• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Tips & Tricks : Slaapmatten

Niets is vervelender dan op de camping aankomen en ontdekken dat het opblazen van je nieuwe slaapmat langer duurt dan gedacht. Voor veel zelfopblaasbare slaapmatten is dat bij de eerste keer het geval. Test het luchtbed of je slaapmat thuis nog even uit voordat je hem op reis gaat gebruikten. Zo voorkom je nare verassingen.

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Blaas je slaapmat niet met de mond op. Op die manier heb je kans dat er vocht in de slaapmat komen. Dit kan schimmel en nare luchtjes veroorzaken. Door een luchtbedpomp te gebruiken verklein je dit risico. 

Tegenwoordig zijn veel slaapmatten antibacterieel behandeld. Veel matten kunnen daarom, mocht je geen pomp bij de hand hebben, toch met de mond opgeblazen worden. Doe dit echter wel zo min mogelijk en geef de voorkeur aan een opblaaspomp, handpomp of pompzak. Hierdoor weet je zeker dat je de kans op schimmelvorming aan de binnenzijde aanzienlijk wordt verminderd.

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Wellicht heb jij een eenpersoons slaapmat en je partner ook. Lekker tegen elkaar aankruipen tijdens een koude nacht kan dan een hele uitdaging zijn. De naad tussen jullie beiden is niet prettig en met regelmaat schuiven jullie bij elkaar vandaan. Gelukkig is daar een oplossing voor, namelijk: de Therm-A-Rest Universal Couple Kit. Met deze accessoire kun je eenvoudig twee slaapmatten en/of luchtbedden aan elkaar bevestigen.

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Vaak ligt dit aan het feit dat je slaapmatje te hard opgeblazen is. Je kunt op je slaapmat gaan liggen en het ventiel een klein stukje opendraaien. Op deze manier ontsnapt de lucht in kleine mate en kun je het ventiel op het gewenste moment dichtdraaien. Is dit niet zo? Dat kan het zijn dat hij niet vol genoeg is.

Tips & Tricks : Slaapmatten

Sommige slaapmatten voelen vrij hard aan wanneer ze volledig zijn opgeblazen. Het kan zijn dat de slaapmat of het luchtbed voor jou te hard is opgeblazen. Dit kun je eenvoudig oplossen door erop te gaan liggen en het ventiel een klein beetje open te draaien. Zo kun je de lucht er gecontroleerd uit laten lopen en meteen voelen welke hardheid geschikt is voor jou. 

Heb je niet het gevoel dat het probleem hiermee is opgelost? Neem dan eens een kijkje bij de luchtbedhoezen. Deze bieden een extra laagje comfort, extra isolatie en kunnen net als de eerdergenoemde Couple Kit twee slaapmatten en/of luchtbedden aan elkaar bevestigen. 

Tips & Tricks : Slaapmatten

Wil je jouw slaapcomfort nog een stukje verbeteren of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Misschien is een slaapkussen dan iets voor jou. We hebben een hoop verschillende soorten en maten. Zo zijn er opblaasbare kussens die lekker compact meegenomen kunnen worden, maar ook kussens gevuld met een lekker schuim of vlokken. Ook voor de lichtgewicht reizigers zijn er kussens die weinig tot niets wegen.

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Is jouw slaapmat of luchtbed toe aan een schoonmaakbeurt? Maak dan geen gebruik van chemische schoonmaakmiddelen! Deze middelen kunnen de buitenkant van de slaapmat aantasten. Een beetje lauwwarm water met eventueel een drupje milde zeep is al voldoende. Wrijf met een spons en een draaiende beweging de vieze plek(ken) in en spoel het met een handdoek goed af. Laat de slaapmat of luchtbed vervolgens goed drogen (NIET in de zon) voordat je hem weer opbergt.

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Heeft jouw luchtbed of slaapmat een gaatje? Geen probleem! Er bestaan verschillende reparatiesets (bijvoorbeeld Tear Aid) waarmee je hem eenvoudig kunt repareren. Zo kan de slaapmat gerust nog een aantal rondes mee.

Wanneer je beschikt over een ligbad kun je het lek eenvoudig vinden door deze vol te laten lopen en een deel van de opgeblazen slaapmat hierin te plaatsten. Ontstaan er kleine belletjes? Dan heb je je lek gevonden. Door de mat of het luchtbed wat harder op te pompen, ontstaat meer druk en vind je het gaatje sneller. 

