• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Verrekijkers

Verrekijkers

Als je van plan bent om een verrekijker aan te schaffen is het belangrijk om te weten hoe je deze moet vergelijken en gebruiken. Lees meer

Let bij de aanschaf op de vergrotingsfactor van de verrekijker

Als je van plan bent om een verrekijker aan te schaffen is het belangrijk om te weten hoe je deze moet vergelijken en gebruiken. Een verrekijker heeft in de regel een vaste aanduiding voor de vergrotingsfactor en de lensopening. Stel dat er 10x50 op de kijker staat, dan zal de verrekijker een vergrotingsfactor van 10 hebben en een uitkijk lensopening 50 mm. De vergrotingsfactor is ook iets om rekening mee te houden. Als deze groter wordt haal je het object dichterbij, maar alle trillingen in je handen worden versterkt. Vandaar dat de meeste handkijkers maximaal 10x vergroting hebben. Heb je niet zo’n vaste hand? Dan kan je wellicht beter gaan voor 8x vergroting.

Lees meer

Wat je nodig hebt ligt aan de situatie en het is zeker niet zo dat de grootste vergroting de beste verrekijker oplevert. Als je dingen bekijkt die stilstaan of langzaam bewegen, kan je prima werken met een kijker die een minder grote lens opening heeft: 21-32mm. Als je graag bewegende dingen bekijkt en bijvoorbeeld vogels wil spotten, dan is een grotere lens opening wenselijk: 32-50 mm. Je zou kunnen zeggen dat een verrekijker met een grotere lens opening fijner kijkt dan een met een kleine opening. Er zit echter wel een nadeel aan zo’n kijker, hij is zwaarder en duurder dan een model met een kleinere lens opening. Een verrekijker is dus altijd een compromis tussen gewicht, prijs en toepassing.

Een verrekijker kan in de regel met en zonder bril gebruikt worden, al is het meestal aangenamer om dit zonder bril te doen. Omdat de ogen van de meeste mensen niet precies gelijk zijn zit er op een verrekijker een verstelling om dit verschil op te vangen. Om dit in te stellen kijk je door de kijker naar een vast object. Je kijkt door de lens die niet verstelbaar is (meestal links) en stelt de verrekijker op de normale manier scherp. Vervolgens kijk je door de verstelbare lens en draait de stelring zo ver dat het beeld net zo scherp is als de andere kijker was. Nu is de kijker ingesteld op jouw ogen.