• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Bereid je vakantie goed voor

Bereid je vakantie goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Een heerlijk cliché, maar och zo waar. Kamperen is eigenlijk een miniverhuizing en dat vraagt om de nodige tijd en aandacht. Niemand zit te wachten op vervelende last minute verassingen en helemaal niet vlak voor je vakantie. Je zal dan net zien dat je niet de enige bent met een scheur in het tentdoek waardoor de wachtrij bij het tentenatelier langer is dan jouw vakantie. Hoe voorkom je die stress en teleurstelling? Juist. Met een goede voorbereiding.

Vakantie vieren kan op een hoop verschillende manieren. Zo is alleen het vervoersmiddel al bepalend voor de invulling van de reis. Met de fiets kom je ten slotte een stuk minder ver dan met de auto. We geven graag wat voorbereidingstips per vervoersmiddel.

Bereid je vakantie goed voor

Een loopvakantie noemen we met een mooi woord ook wel backpacken. Dit is een stijl van reizen die je kan doen op de mooie Veluwe in Nederland, maar ook in het tropische Azië. In beide gevallen draag je je kampeeruitrusting op je rug en zit de grootste voorbereiding in het selecteren en inlopen van deze uitrusting. Een paar dingen waar je op moet letten: 
 

  • Kies de juiste backpack – Zoals we al zeiden, draag je je kampeeruitrusting op je rug. Het is daarom erg belangrijk dat je de juiste tas kiest. Een rugtas die past bij je postuur en de juiste functionaliteiten biedt voor jouw reisplanning. Bij onze winkel in Ermelo geven we je graag een persoonlijk advies en kan je verschillende backpacks van Osprey, Deuter, etc. passen mét gewicht. Op deze pagina vertellen we graag meer over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rugzak.
  • Loop je wandelschoenen in – Tijdens het backpacken leg je een groot aantal kilometers te voet af. Samen met het extra gewicht van je backpack is het daarom extra belangrijk dat je goede wandel- of bergschoenen van merken als Hanwag en Lowa draagt. Wandelschoenen geven grip en bieden steun aan de voet waardoor je minder snel zere voeten krijgt. Voorkom blaren door bergschoenen vooraf goed in te lopen.
Bereid je vakantie goed voor
  • Neem lichtgewicht kampeerartikelen mee – Bij het inpakken van je backpack zal je ontdekken dat deze al snel vol zit. Bij het selecteren van je kampeeruitrusting kan je daarom het beste kijken naar lichtgewicht slaapmatten, slaapzakken en tentjes. Lichtgewicht artikelen hebben vaak ook een klein pakformaat waardoor je tas niet alleen minder zwaar wordt, maar ook niet zo snel vol zit.

Is het één van de eerste keren dat je op deze manier gaat reizen? Dan geven we je op deze pagina graag extra tips voor het backpacken.

Bereid je vakantie goed voor

De tweewieler kan een fiets zijn, maar ook een motor. Zowel op de fiets als op de motor heb je niet heel veel ruimte voor het meebrengen van kampeerspullen. Daarom geldt opnieuw dat het verstandig is om bij het selecteren van je kampeeruitrusting rekening te houden met het pakformaat en gewicht ervan. In ons assortiment hebben we stevige fietstassen van Ortlieb die je op het stuur, zadel en aan het voor- en achterwiel van de fiets kan bevestigen. Op de motor zou je gebruik kunnen maken van Ortliebs sterke waterdichte duffels.

Het is belangrijk dat je fiets of motor goed functioneert voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat alle technische onderdelen naar behoren werken en probeer eventuele reparaties zo veel mogelijk te voorkomen door regelmatig onderhoud. Op de motor kan je daarna lekker gaan zitten, maar een fietsvakantie vraagt ook om de nodige fysieke voorbereidingen. Onze collega Maarten is erg enthousiast over fietsvakanties en vertelt je in deze blog graag meer over wat er allemaal bij komt kijken. Een kleine spoiler: je vindt onder andere een praktische checklist.

Bereid je vakantie goed voor
Bereid je vakantie goed voor

In de auto heb je afhankelijk van het aantal inzittenden meer ruimte om kampeerspullen mee te brengen. Je kan daarom iets meer kijken naar tenten, slaapartikelen en kampeermeubels die jouw kampeervakantie extra comfortabel maken. Nou horen we je denken: ‘comfortabel slapen op vakantie? Dat kan haast niet!’ Als dit jouw ervaring is dan verwijzen we je graag door naar deze pagina. Daar leggen we uit wat waarschijnlijk de oorzaak is van jouw slechte nachtrust. Met de juist comfort -of box slaapmat kan je op de camping namelijk net zo lekker slapen als thuis.

