• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Ermelo is een prachtige gemeente in de provincie Gelderland, gelegen tussen de Veluwe en de IJsselvallei. De gemeente is bekend om haar prachtige natuur, waaronder de Veluwezoom National Park en haar rijke historie. Ermelo is ook een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust en ontspanning, met tal van wandel- en fietspaden, evenals een aantal prachtige meren waar je kunt vissen en zwemmen. Ermelo biedt ook een breed scala aan voorzieningen voor haar inwoners en bezoekers, waaronder een aantal goede restaurants en cafés, winkels en supermarkten en natuurlijk Kampeerwereld Hendriks. Ermelo is ook een populaire bestemming voor diverse muziek- en cultuurfestivals. 

Een gemakkelijk te bereiken plaats, met goede verbindingen naar de A28 en A1 snelwegen, evenals treinverbindingen naar omliggende steden zoals Amersfoort en Zwolle. Er zijn ook tal van parkeervoorzieningen beschikbaar voor bezoekers. Parkeren is gratis, er is alleen een parkeerschijf nodig. 

Kortom, Ermelo is een prachtige gemeente die veel te bieden heeft voor zowel toeristen als inwoners. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning, cultuur en historie, of gewoon een leuke daguitstap, Ermelo is de perfecte bestemming. Bezoek Ermelo voor een onvergetelijke ervaring. 

Ermelo en de omgeving hebben we bij deze opgedeeld in drie lijstjes om het wat overzichtelijker te houden. Je kan ook deze kaart gebruiken om je weg te vinden. 

Must see in Ermelo

Brouwerij Burg Bieren is een paradijs voor bier liefhebbers. In deze bierwinkel zijn meer dan 3000 biersoorten te vinden, zowel ter plekke gebrouwen als internationale bieren van over de hele wereld. Ook vind je hier het bekende Ermelosche molenbiertje, gebrouwen met mout dat gebroken is op molen de Koe. Naast de winkel vind je het biercafé, waar je ter plekke een selectie van heerlijke biertjes kunt proeven.  

Naast het proeven en kopen van bieren kun je ook een rondleiding krijgen door de zelfgebouwde brouwerij, waarbij je de achter de schermen kunt kijken en een uitgebreide uitleg van het bierbrouwproces krijgt. Naderhand is er in het café een bierproeverij voor de deelnemers. Ga voor meer informatie, tijden en data naar de website van Burg bieren. 

Niet voor niets is dit de Ouderwetse Bakkerij. Al 180 jaar een begrip in Harderwijk en omgeving. Een kleine maar gezellige winkel waar je de lekkerste broden kan kopen. Vergeet ook niet de befaamde Zeebeer. Dit brood of cake of koek, hoe je het ook wil noemen, is vernoemd naar de zeewering langs de Wijde Wellen in Harderwijk. Ook de vorm is een kopie van deze zeewering. De Zeebeer kan je eten als ontbijt, lunch of als heerlijk tussendoortje. 

Wanneer je de winkel uitloopt ga dan naar rechts en zie hier de bekendste kattentrap van Harderwijk. 

Of je nu wel of niet fan bent van dierentuinen we kunnen niet om het Dolfinarium heen. De bekendste attractie op de gehele Veluwe na. Ideaal om een hele dag onder de pannen te zijn met mooi of slecht weer. Ga kijken bij de vele shows en kom alles te weten over de vele dieren die hun huis hebben gevonden in het Dolfinarium.  

Kinderen in de onderbouw van de basisschool kunnen een educatieve speurtocht houden in het Dolfinarium zodat ze alles leren over de dieren maar ook over de noodzaak van het natuurbehoud. 

Ben je van plan om naar het Dolfinarium te gaan hou dan het weer goed in de gaten. Bij mooi weer is het aan te raden om je zwemkleding mee te nemen zodat je helemaal los kan gaan in het waterpark. Vind je dit niks dan kan je alsnog een verfrissende duik nemen op het strandeiland van Harderwijk. 

Een fijn dorp aan de rand van de Veluwe. Met pleintjes, winkelstraten en vele uitnodigende terrassen is Ermelo bij uitstek geschikt als basis voor een heerlijke vakantie. Je vindt er genoeg horeca om zelf niet te hoeven koken en ook voor de dagelijkse boodschappen zijn er meer dan voldoende supermarkten op loopafstand van elkaar. 

Met alle grote campings in de omgeving kun je eenvoudig de fiets pakken en zo de omgeving verkennen of direct naar het centrum van Ermelo fietsen. Je kunt ook de auto pakken en gratis (met de blauwe schijf) parkeren op de markt of aan de Branderskamp (Albert Heijn en slagerij Uit de Bosch). 

Wil je even lekker uitwaaien of sporten aan of op het water dan kan je ook uitwijken naar Strand Horst. Een bekend strand als het gaat om windsurfen en kitesurfen op het Wolderwijd. 

Hier kun je alles vinden over een bezoek aan Ermelo en wat er nog meer te beleven valt. 

Must see in Ermelo

Kampeerwereld tip:

Op de markt vlak naast het gemeentehuis van Ermelo kun je de auto parkeren. Door gebruik te maken van de parkeerschijf kun je hier 1,5 uur gratis parkeren.

Must see in Ermelo

Harderwijk is een echte Hanzestad aan het Veluwemeer. Bekend geworden om de handel in vis en deze sporen kan je tegenwoordig nog overal terugzien op de pleinen, markten en alle andere kleine straatjes en steegjes. Neem bijvoorbeeld een stadswandeling. Een fijne en rustige manier om het oude stadscentrum te ontdekken en je ziet plekken waar je normaal snel voorbij zult lopen. 

Wandel zelf langs de vernieuwde haven en boulevard en neem even een kijkje achter de oude Vischpoort op de Vischmarkt. Misschien wel een van de mooiste plekjes van Harderwijk. Ga op de Vischmarkt opzoek naar misschien wel het kleinste steegje van Harderwijk, de Grolsteeg. Viva La Grolsteeg

Uiteraard is een bezoekje aan de plaatselijke horeca bijna een must want nergens in de buurt vind je zulke kwaliteit dicht bij elkaar. Ben je toch meer van de gouden bogen dan moet je deze buiten het centrum zoeken. 

Naast een fantastisch historisch centrum is de omgeving van Harderwijk ook een pareltje. Niet voor niets is Harderwijk ook wel de poort naar de Veluwe. Harderwijk is dan ook perfect om een dag te beginnen maar zeker ook om te eindigen. 

Op de website van Heerlijk Harderwijk vind je alle benodigde informatie over de stad, de horeca en de evenementen. 

