• Klantenbeoordeling 9,1
 • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
 • 90 dagen retourgarantie

Keuzehulp Campingtafel

10473

Het vinden van de juiste campingtafel voor jouw vakantie kan een hele uitdaging zijn en daarom helpen we je graag. Onderstaand maken we allereerst onderscheid tussen drie verschillende soorten reizen en het type campingtafel dat daarbinnen past.  

Keuzehulp Campingtafel

Wanneer je van plan bent om één week of een paar weken op één camping te verblijven, dan vraagt je campingtafel om andere kwaliteiten dan wanneer je van plan bent om rond te trekken. Nadat je een mooie camping hebt gevonden en je tent, caravan of vouwwagen strak hebt opgezet, is het tijd voor een sterke campingtafel die net als de tafel thuis stevig blijft staan. De grootte van de tafel is in dit geval belangrijk. Hij moet namelijk niet in de weg staan en toch voldoende ruimte bieden voor het hele gezin zodat jullie ontspannen kunnen eten of een spelletje kunnen spelen.

Naast de juiste maten is ook de stabiliteit van de campingtafel erg belangrijk. Je kan ervanuit gaan dat hoe zwaarder de campingtafel is, hoe steviger deze blijft staan. Dukdalf en Crespo bieden beide campingtafels aan die voldoen aan bovenstaande criteria.

Kenmerken van campingtafels voor op de camping:  

 • Het zijn stabiele en dus vaak wat zwaardere tafels
 • Geschikt voor minimaal 4 personen
 • Hitte- en waterbestendig
 • De modellen zijn meestal klaptafels
 • Frame is gemaakt uit aluminium of staal  

Het kan ook zijn dat je een paar weken vakantie hebt en in die tijd graag meerdere vakantiebestemmingen wil ontdekken. In dat geval zal je de auto en alle kampeerspullen meerdere malen moeten in- en uitpakken. Het liefst doe je dat natuurlijk zo efficiënt mogelijk en daarom is het pakformaat van je campingtafel tijdens zo’n reis bepalend voor het comfort.

De meeste tafels zijn niet inklapbaar. Hiermee wordt bedoeld dat het tafelblad uit één geheel bestaat en enkel de tafelpoten ingeklapt kunnen worden. Zo wordt het pakformaat wel plat, maar is het relatief nog steeds groot. In deze situaties komen daarom de inklapbare campingtafels van Bo-Camp en Defa of roltafels van Campart Travel beter van pas. Rol- en klaptafels hebben een compact pakformaat en nemen daardoor minimaal ruimte in beslag. 

Kenmerken van campingtafels voor op doorreis:

 • Het zijn vaak lichtere en iets minder stabiele tafel
 • Frame van aluminium
 • Het zijn voornamelijk vouwtafels
 • De tafels zijn vaak hitte- en waterbestendig  

Op doorreis of een trektocht, is dat niet hetzelfde? Nee. Wanneer we praten over trektochten dan hebben we het over reizen op de fiets, motor of met een backpack op de rug. Tijdens deze reizen is het pakformaat en het gewicht van je kampeerbagage cruciaal voor het succes van je reis. Een lichtgewicht campingtafel zorgt voor dat stukje extra comfort wat je algemene ‘quality-of-life-gehalte’ omhooghaalt. Binnen ons assortiment kan je het beste kijken naar Helinox. Helinox biedt lichtgewicht tafels en stoelen met een minimaal pakformaat. Zo kan je ook tijdens je trektocht toch lekker zitten en dineren aan tafel. 

Kenmerken van tafels voor tijdens trektochten:

 • Deze tafels zijn lichtgewicht
 • Het zijn tafels met een klein pakformaat
 • Ze hebben vaak geen solide tafelblad
 • Deze campingtafels zijn niet verstelbaar
 • Frame is meestal gemaakt uit aluminium
 • Ze zijn niet hitte- en waterbestendig  
    
Keuzehulp Campingtafel

Nadat je hebt gekozen voor een tafel die past bij jouw type van reizen, zijn er nog een aantal extra functies waaruit je kan kiezen. Deze hebben wij hieronder uiteengezet en toegelicht.

Keuzehulp Campingtafel

Het tafelblad is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je campingtafel. Deze moet natuurlijk een beetje prettig zijn voor het oog, maar vooral ook praktisch zijn. Een campingtafel is één van de kampeermeubelen die je tijdens de reis het meeste gebruikt. Hij staat niet alleen in de voortent tijdens het ontbijt, maar wordt tijdens het avondeten ook buiten in de zon gebruikt. Hierdoor moet een campingtafel onder andere bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Bij het aanschaffen van een campingtafel adviseren we om aandacht te schenken aan de stootvastheid, waterbestendigheid, hittebestendigheid en krasbestendigheid van de tafel. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten tafelbladen en de voor- en nadelen per type tafelblad.

Ooit een camping gezien met een perfect vlakke grond? Precies, wij ook niet! Om er toch voor te zorgen dat je campingtafel lekker stevig blijft staan, zijn kampeermerken met verschillende verstelsystemen gaan werken. Om de verstelsystemen uiteen te houden, zou je ze kunnen opdelen in drie categorieën:

 • Één verstelbare poot
 • Trapsgewijs verstelbare poten
 • Traploos verstelbare poten.

