• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Keuzehulp BBQ

Wat is er nu lekkerder dan een mooie entrecote, een verse zeebaars of een fantastische rode bieten burger van de barbecue. Tegenwoordig zijn een tal van verschillende barbecues verkrijgbaar. Niet alleen qua formaat maar ook de functies en de brandstoffen verschillen nogal. Met deze keuzehulp helpen wij je op weg zodat je niet meer alleen van die gerechten kan dromen maar ze ook daadwerkelijk kan bereiden.

Een barbecue voor thuis is vaak meer gericht op comfort en gebruiksgemak dan zijn vermogen om compact opgeborgen en meegenomen te worden. Een kleine barbecue die dicht bij de grond staat is makkelijk, maar thuis kan en mag je kiezen voor een barbecue met stahoogte en een groter grilloppervlak. Deze hoogte is een stukje gebruiksvriendelijker en dat zorgt er samen met het royale grilloppervlak voor dat je hem vaker zal gebruiken. Veel van deze barbecues kan je in de zomermaanden namelijk lekker buiten laten staan, mits het droog is natuurlijk.

Binnen deze categorie kan je denken aan de relatief voordelige kogelbarbecues op poten, maar ook aan de heuse buitenkeukens die voornamelijk op gas werken. Binnen ons assortiment kan je kijken naar de 2,3 en 4 series van Campingaz, de grotere Weber barbecues en natuurlijk de Kamado’s.

Kenmerken van een barbecue voor thuis:

  • Je kan grillen op stahoogte 
  • Er is ruimte voor meerdere personen 
  • Door wieltjes zijn ze eenvoudig te verplaatsen  
Keuzehulp BBQ
Keuzehulp BBQ

Barbecueën op de camping is ontzettend gezellig en ontspannen, maar om voor deze ervaring nou je hele Kamado van soms wel 100kg mee te nemen? Dat is misschien wel een beetje veel van het goeie. Een compacte en lichte barbecue voor mee naar de camping is dan prettiger. Je kan in dit geval denken aan de tafelbarbecues of modellen die eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden zodat je ze makkelijk kan vervoeren. Bang dat je dan net twee worstjes kan grillen? Geen zorgen! Veel van deze barbecues bieden meer grilloppervlak en opties dan enkel twee worstjes. 

Voordat je naar de camping gaat is het verstandig om te informeren naar de BBQ mogelijkheden. Barbecueën met houtskool of brikketten valt namelijk onder het koken op open vuur en dat is lang niet overal toegestaan. In die situaties kan je beter overstappen op een gasbarbecues. Een bekende en gewaardeerde barbecue voor op de camping is de skottelbraai van Cadac. Elektrische barbecues vallen af als alternatief omdat ze vaak te veel stroom voor op de camping verbruiken.   

Keuzehulp BBQ

Kenmerken van een barbecue voor op de camping:

  • Het zijn steeds vaker barbecues op gas 
  • Ze zijn compact op te bergen (Bijv. Tafelmodellen)  
  • Ze zijn groot genoeg voor een gezin

 

Keuzehulp BBQ

Ga je op reis, verblijf je op verschillende plekken en wil je op meerdere locaties lekker kunnen barbecueën? Dan is het slim om te kijken naar de compacte barbecues die niet te veel ruimte in beslag nemen in je kampeeruitrusting. Er bestaan tegenwoordig opvouwbare barbecue modellen die je heel plat op kan vouwen of kleine kogelbarbecues waarin alle losse onderdelen tevens opgeslagen kunnen worden. Zo kan je efficiënt omgaan met de ruimte die je hebt. Het is wel goed om te weten dat de meeste compacte barbecues gemaakt zijn voor gebruik op briketten of houtskool. Dit valt onder koken op open vuur en is dus niet overal toegestaan. Bij deze categorie is er meer aandacht besteed aan het eenvoudig vervoeren en schoonmaken van de barbecue en iets minder aan het comfort. De Cobb BBQ's of de Safari Chef 2 van Cadac zijn een goede optie in deze situaties omdat deze op gas branden.