Ben je laat in het seizoen dan kan je Blije Bietjes bezoeken. Een foodtruck festival zoals deze er in de wijde omtrek niet te vinden is maar toch heerlijk Harderwijks. 

De mooiste parkeerplaats van Harderwijk. Je kan hier tot wel 20 meter diep de auto parkeren. Helemaal op de bodem vind je zelfs nog de resten van de oude voorpoort van de Luttekepoort uit 1500. Omdat er tot wel 450 auto's geparkeerd kunnen worden is de kans groot dat ook jij hier terecht kan. De route richting alle parkeerplaatsen in Harderwijk zijn ook voorzien van informatieborden met hoeveel parkeerplekken er nog vrij zijn. Zo kan je nog beter kijken waar je de auto wilt parkeren. 

Vanuit de Houtwal garage loop je zo via het regenboog pad het centrum in. O ja, de eerste twee uur is het gratis parkeren in Harderwijk. Ideaal voor een boodschap en een verse kop koffie op het terras. 

Natuurlijk is het op de fiets de makkelijkste manier om naar en in de omgeving van Harderwijk te rijden. Overal kan je veilig en goed fietsen. Hoewel het in de binnenstad af te raden is met de auto te rijden kan je hier prima met de fiets doorheen. Uitgezonderd van de winkelstraten. Deze zijn alleen voor voetgangers.  

Om je fiets te parkeren zijn er verschillende mogelijkheden en een daarvan is een gratis overdekte fietsenstalling het Rijwielhuis. De openingstijden vind je hier. Je kan ook je fiets overdekt stallen bij het station, maar dit is nog wel 15 minuten lopen vanaf het centrum. 

Bij slechtweer is Kok Experience Harderwijk een fijne optie om "binnen” te spelen. Laat de kleinste kinderen lekker stuiteren in het speelparadijs terwijl de oudste kinderen een verdieping hoger zich wagen aan een goede film, een potje laser gamen of een escaperoom uitspelen.  

In het restaurant kun je heerlijk zitten en eten. Een ander groot voordeel is dat je de auto gratis kunt parkeren en doordat het net buiten het centrum zit is het ook nog eens goed bereikbaar. Ook vanaf de meeste campings in de omgeving is het een rechte lijn naar het centrum en dan kom je langs Kok Experience. Ook makkelijk wanneer de kinderen in de avond een film willen kijken. 

De Arkelandshoeve is een gezellige boerenwinkel met een grote variatie aan kaas, vlees, cadeaus, noten en sappen. Winkelen bij de boer is weer helemaal in. Logisch ook, want eten van de boerderij is ontzettend lekker en gezond. De Arkelandshoeve gaat hier nog een stukje verder in, doordat je in bepaalde tijden van het jaar er zelf je groentes mag plukken in de pluktuin! Het zelf plukken van je groentes maakt dat het eten nog beter smaakt en je komt erachter waar ons eten nou eigenlijk vandaan komt. Ook voor de mooiste boeketten moet je in de pluktuin zijn, in de zomer kun je zelf je bloemen kiezen en plukken.  

Binnen in de recentelijk uitgebreide winkel vind je allerlei boerderij producten. De producten zijn afkomstig van de eigen boerderij of van andere land- en streekwinkels. Hierdoor is er een enorm aanbod van echt boerenvoedsel. Een aanradertje dus! 

Het meest bijzondere museum van Nederland en dat vind je in Harderwijk. In de oude snijkamer van de Universiteit van Harderwijk is dit kleinschalige museum gevestigd. Waarom is dit zo een bijzonder museum? Het is het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar. Zo kan het maar zo voorkomen dat je bij een bezoek aan dit kleine museum Marius tegen het lijf loopt. 

Ook voor kinderen is dit museum leuk omdat de kunstwerken grappig en herkenbaar zijn. 

Vindt hier de openingstijden en laat je verassen door de kunstwerken die vaak met een knipoog zijn. 

Must see in Ermelo

Als je op zaterdag het centrum van Ermelo in rijdt zie je direct de vrolijk draaiende molen staan. Dit werkende stukje historie is opengesteld voor publiek en is gratis te bezoeken! De aanwezige gidsen en molenaars nemen je graag mee op een rondleiding om je alles van de molen te laten zien. De Koe draait elke zaterdag en met een beetje geluk en een goede wind kun je hem zelfs zien malen! Deze robuuste windmolen maalt graan, wat tegenwoordig voornamelijk voor demonstratie van het ambacht wordt gedaan. Daarnaast wordt er ook mout gebroken, een belangrijk ingrediënt voor bier. Dit gebroken mout wordt vervolgens naar bierbrouwerij Burg Bieren gebracht, waar een heerlijk molenbiertje wordt gebrouwen!  

Als je boven bent uitgekeken wacht er beneden een gezellig winkeltje op je in de voet van de molen. Hier worden verschillende streekproducten verkocht, zoals honing, het molenbiertje, eieren, en natuurlijk meel! Dit meel is niet op de Koe zelf gemalen, in plaats daarvan is het op de molen van Hulshorst gemalen, een dorpje even verderop. Dit vanwege hygiëneregels. Ook de specerijen die in de winkel te vinden zijn komen van een andere molen, de Ster in Rotterdam.  

De molen is geopend:

  • Elke vrijdagmiddag tussen 13.30 en 16.30
  • Op zaterdag tussen 10.30 en 16.30.
  • Tussen april en september is de molen ook op woensdagmiddag tussen 10.30 en 16.30 open. 

Het Pakhuis

Direct tegen de molen aan ligt museum het Pakhuis. Dit leuke museum heeft een ruime collectie aan archeologische vondsten uit Ermelo en de omgeving. Er is een vaste tentoonstelling over Romeinen, en het unieke marskamp dat zich in de gemeente Ermelo bevindt. De resten van dit kamp, de aarden wallen, zijn vandaag de dag nog steeds te zien op de Ermelosche heide. De vele vondsten die zijn gedaan tijdens opgravingen bij het marskamp zijn in dit museum te zien. Ook voor kinderen is er veel te doen, wat het pakhuis ideaal maakt voor een familie-uitje.  

Naast de vaste tentoonstelling is er jaarlijks een nieuwe tentoonstelling met een thema uit de Ermelosche historie. Zo is er ieder jaar iets nieuws te leren!  

Het museum is van dinsdag tot zaterdag open tussen 10.30 en 16.30. 