Mocht je geen bad hebben dan kun je het lek vinden door er een sopje bij te pakken. Sop de mat stukje voor stukje in en zet extra druk op het ingesopte deel. Zit er een lek? Dan ontstaan er belletjes. Een extra tip: begin met de randen van je luchtbed en/of slaapmat
Markeer de plek van het lek en laat de mat eerst goed drogen voordat je deze gaat repareren. Als de mat droog is kun je hem eenvoudig repareren met bijvoorbeeld SeamGrip.  

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Controleer voordat je de slaapmat gaat oprollen of er geen scherpe objecten onder liggen. Het gebeurt wel eens dat de slaapmat tijdens het oprollen op iets scherps drukt, zoals een scherp steentje, en daar kunnen ze helaas niet al te best tegen.  

De makkelijkste manier voor self-inflating slaapmatten is als volgt:

1. Zet eerst het ventiel open. Vouw de slaapmat vervolgens grof dubbel en laat de meeste lucht eruit lopen door er bovenop te gaan zitten. Draai het ventiel weer dicht om te voorkomen de mat zichzelf weer volzuigt wanneer je hem strakker op gaat rollen. Bij een terugslagventiel hoef je deze niet weer dicht te draaien. Het terugslagventiel houdt zelf de lucht buiten. 

2. Rol de slaapmat daarna weer helemaal uit en begin opnieuw met oprollen, maar ditmaal strakker. Tussentijds mag er voorzichtig druk worden uitgeoefend op de slaapmat zodat overige lucht richting het ventiel gaat. Richting het einde kun je het ventiel nogmaals opendraaien zodat ook de laatste lucht uit de mat loopt. Eventueel kun je deze stap nogmaals herhalen. 

Voordat je een tweepersoonsslaapmat strak op gaat rollen, dient deze eerst in de lengte dubbelgevouwen te worden. Daarbij is prettiger om een tweepersoons slaapmat met zijn tweeën op te rollen. Neem bovenal de tijd voor deze taak en houdt de vakantiemodus nog even aan.

Tips & Tricks : Slaapmatten
Tips & Tricks : Slaapmatten

Je slaapmat buiten de hoes bewaren. Het klinkt misschien onlogisch. Al je andere kampeerartikelen berg je toch ook zo klein mogelijk op? Bij self-inflating slaapmatten die zijn gevuld met schuim is dit niet zo. Door de slaapmat uitgerold te bewaren, behoudt het foam zijn kracht en gaat hij langer mee. Zorg dat de slaapmat rechtop staat of dat er geen zware dingen op liggen. Voor het vervoeren kun je hem natuurlijk wel oprollen en in zijn hoes doen. Krijg je jouw slaapmat niet meer terug in de hoes? Lees dat hier je dit kunt oplossen. 

In sommige gevallen gaan slaapmatten en luchtbedden vochtig in een hoes voordat ze weer thuis zijn. Soms vergeet je deze na de lange reis eruit te halen of heb je er nog even geen zin in. Haal een slaapmat of luchtbed wanneer ze nog vochtig zijn altijd zo snel mogelijk weer uit de hoes en laat ze goed ventileren. Zo voorkom je schimmelvorming op het product. 

Tips & Tricks : Slaapmatten

Warme lucht zet uit en koude lucht krimpt. Om die reden zet ook je slaapmat op warme dagen uit en ontstaat er druk op de naden en het ventiel. Om te voorkomen dat deze druk te hoog wordt en een lek ontstaat, kun je het ventiel overdag het beste openzetten.

Wanneer je aangekomen bent op de camping en de tent hebt opgezet, is het handig om je slaapmat meteen met het ventiel open uit te leggen. Zo heeft deze de tijd om zichzelf te vullen. Desgewenst kun je deze later nog iets extra bij blazen. Dit is alleen van toepassing op self-inflating slaapmatten. Andere soorten matten en luchtbedden kan je op ieder moment opblazen met de bijpassende accessoires.

Heb je nou zelf helemaal geen zin of tijd om te wachten totdat jouw slaapmat zichzelf gevuld heeft met lucht? Blaas deze dan eenvoudig en sneller op met handzame elektrische oplaadbare accupompjes. Bij sommige merken en modellen worden en pompjes bijgeleverd.

Je kunt ervoor kiezen om een hoeslaken om de mat te leggen. Deze beschermt niet alleen je slaapmat, maar verhoogt ook het comfort tijdens het slapen.

Wist je dat? 
Als je het ‘s nachts koud hebt, dit niet altijd aan de slaapzak ligt? Het kan ook aan je slaapmat of luchtbed liggen. Wanneer deze niet voldoende isolatie biedt, kan ook de slaapzak niet optimaal functioneren. 

Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.