• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

FAQ: Technisch

Meest gestelde vragen over technische producten

Op welke brandstof werken kachels?

Er zijn drie soorten kachels: elektrisch, gas en petroleum. De namen zeggen het eigenlijk al: elektrisch werkt op elektriciteit, gas werkt op gasflessen en petroleum werkt op petroleum. Voor algemene informatie over kachels kun je op deze pagina terecht.

Welk kachel wattage heb ik nodig?

Het vermogen (oftewel de wattage) van de kachel geeft de verwarmingscapaciteit aan. Des te groter de ruimte die je wilt verwarmen, des te hoger het vermogen van de kachel moet zijn. Echter, de oppervlakte van de kamer is slechts één factor, wat ook meespeelt is de gewenste kamertemperatuur, de buitentemperatuur en de mate waarin de ruimte geïsoleerd is.
Een algemene regel is dat 100 watt ongeveer 1 m3 kan verwarmen in +/- een halfuur. Dit betekent dat een kachel van bijvoorbeeld 2000 Watt een ruimte kan verwarmen van 20 m3.

Wat mag de maximale wattage van mijn kachel zijn als ik op de camping sta?

Dit is belangrijk om te weten wanneer je een elektrische kachel op de camping wilt gebruiken. Dan heb je een bepaald limiet aan ampère wat je mag gebruiken. De formule is als volgt: Vermogen (watt) = stroomsterkte (ampère) x spanning (volt). Elektrische kachels hebben een spanning van 230 volt. Als je dan bijvoorbeeld 6 ampère kan gebruiken, dan mag de kachel niet meer dan 1380 watt (6 x 230) gebruiken.

Wat is het verschil tussen een gaskachel en een petroleumkachel?

Het (grootste) verschil tussen deze twee kachels is dat een gaskachel op gas werkt, en een petroleumkachel op petroleum. Er zijn nog veel meer verschillen, deze verschillen hebben we compleet voor je beschreven in een adviespagina "Kachel gebruik".

Hebben jullie informatie over de verschillen tussen een kous petroleumkachel en een laser petroleumkachel?

Alhoewel het beide petroleumkachels betreft zitten er zeker verschillen tussen de twee soorten. We hebben een speciale adviespagina gemaakt over de voor & nadelen van de verschilllende kachels.

Mijn gaskachel brandt minder goed, hoe komt dit?

In dit geval is de meest voorkomende oorzaak dat er een spinnennest in de gasleiding zit. Spinnen gedijen goed in warme en droge plekken, vandaar dat dit een plek is waar ze graag gaan zitten. Om dit te verhelpen kun je de leidingen goed doorblazen of bijvoorbeeld een flessenragger gebruiken.

Welke gasfles is geschikt voor mijn gaskachel?

In de meeste gevallen kan de gasfles achter de kachel staan. Hoeveel kilo de gasfles mag bedragen staat in de beschrijving op de product pagina’s van de kachels. Wij raden aan bij voorkeur geen Benegas gasflessen te gebruiken. Het gas in deze flessen is anders samengesteld waardoor het moeilijker door de leidingen komt. Hierdoor werkt de kachel minder goed.

Er zit wit poeder op mijn gaskachel, hoe komt dit?

Aan de voorkant van de gaskachel zit een keramische steen. Als hier vocht bij komt verpulvert de keramische steen. Dan komt er wit poeder vrij. Om dit te voorkomen is het belangrijk de kachel op een droge plek op te slaan. Laat hem bijvoorbeeld niet het hele jaar in de voortent staan.

Wat is het verschil tussen een thermo-elektrische, absorptie en compressie-koelbox?
  • Een thermo-elektrische koelbox werkt op elektriciteit, dit zorgt ervoor dat de koelbox zowel kan koelen als verwarmen. De maximale koeltemperatuur hangt af van de omgevingstemperatuur. Het is dan ook aangeraden etenswaren en drinken voorgekoeld in de koelbox te zetten.  
  • De absorptiekoelbox werkt met een systeem dat begint met absorberen wanneer het te warm wordt. De koelprestaties hangen wel af van de omgevingstemperatuur.  
  • Een compressor koelbox heeft geen last van de omgevingstemperatuur en daarnaast komt deze ook heel snel op de ingestelde temperatuur. Hiermee lijkt deze koelbox het meest op de koelkast thuis. 
Welke koelcapaciteit heb ik nodig?