Must see in Ermelo

Kampeerwereld tip:

Tegenover de Dorpskamer vind je de Branderskamp. Hier kan je parkeren met de auto. Maak gebruik van de parkeerschijf zodat je 1,5 uur gratis kan parkeren. Tijd genoeg om bij de naastgelegen supermarkt je boodschappen te doen en bij de plaatselijke horeca nog even een kop koffie te drinken.

Must see in Ermelo

Sinds 1907 staat de Mariahoeve in Putten. Tegenwoordig is dit een museum zoals het vroeger was. Van de tegenwoordige tijd is er niks te vinden, behalve dat je via een audiotour een rondleiding kan volgen. Naast een bezoek aan het museum is er ook de mogelijkheid om hier te stoppen tijdens een wandeling of fietstocht om te genieten van de omgeving en van het terras waar je een goede kop koffie kunt drinken.

Deze gezellige boekwinkel wordt niet voor niets een van de mooiste boekhandels van Nederland genoemd. De krakende houten vloeren, de kasten en tafels afgeladen met boeken, de open haard, een piano in de hoek... er hangt een rustgevende sfeer in de winkel die je merkt zodra je naar binnen stapt. Door het grote en verrassend gevarieerde aanbod is er altijd wel iets te vinden, van een mooi boek tot tassen, sokken, kaarten, spelletjes en kleine cadeaus. Probeer zeker ook de blind-date met een boek, waarbij het een verrassing is wel boek je krijgt! En of je nu van plan bent om iets te kopen of niet, het is het zeker waard om er eens lekker rond te struinen!

Harderwijk is een stad en daar hoort natuurlijk een echt stadsmuseum bij. In het museum vind je de stadsgeschiedenis terug maar ook veel beeldende kunst. Met wisselende exposities blijft de collectie verbazen en is er altijd wel een kunstwerk dat jou aanspreekt.  

In de Smeepoortzaal op de begane grond is er iedere zes weken een nieuwe expositie te zien. Deze wordt altijd ingevuld door een lokale kunstenaar. Deze ruimte is gratis te bezoeken. 

Wanneer je op dezelfde dag ook het Marius van Dokkum museum wilt bezoeken dan ontvang je 50% korting op vertoon van je toegangsbewijs van het Stadsmuseum. 

Ook vind je in het Stadsmuseum een gratis openbaar toilet. 

Daar waar vroeger de Zuiderzee was vind je nu het Wolderwijd en Veluwemeer. Tegenwoordig is dit zoetwater, maar aan de kant van het Wolderwijd op een steenworp afstand van het historische centrum van Harderwijk vind je nog steeds een echt strandeiland.  

Een heerlijke plek om te vertoeven. Begin de dag hier of eindig hier je bezoek aan Harderwijk. Maar pas op. Dit is zo'n fijn plekje dat je blijft plakken of je komt er snel weer terug. 

Doordat het water hier kniediep is kunnen kinderen veilig in het water zijn terwijl de ouders heerlijk in het zand zitten. Mocht de dorst te hoog zijn of de magen knorren, dan kan je hier ook bij Walhalla de dorst lessen. Ga hier op het terras zitten of bestel je drankje aan de buitenbar zodat je dit mee het strand op kan nemen. Voor kinderen staat er ook limonade op de kaart. 

Mocht je van plan zijn hiernaartoe te gaan dan kan je bij Kampeerwereld nog even kijken naar een strandstoel of picknickkleed.  

De kleinste stad van Nederland: Staverden! Dit kleine plaatsje rondom het oude landhuis heeft een rijke historie. In 1298 kreeg Staverden haar stadsrechten, de graaf van Gelre wilde hier namelijk een bruisende stad stichten. Na de bouw van het kasteel met de bijgebouwen heeft hij hiervan af gezien, waardoor Staverden een landgoed werd. Het landhuis werd uitgeleend aan adellijke leenmannen, met als eis dat zij witte pauwen moesten houden om de veren aan de hertog te kunnen schenken. De hertogen droegen deze veren op hun helm tijdens toernooien.  

Tegenwoordig wonen er geen adellijke leenmannen meer op het kasteel, maar de witte pauwen worden er nog altijd gehouden en de veren worden nu aangeboden aan de commissaris van de koning in plaats van de hertog. Het landgoed is open voor bezoek, waar je rond kunt lopen in het prachtige park en langs de boerderijen. Ook de pauwen zijn te zien, op een paar honderd meter van het kasteel af.  

Naast de historie en de oude gebouwen heeft landgoed Staverden ook nog eens een rijke natuur, met veel zeldzame soorten planten en paddenstoelen, groot wild zoals het edelhert en het wilde zwijn en veel insecten. De grote variatie in de natuur zorgt ervoor dat dit een ideale plek is voor een wandeling, met de mogelijkheid om naderhand een kopje koffie te nuttigen in de brasserie. 

Juist de natuur rond Ermelo is uitermate geschikt om heerlijk te wandelen. Struinen over de heide velden of door de bossen kan je zo doen maar er zijn ook talloze wandelroutes beschikbaar. Rob Wolfs is iemand die wandelroutes uitzet en hij heeft voor Kampeerwereld Hendriks ook een unieke route gemaakt. Om je goed te ondersteunen tijdens de wandeltochten, of die nu lang of kort zijn, kan je bij ons terecht voor de beste wandelschoenen die bij jou passen. Ook het wandelen met kinderen kan goed in de bossen. Er zijn leuke spannende paden overal en zeker ook rond de speeltuinen in het bos kan je prima korte wandelingen maken met kinderen. Zijn de kinderen nog te klein dan kan je wel met buggy's bij de speeltuinen komen maar ga je de bossen in of steek je de zandverstuiving over dan is een kinderdrager eigenlijk niet te missen. Zo is het leuk voor de drager maar zeker ook voor de kleine passagier.

De Veluwe is Nederlands mooiste natuurgebied. Je vindt hier niet alleen bossen en water, maar ook zandverstuivingen. Een hiervan vind je direct naast Harderwijk op slechts 15 minuten fietsen vanuit het historische stadscentrum. Hoe bijzonder is dat. 

Dit stuifzand gebied is ongeveer 200 hectare groot en is perfect om heerlijk overheen te wandelen, te fietsen of een picknick te houden. Kijk om je heen en waan je in een compleet andere wereld dan 15 minuten geleden in de stad. 

Mocht je verdwalen dan kan je vanaf dit zand de Toekantoren zien zodat je weet waar je bent. 

Een klein uitstapje naar een andere provincie maar nog steeds op slechts 9 minuten met de auto of 20 minuten met de fiets vanuit het centrum van Harderwijk. Hier op het erf van de Sternhof vind je een uniek blotevoeten pad. Met een lengte van 2000 meter loop je over verschillende ondergronden. Onderweg vind je informatie en opdrachten zodat jong en oud hier uit de voeten kunnen.  

