercamping. Bij het kiezen van een plekje is het handig om te kijken of je een plek in de zon kan bemachtigen. Ook is het handig om de caravandeur uit de wind te zetten zodat het minder tocht. Daarnaast is het tijdens het winterkamperen ook goed op de volgende punten te letten:

 

  • Verwarm je caravan 24 uur per dag. Dus ook als je er even op uit bent. 
  • Naast stoken is ventileren erg belangrijk. doe dit dan ook minimaal 2 keer per dag ongeveer ene kwartier.
  • De stroomkabels worden wat warm, het is daarom slim om die dagelijks even los te maken anders zakken ze steeds verder weg in de sneeuw. 
  • Valt de verwarming toch uit? Tap dan direct de waterleiding en de boiler af.
  • Sneeuw is glad, dus pas op bij het opstapje bij de deur. Zet deze liever even vast.
  • Zorg ervoor dat de caravan zoveel mogelijk sneeuwvrij is. Vastgevroren sneeuw kan moeilijk weggehaald worden en het gewicht is zwaar.

Een goede uitrusting en voorbereiding is bij winterkamperen zeker het halve werk. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, niet alleen over je uitrusting maar ook over de situatie van de camping waar je naartoe gaat. Dan weten wij zeker dat je een heerlijke vakantie gaat hebben!

Eline
Over Eline
Eline is een gedreven buitenmens. Sinds 2014 houdt Eline zich bezig met social media, de blog en de klantenservice.