• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Keuzehulp branders

En dan heb je alles om heerlijk en droog te slapen, de ruigste paden te bewandelen en om je bagage te vervoeren. Maar toch ook heel belangrijk om zeker niet te vergeten is het koken van je eten en drinken. Gebruik maken van een kleine brander is niet moeilijk maar het kiezen van juist die ene brander die voor jou perfect is wel. Via deze keuzehulp helpen wij jou op weg zodat je op welke reis dan ook een heerlijke maaltijd kan koken.

Keuzehulp branders

Voor een actieve vakantie, denk aan backpacken of een fietsvakantie, is het noodzakelijk dat je een lekkere compacte brander meeneemt die ook niet te veel weegt. Je moet hem immers zelf meesjouwen. De belangrijkste punten voor een actieve vakantie zijn dus het gewicht en het formaat. Daarnaast het belangrijk te bedenken welke brandstof je wil gebruiken. Niet overal in de wereld zijn alle brandstoffen even makkelijk te verkrijgen. Het is dus slim om je voor aankoop en vertrek goed in te lezen over de regio waar je naartoe wil! 

Wanneer je lekker een paar weekjes gaat kamperen en hiervoor een handige brander mee wil nemen, kan je kiezen voor een één pits brander. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van het gezelschap waarmee je op pad gaat. Bij het koken voor een grotere groep is het belangrijk dat er voldoende brandstof is of dat de brandstof makkelijk verkrijgbaar is. Het formaat en gewicht van de brander zijn in een wekenlange kampeersituatie vaak iets minder aan de orde, omdat je in de auto waarschijnlijk genoeg ruimte hebt voor een goede brander. 

Keuzehulp branders
Keuzehulp branders

Als je een brander op de camping binnen Europa gaat gebruiken dan is er eigenlijk maar één ding die je in je overweging mee moet nemen en dat is de brandstof. De meest gebruikte brandstof binnen Europa is gas en dat is dan ook makkelijk te verkrijgen. Wanneer je kiest voor een gasbrander dan zal je voornamelijk gebruik maken van wegwerpblikjes die een X aantal uren mee gaan. Dit aantal is afhankelijk van het verbruik van je gasbrander en de frequentie waarmee je hem gebruikt. Overal in Europa zijn nieuwe gasblikjes goed te krijgen. In Zuid-Europa vind je vooral het merk Campingaz en richting het noorden vind je alles behalve Campingaz.

Buiten Europa zijn wegwerp gasblikjes erg lastig verkrijgbaar en daarom kan je beter kiezen voor een brander die op liquid fuel (schone benzine) brandt of een multifuelbrander. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, brandt de multifuelbrander zowel op gas als op vloeibare brandstoffen zoals benzine. De merken Primus en MSR bieden kwalitatieve lichtgewicht benzinebranders en multifuelbranders. Bij je keuze voor een benzinebrander moet je wel onthouden dat de brandstofflesjes op tijd bijgevuld moeten worden. Het is niet toegestaan om een volle of lege brandstoffles mee te nemen in je handbagage. Je mag de brandstoffles wel leeg meenemen in je ruimbagage. 

Keuzehulp branders
Keuzehulp branders

De meeste branders, zowel gas- als benzinebranders, moeten ouderwets met een aansteker of lucifer aangestoken worden. Simpelweg de brandstof kraan opendraaien en een vlammetje in de buurt houden is voldoende. Er zijn natuurlijk ook branders met een ingebouwde piëzo ontsteking. Bij deze branders kan je met een simpele druk op de knop de brander laten ontbranden

De kracht waarmee een brander kan branden wordt uitgedrukt in wattages en verschilt sterk per brander. Dit zegt in eerste instantie natuurlijk niet zoveel over het vermogen van de brander en daarom geven de meeste fabrikanten tegenwoordig aan hoe lang het duurt voordat een liter water gaat koken. Dit is een behapbare indicatie van de kracht van een benzine- of gasbrander. Hoe sneller een liter water kookt, hoe krachtiger de brander. Hou wel rekening dat wanneer je op hoogte bent dit invloed heeft op het verbruik van je (gas) brander.

Gasbranders kunnen op twee manieren bevestigd worden aan het gasblikje, namelijk:

  • Door de brander direct op het gasblikje te bevestigen
  • Door de brander met een slang aan het gasblikje te koppelen.

Bij de laatste optie staat de gasbrander, ook wel spiderbrander genoemd, direct op de grond en dus een stuk stabieler. Daarbij is het bij veel spiderbranders mogelijk om ze met zogenoemde saté prikkers(haringen) vast te zetten in de grond. Branders die direct op een gasblikje bevestigd worden staan met name op een zachtere ondergrond minder stabiel. Hiervoor heeft MSR een handige adapter op de markt gebracht.