Met een tijdsduur van ongeveer een uur is dit een ideaal uitje als je er gewoon even uit wil. 

Neem wel droge kleding mee want het kan ook wel eens nat en blubberig zijn. 

Aan de rand van Putten in de bossen vind je landgoed Schovenhorst. Een fijne plek om te wandelen aan de hand van vaste wandelroutes. Kies voor 2,5 kilometer, 4 kilometer of 8 kilometer. Deze routes brengen je langs de bomentuinen van dit landgoed. Deze bomentuin met daarin de meest bijzondere bomen maakt dit landgoed uniek in zijn soort en al helemaal op de Veluwe, en dat in de achtertuin van Kampeerwereld. 

Het bezoek aan dit landgoed is gratis, maar om een bezoek aan Schovenhort helemaal compleet te maken is een beklimming van de Bostoren een echte aanrader. 235 treden brengen je naar een hoogte van 40 meter waar je bij goed weer tot aan Amersfoort kan kijken.

Na een stevige wandeling of een beklimming van de Bostoren kun je in de brasserie op het landgoed de dag afsluiten. 

De Bostoren is dagelijks te beklimmen tussen 09.00 en 17.00 uur. De kosten hiervan zijn €4,00 per persoon en dit wordt gebruikt voor het onderhoud van het landgoed en de toren. 

Een gezellig gezinsuitje waar zowel de kinderen als de hond kunnen ravotten vind je bij het Crescentpark in Harderwijk. Dit gezellige park is opgezet als een grote natuurspeeltuin, omringd door water. Er zijn veel verschillende speelmogelijkheden voor kinderen, zoals een kabelbaan die over het water heen gaat, een grote klauter toren met glijbaan en een strandje met allerlei klimtoestellen.  

Er zijn stukken gras en picknick tafels aanwezig waardoor hier een middag doorbrengen met een meegebrachte lunch goed mogelijk is! Ook de hond hoeft zich gelukkig niet te vervelen, er is namelijk een afgeschermd losloop honden strand aanwezig in het park waar honden lekker los kunnen rennen en een verfrissende duik kunnen nemen.  

Het Crescentpark is dus een ideaal uitje om de hond (en de kinderen) gratis uit te laten! 

Aan de overkant van het Wolderwijd zie je de provincie Flevoland liggen. Op slechts 30 minuten rijden met de auto vanuit Ermelo vind je hier een wel heel bijzonder kunstwerk in de natuur. Hier zijn in 1987, 178 populieren geplant volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims. Alleen deze kathedraal in Almere heeft geen dak, geen glas in lood en geen deur. Je staat midden in de natuur in De Groene Kathedraal

Een paar honderd meter verderop vind je de contra kathedraal. Als het gras niet te hoog staat zie je aan de hand van stenen waar de bomen zouden staan, de omtrek is gemaakt uit beukenhagen. 

Ook een mooie plek om naartoe te fietsen, zeker wanneer je het pontje neemt vanaf strand Horst. Deze vind je naast de gouden bogen langs de A28. 

Het bijzondere aan dit stuk natuur is dat je hier van de begaande paden mag. Vaste wandelroutes vind je hier niet, je mag deze zelf maken. Graspaden leiden je langs dieren die hier vrij mogen grazen en ook struinen. Je bent eigenlijk op bezoek bij Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Ook kan je damherten, vossen en reeën zien. 

Let er wel op dat buggy's en kinderwagens af te raden zijn om te gebruiken omdat de paden nogal onverhard zijn. Kinderdragers zijn hier veel makkelijker te gebruiken.  

Tussen Ermelo en de N302 vind je de Ermelosche Heide. Een groot heideveld waar je heerlijk kan wandelen. Ook lopen er verschillende fietspaden over de heide om de bossen met elkaar te verbinden. Ga je hier wandelen dan is het aan te raden om stevige schoenen aan te trekken, ga je alleen de schaapskooi bezoeken dan is dit niet nodig.  

Op de Ermelosche Heide vind je ook restanten van een oud Romeins marskamp. Deze is aangelegd tussen 170 en 180 na Christus. Best bijzonder dat je deze na al die tijd nog kan herkennen in het landschap. Kan je deze niet herkennen dan is er ook een bronzen plaquette met een afbeelding van het hele kamp. 

Vanaf de schaapskooi is het ongeveer een kleine 30 minuten lopen. Een heerlijk uitje op een zonnige dag. Neem wel wat te drinken mee. Op de heide kan het in de zomer wel warm worden en je hebt er bijna geen schaduw. 

Het bekendste radiostation van Nederland. Geen FM-frequentie maar wel de mogelijkheid om te bellen met Nederlands-Indië. Nu niks bijzonders meer, maar in 1929 was dit bij de opening een technisch hoogstandje. 

Tegenwoordig kan je hier alleen nog bellen met je smartphone, maar het gebouw staat er nog steeds als een herinnering aan de oude tijd. Als bekend baken in het landschap zijn er talloze wandelingen rondom het gebouw over het Kootwijkerzand. Ook kan je met de boswachter mee het zand op en worden er regelmatig evenementen georganiseerd.

In de Tweede Wereld oorlog moesten er mensen onderduiken. Dit gebeurde in huizen, schuren of zoals hier in Vierhouten in houten hutten onder de grond. Dit Pas-Op kamp, ook wel Het Verscholen Dorp genoemd, heeft aan 80 tot 100 mensen een onderdak geboden. 

Het ingrijpende verhaal over deze schuilplaats mag nooit vergeten worden. Om dit invulling te geven zijn er een aantal hutten nagebouwd zoals deze ooit waren. Naast deze plek in het bos met de “echte” hutten is er ook nog een expositie in Hotel Restaurant De Vossenberg aan de Elspeterbosweg 1 in Vierhouten. 

Je kan het Verscholen Dorp ook met de auto bereiken zodat alle generaties hun gedachtegang kunnen laten gaan over deze plek en de reden waarom dit dorp is opgericht. 

Tussen Harderwijk en Nunspeet kan je niet alleen heerlijk wandelen door de bossen, maar ook over het Hulshorster Zand. Een grote zandverstuiving en heideveld. Zeker wanneer je vanuit de bossen komt gewandeld of gefietst is het een compleet andere wereld. 

Vanaf het Hulshorster Zand kan je ook richting het Westen lopen. Houd de A28 aan de rechterkant, loop langs de Hierdensebeek en je komt uit op het Beekhuizerzand. Hier kan je de Toekan toren zien zodat je weet waar je een verfrissend drankje kan halen met de begeleidende bitterballen. 

