• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

FAQ: Koken & Servies

Meest gestelde vragen over koken

Welke kampeer kooktoestellen zijn er?

De meest bekende types zijn de elektrische kooktoestellen en gas kooktoestellen. Een elektrisch kooktoestel werkt, zoals de naam aangeeft, op elektriciteit. De temperatuur is traploos instelbaar. Een gas kooktoestel werkt op gas.

Welk type kooktoestel is het handigst op de camping?

Beide soorten kooktoestellen zijn handig voor op de camping. Houd er echter wel rekening mee dat er wat nadelen zijn aan het elektrisch kooktoestel ten opzichte van een gas kooktoestel, en vice versa. Zo is er gelimiteerd ampère aanwezig op de camping, gaat het koken met een elektrisch kooktoestel langzamer en ben je altijd afhankelijk van stroom. Daarentegen is een elektrisch kookstel vaak goedkoper in aanschaf, onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik. Een gas kooktoestel heeft als grootste nadeel dat deze alleen geschikt is voor buiten of een goed geventileerde ruimte. Aan de andere kant heeft een gas kooktoestel een hoge kooktemperatuur en ben je niet afhankelijk van stroom.

Hoeveel pitten heeft mijn kooktoestel nodig?

Kooktoestellen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo ook het aantal pitten, je hebt de keuze uit 1-pits, 2-pits, 3-pits of 4-pits. Een kooktoestel met 1 of 2 pitten is ideaal voor de lichtgewicht kampeerder en wanneer je niet al te uitgebreide maaltijden klaar wilt maken. Ga je met het gezin voor een langere tijd naar de camping? Dan is een 3-pits of 4-pits kooktoestel zeker geen overbodige luxe.

Gas kooktoestel aansteken met een lucifer of met een piëzo?

Naast het aantal pitten zit er ook verschil tussen de manieren waarop je het apparaat aansteekt. Zo zijn er de kooktoestellen die je aansteekt met lucifers of een aansteker. Ook zijn er bepaalde modellen kooktoestellen die voorzien zijn van een piëzo ontsteking. Door deze knop ontstaat er een klein vonkje waardoor je zonder lucifer of aansteker altijd en overal je kooktoestel aan kunt steken.

Wat is een thermische beveiliging (vlambeveiliging)?

Wanneer de vlam uitwaait, of om een andere reden uitgaat, zorgt de thermische beveiliging ervoor dat het gas wordt afgesloten. Zo ontstaan er geen onveilige situaties.

Wat bedoelen ze met "overhittingsbeveiliging" bij een kooktoestel?

Veel kooktoestellen hebben een overhittingsbeveiliging ingebouwd. Dit betekent dat het kooktoestel uitschakelt zodra een te hoge temperatuur bereikt is. Zo is het kooktoestel beschermt tegen oververhitting en worden onveilige situaties vermeden.

Kan ik mijn gas kooktoestel ook binnen gebruiken, bijvoorbeeld in de caravan als het slecht weer is?

Dit is mogelijk, maar let er hierbij op dat je de ruimte wel goed ventileert. Zorg er daarnaast voor dat het kooktoestel voorzien is van een thermische beveiliging.

Hoe maak ik mijn gas kooktoestel schoon?

De gasbranders en houders worden zwart. Iedereen die dit heeft meegemaakt weet dat je deze dan moeilijk schoon krijgt. Wat je dan het beste kan gebruiken is een ontvetter. Even in sprayen, een tijdje laten inwerken en dan haal je het vuil er zo af.

Zijn er branders die op meerdere brandstoffen kunnen werken?

Ja, de branders uit de Omnifuel serie kunnen meerdere soorten brandstof verbranden. De Omnifuel branders werken op zowel gas als benzine. Van MSR hebben wij de Whisperlite International, deze brand op verschillende soorten benzine en de Whisperlite Universal. Deze kan op zowel gas als benzine branden.

Kan ik alle soorten pannen gebruiken op mijn 1-pits brander?

Ja, in theorie kan je alle soorten en maten pannen gebruiken op een compacte 1-pits brander. Alleen kan door de grootte of het materiaal waar de pan van is gemaakt het langer duren voordat de pan heet wordt. 

Is er een verschil in prestatie tussen een lichtgewicht brander en een reguliere?

