• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hoe en wat: Slaapzak wassen

Hoe en wat: Slaapzak wassen

 

Lekker slapen doe je het beste in een frisgewassen slaapzak. Wat is nu de beste manier om dit te doen. Waar moet je rekening mee houden en wat moet je vooral niet doen. In dit blog geven wij je handige tips en een schoon advies. Kan jij aan de slag en heb je geen last meer van een muffe slaapzak.  

Ga je aan de slag om je slaapzak te wassen dan moet je weten wat voor een slaapzak je hebt en met name wat voor vulling de slaapzak heeft. Er is namelijk een groot verschil tussen een vulling van dons of een synthetische. Niet alleen het was proces is anders maar ook het wasmiddel dat je moet gebruiken verschilt. Gelukkig vindt je bij Nikwax alle soorten wasmiddelen en impregnatie die je nodig hebt ongeacht wat voor een slaapzak je hebt. Hier lees je alles over Nikwax en waarom je juist hiervoor zou moeten kiezen. Geloof me maar als ik zeg dat Nikwax echt goed werkt zowel als middel en als bedrijf.

Synthetische vulling

Slaapzakken die een synthetische vulling hebben kan je net zo wassen als bijvoorbeeld een standaard winterjas. Alleen is een slaapzak wat groter en kan je er maar een per keer wassen. Het voordeel van de vezels van dit soort slaapzakken is dat deze goed tegen water kunnen.  

Het is wel te adviseren dat je een synthetische slaapzak wast met de juiste middelen. Hiervoor kan je TechWash van Nikwax gebruiken. Met dit wasmiddel wordt ook (technische)kleding gewassen en er zit geen wasverzachter in. Wasverzachter gaat juist de vezels verstoppen. Ook de synthetische vezel zou hierdoor kunnen gaan kleven en minder goed gaan isoleren. 

Hoe en wat: Slaapzak wassen

Er zijn ook synthetische slaapzakken die een DWR-coating hebben. Deze waterafstotende coating vergaat na verloop van tijd. Als je de slaapzak toch gaat wassen dan kan je deze ook gewoon meteen impregneren. Dit kan je doen met Nikwax TX.Direct Wash-In.  

Het beste is om de slaapzak niet te drogen in een droger. Leg daarom de slaapzak horizontaal neer en laat deze aan de lucht drogen. Doe dit niet in de buurt van een kachel of andere warmtebron. Ook is het belangrijk om regelmatig de slaapzak op te schudden om de vulling goed luchtig te krijgen. Dit is weer goed voor het behoud van de isolatie.

Hoe en wat: Slaapzak wassen

Kampeerwereld tip: 

Laat slaapzakken zoveel mogelijk luchten, niet alleen tijdens het opbergen maar ook tijdens de vakantie. Slaapzakken kan je wassen maar voor het behoud van de slaapzakken is het verstandig dit niet al te vaak te doen.

Hoe en wat: Slaapzak wassen

Het wassen van een donzen slaapzak is minder makkelijk. Hoewel de wasmachine het werk doet zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden wil je ervoor zorgen dat je slaapzak heel blijft. Dons zelf kan niet tegen water. Daarom moet je een donzen slaapzak eigenlijk zo min mogelijk wassen. Tegenwoordig is er ook dons dat behandeld is met Nikwax. Dit dons kan beter tegen water. Of je nu een donzen slaapzak hebt die wel of niet behandeld is met Nikwax moet je toch uitkijken met welk wasmiddel je deze wast. Wij adviseren Down Wash Direct van Nikwax. Hiermee reinig en impregneer je in een wasbeurt.   

Met deze Down Wash Direct wordt ook de DWR-coating van de buitentijk hersteld. Zo is de buitenstof en ook het dons weer waterafstotend en behoud het dons zijn vulkracht en isolatie.

Donzen slaapzakken kunnen eigenlijk op dezelfde manier gedroogd worden als een slaapzak met synthetische vulling. Goed op blijven schudden om klonten in de vulling te voorkomen is belangrijk. Ook kan je de slaapzak met een dons vulling in de droger doen. Zorg er dan wel voor dat deze op een koude blaasstand staat. Doe ook een tennisbal in de trommel. Zo wordt de vulling ook luchtig en droog.

Hoe en wat: Slaapzak wassen
Hoe en wat: Slaapzak wassen

Lowland is een Nederlands merk dat eigen slaapzakken ontwerpt en produceert. Hiernaast bieden zij ook een was service aan voor slaapzakken en kleding met een dons vulling. Deze wordt dan professioneel gewassen en gedroogd.  

Een prijslijst en voorwaarden voor het wassen van een slaapzak bij Lowland vind je hier.  

Hoe en wat: Slaapzak wassen

Een slaapzak moet je eigenlijk alleen wassen als het echt nodig is. Luchten kan al voldoende zijn om weer fris te kunnen slapen. Wanneer je een slaapzak namelijk te vaak wast ga je merken dat de kwaliteit snel achteruitgaat. Om dit te voorkomen raden we altijd aan om een lakenzak te gebruiken bij de slaapzak. Het maakt niet uit of je nu een synthetische of donzen slaapzak hebt. 

Een lakenzak is een soort dunne hoes. Deze wordt in de slaapzak gebruikt als extra laag of bij warm weer zelfs als losse slaapzak. Door het gebruik van de lakenzak blijft de slaapzak zelf een stuk hygiënischer, waardoor de slaapzak minder vaak gewassen hoeft te worden. Als je transpireert dan doe je dit in de lakenzak en niet in de slaapzak. Daarbij is een lakenzak ook een stuk eenvoudiger te wassen en drogen deze ook een stuk sneller. 

De materialen van lakenzakken verschillen. Afhankelijk van wat je prettig vindt liggen en of de lakenzak een bepaald gewicht mag hebben kies je een materiaal. Ook is de vorm van je slaapzak bepalend voor een lakenzak. Mummy slaapzakken combineer je met een lakenzak met een mummy vorm en bij deken slaapzakken gebruik je een rechthoekige lakenzak. Zo wordt het slapen niet minder comfortabel en word je 's ochtends weer fris en fruitig wakker.  

Hoe en wat: Slaapzak wassen
Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.