• Klantenbeoordeling 9,1
 • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
 • 90 dagen retourgarantie

FAQ: Wandelen

Meest gestelde vragen over wandelen

Hoe strik ik het beste mijn wandelschoenen?

Bij het strikken van je wandelschoenen is het belangrijk dat je de schoen vanaf het begin, dit betekent vooraan bij de tenen, goed strikt. De schoen dient met name rondom de voet goed aan te sluiten en moet niet te los zitten. Zo voorkom je wrijving en daarmee blaren.

Bij het strikken van de haakjes rondom de enkel van de schoen is het van belang dat het haakje wat het dichtst bij de hak van de voet bevestigd is, stevig gestrikt wordt. Dit is het haakje wat de hak achterin de schoen houdt en daarmee voorkomt dat de voet gaat schuiven. Dit voorkomt opnieuw blaarvorming.

De overige haakjes kunnen naar eigen voorkeur gestrikt worden. Het is een persoonlijke voorkeur of je deze strak of losser gestrikt wenst te hebben. We hebben een leuke adviespagina voor je geschreven: Veterstrikken 2.0

Kan ik beter voor een hoge of lage schoen gaan?

Deze keuze is afhankelijk van de wandeling die je af gaat leggen. Wanneer je voornamelijk over onverharde paden zal gaan wandelen, raden wij aan voor een hoge schoen te kiezen. Deze biedt extra steun rondom de enkel en voorkomt daarmee de kans op zwikken. Daarbij ontlast het je enkels van het continu zelf moeten corrigeren van de positie van de enkels. Op lange termijn zullen je voeten daarom minder snel vermoeid raken bij het dragen van een hoge wandelschoen.

Wanneer je voornamelijk over verharde wegen zal gaan wandelen en over sterke enkels beschikt, is gebruik van een lage wandelschoen voldoende. Het biedt meer bewegingsvrijheid en voelt koeler aan op warme wandeldagen.

Ik krijg klamme voeten, is mijn schoen lek?

Gore-Tex is een membraam aan de binnenzijde van de schoen wat hem waterdicht maakt zonder het ademend vermogen te verliezen. Door gebruik en transpiratie van de voet kan het zijn dat dit membraam verzadigd raakt van zoutkristalletjes. Het verliest daarmee zijn ademend vermogen en dan voelt de voet wat klam aan. Dit betekent niet dat je schoenen lek zijn, maar dat het Gore-Tex gereinigd moet worden. Lees hier alles over het onderhouden van je wandelschoenen

Toch geldt wel dat op warme dagen en tijdens een intensieve wandeling, dat de meeste mensen klamme voeten krijgen, zowel met als zonder Gore-Tex membraam.

Bij het dragen van de schoen is het belangrijk dat teennagels kortgeknipt zijn. Wanneer deze te lang zijn kunnen ze het Gore-Tex membraam lek prikken en inderdaad lekkage veroorzaken.

Wat is het verschil tussen Smartwool en Falke sokken?

Onze Smartwool sokken hebben een andere pasvorm en materiaalsamenstelling dan de Falke sokken. Alle Smartwool sokken zijn gemaakt van Merinowol en bij Falke beschikt alleen de Wool-lijn Over Merinowol. Merinowol ventileert en reguleert je lichaamstemperatuur beter dan normaal wol.

Wat zijn de voordelen van wandelsokken?

Wandelsokken hebben een aantal voordelen waarmee zij het draagcomfort van wandelschoenen verhogen. Dat zijn de volgende:

 • De sokken zijn anatomisch gevormd en bieden daarmee een optimale pasvorm
 • De sokken zijn dikker rondom de drukpunten van de voet en zorgen daarmee voor beter schoencontact en extra demping 
 • Door gebruik van drie verschillende materialen, namelijk polypropeen, scheerwol en polyamide, transporteren ze vocht sneller en zijn ze sneldrogend 
 • De sokken zijn naadloos 
Zit er een verschil tussen dames- en herensokken?

Ja er zit verschil tussen dames- en herensokken. Heren hebben over het algemeen een bredere voet en kuit dan dames. Dit is de reden dat de herensokken breder rondom de voet zijn en het elastiek rondom de kuit ruimer.

Welke maat sokken heb ik nodig?

Sokken worden opgedeeld in maatgroepen, namelijk:

Dames Heren Kinderen
35 – 3639 – 4123 – 26
37 – 3842 – 4327 – 30
39 – 4044 – 4531 – 34
41 – 4246 – 4835 – 38

De sokken zijn anatomisch gevormd en zijn daarmee gelijk aan je eigen voetmaat. Wanneer je met je voetmaat op een grensmaat zit, wordt aangeraden voor de kleinere maatgroep te gaan. Een te grote sok kan wrijving en irritatie aan de tenen veroorzaken.

Wat maakt zo’n groot prijsverschil tussen de verschillende wandelstokken?
 • Een prijsverschil kant veroorzaakt worden door een aantal dingen, namelijk:

  De wandelstok beschikt over een antishock systeem waarbij in het uiteinde van de stok een kleine springveer is verwerkt. De wandelstok kan zo enkele centimeters ‘veren’ en vangt daarmee de eerste klap op voor je gewrichten. Dit systeem maakt een wandelstok iets prijziger.
 • De handvatten van een wandelstok kunnen gemaakt zijn van plastic, rubber of kurk. Plastic is voordeliger, maar absorbeert geen vocht zoals rubber en kurk dat wel doen. Rubber en kurk vormen enigszins naar de hand en liggen daarmee prettiger in de hand.
 • Hoewel aluminium al lichtgewicht is, zijn carbon en titanium twee materialen die nog lichter en sterker zijn. Dit maakt dat wandelstokken van deze materialen in een hogere prijscategorie vallen.
Mijn wandelstok tikt, wat kan ik daaraan doen?

Binnen de wandelstokken wordt er onderscheid gemaakt tussen de Trekking en de Nordic Walking stokken. De Trekking stokken hebben een punt aan het uiteinde van de stok en zijn ervoor gemaakt om steun en stabiliteit tijdens het wandelen en klimmen te geven. De Nordic Walking stokken hebben een schuin rubberen uiteinde en hebben als doeleinde het stimuleren van beweging, het aannemen van een juiste lichaamshouding en verbetering van de conditie.

Bij de Trekking stokken is een gummidemper aan het uiteinde van de wandelstok niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat de stok om deze reden tikt. Je zou in dat geval losse gummidempers aan kunnen schaffen. Ook bij de Nordic Walking stokken is het mogelijk de dempers te vervangen.

Mogen en passen wandelstokken in mijn handbagage in het vliegtuig?

Het is toegestaan je wandelstokken mee te nemen in je ruimbagage, mits deze passen in de handbagage. Gelukkig zijn er veel wandelstokken die klein in elkaar te schuiven zijn of opgevouwen kunnen worden. Het is niet toegestaan om wandelstokken los bij je te dragen of mee te brengen in je handbagage.