Als je kinderen houden van rennen, ravotten, hutten bouwen, klimmen en met water spelen, is het Indianen bos het ideale uitje! Dit mooie stuk bos is ingericht als een grote natuurspeeltuin. In het midden van een bos ligt een klein dal met een waterpomp op de rand, waardoor kinderen zelf een delta kunnen graven. Verder staat er een bandenschommel, evenwichtsbalken, een stoere wildwest brug en een heel aantal totempalen. Naast alle gebouwde speeltoestellen zijn er in het bos ook allerlei klimbomen en materialen voor hutten te vinden, en voor de ouders staan er picknicktafels. De perfecte plek voor een actief middagje uit!

Ermelo

Een wandeling door het bos is natuurlijk leuk en ontspannend, maar de spanning opzoeken door op hoogte een parcours te lopen en te klimmen is natuurlijk ook leuk. Het Klimbos Ermelo vind je vlak buiten het centrum richting de schaapskooi. Een actief uitje voor jong en oud. 

Garderen

Rij met de fiets of auto vanuit Putten richting Garderen en vlak voor je het dorp inrijdt is hier het Klimbos Garderen. Een uitdagende activiteit op wel 25 meter hoogte. Je bent continue gezekerd op het parcours en voor alle leeftijden (vanaf 4 jaar) is er wel een uitdagend parcours, inclusief objecten waar je overheen, onderdoor of doorheen moet klauteren, te vinden.

Harderwijk

Net buiten de bebouwde kom van Harderwijk vind je Klimbos Harderwijk. Vlak langs de snelweg A28 kan je hier verschillende parcoursen lopen tussen de bomen. Obstakels die je onderweg kan tegenkomen zorgen voor een moeilijkheidsgraad, maar voor alle leeftijden zijn er verschillende mogelijkheden om op het eindpunt te komen. 

Klimbos Harderwijk heeft ook een unieke Rollercoaster Zipline. 

Must see in Ermelo

Rondom het voormalige zendstation van Radio Kootwijk vindt men een van de mooiste gebieden op de Veluwe. Het imposante gebouw A staat midden in een gevarieerd natuurgebied, waaronder het grootste stuifzand gebied van West-Europa, heidevelden en naaldbossen.  
Vanaf de parkeerplaats bij gebouw A kun je verschillende wandelroutes lopen, of zelf door de bossen gaan struinen. 

De Leuvenemse beek is een prachtige, meanderende beek die door het Leuvenumse bos stroomt. Het is een uniek en ontzettend mooi natuurgebied met veel wandel- en fietsroutes. Er zit veel wild in het gebied, zoals wilde zwijnen en edelherten. Vooral in de ochtendschemering heb je een goede kans om deze prachtige dieren te spotten. Naast het grote wild is ook de ijsvogel hier te zien. De steile oevers van de beek zijn voor de ijsvogel een ideale plek om te jagen en te nestelen, en voor jou een ideale plek om deze prachtige vogel te zien! 

Naast de beek bevat het gebied ook een uitgestrekt stuifzand gebied en heideveldjes, waar je ook heerlijk blootvoets kan lopen. De vele paden die langs de beek lopen vinden kinderen ook erg leuk, in de zomer kunnen zij via boomstammen de beek oversteken wat zorgt voor een avontuurlijke wandeling! 

Wandel vanaf speelplaats Stakenberg richting de heide. Hier kan je de uitkijktoren Stakenberg beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de Elspeetse Heide. Kijk richting Elspeet en je ziet een verhoging in het landschap met een paar bomen op de top. Dit is de Liesberg. Een baken in het landschap waar je prima naartoe kunt wandelen om vervolgens weer terug te komen bij de uitkijktoren.  

De Liesberg is ook bekend door de houten bank die daar staat. De naam die deze bank draagt is Bas Mulder. Deze houten bank staat daar ter herinnering aan Bas. Een vervend mountainbiker en ter ere van Bas heeft stichting Alpe d'HuZes de Bas Mulder award in het leven geroepen. Ook is er een bocht vernoemd naar Bas in de route van de Alpe d’HuZes. 

Het gebied rond de Goudsberg is rijk aan bijzondere bezienswaardigheden. De bekendste locatie die je hier vindt is het geografische middelpunt van Nederland. Vanaf de grote zwerfkei in het midden is de afstand naar de 4 uithoeken van Nederland exact gelijk. Wat deze plek extra bijzonder maakt is dat er tot in 1935 drie puntige stenen stonden, die gebruikt werden als zonnewende kalender. Deze plek is dus niet alleen voor ons belangrijk maar was dat ook voor onze voorouders.  

Naast het middelpunt is er rond de Goudsberg nog veel meer te beleven. Zo zijn er resten van akkers uit de ijzertijd en middeleeuwen gevonden, die deels zijn gereconstrueerd. Ook is er naast de akker een boerderij uit de ijzertijd nagebouwd en kun je de restanten van een Germaanse waterput bekijken, om ons een blik terug in de tijd te gunnen.  

Ook voor natuurliefhebbers is er genoeg te beleven. Zo beschikt het gebied over een zeldzame actief stuivende zandverstuiving, iets wat in dit deel van Europa nauwelijks voorkomt. Het resultaat is een prachtig gebied wat zich leent voor een lange wandeling. Ook het Luntersche Buutbosch is een prachtig stuk natuur om te ontdekken, met een hoge uitkijktoren in het midden van het bos, zodat je tijdens je wandeling kunt pauzeren om van het uitzicht te genieten.  

De perfecte plaats om een wandeling te beginnen door het gebied is bij het bezoekerscentrum in het museum van Lunteren. Hier vind je een schat aan informatie over het gebied en zijn rijke historie in de speciale tentoonstelling. Ook vind je er folders over de verschillende plekken die te bezoeken zijn. Buiten het museum staat een bord met uitgezette wandelroutes, waar je zelf je wandeling over de Goudsberg kan kiezen. De rijke historie en de prachtige natuur maakt dat de Goudsberg zeker een bezoek waard is! 

Vlak buiten Harderwijk vind je een watertoren in de bossen. Voordat je vanaf de parkeerplaats de bossen in loopt kun je hier ook fijn buitenspelen op het natuurspeelterrein Watertoren. Er staan speeltoestellen, er is een waterpomp met bijbehorende blubber en het belangrijkste: er is hout aanwezig om hutten te bouwen. 

