Trekkerstenten algemeen
Levensduur
De eerste vraag die mensen vaak stellen is het aantal gebruiksweken van een tent. Als we gaan kijken naar het materiaal en gebruiksomgeving dan zal dit tussen de 7 en 25 weken. Het is onmogelijk om dit per tent vast te stellen omdat er een aantal factoren meespelen die je niet kunt voorspellen.
Het weer is bijvoorbeeld van invloed. Krijgt de tent veel of weinig regen over zich heen. Hoeveel zon uren krijgt de tent te verduren. Wat is de kracht van de UV straling, dicht bij de evenaar is dit hoger dan in het noorden. Ook is de UV straling anders des te hoger je boven zeeniveau komt.
Het belangrijkste is bij de aanschaf van een tent goed te weten waar en hoe je de tent gaat gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een tent met erg dun doek en een lage waterkolom ( trekkerstent pur sang ) is ongeschikt voor 3 weken camping in zuid Italië. Zou je dit wel doen dan kun je na twee vakanties de tent weggooien.
Bekijk goed na of tijdens de vakantie hoe de tent erbij staat. Pleeg waar nodig wat onderhoud en berg de tent thuis los en op een donkere droge plek op. Op deze manier zal je het langste plezier hebben van de tent.
Waterdichtheid
Waterdicht is toch waterdicht? Een doek kan waterdicht zijn als er 1 meter water opstaat, maar vervolgens niet als er 4 meter water opstaat(denkbeeldig). Door het toepassen van coating in een bepaalde hoeveelheid, kan een bepaalde waterdichtheid gehaald worden.
Waarom zou je een waterdichtheid van het buitendoek van 5000mm waterkolom (er kan dus 5 meter water op staan voordat het doorlekt) willen? Met minder blijft de regen toch ook wel buiten?
Als de tent gloednieuw is blijft de regen bij een veel lagere waterkolom ook wel buiten. Door zoninstraling treedt er echter verwering op van de coating. Daarnaast slijt het doek beetje bij beetje door het schuren op bijvoorbeeld de grond (in geval van het grondzeil). Als gevolg hiervan worden de prestaties minder. Als je hoog in de bergen zit wordt de intensiteit van de zoninstraling groter. Hoe hoger in de bergen hoe meer verwering. Hoog in de bergen is een waterkolom van het buitendoek van zo’n 3500-5000 mm, of een andere extra bescherming, zeker aan te raden. Voor minder veel eisende omgevingen kan 2000-3000 mm voldoende zijn.
Footprints
Een footprint is een extra grondzeil op maat gemaakt voor de tent. Wil je een footprint aanschaffen dan moet je goed kijken of deze in jou tent past. Vrijwel alle high end trekkers tenten bieden footprints aan. Deze zijn voornamelijk bedoeld om het vaste grondzeil te beschermen tegen scherpe ondergrond en vuil. Het is immers makkelijker en goedkoper om een footprint te vervangen dan een binnentent.
Bij sommige modellen loopt de footprint onder de gehele tent door. Zo heb je in de voortent ook een zeil zodat als je hier bagage neerlegt deze niet vuil of nat word.
Een footprint is over het algemeen gemaakt van wat zwaarder materiaal om deze robuuster te maken. Ben je van plan om echt lichtgewicht te reizen dan kun je de footprint thuis laten. Voor de waterdichtheid hoef je deze immers niet mee te nemen.
Tent reparatie
Het kan natuurlijk voorkomen dat er door een of andere reden wat stuk gaat aan je tent. Een gebroken stokdeel of een scheur in het doek. Gelukkig worden er tegenwoordig reparatie setjes meegeleverd bij tenten. Hierin zit vaak wat seamgrip, een stukje stof voor alle oppervlakken en een stukje buis om een noodreparatie uit te voeren op de tentstok.
Er zijn ook losse reparatie artikelen verkrijgbaar. Dit zijn bijvoorbeeld elastische stickers waarmee je snel en mooi scheuren waterdicht kunt plakken. Een voorbeeld hiervan is Tear Aid. Let er wel goed op welke type je nodig hebt.
Ook kan het voorkomen dat de getapte naden beschadigd raken. Hiervoor is er Seamgrip op de markt. Dit is een elastische kit waarmee je opnieuw naden kunt sealen. De Seamgrip werkt zo goed dat je hiermee zelfs kleine gaatjes kunt repareren. Let er wel op dat de normale Seamgrip geschikt is voor alle tenten behalve die met een siliconen coating. Hiervoor is een speciale Seamgrip omdat de normale niet hecht aan de coating.