Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Stel je vraag
- Alles over koeling

Alles over koeling

Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk koel drankje op een hete zomerdag. Dan denk je al snel aan een koeltas, misschien een koelbox of toch maar een elektrische koelbox. Vaak is het lastig om de juiste keuze te maken bij het kopen van een koelbox. Wij willen je daarbij op weg helpen met onderstaande uitleg over alles wat met de wereld van koeling te maken heeft en nog veel meer.

Er zijn twee verschillende types koelboxen: de actieve en de passieve koelboxen. Bij een passieve koelbox of koeltas maak je meestal gebruik van koelelementen.
De actieve koelbox werkt in de meeste gevallen op stroom. Deze is weer onder te verdelen in drie verschillende soorten: Thermo-elektrische, absorptie en compressie koelboxen.
Hier komen we later op terug.

Alles over koeling

Voordat je een koelbox aan gaat schaffen kan je jezelf een aantal vragen stellen. De belangrijkste vraag is of je een actieve of een passieve koelbox wilt. Houd er rekening mee, als de keus op een passieve koelbox valt je door het gebruik van koelelementen minder ruimte overhoud in de koelbox. Ook het formaat van de passieve koelbox of tas is iets om rekening mee te houden, dat kan het verschil maken of je een fles drinken staand of liggend mee moet nemen.

Bij de actieve koelbox is het koelvermogen van de koelbox de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Maar denk ook eens aan het stroomverbruik. Is het noodzakelijk dat de koelbox ook de mogelijkheid heeft om te vriezen of is alleen het vers en koel houden van de etenswaren voldoende? En wat denk je van het geluid van de koelbox, niets vervelender als je wakker ligt van het geluid wat je elektrische koelbox produceert.

Alles over koeling

Een koelbox is in de meeste gevallen dubbelwandig. Dat zorgt ervoor dat er ruimte zit tussen de binnen- en buitenkant van de koelbox. Deze ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal, meestal een hard type schuim. Dit schuim zorgt ervoor dat de warmte buiten de koelbox blijft. Wist je trouwens dat je de koelbox ook kan gebruiken als warmhoudbox? Als je een warm gerecht in de koelbox doet werkt hij precies andersom: hij houdt nu de warmte binnen (hij verwarmt niet). Makkelijk als je op een camping of in de middle of nowhere zit en je een chineesje wilt halen!

Zoals eerder gezegd zouden we bij je terugkomen om je uit te leggen wat elk type koelsysteem doet.
Simpel gezegd begin je eigenlijk altijd met een koeltas.
Daarop volgend komt de koelbox met koelelementen, elektrische koelboxen en als laatste de camping koelkast.
Onderstaand vind je de beschrijving van de verschillende koelsystemen.

Een koeltas neem je meestal mee als de koeling niet te zwaar mag zijn en niet te veel ruimte in mag nemen en als de levensmiddelen maar een korte tijd gekoeld bewaard moeten blijven. De tas is zogezegd “gevoerd” met aluminium waardoor hij isoleert en de kou wat beter vasthoudt. Voor een betere koeling kan je koelelementen gebruiken, dit zorgt er dan wel weer voor dat je minder ruimte in de tas hebt en dat de tas zwaarder is om te dragen.

Bij een passieve koelbox worden de etenswaren koel gehouden door koelelementen. Voor een beter resultaat raden wij je aan om drinken en etenswaren voorgekoeld in de koelbox te doen, zo blijft het langer koud. Vuistregel is: hoe duurder de koelbox, hoe beter hij isoleert. Houd er wel rekening mee dat het koelvermogen van de koelbox sterk afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en hoe vaak je de deksel opendoet.
Door de koelelementen bovenop je producten te leggen maak je optimaal gebruik van het koelvermogen van de elementen, koude lucht zakt namelijk.
Deze passieve koelboxen zijn overal inzetbaar doordat je geen elektrische aansluiting nodig hebt en ze makkelijk mee te nemen zijn.

Alles over koeling

Een thermo-elektrische koelbox kan zowel koelen als verwarmen. Met een schakelaar zet je hem eenvoudig op de koude of warme stand en de temperatuur is ook nog eens instelbaar. De koelbox is schokbestendig en hoeft niet waterpas te staan.