Nog geen 5 minuten vanaf de Toekantoren en met zowel de fiets als de auto makkelijk te bereiken. Parkeren is gratis. 

Diep in de bossen tussen Harderwijk en Nunspeet vind je richting Elspeet de Stakenberg. Vlakbij kan je heerlijk spelen en wandelen op de Speelplaats Stakenberg. Een groot glooiend terrein waar volop speeltoestellen staan en er de mogelijkheid is om hutten te bouwen. Voor de hoge nood is hier ook een openbaar toilet aanwezig.   

Naast de speelplaats heb je via dit terrein ook toegang tot de uitkijktoren Stakenberg. Beklim de toren en vanaf boven heb je een spectaculair uitzicht over de Elspeetse Heide met daarop de Liesberg. 

In de zomermaanden kan je hier ook ijsco's kopen. Makkelijk met de auto te bereiken en parkeren is gratis.

Aan de rand van de Ermelosche heide ligt de gezellige Schaapskooi. De kooi is in 2003 gebouwd, het ontwerp is gebaseerd op andere Veluwse schaapskooien waardoor het gebouw een oude uitstraling heeft. De schaapskooi wordt bewoond door een kudde van 300 heideschapen, een soort schaap dat vroeger gehouden werd voor mestproductie. Tegenwoordig helpt deze kudde met het behoud van het kwetsbare heidegebied door jonge bomen en grassen die de heideplant kunnen verdringen op te eten. Om de soort in stand te houden wordt er met de kudde van de Ermelosche schaapskooi gefokt. Ieder jaar kun je daardoor, met een beetje geluk, tussen eind januari en eind februari de lammetjes geboren zien worden!  

Zodra de lammetjes sterk genoeg zijn om een hele dag te kunnen lopen gaan ze mee met de kudde de hei op. De kudde loopt van de lente tot de herfst dagelijks op de heide. Als je hier gaat wandelen heb je dus grote kans dat je de herder met haar honden en de kudde tegen zal komen!  

Naast de schaapskooi zelf staat er ook een bezoekerscentrum op het terrein. Hier kun je na een lange wandeling over de heide lekker wat eten en drinken, een leuk cadeau kopen in de winkel of de kinderen laten spelen in de speeltuin. Ook kun je er informatie vinden over de schapen, de heide, bijen en de geschiedenis van het gebied. In de winter worden er ook vaak leuke workshops georganiseerd op de zolder. Kortom, een gezellige plek midden in de natuur! 

Het Solse Gat is een bijzonder stukje natuur in de bossen tussen Ermelo en Garderen. De legende is dat het gat is ontstaan in de middeleeuwen. Op de plek waar zich nu het Solse Gat bevindt zou vroeger een klooster hebben gestaan, waar de monniken zich slecht gedroegen. Als straf voor hun slechte gedrag werd het klooster door de bliksem weggevaagd en bleef er een groot gat over. Midden in de nacht zou je de klokken van het klooster nog kunnen horen en de geesten van de monniken kunnen zien.  

De echte origine van de kuil ligt in de laatste ijstijd. Een groot blok ijs duwde hier op de aarde waardoor de grond is weg gedrukt. Hierdoor is het gat met de omringende heuvels ontstaan. In de middeleeuwen is de kuil nog eens verder uitgediept door boeren uit de omgeving, zij groeven hier namelijk leem op voor hun huizen.  

Tegenwoordig bevindt zich onder in de kuil een moerassig ecosysteem waar verschillende zeldzame planten groeien en allerlei in of bij water levende dieren leven, zoals padden en kleine watersalamanders. Het is een heerlijke plek geworden om tijdens een lange boswandeling even lekker uit te rusten en te genieten van het mooie uitzicht vanaf de bankjes op de randen van het Solse Gat. 

Bij de poort van de Veluwe bij Harderwijk staat sinds 2016 de Toekantoren. De welbekende hotelketen zit achter deze toren. Niet alleen een mooi reclame bord maar ook een fantastisch uitzicht als je bovenin bent. Het is het hoogste uitkijkpunt op dit deel van de Veluwe. 

Beklim de toren aan de binnenkant en kom via 226 treden in het "nest”. Je staat hier op een hoogte van 42 meter met een spectaculair uitzicht over de Noord West Veluwe.  

De toegang tot de toren is gratis en is afhankelijk van het weer dagelijks open tussen 10.00 en 17.00 uur. 

Via de speelplaats Stakenberg loop je via een klein paadje richting de Elspeetse Heide. Waar je het bos uitkomt staat de uitkijktoren Stakenberg. Een gigantisch houten bouwwerk waar je als je boven bent een fantastisch uitzicht hebt. Je kan in alle windrichtingen kijken. Met het juiste weer zie je zelfs de molens in Flevoland draaien. 

De toegang is voor iedereen en is gratis. 

Voor het mooiste en schoonste strand in de omgeving moet je bij de Zandenplas in Nunspeet zijn. Deze zwemplas is in de jaren 60 gegraven, met als doel om zand te winnen voor de aanleg van de naastgelegen snelweg. Nadat het project klaar was is de Zandenplas gevuld met water en is het gebied veranderd in een recreatiegebied.

Stel je kan Nederland optillen. Geoloog Frank Storbeck wilde dit doen en heeft berekend waar je dan moet tillen zonder dat Nederland kantelt. Deze plek vind je net buiten Putten in de bossen. Anders dan het middelpunt van Nederland maar ben je in de buurt dan levert het zeker een mooie foto op door even aan het zwaartepunt te trekken.

en je in Ermelo of omgeving dan moet er ook aan de innerlijke mens gedacht worden. Tijdens een fietstocht of na een intensieve wandeling is er behoefte aan een heerlijk koud drankje of een tussendoortje uit het vet. Het is vakantietijd dus de ongezonde hap mag maar er is ook voldoende gezonds beschikbaar. Ook tijdens de activiteiten moet er gedronken worden en daarvoor kan je altijd een mooie en fijne drinkfles meenemen. Vul deze met koud water en je kan op ieder mooi plekje even een pauze inlassen. Mocht je er toch niet uitkomen wat je wil dan kan je ook altijd nog voor jezelf koken. Niet het eten wat je alle weken eet maar juist op vakantie kan je ook eens wat anders maken en ook op andere apparaten. Neem bijvoorbeeld de Cobb. Een fijne compacte BBQ waar je meer op kan bereiden dan alleen een gegrild stukje vlees. Met de wokpan kan je ook gewoon een verse pasta bereiden of met de pizzasteen de beste pizza die je voor je tent kan maken. Ben je op vakantie aangewezen op je eigen kooktoestel op gas dan kan je hier nog eens lezen of alles nog werkt naar behoren en wat je eventueel kan verbeteren. Wil je nu een Cobb of heb je een nieuwe gasslang nodig? Dan kan je gewoon terecht bij ons in de winkel op korte afstand van de meeste campings.