Kenmerken van een barbecue voor actieve reizen: 

  • Ze zijn extra licht en compact 
  • Sommige modellen zijn opvouwbare  
  • Geschikt voor kleinere aantallen
Keuzehulp BBQ
Keuzehulp BBQ

Dit is nog steeds de meest gebruikte manier van barbecueën. Het is lekker ouderwets en door het gebruik van houtskool en/of briketten krijg je die lekkere rokerige smaak aan je vlees of vis. De vetten die van het vlees afdruipen en vervolgens verbranden zorgen voor de meeste smaak. Over het algemeen is het zo dat je langer plezier hebt van briketten dan van houtskool, maar houtskool is op zijn beurt weer een stuk sneller warm. Afhankelijk van wat je wil maken en de tijd die je beschikbaar hebt, kan je kiezen voor één van beide. Tegenwoordig is het op steeds meer (grote) campings verboden om op open vuur te koken en dat betekent helaas ook dat het gebruik van houtskool barbecues niet is toegestaan. Toch blijft en geeft dit volgens veel mensen nog steeds de beste en echte barbecue ervaring.

Kenmerken van een houtskool of briketten barbecue: 

  • Het zorgt voor die authentieke rooksmaak 
  • Het is de meest gekozen brandstof 
  • Bereikt hogere temperaturen dan een gas- en elektrische barbecue
Keuzehulp BBQ
Keuzehulp BBQ

Mensen kiezen er steeds vaker voor om te barbecueën op gas. Dit heeft vooral in het gebruiksgemak een aantal voordelen ten opzichte van houtskool of briketten. Zo wordt je barbecue met gas een stuk sneller warm en kan je dus sneller aan tafel gaan zitten. De temperatuur is daarbij een stuk nauwkeuriger in te stellen en controleren. Voor de echte chefs onder ons is dit een groot voordeel.

Een gasbarbecue werkt vaak op een hervulbare gasfles die naast de barbecue wordt neergezet. Er zijn een aantal compacte gasbarbecues die werken op wegwerp gasblikjes die in het apparaat geklikt kunnen worden. Omdat er gebruik wordt gemaakt van gas kan je op deze modellen vaak veel meer dan alleen barbecueën. Kijk bijvoorbeeld naar de bekende skottelbraai van Cadac. Deze is uit te breiden met allerlei accessoires waardoor je er ook mee kan koken en/of wokken. Kortom, gas is een prima optie voor barbecueën en geeft gelijk wat meer keuzevrijheid in hoe en wat je precies klaar wil maken.

Keuzehulp BBQ

Kenmerken van een gasbarbecue: 

  • Ze komen erg snel op temperatuur 
  • Je kan meer dan alleen barbecueën  
  • Het is ‘gezonder’ barbecueën omdat je het vet van het vlees niet verbrandt 
Keuzehulp BBQ

De elektrische barbecues zijn net als de gasbarbecues in opmars. Ze hebben beide een gemeenschappelijk voordeel, namelijk: ze komen ontzettend snel op temperatuur. Het is een kwestie van plug & play. Het voordeel ten opzichte van gas? Je hebt geen omkijken meer naar een (volle) gasfles die je mee moet nemen of opbergen. Het is een type BBQ die vooral veel aan huis gebruikt wordt. Elektrische barbecues kan je meenemen naar de camping, maar dan moet je goed in de gaten houden of je voldoende ampère tot je beschikking hebt. Het zou vervelend zijn als de stoppen eruit slaan. Wil je beter begrijpen hoe dat nou zit met stroom op de camping? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Kenmerken van een elektrische barbecue: 

  • Ze worden ontzettend snel warm 
  • Geen gedoe met gasflessen of zakken met kolen 
  • Niet geschikt voor op alle campings vanwege een beperkt aantal beschikbare ampère 
Keuzehulp BBQ
Keuzehulp BBQ

Eenvoudig barbecueën

De meest voorkomende manier van barbecueën is natuurlijk die gezellige namiddag of avond samen met vrienden of familie. Jullie eten een aantal burgers, wat worstjes en een spiesje. Hiervoor heb je niet zoveel nodig, een hittebron en een rooster om de boel bovenop te leggen is eigenlijk al voldoende. Wanneer je voor deze situaties een barbecue zoekt, kan je het beste kijken naar de klassieke kogelbarbecues. Deze BBQ is compact, licht van gewicht en makkelijk in gebruik. Vaak passen er zo’n 5 tot 10 hamburgers tegelijk op en dat maakt de houtskool barbecue perfect voor groepen tot 6 personen. Om het vlees rondom mooi egaal te kunnen garen, raden we aan om te kiezen voor een model met deksel.

