• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Keuzehulp Kooktoestellen

Niet wat je gaat koken, maar waar en onder welke omstandigheden bepaalt welk soort kooktoestel het beste bij jou past? Ga je lichtgewicht op pad of met een kleine auto, dan stel je andere eisen aan een kooktoestel of brander dan iemand die een grote auto heeft of een caravan. Ook het type brandstof die je wilt gaan gebruiken speelt mee. Sommige mensen gaan naar gebieden waar maar een beperkte brandstof tot de beschikking is. Heb je bijvoorbeeld een gasbrander en je gaat met het vliegtuig dan moet ter plekke de gasblikjes kunnen kopen. Aan de hand van onderstaande keuzehulp proberen wij je een stap in de goede richting te laten nemen in de keuze van jouw ideale kooktoestel.

Keuzehulp Kooktoestellen

Soms is het gezelschap wat komt eten ineens een stukje groter dan je had verwacht en kan je een extra gaspit erg goed gebruiken. Of misschien vind je het fijn om voor onverwachte noodsituaties een kooktoestel achter de hand te houden. In beide situaties zijn er eenvoudige één- of tweepits gas en elektrische kooktoestellen die precies bieden wat je op dat moment nodig hebt. Aandacht voor een klein pakformaat of het gebruik van verschillende brandstoffen is iets minder belangrijk. 

Op vakantie met het hele gezin is ontzettend gezellig, maar ook een hele onderneming. Vooral het kokkerellen op de camping kan een leuke uitdaging zijn. De grootte van het gezin en het gewenste gemak zijn bepalend voor het kooktoestel dat je mee gaat brengen. Een kooktoestel met 3 of 4 pitten zorgt ervoor dat je makkelijker een uitgebreide maaltijd op de camping kan koken. Het neemt wel redelijk wat ruimte in beslag en daarom kan een kleiner kooktoestel misschien toch handiger zijn. Een kleiner kooktoestel, denk aan een tweepitter, vraagt om wat meer creativiteit en voorbereidingen, maar kan voldoende zijn voor een gezin van 4 personen

Tijdens het met de auto wil je soms een lekker kopje thee, bakje koffie of kom soep nuttigen, maar niet steeds uit eten gaan. Om dit te kunnen doen is het fijn om een compact kooktoestel mee te brengen. Een één pits kooktoestel kan lekker makkelijk opgeborgen worden en is in deze situaties zeker voldoende. 

Ga je te voet of op de fiets rondtrekken? Dan is een kleine brander misschien handiger. Branders zijn ontzettend compact en erg licht van gewicht. Je vindt ze hier. 

Keuzehulp Kooktoestellen
Keuzehulp Kooktoestellen

De meeste 1-pits kooktoestellen worden, zoals eerder al even werd aangekaart, gebruikt als extra brandertje voor het warmhouden van de satésaus of om snel even wat water te koken voor onderweg. Eén pits branders werken veel op gasblikjes of cartridges en de één pits kooktoestellen zijn veelal elektrisch. Ook de bekende skottelbraai en veel barbecues vallen onder de 1-pits kooktoestellen.  

Als je met wat meer personen wil kunnen genieten van een goede avondmaaltijd is het al snel aan te raden om over te gaan op een twee pits kooktoestel. De pitjes van deze kooktoestellen zijn altijd hetzelfde, dat betekent dat ze hetzelfde vermogen hebben en dus even sterk zijn. Dat is ideaal voor het bereiden van een lekkere pasta waarbij het water op de ene pit staat en de saus op de andere pit wordt bereid. Een vraag die veel naar voren komt: voor hoeveel personen kan je koken op een tweepitter? Dat is voor iedereen een beetje anders, maar een vuistregel die je kan gebruiken is dat je per persoon ongeveer 1 pit nodig hebt. Dus een tweepitter is ideaal voor twee personen en kan gebruikt worden voor maximaal 4 personen. 