Op het moment van schrijven heeft Basiliek nog geen Michelin ster, maar wellicht veranderd dit in de toekomst nog. Aan het menu en de ambitie van Chef kok en eigenaar Yornie zal het niet liggen. Het restaurant heeft Scandinavische invloeden in zowel de uitstraling als het menu. Niet geschikt om kinderen mee naartoe te nemen en qua prijs ligt Basiliek in het hoge segment. Ideaal om te proberen wanneer je een avond echt lekker wilt eten.

Update: Afgelopen 24 april 2023 heeft Basiliek de felbegeerde Michelinster gekregen.

In Harderwijk vind je aan de boulevard Bella Ciao. Een Italiaans restaurant waar je dagelijks verse pizza's en pasta's kan eten. Met vers bedoelen we ook echt vers, in eigen huis gemaakt en bereid met verse ingrediënten. Traditionele gerechten met een twist.

Diep in de bossen bij Ermelo vind je een klein plaatsje, ook wel een buurtschap genoemd, Drie. Hier vind je ook Boshuis Drie. Een klein restaurant waar je terecht kan voor een eenvoudige lunch of een kop goede koffie met overheerlijke eigengemaakte appeltaart. Maar bekend is wellicht hun diner kaart met daarop de heerlijkste wild gerechten. Kan ook niet anders voor een restaurant wat midden in het bos ligt.  

Midden in het centrum van Harderwijk kan je Italiaans eten met een Sardijnse keuken. Traditioneel en staat bekend om de kraakverse en eerlijke producten. Geen groot terras maar in de zomer zetten ze de pui helemaal open.

De Vischmarkt in Harderwijk is wellicht het meest culinaire plein van Harderwijk. Naast Michelin sterren en Bib Gourmand kan je hier ook goed Italiaans eten. Van een eenvoudige pizza of pasta tot meerdere gangen uit de echt Italiaanse keuken. Ook kan je hier afhalen zodat je ook op de camping kan genieten van een goede Italiaanse keuken.

Al bekend in Harderwijk maar sinds 2018 ook te vinden in Ermelo, De Boterlap. Een echt grand café. De omgeving van Ermelo is niet voor niets culinair, zo ook bij De Boterlap. Dagverse producten worden bereid in een open keuken. Geen geheimen voor de gasten.

Net zoals in Ermelo staat bij De Boterlap Harderwijk de open keuken bekend om de houtskoolgrill. Heerlijke gerechten met verse ingrediënten. Houd in de zomer de kaart goed in de gaten want er zijn dagen dat ze hun eigen visdagen draaien op het terras. Verse vis op verrassende manieren bereid wachtend om door jou opgegeten te worden.

Wanneer je na een fietstocht heerlijk op het terras van De Dorpskamer in Ermelo aan het rusten bent is het net zo fijn om hier te blijven eten. Dit kan een lichte lunch zijn, heerlijke bitterballen bij een verkoelend drankje of een uitgebreid diner. Ook kinderen kunnen hier heerlijk eten. O ja, ze hebben heerlijke spareribs.

De complete zaak wordt gerund door mensen met een beperking. Maar het is geen beperking om het jou naar de zin te maken met al het lekkers dat op de kaart staat. Vrijwel alles wordt vers in eigenhuis gemaakt en je kan dit ook zien dankzij de openkeuken. Je kan hier niet alleen een kop koffie of theedrinken met vers gebak, maar ook lunchen met warme gerechten. Om het compleet te maken kan je voor thuis of op de camping huisgemaakt bonbons kopen.

Het lijkt wel een attractie. Alleen hoef je hier niet in de rij te staan voordat je naar binnen mag, tenzij je niet hebt gereserveerd. Ga lunchen met de goed gevulde lunchkaart of ga uitgebreid zitten voor de dinerkaart. Voor ieder wat wils, vlees staat centraal maar er is ook plaats in de Mibrasa houtskooloven voor vegetarische gerechten. Vergeet tijdens het eten niet om je heen te kijken.

Een restaurant in Harderwijk waar, als je er echt wil eten, je op tijd moet reserveren. In deze onvervalste tapasbar kan je van de menukaart eten maar leuker is het “all you can eat” arrangement. Hierdoor kies je sneller iets wat je niet kent en wilt proeven. Lekker je grenzen verleggen in het centrum van Harderwijk bij Fuego.

Niet het bekendste Italiaanse restaurant van Harderwijk, maar zeker een om niet te vergeten. Een onvervalste Italiaanse keuken met de heerlijkste gerechten rechtstreeks uit het hart gekookt. De invloeden uit Sardinië vind je niet alleen op het bord, maar ook in het accent van de chef. In de zomer kan je hier ook heerlijk eten in de kleine binnentuin, dus reserveren is wel een aanrader.

Geen dagbesteding maar een volwaardige werkplek. De mensen die hier werken hebben een beperking, maar het is geen beperking om hier te werken. Er wordt veel vers in eigen huis gemaakt en dat proef je. Ook ben je ervan verzekerd dat iedereen met een glimlach aan tafel staat om te vertellen over alles en nog wat maar ook wat ze zelf het lekkerste vinden. Ga hier een lekkere kop koffiedrinken met een huisgemaakte lekkernij of neem het ervan en blijf dineren.

De Markt in Harderwijk is het centrale plein van het centrum. Aan deze markt vind je verschillende grand cafés maar geen ander als Holy Moly. Dankzij de felle kleuren roept deze zaak al van verre de herinneringen op van verre vakanties. Laat je verleiden door de niet alledaagse gerechten en cocktails uit Latijns-Amerika. Niet een cantina met zomaar een menu kaart, nee de gehele kaart is een ode. Als je niet kan of wil kiezen neem dan de platter, de tafel wordt dan vol lekkers gezet om van alles te proeven.

Onvervalst genieten van de Japanse keuken kan ook in Ermelo. Bij Japas kan je kiezen voor All-in zodat je de meest uiteenlopende sushi, sashimi, dim sum en noodles kan proberen. Ook kan je ervoor kiezen om af te halen zodat je de Japanse keuken meeneemt naar de camping.

Een echt Italiaans familierestaurant tussen Harderwijk en Ermelo. Voor en door familie. Verse Italiaanse gerechten maar allemaal niet zo moeilijk. Eigenlijk gewoon echt lekker eten en hierdoor voor iedereen toegankelijk. Uiteraard hebben ze hier voor kinderen een eigen menukaart met niet alleen frituur.

