Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*

FAQ Slaapmatten & Luchtbedden

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten slaapmatten. Er zijn zelfopblaasbare slaapmatten gevuld met schuim en lichtgewicht slaapmatten gevuld met isolatievulling die je zelf op moet blazen met een pomp.

Schuimgevulde, zelfopblaasbare matten zijn comfortabel en liggen net zoals een matras van een gewoon bed. Ze vullen zichzelf met lucht wanneer het ventiel opengedraaid wordt.

Lichtgewicht slaapmatten zijn gericht op de reiziger die lichter wil reizen en beschikt over minder bagageruimte. Het grootste voordeel hiervan is dat het pakvolume kleiner en gewicht lager worden zonder al te veel in te leveren op warmte en comfort.

De slaapmatten gaan onder normale omstandigheden niet snel lek. Om te voorkomen dat ze toch lek kunnen gaan, moet de slaapplaats van tevoren goed gecontroleerd worden door voorzorgsmaatregelen te nemen.

Controleer de kwaliteit van de ondergrond waar de slaapmat komt te liggen. Verwijder steentjes, takjes, dennenappels. En zorg voor een egale ondergrond. Niet alleen de slaapmat heeft hier profijt van. Ook het grondzeil van de tent blijft in een betere conditie.

Bij veel slaapmatten wordt een plaksetje meegeleverd waarmee de mat eenvoudig te plakken is. We hebben diverse slaapmat accessoires in het assortiment om de slaapmat te repareren.

Zo repareer je de slaapmat:

  • Leg de opgeblazen mat in een ligbad met water of smeer de mat in met water en zeep op de plaats waar men de lek verwacht. In beide gevallen zijn er kleine luchtbellen zichtbaar.
  • Maak de plaats van het lek dan goed vet- en vuilvrij en droog de mat hierna goed.
  • Smeer de plek in met voldoende lijm.
  • Plak er een plakker op en laat dit minimaal 8 uur drogen.

De hoogte van een luchtbed is wellicht makkelijk met het op- en afstappen van het luchtbed, maar verder maakt het weinig uit. Een hoog luchtbed is voor het gebruik in een tent niet erg praktisch vanwege de ruimte die het inneemt.

De wanden van een tent lopen altijd schuin omhoog, waardoor je uiteindelijk minder ruimte tot je beschikking hebt. Mocht het luchtbed gebruikt worden als logeerbed dan is dit wel een betere optie.

Bekijk alle lichtgewicht luchtbedden en onze traditionele luchtbedden

Vaak pomp je een luchtbed overdag op. De warme lucht die in het luchtbed wordt geblazen is meer uitgezet. Tegen de tijd dat het ’s avonds kouder wordt, koelt de lucht in het luchtbed dus ook af waardoor het minder is uitgezet. Het luchtbed voelt dus zachter aan.

Denk hierbij aan een warme dag op het strand. Je wilt met het luchtbedje de zee in. In de felle zon, pomp je het luchtbed hard op. Je gaat de zee in en in een mum van tijd lijkt de mat wel de helft zo zacht te zijn geworden.

Wanneer een luchtbed geen banen- of wafelstructuur heeft, komt deze bij het oppompen bol te staan. Wanneer je toch last hebt van deze structuur is het luchtbed waarschijnlijk te hard opgepompt. Probeer het luchtbed de volgende keer iets zachter op te blazen, net zolang het wel comfortabeler ligt.

Wanneer het ’s nachts afkoelt, trekt de kou van de grond naar boven en neemt het luchtbed de temperatuur aan van de omgevingstemperatuur.
Het lichaam koelt ‘s nachts af tot ongeveer 35.5°C. We adviseren dus om bij het gebruik van een luchtbed een warme slaapzak, isolatiemat of een geïsoleerde slaapmat aan te schaffen.