• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
4 persoons tenten

4 persoons tenten

We mogen bijna weer, de vakantievlinders gaan weer fladderen. Dit jaar is er weer ruimte om de wereld te gaan verkennen, maar ook Nederland biedt weer de mooiste kampeerplekjes. Wat voor vakantie wil je gaan boeken en met wie ga je op reis? Waar ga je heen? Hoe ga je er heen? En wat moet er mee? Om een bijdrage te doen om op deze vragen een antwoord te geven zetten we in deze blog de voor- en nadelen, verschillen en soorten 4-persoons tenten voor je op een rijtje.

Zeker als je voor het eerst wilt gaan kamperen dan is de keuze in tent een behoorlijke uitdaging. Natuurlijk kun je op website filteren op het aantal personen, merk, materialen en niet geheel onbelangrijk: de prijs! Maar wat zegt dat over een tent?

De soort vakantie bepaalt mede wat voor een soort tent het beste voor jou geschikt is. Wij hebben een paar verschillende soorten vakanties op een rijtje gezet:

1. Compact en lichtgewicht

2. We staan iets langer op dezelfde plek

3. De hele vakantie blijven we hier staan

Met de fiets, lopend, met de auto, een bergtocht of wellicht bij iemand naast de caravan op een seizoensplek. Het zijn allemaal manieren van kamperen waar een tent bij past. 

Als je lichtgewicht gaat reizen met bijvoorbeeld de fiets of een trekkerstocht gaat houden dan is het belangrijk om een tent te kiezen die niet te zwaar is. Zeker als je op doortocht bent moet het opbouwen en afbreken snel klaar zijn. Als je met het hele gezin gaat dan kun je ervoor kiezen om 2 tentjes mee te nemen, maar ook lichtgewichttenten zijn er in 4-persoons varianten. Hou er wel rekening mee dat de tentjes berekend zijn op alles zo compact mogelijk dus ook je slaapmatten

  • Compact en lichtgewicht 
  • Makkelijk en snel opzetten en afbreken 
  • Aluminium frame 
  • Minder ruimte dan een koepeltentje 
  • Lichtgewicht tenten zijn kostbaar 
  • Minder bestand tegen Uv-straling 

Waar MSR voornamelijk gericht is op lichtgewicht trekkerstenten gooien ze het met de Habitude 4 over een compleet andere boeg. Niet helemaal anders want ook deze tent mag je rekenen tot de lichtgewicht categorie maar het is niet bepaalt een trekkerstent voor in de rugzak.

Steeds meer mensen gaan kamperen met zo licht mogelijke en compacte spullen. Niet iedereen ziet zichzelf in een tentje kruipen en de vraag naar wat grotere modellen is hierbij beantwoord door MSR. De Habitude 4 is een echte familietent. Ruim genoeg voor meerdere personen en ook hun bagage. Ideaal voor het gezin dat lichtgewicht op reis wil zonder ruimte in te willen leveren van de tent.

In de basis is de Habitude 4 eigenlijk een ontplofte Elixir. Er zijn dezelfde materialen gebruikt en die hebben zich de laatste jaren al bewezen. Ook het frame is afgeleid van de Elixir. Wat de Habitude 4 dan zo bijzonder maakt is de grootte. Meer dan genoeg ruimte voor 4 personen en hun bagage. Ook is de tent hoog genoeg om in te kunnen staan. En meer ruimte betekend meer comfort.

Bekijk hier de MSR Habitude 4 >>

4 persoons tenten

Ga je met de auto en ben je van plan om iets langer op een plek te blijven of ben je op zoek naar meer ruimte? Of weet je nog niet zo goed of kamperen je ding is dan kun je zeker slagen in de koepel- of bijzettenten. Deze hebben wat ruimere slaapplaatsen, soms zelfs aparte slaapcabines en door het voorportaal is het bergen van je bagage of kookspullen geen probleem.

De materialen van deze tenten zijn vaak iets zwaarder, zo wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met Technisch katoen. Dit is een mengsel bestaande uit katoen en polyester die goed ademt, het is waterdicht, bestand tegen Uv-straling en zorgt ervoor dat de tent een stuk koeler blijft in de brandende zon. Koepeltenten zijn vrijstaand, makkelijk op te zetten en af te breken en zeer stabiel. Sommige hebben zelf een luifel zodat je met slecht weer nog een beetje buiten kunt zitten of je stoelen onder kunt plaatsen. Het zijn mooie instapmodellen voor het kamperen en dat merk je vooral aan de prijs.

  • Past altijd wel naast de caravan of familietent 
  • Voor ieder budget is er een bijzettent 
  • Meerdere slaapcabines 
  • Makkelijk opzetten/afbreken 
  • Wat meer gewicht dan lichtgewicht 
  • De droogtijd van (technisch) katoen is langer dan polyester
  • Niet alle tenten hebben een aparte slaapruimte 
  • Minder geschikt om mee rond te reizen (glasfiber stokken) 

De Ontario 4 BTC bijzettent van Eurotrail is heerlijk ruim en goed ventilerend dankzij het gebruik van technisch katoen. Om nog beter te kunnen ventileren is het ook mogelijk om de binnentent alleen met een mesh deur af te sluiten. Zo is de tent dicht tegen insecten, maar niet voor de frisse lucht. 