Het hangt af van het koelsysteem van de koelbox hoe krachtig de koelbox kan koelen. Bedenk eerst hoe koel je de spullen wilt hebben, en kies daar een bijbehorende type koelbox bij uit.

Maakt een koelbox veel lawaai?

Dit hangt af van het systeem van de koelbox. Zo maakt een thermo-elektrische koelbox gebruik van een ventilator om de juiste temperatuur te behouden. Dit zal voor wat geluid zorgen. De compressor koelbox is een erg krachtig apparaat. Dit zorgt ervoor dat deze ook wat geluid produceert. De absorptiekoelbox is een geruisloze koelbox.

Hoeveel liter past er in de koelbox?

Dit staat aangegeven in de beschrijving op de product pagina’s. Het is ook mogelijk om op het aantal liters te filteren.

Ik wil ook tijdens het reizen een koelbox die kan koelen, welke koelbox is hier geschikt voor?

Om de koelbox in de auto te gebruiken is een 12 Volt aansluiting nodig. Heeft de koelbox deze, dan is hij in principe geschikt om onderweg te gebruiken. Echter, bedenk wel dat de koelprestaties op 12 V lager liggen dan op 230 V. Als je dezelfde koelprestaties op beide aansluitingen wilt, dan ga je naar het hogere segment.

Hoe lang kan ik mijn eten bewaren in een koelbox?

Dit hangt natuurlijk af van het koelvermogen van je koelbox. Bij de passieve koelbox zal de temperatuur altijd oplopen doordat je de deksel regelmatig opendoet. Bij de elektrische modellen kan je ervan uitgaan dat etenswaren net zo lang houdbaar zijn als in je koelkast thuis. Hierbij moet je wel rekening houden met de koelcapaciteit van je koelbox. Met de koelcapaciteit wordt bedoeld hoeveel graden de koelbox onder de omgevingstemperatuur kan koelen.

Welke verschillende soorten airconditioners zijn er?

Wij hebben twee verschillende soorten airco’s in ons assortiment: de split airco en de mobiele airco. Beide hebben voor- en nadelen. De split airco is vanwege zijn lage vermogen van onder de 1000 watt ideaal voor in de caravan of camper. Deze airco bestaat uit twee delen: één deel in de ruimte, en het andere deel hangt buiten. De mobiele airco verbruikt meer energie, maar hier staat tegenover dat deze een hogere koelcapaciteit heeft. Een mobiele airco is dus een betere keuze als je grotere ruimtes wilt verkoelen. Hier komt wel een grotere afvoerslang bij kijken die naar buiten moet. De mobiele airco bestaat uit één deel.

Het koelvermogen van een split airco is dus minder, maar hier staat tegenover dat deze minder energie verbruikt dan een mobiele airco. Dit is zeker wenselijk voor op de camping, een split airco biedt dan ook genoeg koelvermogen voor een caravan of camper. Officieel geen airco, maar zeker een verkoeler is de luchtverkoeler (of aircooler). Deze verkoelt de lucht, maar brengt de temperatuur niet aanzienlijk naar beneden. 

Waar moet ik voor kiezen: Airconditioner of een luchtkoeler?

Er zijn een paar zaken die je in overweging kunt nemen bij het maken van je beslissing. Ten eerste wordt de lucht niet droog bij een luchtkoeler, dit gebeurt wel bij een airconditioner. Airco’s halen dus de klamheid weg en brengen de luchtvochtigheid naar beneden, luchtkoelers doen dit niet. Voordeel hiervan is wel dat je bij een luchtkoeler veel minder snel last hebt van droge ogen of een droge keel. Ideaal voor mensen die snel last hebben van hun luchtwegen door te droge lucht. Ten tweede is het belangrijk te bedenken hoe zeer je de lucht wilt koelen. Een airconditioner brengt de kamertemperatuur namelijk meer naar beneden dan een luchtkoeler. Een luchtkoeler werkt op koud water, ijsklontjes of koelelementen en zorgt dus voor verfrissende lucht en zal de kamertemperatuur niet of nauwelijks naar beneden brengen. 