Vind je iets meer comfort tijdens het koken toch wel prettig? Kies dan lekker voor een driepits kooktoestel. Het is wel goed om te weten dat de afmetingen van een driepits kooktoestel vaak hetzelfde zijn als die van de tweepitter, maar er is tussen de twee buitenste grote pitten een kleiner pitje toegevoegd. Op dit middelste pitje kan je bijvoorbeeld een pannetje saus of water warmhouden.  

Kooktoestellen met 4 pitten hebben vaak een vaste plaats in de (voor)tent en zorgen ervoor dat je lekker ontspannen en uitgebreid kan koken op de camping. De vierpits kooktoestellen hebben net als de kookplaten thuis vier pitten waarvan één wat groter en krachtiger is, één is klein en perfect voor het warmhouden van eten en de laatste twee pitten zitten er qua kracht en oppervlak precies tussenin. Deze toestellen zijn door hun afmetingen wat lastiger te vervoeren en daarom vind je ze vooral op seizoenplaatsen of ze worden ingebouwd in een camper of caravan

Keuzehulp Kooktoestellen
Keuzehulp Kooktoestellen

De meeste kooktoestellen voor op de camping werken op gas. Gas is makkelijk en snel in gebruik en daarbij hebben campings niet altijd voldoende stroom voor een elektrische kooktoestelen. Je kan kiezen voor kooktoestellen die werken op wegwerp gasblikjes of toestellen die aangesloten kunnen worden op een hervulbare gasfles. Kooktoestellen die bevestigd worden op wegwerpblikjes hebben in veel gevallen maar één pit. Wanneer je meer pitten hebt, verbruik je automatisch ook meer gas en daarom werken de grotere kooktoestellen op hervulbare gasflessen. Let erop dat je het juiste wegwerpblikje kiest voor jouw één pitter en vergeet bij de hervulbare gasfles geen gasslang en drukregelaar mee te nemen. 

Op de camping heb je vaak geen onbeperkte toegang tot stroom en daarom zijn elektrische kooktoestellen niet zo handig. Elektrische kooktoestellen zijn erg handig in een thuissituatie waarin bijvoorbeeld een extra pitje goed van pas komt. 

Wil je meer weten over hoe dat nou zit met stroom op de camping? Lees dan hier verder. 

Koken kan natuurlijk ook lekker ouderwets en avontuurlijk op een open vuur. Helaas is op veel campings het gebruik van open vuur niet meer toegestaan en wordt het op die locatie dus een lastige opgave. Mocht je koken op een open vuur voor thuis een leuke uitdaging vinden dan kan je kijken naar de kooktoestellen van Ecozoom en Robens

Keuzehulp Kooktoestellen
Keuzehulp Kooktoestellen

Er zijn twee manieren waarop de kooktoestellen tot ontbranding komen. De meeste toestellen hebben geen ingebouwde ontsteking en dat betekent dat je simpelweg de gaskraan open moet draaien en een vlammetje bij de pit moet houden om deze te ontbranden. Dit kan met een aansteker of lucifer. Vind je dit toch wat spannend met kinderen in de buurt of wil je wat meer comfort en gemak? Kijk dan naar de kooktoestellen met een ingebouwde piëzoontsteking. De piëzo zorgt voor de vonk waardoor de pit aan gaat zonder het gebruik van een aansteker of lucifer. 

Tegenwoordig zien we veel kooktoestellen voorbijkomen met een zogeheten thermische beveiliging. Dit betekent dat het toestel de gastoevoer automatisch stopt wanneer de vlam om wat voor reden dan ook uitgaat. Hierdoor weet je zeker dat je geen gas de ruimte in blaast als het toestel per ongeluk uitwaait. Niet alle toestellen hebben deze beveiliging dus mocht dit wel willen, controleer dan de specificaties van het kooktoestel. 

Kooktoestellen die werken op een hervulbare gasfles moeten aangesloten worden met een gasdrukregelaar. De normale druk die uit de gasfles komt is namelijk te hoog voor het kooktoestel en die te hoge druk wordt met een drukregelaar gereduceerd tot de juiste werkdruk. In veel situaties heb je een 30mBar drukregelaar nodig, maar het is slim om je in alle gevallen te laten adviseren door een specialist.