Check, check, dubbel check! 
Waarschijnlijk gebruik je de auto bijna dagelijks en zal je daarom snel ontdekken of er iets mis mee is. Toch is het verstandig om voor vertrek een zomercheck uit te laten voeren. Zo voorkom je onderweg naar je kampeervakantie hopelijk vervelende verassingen. Daarbij is het belangrijk om alle vloeistoffen en oliën te controleren en bijvullen voor vertrek. Denk aan motorolie, ruitenvloeistof, remvloeistof en natuurlijk koelvloeistof. Check daarnaast ook of alle lampen nog werken en neem altijd een setje reservelampjes mee. 

Verplicht mee in je auto 
In sommige landen dien je verplicht een aantal items mee te nemen in de auto. Zo is het in landen als Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Kroatië verplicht om voor iedere passagier een veiligheidshesje in de auto te hebben. Ook is het in de meeste Europese landen verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. In Frankrijk ben je ook verplicht om een alcoholtester mee te nemen. Ga je naar Oostenrijk, Zwitserland, grote bekende steden of rij je hier doorheen? Vergeet dan geen vignetten aan te schaffen. Als je die niet hebt, heb je kans op een boete. 

Bereid je vakantie goed voor
Bereid je vakantie goed voor

De meeste mensen hebben de caravan of camper niet het hele jaar voor de deur staan en stallen deze in het laagseizoen op een daarvoor aangewezen plek. Voordat je de caravan of camper wegzet, is het slim om foto’s te maken van alle eventuele schade. Noteer ook wat je nodig hebt om deze problemen op te kunnen lossen. Deze gegevens kan je vervolgens meenemen in de voorbereidingen voor de volgende vakantie.

Daarbij is het aan te raden om de camper net als de auto even te laten controleren bij een garage. Tot slot is het verstandig om alle leidingen voor het gas en water voor vertrek na te lopen. Bij een mankement kan je ze nog op tijd repareren of vervangen.

Bereid je vakantie goed voor
10831

Bij het inpakken van onze tassen en koffers zijn we vaak ontzettend druk met onze kleding en kampeerartikelen. ‘Gaat de zon schijnen? Zal ik twee of drie korte broeken meenemen? Gaan we ook fancy uit eten? Hebben we de luchtbedpomp al ingepakt?’ Uiteraard zijn kampeerspullen erg belangrijk, maar denk ook aan alle documentatie die je mee moet brengen.

  • Legitimatiebewijzen – Zorg ervoor dat iedereen binnen het gezin een geldig reisdocument heeft. Dit kan zowel een paspoort als een ID-kaart zijn. Is deze bijna verlopen? Vraag dan op tijd een nieuwe aan. Het is ook slim om een foto van alle legitimatiebewijzen te maken. Mocht het voorkomen dat je er één kwijtraakt dan heb je nog een kopie. 
     
  • Verzekeringen – Niets is zo vervelend als tijdens een ongeval ontdekken dat je niet goed verzekerd bent of de juiste papieren niet hebt meegenomen. Denk dan aan je zorgverzekering, reisverzekering of (internationale) pechhulp van de ANWB wegenwacht. Natuurlijk kan je veel gegevens vinden op je telefoon, maar wat als je geen bereik hebt, je internet op is of je batterij leeg is? Wij kiezen liever het zekere voor het onzekere. 
     
  • Reserveringen – In Nederland zijn we lekker up to date met alle digitalisering. In veel gevallen is een reserveringsbevestiging op je telefoon voldoende, maar dat geldt niet voor alle campings en/of verhuurorganisaties. Wij raden daarom aan een kopie van de grotere reserveringen mee te brengen. Denk dan aan een reservering voor bijvoorbeeld de camping of een huurauto/-camper. 
     
  • Overige – Op het moment van schrijven hebben we te maken met de coronapandemie die om extra documentatie vraagt. Zo moet je niet alleen je QR beschikbaar hebben voor in sommige restaurants, maar moet je voordat je gaat vliegen ook een ingevulde gezondheidsverklaring meebrengen. Dit document verschilt per land en daarom moet je goed nagaan of je wel de juiste hebt ingevuld. We weten niet hoe lang we hier nog mee te maken hebben, maar het is altijd handig om goed na te gaan welke documenten je nodig hebt voor jouw specifieke reisbestemming. Misschien ben je wel leiding op een kinderkamp en moet je een referentie aanleveren voordat je kan deelnemen aan het event. Controleer dit voordat je vertrekt! 

