• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Energie zuinig kamperen

Energiezuinig kamperen

Hedendaags is energie besparen voor niemand een gek woord meer. En waar energie besparen thuis nodig is, kan dit ook van groot belang zijn op je kampeerplek. Dit kan zijn omdat je maar een aantal Watt kan gebruiken, je niet op een bestemming bent waar stroom is of dat je simpelweg geld wilt besparen. Daarom zullen we in dit blog handige tips & tricks geven omtrent energiezuinig kamperen.

Je eten en drinken koel houden is ook op de camping geen overbodige luxe. Hier zijn tal van mooie oplossingen voor te vinden, maar deze zijn meestal niet zo energiezuinig. Daarom hier wat energie zuinige oplossingen.

Tip 1: Indien dit mogelijk is; koop geen spullen die niet lang goed blijven, of koop dit eten net voordat je het gaat nuttigen. 

Tip 2: Kies voor een koelbox met koelelementen. Vaak is het mogelijk deze koelelementen in de vriezer te leggen bij de camping. Zo heb jij zonder eigen stroom toch een gekoeld drankje of eten. 

Tip 3: Houd je drinken koud middels een emmer met koud water (en eventueel ijs). Zet deze in de schaduw en je hebt een hele tijd koude drankjes. 

Tip 4: Maak gebruik van je omgeving. Heb je bijvoorbeeld een beekje naast je kampeerplek, dan is dit een ideale plek om je drinken/eten koud te houden. Zet bijvoorbeeld een box in het water, maak met een touw een box vast en laat deze dobberen of maak zelf een dammetje in het beekje waar je krat met drinken tegen aan ligt. 

Tip 5: Denk aan een koelbox die aangesloten kan worden op de accu van je auto. Wanneer je rijdt met de auto kan deze koelbox volledig aan, en wanneer je weer terug bent blijft het nog een tijdje koud. 

Energiezuinig kamperen
Energiezuinig kamperen

Elektrische apparaten zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Het is dus ook goed voor te stellen dat je een paar van deze apparaten meeneemt naar de camping. Het vervelende aan elektriciteit is dat dit ook op kan, daarom hier een aantal tips omtrent energiezuinig apparaten opladen.

Tip 1: Een powerbank. Tegenwoordig heb je powerbanks die veel energie tot zich kunnen nemen. Vaak kan je deze met de accu van de auto opladen dus kan je er na elke rit weer optimaal gebruik van maken op de camping.  

Tip 2: Zonne-energie. Zonne-energie is te gebruiken ter vervanging voor energie uit een stopcontact. Zo heb je zonnepaneeltjes die je kan openklappen op je bagagedrager of kan er een zonnepaneeltje worden gehangen aan je backpack. Voordeel hiervan is dat je geheel onafhankelijk bent van de stroomvoorzieningen op de camping of je auto en toch je elektrische apparaten kan opladen. 

Tip 3: USB-oplader op de fiets. Wanneer je op je vakantie houdt van fietsen kan je er ook voor kiezen om een USB-oplader te installeren in je fiets. Zo zorg je ervoor dat je door middel van een naafdynamo op de fiets stroom opwekt. Dit kan mooi worden gebruikt om je mobiel op te laden. Dit hoeft dan niet meer op de camping. 

Tip 4: Spullen kopen die ook een USB-poort uitgang bevatten als tweede functie. Met deze USB-poort kan je je andere apparaten opladen. Heb je bijvoorbeeld een drone mee (met een USB-poort) naar de camping die een grote batterij bevat, dan kan je makkelijk wat stroom afpakken en dit gebruiken om bijvoorbeeld je mobiel mee op te laden. 

Energiezuinig kamperen
Energiezuinig kamperen

Ook is licht onmisbaar op je kampeerplek. Je wilt af en toe wel zien waar je heen loopt en wat je pakt. Voor verlichting heb je ook mooie energiezuinige manieren.

Tip 1: Solar verlichting. Je ziet het tegenwoordig best vaak, lampjes met een zonnepaneeltje erboven op. Deze lampen zijn te koop in heel veel verschillende types en formaten en leveren best veel licht. Een goede vervanger voor licht wat gebruik maakt van stroom uit een stopcontact. 

Tip 2: Kaarsen. Misschien niet de meest veilige keus (vooral met jonge kinderen), maar wel een sfeervolle en energiezuinige manier om de omgeving te verlichten.  

Tip 3: LEDverlichting. Wil je toch echt ''gewone lampen'' hebben, dan is LEDverlichting een prima keus. Je kunt net zoveel licht opbrengst verwachten als van de oudere lampen, alleen dan met een energie verbruik wat tot wel een derde minder is. 

Energiezuinig kamperen
Energiezuinig kamperen

Koken kan ook zeker energiezuinig op de camping. Hier zal ik een paar tips geven over het energiezuinige koken.

Tip 1: Kleinere pannen/campingpannen. Middels het gebruik van kleinere pannen tijdens het koken bespaar je op het gebruik van gas. Dit komt doordat de inhoud van de pan sneller warm wordt. Ook zijn er speciale campingpannen die compacter zijn en waar de onderkant van de pan dunner is. Dit helpt ook met de snellere verwarming van de inhoud van de pan. 

Tip 2: Koken op een gas besparende manier.  Je kan gas besparen door te koken op een speciale manier. Normaal gesproken als je bijvoorbeeld pasta wil koken laat je het water een tijdje koken. Met de gas besparende manier breng je alleen het water tot 100 graden, daarna zet je het gas uit, doe je de deksel op de pan en wacht je tot dat de pasta klaar is. Zo bespaar je toch weer 10 minuten gas. 

Tip 3Gasbrander uit de wind. Wind heeft een grote invloed op je gasverbruik, als er harde wind staat dan waait veel warmte natuurlijk meteen weg. Zorg voor een plek uit de wind, eventueel gerealiseerd met een windscherm. Hiermee voorkom je simpelweg warmteverlies. 

Energiezuinig kamperen
Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.