In de meeste gevallen zijn de prestaties redelijk gelijk. Een van de verschillen is het materiaal waar de brander van gemaakt is en de grootte/breedte van de pandragers. De prestaties van de brander heeft ook sterk te maken met op welke hoogte je hem gebruikt en van welke brandstof er gebruik gemaakt wordt. Op grote hoogte wordt er bijna alleen maar gas gebruikt.

Kan ik met elke pan boven een open vuur koken?

Ja, in theorie kan je met elke pan boven een open vuur koken. Zorg ervoor dat het vuur niet te heet wordt en dat de pan niet te dicht boven het vuur hangt. Bij sommige materialen kan dit namelijk voor vervorming of breuken in het materiaal zorgen. De enige uitzondering zijn de pannen met een teflon of andere antiaanbak laag, deze mag je NOOIT op open vuur gebruiken.

Wat voor soort pannen kan ik in het vuur zetten?

Het meest warmbestendige materiaal waarvan een pan gemaakt kan zijn is toch echt wel gietijzer. Een gietijzeren pan wordt wel langzamer warm maar als hij eenmaal warm is blijft hij dat ook.

Heb ik persé een pan nodig om boven een open vuur te koken?

Nee, ook door je eten aan een stok of staaf te spiesen en boven het vuur te hangen kan zo ook boven open vuur koken. Je zet de stok of staaf vast in de grond door middel van een paar stenen.

Kan elke soort frituurvet in mijn campingfriteuse?

Ja, je kan gewoon het frituurvet gebruiken wat je normaliter ook gebruikt.

Is het eten wat ik in mijn campingfriteuse doe net zo snel klaar als in mijn normale friteuse?

Ja, het eten is net zo snel klaar als in een normale friteuse. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de campingfriteuses natuurlijk kleiner en minder krachtig zijn waardoor het langer kan duren voordat deze warm zijn.

Kan ik in mijn airfryer ook normale frituursnacks doen of moet ik hiervoor speciale snacks kopen?

Gewone snacks worden bruin doordat ze bedoeld zijn om in hete olie te bakken. In de airfryer worden gewone snacks wel gaar maar bruinen ze nauwelijks doordat een airfryer op hete lucht werkt. Snacks die speciaal voor de airfryer zijn worden mooi bruin en lekker krokant.

Bij mijn kooktoestel staat een wattage aangegeven kan deze dan ook aangesloten worden op elektra?

Nee, de wattages die worden aangegeven staan voor de kracht waarop de gaspitten kunnen branden. Hoe hoger de wattages, hoe krachtiger en warmer de afgegeven vlam kan zijn.

Kan ik in plaats van benzine ook een andere brandstof gebruiken in mijn benzine brander?

Dit ligt eraan welk type benzine brander je hebt. Heb je een brander uit de Omnifuel serie dan kan je daar ook petroleum, diesel en gas mee verbranden. Is dit niet het geval dan kan je geen petroleum verbranden met jouw brander. Heb je een brander die op verschillende soorten brandstoffen werkt dan moet je ook gebruik maken van de verschillende brandstof nippels. Bij het gebruik van andere soorten brandstoffen dan benzine moet je je brander goed onderhouden. Deze brandstoffen geven namelijk meer roet af. Het beste is om af en toe aan de hand van je gebruik de brander goed “schoon” te branden met Coleman Fuel.

Hoe kan ik mijn gasfles het beste vervoeren?

De beste manier om je gasfles te vervoeren is door hem rechtop in je kofferbak te zetten en de fles goed klem te zetten door er zware goederen tegen aan te zetten of door de fles vast te zetten met spanbanden.

Kan elke pan op mijn elektrische kooktoestel?

Ja, alle pannen zijn op een gewoon elektrisch kooktoestel of op een keramische kookplaat te gebruiken. Pannen die eerst op een gaskooktoestel gebruikt zijn geleiden de warmte niet meer goed op een elektrisch kooktoestel. Alleen bij een inductie kookplaat heb je speciale pannen met een magnetiseerbare bodem nodig.

Kan ik met mijn normale koekenpan koken boven een open vuur?

In theorie kan dit, alleen deze pannen zijn minder hittebestendig. Gebruik NOOIT een koekenpan met teflon of een andere antiaanbak laag. Let er tijdens het koken op dat je de pan niet te dicht bij het vuur houdt, hierdoor kan de pan vervormen of gaan barsten. Wil je dit voorkomen? Koop dan een gietijzeren pan.

Ik ben de afneembare handvatten van mijn Bo-camp pannen verloren. Zijn deze los te koop?

Ja, deze handvatten hebben wij lost in de verkoop.