Het opzetten van deze 4 persoons bijzettent is eenvoudig en snel. Zo heb je binnen een paar minuten een prettig onderkomen voor de aanstaande vakantie.   

Ondanks het technische katoen is de Ontario 4 BTC wel prettig licht aan de binnenkant. De ruime ingang en grote vensters maken de tent nog ruimtelijker. Ook kan je in het voorportaal prima je bagage kwijt die je liever niet in de binnentent wilt hebben. 

Maak je gebruik van slaapmatten van maximaal 60 cm breed, dan kan je er 4 kwijt in de tent. Zijn je slaapmatten breder dan is er plek voor 3 personen of minder.

Bekijk hier de Eurotrail Ontario 4 BTC >>

4 persoons tenten

Als je wat meer wilt gaan besteden en misschien zelfs een seizoensplek hebt geboekt dan kun je kiezen voor een grotere familietent, ook die zijn er in verschillende vormen en maten. Familietenten hebben een ruime stahoogte, meer ruimte voor al je spullen, een royalere leefruimte, meerdere ingangen en ramen en gescheiden slaapcabines. Je hebt bijvoorbeeld 4-persoons tunneltenten hierbij staan de tentstokken in bogen achter elkaar en daardoor een tunnel effect krijgen. Deze tenten zijn zeer stabiel en zijn kunnen tegen een goede storm. Het kan wel een beetje een uitdaging zijn om de tent op te zetten en het is aan te raden dit met z'n tweeën te doen.

Naast de ruime traditionele tunneltenten kun je ook kiezen voor Opblaasbare familie tenten. Hier zijn de tentstokken verruild voor luchtbuizen. Waar je bij de tunneltent soms staat te worstelen met de stokken heb je bij het opzetten van deze tent alleen maar de bijgeleverde luchtpomp nodig en de haringen om de tent vast te zetten. Veel bekende tentmerken zoals bijvoorbeeld Bardani, Dometic en Safarica hebben hun eigen Air-tenten op de markt gebracht en allen zijn ze voorzien van sterke luchtframes, maar ook de ruimte van de familietent. De ramen zijn vaak voorzien van horrengaas om die vervelende beestje buiten de deur te houden waardoor ventileren makkelijker wordt gemaakt.

Ook bij opblaasbare tenten wordt veel gewerkt met Technisch Katoen. Ondanks dat de tentstokken vervangen zijn moet je er wel rekening mee houden dat ook deze tenten redelijk zwaar zijn in gewicht. Voor alle familietenten geldt ook dat je de afmeting goed moet weten voor de plaats van je camping, de tenten zijn namelijk erg groot en soms te groot.

 

  • Heel veel ruimte 
  • Aparte slaapcabines, meer privacy 
  • Zijn bestand tegen een goede storm 
  • Meerdere ingangen 
  • Opblaasbare tenten hebben geen stokken meer/ sneller op te zetten 
  • Gemaakt van Technisch katoen 
  • Familietenten zijn groot, soms apart vermelden bij een reservering
  • Ze hebben een behoorlijk gewicht 
  • Tunneltent met stokken kan lastig opzetten zijn 
  • Zijn vaak wat hoger in prijs 
  • Wat groter in pakvolume 
  • Opblaasbare tenten bestaan uit 1 pakket 

De Coleman Cook 4 is een 4-persoonstent die optimale ruimte biedt tijdens jouw kampeervakantie. Deze familietent beschikt over een goede ventilatie en is slim ontworpen. Op deze manier heeft de Coleman tent een maximale leef- en slaapruimte, wat bevorderlijk is voor het comfort en het gemak. Het flexibele ontwerp heeft als voordeel dat de slaapruimte weggehaald kan worden, waardoor de leefruimte vergroot wordt. Dit kan handig zijn als het bijvoorbeeld slecht weer is.

Het ingenaaide grondzeil zorgt voor een schoon, droog en insectvrije omgeving in de Coleman Cook 4. De reflecterende scheerlijnen zorgen voor een minimale kans op struikelen.

Bekijk hier de Coleman Cook 4 >>

4 persoons tenten

De Rarotonga FTT 401 TC is de grootste tunneltent die Dometic op de markt heeft gebracht. De tent heeft een speciaal opblaasframe voor bijna verticale zijwanden en speciale WeatherShield TC technisch katoen die condensatievorming binnen de tent vermindert. Daarnaast is de WeatherShield TC-stof een ademende stof en zorgt de stof ook voor dat de temperatuur binnen de tent goed op pijl blijft. Ook is de indeling van de binnentent door middel van oprolbare scheidingswanden aan te passen om zo de Dometic tent helemaal naar eigen wens in te delen.

Het slaapgedeelte bestaat uit twee slaapcabines die geschikt zijn voor maximaal 2 personen. De zijwanden zijn van het speciale Sleep-Tite materiaal en houden het zonlicht buiten. Dit zorgt voor een donkere slaapcabine voor een betere nachtrust.