 

Barbecueën als een echte grillmaster

Voor de barbecue masters onder ons die wat gevarieerder en vooral wat uitgebreider willen barbecueën, is het slim om voor een wat grotere barbecue te kiezen. Zo heb je meer ruimte om dat mooie stuk vlees helemaal naar eigen voorkeur te garen. De grotere barbecues zijn voorzien van een deksel waardoor het mogelijk is om indirect te grillen. Hierdoor kan je het vlees dat lekkere rooksmaakje geven. In de deksel zit een thermometer, of die kan je zelf plaatsen, waarmee je de temperatuur van de barbecue strak in de gaten kan houden. Tegenwoordig zijn er ook elektronische thermometers met bluetooth functies verkrijgbaar. Zo kan je het hele jaar door lekker barbecueën en de temperatuur vanuit huis controleren. Je kan als master chef kijken naar de grotere kolen barbecues of de echte buitenkeukens van Campingaz en Weber.

Keuzehulp BBQ

Voor het bereiden van het perfecte stukje vlees is het noodzakelijk om te beschikken over het juiste gereedschap. Tuurlijk ligt er in de keukenla waarschijnlijk wel een vork of tang die je zou kunnen gebruiken, maar onderschat de kwaliteit van goed barbecue gereedschap niet! Het is namelijk zo dat het rooster van je barbecue bepaald welke tang je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een mooi gietijzeren rooster? Dan is het belangrijk dat je een relatief zachte tang gebruikt om te voorkomen dat je krassen maakt in je rooster.

Keuzehulp BBQ

We vinden het heerlijk om uitgebreid te koken en maken dit het liefst zo makkelijk mogelijk door een hoop verschillende kommetjes en bestek te gebruiken. En dan komt het schoonmaken...Hier zijn we in veel situaties vaak langer mee bezig dan we hadden gehoopt. Gelukkig zijn er verschillende BBQ accessoires die dat een stuk makkelijker maken. Zo is er bijvoorbeeld de grillmat die niet alleen het schoonmaken achteraf makkelijker maakt, maar ook voorkomt dat het vet van je vlees aanbrandt. Sommige grilmatten kan je zelfs in de vaatwasser doen. Daarbij zijn er verschillende handige schoonmaakborstels en –middelen die je helpen bij het schoonpoetsen.

Er zijn ook verschillende soorten thermometers die je helpen om het garingsproces van je vlees goed in de gaten te houden. De meeste voorkomende vorm hiervan is de dome thermometer. Deze geeft de temperatuur van de barbecue weer. Wil je liever de temperatuur van de kern van je vlees weten? Kies dan voor een vleesthermometer. Hierbij steek je een probe in het vlees zodat je de kerntemperatuur makkelijk kan aflezen. Ook kunnen sommige hiervan bediend en afgelzen worden met een app op de smartphone.

Barbecues zijn uitgerust met een standaard barbecue rooster. Wanneer je meer wil dan alleen grillen? Dan kan je kijken naar verschillende uitbreidingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een pizzasteen of dichte en platte grillplaat voor groentes. Geloof ons, op een barbecue is meer mogelijk dan je denkt! Ook de meest gebruikte barbecues voor op de camping, denk aan de Cobb barbecues en de Cadac skottelbraais, zijn uit te breiden met verschillende platen en pannen zodat je meerdere gerechten kan bereiden.

Weber heeft haar barbecues meerdere uitbreidingsopties gegeven waarmee je het vlees kan roken of een slow-cook gerecht kan maken. Bij de grotere modellen is het tegenwoordig ook niet gek om een rotisserie set aan te treffen. Dit is het welbekende vlees aan ‘t spit waarbij het vlees rustig roteert boven een hete barbecue. Zo wordt het vlees pas echt lekker gaar en blijft het mals.

Keuzehulp BBQ