• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

De reden dat je slecht slaapt tijdens het kamperen

“Ik ben opzoek naar een deken of een isolatie matje want ik heb het ’s nachts koud” is een veel gestelde vraag die wij krijgen. De eerste vraag en conclusie van ons is dan ook “er wordt zeker geslapen op een luchtbed”. Ja.

De reden dat veel mensen kiezen voor een luchtbed is dat ze eigenlijk niet verder kijken naar andere opties. Een andere reden, en misschien wel de belangrijkste is dat luchtbedden goedkoop zijn. Eigenlijk zo goedkoop dat je je afvraagt hoe ze het ervoor kunnen maken.

De reden dat je slecht slaapt tijdens het kamperen

Vrijwel alle “goedkope” luchtbedden zijn gemaakt van PVC. Dit is een materiaal waar al jaren lang luchtbedden van gemaakt worden. Het is goedkoop en makkelijk te verwerken. Helaas heeft PVC ook een nadeel en dat is dat het niet goed tegen vouwen kan en al helemaal niet iedere keer op dezelfde manier. Doe je dit wel dan ontstaan er kleine haarscheurtjes op deze vouwnaden met als gevolg dat je luchtbed lek is. Bij de wat duurdere luchtbedden wordt er een ander materiaal gebruikt. Dit kan TPU zijn, of gewoon polyester. Ook is canvas een materiaal dat nu nog gebruikt wordt, maar wel steeds minder. De reden? Het is veel duurder dan PVC. Toch blijft qua luchtbedden een canvas variant de geest prikkelen want dit kent men nog van vroeger.

Over de isolatie van een luchtbed kunnen we heel kort zijn. Deze was er niet, is er niet en zal er ook nooit komen. Een R-waarde van 0.

Een luchtbed is niks anders dan een gesloten kamer gevuld met lucht. Deze lucht geeft de ondersteuning voor het slaapcomfort. Doordat het een kamer is kan de lucht binnenin alle kanten op bewegen en hiermee ook de warmte. Je lichaam verwarmt de lucht en die vliegt vervolgens alle kanten op met als gevolg dat je dit als koud ervaart.

Matten die wel isoleren hebben een R-waarde meegekregen vanuit onderzoek in een testlab. Aan de hand van dit getal wordt een isolatie temperatuur meegegeven zodat je een indicatie hebt van welk isolerende werking je mag verwachten.

De reden dat je slecht slaapt tijdens het kamperen

Bijna dezelfde reden als het ontbreken van de isolatie is het wat mindere slaapcomfort. Zeker wanneer je met 2-personen op een luchtbed ligt rol je alle kanten op. De een stapt uit bed en de ander ligt bijna op de grond of wanneer je op het bed gaat liggen en de ander komt erbij wordt je gelanceerd. Ondanks dat de meeste luchtbedden rond de 20 cm dik zijn veren deze als een malle doordat ze maar alleen gevuld zijn met lucht en een enkele luchtkamer hebben. Er zijn ook 2-persoons luchtbedden met een dubbele kamer, deze zijn iets stabieler maar hebben verder ook alle nadelen van een luchtbed die dit niet heeft. Plus deze zijn weer duurder.

Bij de productie van een luchtbed zijn maar een paar handelingen nodig waarvan er veel machinaal gebeuren. Ieder afzonderlijk bed wordt wel handmatig in de machine geschoven, maar hier zijn maar 2 of 4 mensen voor nodig. Dit hangt af of het een 1- of 2-persoons uitvoering is. In vergelijking tot een selfinflating matras zijn hier 4 tot 8 personen voor nodig.

“Waarom verkopen jullie deze dan nog als het niet de beste bedden zijn?” Simpel, in sommige situaties is een luchtbed wel handig. Een onverwachte logé of een weekend op een festival. Tenminste als die nog komen, maar dat is een ander verhaal. In deze gevallen is een luchtbed een goedkope oplossing omdat je deze enkel hiervoor gebruikt. En geloof het of niet er zijn ook mensen die een luchtbed gewoon heerlijk vinden liggen.

Koude nachten, snel lek en slecht slaapcomfort zijn eenvoudig op te lossen met een selfinflating mat. Het schuim in de mat zorgt ervoor dat deze zichzelf kan opblazen en houd ook de lucht in de mat op zijn plek. Hierdoor vervliegt de opgenomen warmte niet alle kanten op en ervaar je dat je het minder snel koud hebt. Sterker nog, een selfinflating mat van 5cm kan al makkelijk isoleren tot 0°C.

Er zijn ook selfinflating matten die gemaakt zijn van PVC en ook deze kunnen snel lek raken door het vouwen. De oplossing hiervoor is dat je de mat helemaal uitgerold met de ventielen open bewaard. Iets wat je niet doet met een luchtbed. De betere selfinflating matten zijn van TPU gemaakt. Dit materiaal is veel duurzamer dan PVC en flexibeler. Doordat dit materiaal flexibel is kan er ook een stretch buitentijk worden gebruikt en dit komt weer ten goede aan het slaapcomfort.

De reden dat je slecht slaapt tijdens het kamperen

Tussen selfinflating matten en luchtbedden zit een groot prijsverschil. Aan de andere kant zijn luchtbedden ook misschien te goedkoop. Wil je toch lekker slapen dan is dit niet iets om op te besparen. Al schijnt de hele vakantie de zon, na 3 gebroken nachten op een luchtbed is de vakantiepret snel klaar.

Bij ons in de winkel staan de slaap specialisten klaar om nog een keer al je vragen te beantwoorden en we nodigen je graag uit om in het echt het verschil te komen voelen tussen een luchtbed en een selfinflating matras. Geheel vrijblijvend natuurlijk, maar wees gewaarschuwd die matten liggen bijna net zo lekker als het matras thuis.

De reden dat je slecht slaapt tijdens het kamperen
  • Blaast zichzelf op
  • Hoge isolatie waarde
  • Tegenwoordig geen draai ventiel meer (Exped, Human Comfort)
  • Gaatjes zijn makkelijk te repareren
  • Gemaakt van goede kwaliteit (Exped, Therm a Rest)
  • Goedkoop (misschien wel té goedkoop)
  • Tegenwoordig overal verkrijgbaar
  • Makkelijk op te ruimen
  • Het leeglopen gaat snel
  • Kostbaarder dan een luchtbed
  • Relatief groot pakvolume
  • Kunnen ook lek gaan
  • Het inrollen kost meer moeite dan een luchtbed
  • Het liefste uitgerold met de ventielen open bewaren
  • Gaan snel lek en kapot
  • Geen isolatie
  • Passen lang niet in alle tenten
  • Slaapcomfort is minimaal
  • Het liefste uitgerold met de ventielen open bewaren
  • De meeste gaatjes zijn moeilijk te plakken (op de naden en vouwen)
Nick
Over Nick
Nick heeft jarenlange ervaring op de werkvloer als (voor) -tenten en outdoor specialist. Tegenwoordig kan hij aardig overweg met SEO.