Bij deze campingtafels hebben drie poten een vaste stand en kan je één poot verstellen om hem stabiel neer te kunnen zetten. We moeten toegeven dat bij de echt ongelijke ondergronden de campingtafel toch wat wiebelig blijft. 

Het trapsgewijs verstellen van de tafelpoten gebeurt vaak bij campingtafels met tafelpoten die uit meerdere delen (2 tot 4 delen) bestaan. Je hebt dan de keuze om meer of minder stukken aan elkaar te verbinden. Dit verstelsysteem is vooral handig wanneer je de tafel in zijn geheel hoger of lager wil afstellen zodat iedereen lekker aan kan schuiven.  

De laatste jaren is de campingtafel met een traploos verstelsysteem het meest voorkomende systeem. Hierbij het is mogelijk om alle tafelpoten afzonderlijk van elkaar in hoogte te verstellen. Op die manier kan je de campingtafel nagenoeg op elke oneffen ondergrond stevig neerzetten.  

De verschillende verstelsystemen zijn in verschillende materialen beschikbaar. Welke combinatie daarbinnen het beste past bij jou? Dat is persoonlijke voorkeur en kan je het beste bepalen door de campingtafel te zien en voelen voordat je deze aanschaft. Onze tip: ga het ervaren en kom gezellig langs in Ermelo. Daar geven we je graag advies over de beste campingtafel voor jouw reisplannen. 

Er zijn verschillende manieren waarop campingtafels ingeklapt en opgeborgen kunnen worden. Eerder is al even kort uitgelegd dat je een driedeling kan maken in de manier waarop verschillende kampeermerken dit hebben aangepakt. Zo heb je de roltafel, een klaptafel en een vouwtafel.   

Roltafels zijn gemaakt met als doel dat je ze compact kan inklappen en opbergen. Het frame is vaak helemaal inklapbaar en het tafelblad, soms bestaande uit twee stukken, is zoals je misschien al had verwacht: op te rollen. Hierdoor hou je enkel een smal en langwerpig pakket over dat je makkelijk kan opbergen en meenemen. Om een beeld te geven kan je kijken naar de roltafels van Campart Travel.  

Bij de klaptafels hou je altijd het gehele tafelblad over als pakformaat. Dit moet je vervolgens in zijn geheel kwijt kunnen in de auto of caravan. Het onderstel is in te klappen tegen de onderkant van het tafelblad. Hierdoor hou je een heel plat pakket over wat je eenvoudig ergens tussenschuift. Wel moet je er rekening mee houden dat hoe groter het tafelblad is, hoe meer ruimte je in de auto, vouwwagen of caravan nodig hebt voor het opbergen. De meeste klaptafels zijn van de merken Westfield, Dukdalf en Crespo.

Vouwtafels zijn een soort tussenvorm van de twee bovenstaande varianten. De poten kunnen vaak volledig van het blad afgeschroefd worden en het tafelblad zelf kan opgevouwen worden. Dit ziet vervolgens uit als een soort koffer die je eenvoudig mee kan nemen op reis. Bo-Camp is voor dit type tafel een bekende naam.  

Het gewicht van een tafel speelt een grote rol bij het selecteren van de beste campingtafel voor jou. Allereerst moet de tafel het juiste gewicht hebben om prettig mee te kunnen nemen op jouw specifieke reis. Daarbij heeft het gewicht ook een praktische rol. De meeste bezoekers van Kampeerwereld Hendriks die langs de tafels voor op de camping lopen, proberen de stevigheid van een tafel even uit. Dit doen ze vaak door de tafel even heen en weer te wiebelen en zo te voelen hoe stevig deze staat. Hierin is het gewicht van de tafel van groot belang. Je kan altijd stellen dat hoe lichter een campingtafel is, hoe minder stevig deze staat. Het gewicht en de stabiliteit komt voor een groot deel uit het tafelblad, maar zit ook zeker in het onderstel.

Hoe groot moet de campingtafel nu eigenlijk zijn? Het is lastig om een concreet antwoord te geven op deze vraag, omdat het antwoord afhankelijk is van het persoonlijke comfort dat je wil hebben tijdens het gebruik van de campingtafel. Zo kan je in principe met vier personen aan een tafel zitten van 80 x 60 cm zitten en eten, maar je houdt dan weinig ruimte over voor het neerzetten van spullen. Wil je wat meer ruimte en de pannen op tafel kunnen zetten? Dan moet je kiezen voor een grotere tafel. Het is vooral belangrijk om het maximale draagvermogen van een campingtafel in de gaten te houden.

In je zoektocht naar een geschikte campingtafel voor jou zal je merken dat er een hoop verschillende soorten, maten en merken beschikbaar zijn. Ook de bijbehorende prijskaartjes kunnen enorm uiteenlopen. Dit komt allereerst door het verschil in kwaliteit. Over het algemeen zijn de prijzigere tafels voor op de camping een stuk robuuster en beter bestand tegen hitte en uv-straling. Daarmee is gelijk hun levensduur een stuk langer. Net als bij veel andere kampeerartikelen is het ook zo dat de grotere en duurdere merken een betere service verlenen aan hun consumenten. Zo zijn reserve- en losse onderdelen van grote merken makkelijker te verkrijgen en vaak zelfs al op voorraad in onze winkel.