Bekijk hier de Dometic Rarotonga FTT 401 TC >>

4 persoons tenten

We hebben het natuurlijk over 4-persoons tenten, maar dat hoeft niet te betekenen dat je per se de tent moet vullen met 4 personen. Tuurlijk zijn de tenten die we hier hebben uitgelicht uitermate geschikt voor gezinnen, maar als je besluit met z'n tweeën op vakantie te gaan en wat meer ruimte prefereert dan zijn deze tenten perfect voor jullie! Vaak is de scheidingswand in de slaapcabines los te halen zodat je één grote master bedroom creëert en al je spulletjes om je heen kunt zetten.

Er wordt vaak een persoonsindicatie neergezet bij tenten, maar hou hierbij rekening met de grootte van je slaapmat(ten). Dit geldt niet alleen voor de lichtgewichttentjes, ook de bijzettenten kunnen kleiner uitvallen en soms beter geschikt voor 3 slaapmatten. Let daarom goed op de afmetingen.

Ook je bestemming kan bepalend zijn voor de keuze van je tent. Tenten worden gemaakt van verschillende materialen voor verschillende omstandigheden, waaronder weersomstandigheden. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar een warm land dan wil je niet heel vroeg je tent al uitbranden. Bij je zoektocht zul je o.a. nylon, polyester en technisch katoen tegenkomen. Al deze materialen hebben voor- en nadelen, we zetten ze voor je op een rijtje: 

  • Nylon
  • Polyester
  • Technisch katoen

 

Nylon is een sterk en licht materiaal wat veel wordt gebruikt voor de lichtgewicht tentjes, maar er zitten ook wat nadelen aan. Bij sommige tenten kun je rip-stop nylon tegenkomen, dit is een sterker nylon omdat er een draad zowel verticaal als horizontaal door de weving is verwerkt.

  • Lichtgewicht 
  • Sterk materiaal (met Ripstop nog sterker) 
  • De stof neemt geen vocht op 
  • Is volledig waterdicht dankzij de coatings 
  • Zeer snelle droogtijd 
  • Vrijwel onderhoud vrij 
  • Het perfecte materiaal voor lichtgewicht trekkerstenten 
  • Je mag dit tentdoek in de tentzak proppen 
  • Kostbaar materiaal 
  • Je bent afhankelijk van een coating die kan vergaan 
  • Kans op condensvorming 
  • Wordt snel warm onder het doek 
  • Het materiaal beweegt, afhankelijk van het weer 
  • Smelt weg bij brand 
  • De naden moeten getapet zijn 
  • Gevoelig voor uv-straling 

Polyester is ook erg licht van gewicht en heeft minder rek dan nylon en het is een goedkoper materiaal, maar is ook iets zwaarder.

  • Lichtgewicht 
  • Sterk materiaal (ook zonder Ripstop) 
  • De stof neemt geen vocht op  
  • Relatief goedkoop 
  • Dankzij de coatings is de stof volledig waterdicht 
  • Snelle droogtijd 
  • Uitermate geschikt voor lichtgewicht trekkerstenten
  • Het materiaal ademt niet 
  • Gevoelig voor uv-straling, maar wel beter dan nylon 
  • Veel condensvorming 
  • Wordt snel warm onder het doek 
  • Smelt weg bij brand 
  • De naden moeten getapet zijn 
  • Kortere levensduur dan bijvoorbeeld katoen 

Technisch katoen kun je tegenkomen met verschillende benamingen: TC, Polyester Katoen, Polycotton, Technical Cotton. Het komt er in het kort op neer dat het een mix is van polyester met katoen. Vaak is het een verhouding van 65%/35%. De mix van beste eigenschappen zorgt ervoor dat het materiaal goedkoper geproduceerd kan worden en dat zie je terug in de prijs van je tent.

  • Lichter in gewicht dan volledig katoen  
  • Goed ademend 
  • Waterdicht  
  • Relatief goedkoop 
  • Duurzaam 
  • Goed bestand tegen Uv-straling 
  • Geen lichtgewicht trekkerstenten 
  • Niet heel snel droog 
  • Wordt zwaar bij regen 
  • Neemt veel ruimte in beslag bij opbergen 
  • Doek moet echt helemaal droog zijn bij het opbergen 
  • Wordt minder soepel bij koud weer 

Voor een complete uitleg van alle materialen kun je kijken naar onze Advies & Inspiratie pagina: Tent-materialen, hier wordt alles nog eens duidelijk en meer uitgebreid uitgelegd.

In het kort kun je jezelf deze 3 vragen stellen:  

1. Wat voor vakantie wil ik? 
2. Wie gaat er mee? 
3. Waar ga ik heen? 
 
Als je op deze drie vragen de antwoorden hebt gevonden is het uitzoeken van een tent een stukje eenvoudiger geworden. Mocht het nou nog steeds niet lukken kom dan gezellig bij ons langs in de winkel. Onze medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Bijkomend voordeel is dat je alle tenten kunt bekijken en ‘uitproberen’.  

Over Specialist (Tenten)
Met onze tenten-specialist vind je een tent waarmee je de meest geweldige kampeeravonturen gaat beleven. Lichtgewicht of juist met extra ruimte.