• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Donsjas of slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Donsjas of donzen slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Wanneer je donsjas weer uit de kast kan of wanneer de donzen slaapzak opgeborgen mag worden, is het goed om te weten hoe je deze moet wassen. Dons is namelijk een natuurproduct en moet daarom ook op een andere manier gewassen en gedroogd worden dan je 'normale' was. Wij vertellen je graag hoe!

Donsjas of slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Het wassen van een donsjas of donzen slaapzak vraagt om iets meer tijd en aandacht dan een normale was. Dons is een pluisje wat onder de veren van een eend of gans zit. Zo’n pluisje heeft ongeveer 1.500.000 pluizige dons haakjes waar lucht tussenin stil komt te staan. Deze stilstaande lucht houdt een vogel of, wanneer je deze pluisjes verzameld in een jas of slaapzak, jou lekker warm.

Omdat dons dus een natuurlijk product is, wil je niet dat deze tijdens een wasbeurt zijn natuurlijke eigenschappen verliest. Dons vraagt daarom om een iets andere aanpak en een ander wasmiddel.

Zo wordt gebruik van chemische (normale) wasmiddelen sterk afgeraden. In dit wasmiddel zit een percentage wasverzachter wat de dons haakjes van een dons pluisje aan elkaar laat plakken. Dons verliest daarmee zijn veer- en vulkracht. Je donsjas of slaapzak zal na het wassen wat zwaarder en minder comfortabel aanvoelen en minder isoleren.

Voor dons dien je een speciaal wasmiddel te gebruiken. Binnen ons assortiment hebben wij Down Wash van Nikwax. Dit donswasmiddel reinigt het dons zonder zijn natuurlijke vetten af te breken en zijn veer- en vulkracht te verliezen. Daarbij zijn Nikwax producten verantwoord en natuurlijk afbreekbaar. Mocht je jas nat worden in een regenbui, dan laat het wasmiddel geen sporen na in de natuur.

Een aantal wasvoorschriften: 

  • Was één jas of slaapzak per wasbeurt 
  • Was niet warmer dan 40 graden 
  • Centrifugeer je was niet te lang 
  • Voeg tennisballen toe aan je wasbeurt 

Door tennisballen toe te voegen aan je wasbeurt klop je je jas of slaapzak als het ware continu op. Daarmee voorkom je dat het dons aan elkaar plakt en gaat klonteren. Dit is dan ook het eerste advies dat wordt gegeven wanneer je na het wassen je jas of slaapzak wil drogen in een droger. Kies daarbij te allen tijde voor een lang droogprogramma op een lage temperatuur.

Donsjas of slaapzak wassen, hoe doe je dat?
Donsjas of slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Wanneer je je donzen slaapzak of jas zonder droger wil laten drogen, hang deze dan niet op maar leg hem plat neer. Zo voorkom je dat de dons naar beneden zakt en gaat klonteren in de verschillende dons kamers. Let erop dat je de jas of slaapzak ook nu met regelmaat opschudt. Probeer tot slot het drogen niet te forceren en laat dit op een natuurlijke wijze gebeuren.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie over het wassen van je technische kleding? Neem dan eens een kijkje op onze adviespagina over het wassen van je outdoor kleding.

Was instructie voor kleding >>