Wat zou Harderwijk zijn zonder een echt Spaans restaurant ofwel een gastrobar. De chefkok en eigenaar komt ook echt uit Spanje en dat proef je bij iedere hap. Geniet in deze kleine gastrobar van de meest uiteenlopende gerechten, maar wees gewaarschuwd hier wil je vaker eten. O ja, ze hebben hun eigen bier en dat smaakt heerlijk.

Waarom zou je op de camping niet net zoals thuis lekker gaan Chinezen. De meeste mensen denken hier niet aan, maar ben je in Ermelo op vakantie dan is Nieuw Xing Jie een aanrader. Uitgebreide rijsttafels en de porties zijn meer dan voldoende. Geen plek om te gaan eten, want bij deze Chinees kan je alleen afhalen. Er is meer dan voldoende gratis parkeerplek beschikbaar achter de keuken.

Voor een goede BBQ op de camping heb je natuurlijk verse vis nodig. Waar anders dan bij Palingrokerij Dries van den Berg heb je deze verse vis. Harderwijk heeft een verleden met de visvangst en dan met name paling. Maar naast paling hebben ze een compleet assortiment verse vis waar je van gaat watertanden. Ook kan je hier hele goede gebakken kibbeling eten en/of afhalen. Vers en snel klaar. Naast de verse vis en gebakken kibbeling kan je hier ook terecht voor het enige echte palingmuseum.

In Nunspeet staat een huisje. En bij dit huisje is een speeltuin waar kinderen fijn kunnen spelen terwijl de ouders en of opa's en oma's kunnen blijven zitten. De speeltuin is afgesloten en alleen toegankelijk voor gasten van het pannenkoekenhuis.

Als je op zoek bent naar een betoverend etentje met kleine kinderen ben je bij Hans en Grietje aan het juiste adres! Het is net alsof je een sprookje binnen stapt. Het hele gebouw is ingericht om de ervaring zo magisch mogelijk te maken. Er zijn geheime doorgangen die naar verborgen speelhoeken leiden voor kinderen, bewegende tafels waardoor je een andere pannenkoek voor je neus krijgt, zalen waar de meubels aan het plafond hangen, een heks die bellenblaast met een orgel en nog zoveel meer.  

Naast het restaurant zelf zijn er buiten ook verschillende magische speeltoestellen aanwezig. Ook kun je in het restaurant een route met speurtocht kopen die door het bos achter het gebouw loopt. Zeker met kleine kinderen is dit een ideaal uitje, maar zelfs de volwassenen raken betoverd van al het moois dat er te zien is! 

Een Italiaan waar de pizzaoven door een hijskraan naar binnen is gebracht. Heerlijk lunchen of dineren met pasta's en natuurlijk verse pizza's. Ook aan de kinderen is gedacht; ze hebben een aantal kleine gerechten op de kaart staan. Geen frituur maar wel pasta's, pizza's en een wisselend hoofdgerecht met groenten.

Net zoals de film, maar dan geen muis in de keuken. Chefkok en eigenaar Gerwin maakt met zijn team de lekkerste gerechten waar je uitgebreid de tijd voor neemt. Kies voor meerdere gangen en daarmee een avondvullend programma. Niet alleen vlees en vis, maar groenten zijn sterk aanwezig in iedere gang. Let erop dat je in het weekend minimaal 5 gangen kan eten en qua prijs zit Ratatouille in het hoge segment.

De vleeseters kunnen hun hart ophalen in dit onvervalste BBQ en smokehouse in Putten. Al meer dan 23 jaar een begrip in de omgeving en al die jaren weten ze iedereen te verbazen met de kwaliteit. Geen gezeur maar gewoon goed eten en de porties zijn meer dan genoeg. De spareribs vallen van het bot en je eet je vingers erbij op. Let wel op, want in de zomer gaan ook zij met vakantie.

Aan de vernieuwde haven in Harderwijk vind je 't Boerinneke. Een piep kleine ijssalon waar je heerlijk ambachtelijk ijs kan kopen. Kies voor een hoorntje of een bakje om meerdere smaken te proberen. Ook wanneer je met de boot bent kan je hier makkelijk aanmeren en ijsco's kopen. Staat er een lange rij? Gewoon aansluiten. Het ijs is het meer dan waard en je bent snel aan de beurt.

Volgens de gidsen het beste restaurant van Harderwijk en meer dan een omweg waard. Niet voor niets bekroond met 2 Michelin sterren. Een restaurant waar het enthousiasme van chefkok Michel van der Kroft op het bord prijkt. Franse keuken met Portugese invloeden waar internationale gasten voor om rijden om te komen eten. Qua budget ligt 't Nonnetje in het hoge segment en niet echt geschikt om kinderen mee naartoe te nemen, maar je mag er wel hemelse modder van een pollepel likken!

Samen kiezen, samen delen en samen proeven. Samen staat bij Van Sprang centraal. Alles draait hier om het delen van de gerechten. Hierdoor is het echt een avond samen uit. Het eten is hier een rondje om de wereld. Zowel vlees, vis en vega is hier volop aanwezig. Mooi centraal gelegen in Ermelo en een echte aanrader. Ook een restaurant waar je de kinderen prima mee naartoe kan nemen. Kunnen ze meteen nieuwe smaken ontdekken en leren dat je eten kan delen.

Je hebt een Italiaanse borrelplank en je hebt een Italiaanse borrelplank van Umberto. Alles hier draait om Umbrië het groene hart van Italië. Naast heerlijke wijnen en goede olijfolie vind je hier alles om een verse borrelplank samen te stellen. Ook kan je hier een eenvoudige lunch afhalen of een maaltijd om thuis of op de camping op te warmen. Wil je weten wat ze serveren houdt dan hun facebook in de gaten, het menu wisselt dagelijks. O ja, ze hebben ook vers pizzadeeg wat ze zelf maken in samenwerking met de Ouderwetse Bakkerij, kan je ook op de camping zelf pizza maken.

Op het stadsstrand van Harderwijk vind je Walhalla. Niet zomaar een strandtent maar meer een huiskamer aan het strand. Geniet hier op het terras van een heerlijk verkoelend drankje of neem deze mee het strand op. Ook kan je hier lunchen en aan het eind van de dag ook een goede maaltijd eten. Het is ook geen verrassing dat je hier perfect de kinderen mee naartoe kan nemen, als is het alleen maar om ook even een frisse duik te nemen in het Wolderwijd.

Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.