Alles over koeling

De thermo-elektrische koelbox wordt ook wel een Peltier-koelbox genoemd. Deze naam komt van een Franse natuurkundige vandaan die dit systeem uitgevonden heeft. Het Peltier element is een elektrisch component wat gebruikt wordt om warmte te verplaatsen van een koude naar een warme plek of om een elektrische stroom op te wekken uit een temperatuurverschil. Hiervan maakt de thermo-elektrische koelbox gebruik.

Ook bij deze koelbox is het koelvermogen sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een voorbeeld is dat wanneer het buiten 35˚C is en de koelbox tot 20˚C onder de omgevingstemperatuur koelt, je producten een temperatuur hebben van 15˚C. Dit temperatuurverschil wordt ook wel aangeduid met ΔT (DeltaT). Waeco heeft zelfs een koelboxserie die tot 30ΔT onder de omgevingstemperatuur kan koelen. Het verwarmen of warm houden kan tot maximaal +65˚C. Verwacht niet dat dit type koelbox zelf het product in korte tijd kan koel maken, het is dan ook aan te raden om etenswaren en drinken voorgekoeld in de koelbox te doen.

De thermo-elektrische koelbox werkt op 12V, 24V en 230V. Denk er wel aan dat als je de koelbox op 12V of 24V gebruikt hij tijdens een tussenstop ook veel stroom zal verbruiken. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je met een lege accu komt te staan. Wij raden je dan ook aan om tijdens een tussenstop de koelbox uit te schakelen. Doordat de koelbox erg goed geïsoleerd is hoef je niet bang te zijn dat hij snel zijn kou zal verliezen.

Waar je echt rekening mee moet houden is dat deze koelboxen niet geruisloos zijn. Dat komt omdat de ventilator heel hard moet werken om de juiste temperatuur te behouden. Als je de box buiten gebruikt zal je er niet veel last van hebben maar staat hij in de tent vlak naast je slaapplek zal dat zeker zorgen voor een “gestoorde” nachtrust. In de basisserie zijn er koelboxen met dimmer waarmee je het geluid wat kunt reduceren maar ook de temperatuur kunt aanpassen.

Alles over koeling

De absorptie koelbox is van vroeger uit de meest verkochte koelbox onder de kampeerders. Hij is namelijk absoluut geruisloos en is aan te sluiten op meerdere energiebronnen. Bijna alle absorptie koelboxen zijn aan te sluiten op 12V, 230V en gas. Dit type koelbox is ook in de 24V uitvoering te krijgen waardoor hij in de vrachtwagen kan worden gebruikt.
Dit alles maakt de absorptie koelbox tot de ideale metgezel voor onderweg, op de camping, strand en zelfs in de vrije natuur!

Een absorptie koelbox kan tot maximaal 25°C onder de omgevingstemperatuur koelen. In echt warme gebieden heeft deze koelbox niet altijd het vermogen om je drankjes en etenswaren voldoende te koelen. Zet daarom de koelbox nooit in direct zonlicht of bij een warmtebron en zorg dat hij zijn warmte aan de achterkant kwijt kan. Als dat betekent dat je de koelbox voor een schaduwrijk plekje in de slaapcabine moet zetten is dat geen probleem! Een absorptie koelbox is namelijk geruisloos, dus al staat hij in de slaapcabine of tent: je nachtrust heeft er niet onder te lijden.

Waar je de absorptie koelbox ook neerzet, zorg er altijd voor dat hij horizontaal en vlak staat. Zo werkt hij het beste en voorkom je dat het koelvermogen negatief beïnvloed wordt. Handig hiervoor is de koelboxstandaard. Je koelbox staat hiermee ook nog eens hoger waardoor je makkelijker bij je producten kan.

Alles over koeling

Een klacht die wij veel horen is dat de koelbox wel warm wordt aan de achterkant maar dat hij niet koelt. Meestal zit er dan een luchtbelletje in de leiding.
Dit gebeurt vaak als de koelbox lange tijd niet gebruikt is of heeft stil gestaan.
Gelukkig kan je dit zelf verhelpen: zet de uitgeschakelde koelbox een nacht op z'n kop (zonder stekker in het stopcontact).
De volgende ochtend zet je hem weer rechtop en wacht dan 10 minuten voordat je de box weer aanzet.

Met een compressie koelbox ben je altijd verzekerd van een gekoeld drankje. Buitentemperaturen hebben geen invloed op het koelvermogen van de koelbox. Dit maakt de compressie koelbox zeer geschikt om bederfelijke producten of medicijnen in te doen. Zonder problemen kan je koelbox van +10°C koelen naar vriezen tot wel -22°C en de koelbox komt ook nog eens heel snel op de ingestelde temperatuur.

