• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De week van de teek

Week van de Teek

Teken, die kleine platte ‘spinnetjes’ waar je zo veel over hoort en ook nog eens goed voor moet oppassen. Zodra de temperatuur hoger wordt dan 7 °C dan moeten we alweer stilstaan bij deze kleine plaagbeestjes. Ze kunnen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme of de wat minder bekende ziekte Tekenencefalitis virus (TBE). We willen hier natuurlijk alles over weten. Hoe kunnen we tekenbeten voorkomen en wat nou als je toch zo'n vervelend beestje tegenkomt op je huid? 

De week van de teek

Je kunt na een tekenbeet te maken krijgen met verschillende ziektes, waaronder de bekendste: de ziekte van Lyme. Dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi bacterie. Het is moeilijk vast te stellen of je deze ziekte hebt, omdat het ziektebeeld erg wisselend is. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ring of vlek op de huid rond de tekenbeet. Deze kan tot drie maanden na de beet verschijnen. Ook zijn koorts, spierpijn en gewrichtspijn enkele symptomen die in de eerste weken na de tekenbeet voor kunnen komen. Het advies is om bij klachten, of als je het niet vertrouwt, altijd even de huisarts bellen. De ziekte is te behandelen met antibiotica, maar het is wel hoe eerder het opgemerkt wordt, hoe beter de behandeling zal aanslaan.

De week van de teek

Tekenencefalitis of het TBE-virus is een wat minder bekend virus wat voor het eerst in Nederland is vastgesteld in 2016. Het staat ook wel bekend als Früh Sommer Meningo Encephalitis (FSME). Teken die besmet zijn met dit virus dragen het over van dier naar dier en soms dus ook naar de mens. Het is een hersen(vlies)ontsteking waarbij weinig tot geen klachten ontstaan. De meeste mensen die besmet zijn met het virus worden niet ziek of krijgen milde klachten. De milde klachten die kunnen ontstaan uiten zich 7 tot 14 dagen na de beet en verloopt in 2 fases:

De week van de teek
  • In de eerste fase kun je last krijgen van griepachtige symptomen. Denk aan spierpijn, gewrichtspijn, milde koorts, hoofdpijn, misselijk worden en overgeven en vermoeidheid. Dit duurt ongeveer 2 tot 7 dagen en hierna heb je ongeveer een week geen klachten.

  • Bij de tweede fase kunnen er ernstiger klachten ontstaan: zware hoofdpijn, verminderd bewustzijn, slaperigheid, gedragsverandering, geheugenverlies, verlammingen, misselijkheid en duizeligheid. Je zult hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel er geen medicijnen zijn voor het TBE-virus overlijden patiënten met deze ernstige klachten zelden, wel komt het voor dat je last kunt houden van neurologische klachten.

Deet van Care-Plus
Veel mensen weten dit niet, maar Deet werkt ook goed om een tekenbeet te voorkomen. Het bevat een middel dat effectief is tegen verschillende ziekte overbrengers zoals de teek. Deet van Care Plus is verkrijgbaar in 30%, 40% en 50%, het percentage geeft de werkingsduur aan. Ook vind je bij ons speciale Deet voor de kids van Care Plus, want die moeten ook net zo goed beschermd zijn tegen de tekenbeet.

Voorkomen en genezen
Er zijn verschillende manieren om een tekenbeet tegen. Blijf bijvoorbeeld op de paden en doe je sokken over je broek tijdens het wandelen of gebruik Deet. Toch glipt er soms toch eentje doorheen en heeft hij zich vastgebeten in je huid. Hiervoor zijn verschillende soorten tekenverwijderaars verkrijgbaar die het makkelijk maken om de teek te verwijderen. Alles wordt nog eens uitgebreid uitgelegd tijdens de Week van de Teek, meer informatie lees je in onze blog alles over teken.

De week van de teek
  • De tekentang. Wil je een teek verwijderen dan is een tekentang de snelste en meest effectieve manier. Tijdens de week van de teek wordt toegelicht hoe je dit het beste kan doen. De grijpbek verwijdert zelfs de kleinste teken en met de bijgeleverde alcoholdoekjes maak je de plek netjes schoon. Door het verwijderen met een tekentang heb je een minimaal risico bij het verwijderen van de teek. Ga vooral niet zelf aan de slag met een pincet of de vingers. Het is namelijk belangrijk dat er niets van de teek achterblijft in de huid.

 

  • Tekentest? Na een tekenbeet moet je snel handelen, baanbrekend is daarom ook de Care Plus tekentest. Met deze test kan je in een mum van tijd vaststellen of de Borrelia Burgdorferi bacterie in je lichaam zit. De test ziet eruit als een zwangerschapstest en na 20 minuten heb je resultaat. Zo kan de huisarts eventueel ook snel handelen mocht er sprake zijn van een besmetting. Let wel op dat de uitslag niet bindend is, dus ga altijd ook nog naar een huisarts na een tekenbeet.

Zorg er altijd voor dat je een setje met bovenstaande artikelen in huis hebt. Ook tijdens de vakantie is het fijn als je dit in de EHBO-koffer bij je hebt. Zo ga je in ieder geval goed op weg!

De week van de teek

Het RIVM heeft de app Tekenbeet gemaakt. Met deze app kan je (ook zonder internetverbinding) opzoeken hoe een teek eruitziet en wat je kan doen om hem snel en goed te verwijderen.  Je kunt de app gratis downloaden in de Google Play Store


Voor alle belangrijke vragen en handige tips is er de Week van de Teek opgericht. Een jaarlijks terugkerende week georganiseerd door verschillende organisaties. 

Zet het alvast in je agenda: Week van de Teek: 25 april tot en met 29 april 2022!

En natuurlijk dragen wij ook ons steentje bij door je te informeren over het hoe en wat over de teek

Eline
Over Eline
Eline is een gedreven buitenmens. Sinds 2014 houdt Eline zich bezig met social media, de blog en de klantenservice.