Zoals eerder al even genoemd, nemen we veel van bovenstaande documenten tegenwoordig digitaal mee op onze telefoons. Ideaal! Het scheelt ruimte, printpapier, zoeken in je tas en je hebt alles bij de hand op één apparaatje in je broekzak. En wat als die er mee ophoudt? Het gebeurt zelden en je bent vast niet de enige met een telefoon, maar wees voorbereid op dergelijke tegenslagen.

Bereid je vakantie goed voor

Net als je vervoer heeft ook je gezelschap, de bestemming en de reisperiode invloed op de invulling en voorbereiding van jouw kampeervakantie. Hierover vertellen we graag meer.

Een koffer of backpack inpakken voor jezelf is een relatief eenvoudige klus. Je kent jezelf en weet wat je nodig hebt bij de reisplannen die je op dat moment hebt. Wanneer je reist met het hele gezin dan pak je als ouder en reisleider niet alleen je eigen reistas in, maar ook die van je kinderen, Loebas de hond en waarschijnlijk die van je partner. Moet je dan alles zelf doen?! Nee hoor. Ons advies: maak een inpaklijst en laat iedereen zijn of haar eigen koffer inpakken. Je hoeft het dan alleen nog maar even te controleren. Word je nog niet enthousiast van kamperen met de hond? Misschien kunnen we je in deze blog over de streep halen.

Ook de sfeer onderweg naar jullie vakantiebestemming zal met het gezelschap van kinderen anders zijn dan wanneer je alleen of met z’n tweeën reist. ‘Zijn we er al bijna?’ is na 2 uur rijden een spannende vraag vanaf de achterbank als je pas op een 4e van de reis zit. Geklier, gedram en gemopper tussen de kinderen kan je (deels) voorkomen door leuke reisspellen voor onderweg en voldoende eten en drinken mee te nemen. Onze tip: pas op met het uitdelen van suikers! Daar worden ze over het algemeen niet rustiger van ;-)

Bereid je vakantie goed voor

Natuurlijk is kamperen gewoon kamperen en maakt het niet uit of je dat in Nederland, Belgie of Frankrijk doet. Je verblijft in alle gevallen in een tent, vouwwagen of caravan en eet van dezelfde Crespo campingtafel. Toch vraagt zomers slapen in de hoge bergen van Zwitserland om een andere kampeeruitrusting dan zomers slapen in het binnenland van Spanje. Hoog in de bergen kan de temperatuur sterk schommelen waardoor de nachten vaak erg koud zijn. Dat vraagt om een goed isolerende slaapuitrusting. In het binnenland is de temperatuur juist een stuk constanter en zijn ook de nachten lekker warm.

Bereid je vakantie goed voor

Kamperen kan het hele jaar door, maar de meeste mensen gaan toch in de zomervakantie. Dat is ten slotte de periode dat de meeste mensen en vooral kinderen, tieners en studenten vrij zijn van werk en school. Heb je de ruimte om te kiezen tussen kamperen in het hoog- of laagseizoen? Dan zetten we onderstaand de voor- en nadelen graag voor je naast elkaar.

Voordelen hoogseizoen

  • Grotere kans op lekker weer
  • Meer kampeerders = meer gezelligheid
  • Attracties zijn open
  • Meer animatieprogramma’s
  • Geen gedoe met leerplicht

Nadelen hoogseizoen

  • De prijzen liggen hoger
  • Meer drukte op de campings
  • Langere wachtrijen
  • Je moet alles optijd reserveren
  • Files en files

Voordelen laagseizoen

  • De prijzen liggen lager
  • Minder drukte op campings
  • Minder drukte bij attracties
  • Je kan de lokale cultuur écht ervaren

Nadelen laagseizoen

  • Minder attracties zijn open
  • Minder animatieprogramma’s
  • Geen broodjes bij de receptie
  • Minder vriendjes op de camping

Lijkt het je wel wat om eens te kamperen buiten het hoogseizoen? Lees dan hier verder over waarom wij vinden dat je kamperen in de herfst zou moeten proberen!

Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.