De koelbox hoeft niet vlak te staan en doet zijn werk ook bij scheefstand. Nog een voordeel van deze compressie koelbox is dat hij een laag stroomverbruik heeft en hij gebruik maakt van slimme elektronica. Hierdoor kan je hem gemakkelijk gebruiken op een accu van. De meeste 12V/24V modellen hebben een ingebouwde accubewaking. Die zorgt ervoor dat je koelbox automatisch uitschakelt als de ingebouwde accuspanning te laag wordt en hij schakelt zichzelf ook weer in als er weer genoeg accuspanning is. Wist je dat er 12V/24V compressie koelboxen zijn die zelfs op zonne-energie werken? Hiervoor heb je wel een omvormer nodig.

De compressor koelbox is, ondanks de aanschafprijs, de meest verkochte koelbox.
Belangrijk is dat je de “goedkopere” compressor koelbox niet aanzet tijdens het vervoer, hierdoor gaat hij stuk. Bij de duurdere modellen heb je hier geen last van.
Het enige nadeel wat een compressor koelbox heeft is het geluid. Dit kan je vergelijken met het geluid van de koelkast thuis: aanslaan, brommen, afslaan.

Alles over koeling

Met een hybride koelbox heb je twee “coole” systemen in één.
Hij heeft namelijk een thermo-elektrisch en een compressor systeem. Hiermee kan je hem onderweg op 12V gebruiken en zodra je op de camping bent aangekomen sluit je de koelbox weer aan op 230V.

Bij het gebruik op 12V maak je gebruik van het thermo-elektrische systeem en heeft de omgevingstemperatuur invloed op de koelcapaciteit van je koelbox. Je kan dan tot maximaal 20°C onder de omgevingstemperatuur koelen. Gebruik je de Hybride koelbox op de camping op 230V dan komt de compressor aan bod en heeft de omgevingstemperatuur geen invloed meer op de koelcapaciteit. Je kan dan zelfs de temperatuur instellen tot -15°C!

Natuurlijk vind je bij ons ook camping koelkasten. Deze werken op 230V en zijn vrijstaand. Deze worden meestal gebruikt als je een seizoensplek op de camping hebt maar zijn natuurlijk ook prima thuis of op een studentenkamer te gebruiken. Het voordeel van een koelkast is de indeling. Hierdoor kan je de producten overzichtelijker opruimen.

Alles over koeling

Dit hangt natuurlijk af van het koelvermogen van je koelbox. Bij de passieve koelbox zal de temperatuur altijd oplopen doordat je de deksel regelmatig opendoet.
Bij de elektrische modellen kan je ervan uitgaan dat etenswaren net zo lang houdbaar zijn als in je koelkast thuis. Hierbij moet je wel rekening houden met de koelcapaciteit van je koelbox. Met de koelcapaciteit wordt bedoelt hoeveel graden de koelbox onder de omgevingstemperatuur kan koelen.

Meestal is de binnenkant van een koelbox gemaakt van kunststof. Wij raden je aan om dit schoon te maken met een mild reinigingsmiddel, gebruik je een agressiever schoonmaakmiddel dan heb je kans dat je de binnenzijde beschadigt. Er ontstaan dan zogenaamde lekken waardoor de koelbox zijn werking verliest. Meestal is een vochtige doek met een mild afwasmiddel al goed genoeg. Zit de vakantie erop en berg je de campingspullen op, vergeet dan niet om de deksel van de koelbox open te laten staan. Zo voorkom je dat de koelbox muf gaat ruiken. Zorg dat de koelbox goed droog is om ook schimmel te voorkomen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je de omvormer bent kwijt geraakt of dat de rubberen ring van de deksel van de koelbox niet meer goed sluit. Vaak zijn deze onderdelen wel los te verkrijgen. Belangrijk is het dan wel dat je het merk en het type koelbox weet. Dit om te voorkomen dat je met het verkeerde onderdeel naar huis gaat.

Zet de elektrische koelbox 24 uur van tevoren al aan. Zo is hij al lekker op temperatuur voordat je weg gaat en zal hij optimaal presteren om je producten koel te houden. En door de producten die je mee wilt nemen ook nog eens van te voren te koelen weet je zeker dat je van een lekker koel drankje kunt genieten!

Alles over koeling