Als laatste is er nog een financiële overweging. Een luchtkoeler is namelijk veel energiezuiniger dan een airconditioner. Hierdoor valt de energierekening wat vriendelijker uit met een luchtkoeler. Dit maakt de luchtkoeler ook geschikter voor in de caravan of camper (zie “Kan ik de airco op de camping gebruiken?”)

Wat betekent Btu/h en hoeveel koelvermogen heb ik nodig?

Btu staat voor “British Thermal Units”. Dit is een term die het koelvermogen aangeeft. 1 Watt staat hier gelijk aan 3,4121 Btu. Voor een gemiddeld huis in Nederland heb je voor iedere kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig. Kies altijd voor een airco of luchtkoeler die wat meer kubieke meters aan kan dan de te koelen ruimte.

Hoeveel verbruikt de airco?

Wij hebben op de product pagina’s verwerkt hoeveel energie de airco verbruikt. Dit staat bij specificaties onder vermogen. Ontbreekt deze informatie op de product pagina? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel waar onze specialisten je kunnen helpen.

Kan ik de airco op de camping gebruiken?

Dit hangt af van het aantal ampère dat op de camping aangeboden wordt. Het rekensommetje dat je kan gebruiken is: Wattage = Voltage x Ampère. Bijvoorbeeld, de Eurom AC2401 Split Airco heeft een vermogen van 450 Watt. Wanneer we uitgaan van 220 Volt is het ampère verbruik 2,05. Dan zal de elektriciteit er dus niet uit vallen wanneer de camping 4, 6 of 8 ampère aan stroom biedt. Dit wordt een ander verhaal als we de Eurom AC-7001 Airco als voorbeeld nemen. Deze heeft namelijk een vermogen van 2000 Watt. Dan moet de camping dus 9,09 ampère (2000/220 = 9,09) aan elektriciteit leveren. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden bij het aanschaffen van een airco en misschien wel bij het uit zoeken van een camping.

Maakt een airco veel lawaai?

Airco’s hebben een grote technologische vooruitgang meegemaakt. Hierdoor maken ze lang niet zo veel lawaai meer als vroeger. Je kunt er prima mee slapen bijvoorbeeld.

Is een airco slecht voor het milieu?

Ook hier hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Airco fabrikanten zijn met hun tijd meegegaan en kiezen daarom steeds vaker voor een milieuvriendelijk koudemiddel. Zo maken zij steeds vaker gebruik van R290 als koudemiddel. Dit is milieuvriendelijk en tast de ozonlaag niet aan omdat het om een natuurlijk koudemiddel gaat.

Wat is het verschil tussen de Mestic SPA-3000 en de de Eurom AC2401?

Ondanks dat het beide split airco’s betreft, zit er wel degelijk verschil tussen deze twee. Het grootste verschil is dat het vermogen van de Mestic SPA-3000 (895 Watt) bijna twee keer zoveel is dan de Eurom AC2401 (450 Watt). Hier staat tegenover dat de Mestic SPA-3000 (3050 Btu/h, 25m3) een hogere koelcapaciteit heeft dan de Eurom AC2401 (2400 Btu/h, 16 m3). Dit zie je ook terug in het prijsverschil. Een laatste verschil zit in het design. Waar het bij de Mestic SPA-3000 om een futuristisch design gaat, heeft de Eurom AC2401 een traditioneler ontwerp.

De Mestic SPA-3000 is dus een goede keuze wanneer je een grotere ruimte wilt verkoelen, bijvoorbeeld een grotere caravan of camper. Wanneer dit niet nodig is, dan zal de Eurom AC2401 vanwege prijs en energie overwegingen een betere keuze zijn.

Tip: Gebruik de Eurom Mobiele Airco Raam Kit bij het gebruik van een mobiele airco. Hiermee voorkom je namelijk dat warme lucht die de airco naar buiten blaast niet terug de ruimte in stroomt. 

Hoe monteer je een split airco?

Houdt er rekening mee dat de slang tussen de twee units van de split airco NIET los kan. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice of langskomen in de winkel.