• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

7200 km per MTB naar de Noordkaap

10 januari ging Boris Krielen op weg voor de tocht-der-tochten door Scandinavië. Tijdens de koudste en donkerste tijd van het jaar gaat hij 7200 km fietsen van Nederland naar de Noordkaap in Noorwegen, en terug.

7200 km per MTB naar de Noordkaap

Route
Boris zal starten met fietsen in Den Haag in Nederland, het noordelijkste punt van de route bereiken op de Noordkaap, en terugkeren naar Den Haag. Op weg naar het noorden zal hij door Zweden en Finland rijden. Op de terugweg fietst hij door Noorwegen.

Hoogste Punten
Extra uitdagingen zijn toegevoegd in de vorm van het beklimmen van de hoogste punten van Denemarken (Møllehøj 171m), Noorwegen (Galdhøpiggen 2469m), Zweden (Kebnekaise 2113m) en Finland (Halti 1328m). Terwijl Møllehøj nauwelijks meer is dan een hobbel in de weg, is voor de andere 3 een flinke omweg nodig en zelfs dagen te voet op sneeuwschoenen om ze te bereiken en te beklimmen.

De grootste afstand wordt afgelegd per mountainbike, een BULLS Copperhead 3, speciaal geprepareerd door Kester2Wielers in Wateringen / Den Haag. Korte stukken van de route worden te voet afgelegd, om de hoogste punten te bereiken en te beklimmen. Open water wordt per ferry overgestoken en tot een minimum beperkt.

De mountainbike wordt voorzien van een aanhanger om alle noodzakelijke fiets- klim- en kampeeruitrusting te vervoeren. De meeste nachten worden buiten doorgebracht in een tent. Maaltijden worden bereid op een brander. Voedsel wordt grotendeels lokaal gekocht.

Regelmatig - ongeveer 1x per 10 dagen - is een indoor stop gepland om te douchen, kleding te wassen, en batterijen op te laden. Deze stops zijn ook ideale gelegenheden om interviews te geven en om updates op social media te posten.

Diverse Scandic Hotels in Zweden en Noorwegen hebben mij een overnachting aangeboden. Uit voorgaande expedities in het Arctisch gebied is gebleken dat dergelijke indoor stops cruciaal zijn om het moraal hoog te houden.

De expeditie beperkt zich niet tot 7200 km fietsen in de winter naar de Noordkaap en terug. Extra uitdagingen zijn toegevoegd in de vorm van het beklimmen van de hoogste punten van Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen.

Terwijl Møllehøj nauwelijks meer is dan een hobbel in de weg, is voor de andere 3 een flinke omweg nodig en zelfs dagen te voet op sneeuwschoenen om ze te bereiken en te beklimmen.

7200 km per MTB naar de Noordkaap

Halti (1328m), Finland
Halti bevind zich het uiterste noordwesten van Finland, dicht bij de grens van Noorwegen. Boris zal Halti proberen te beklimmen vanuit het dorpje Birtavarre. Er loopt een smalle weg richting bergen, maar mogelijk is deze weg niet te fietsen in de winter, omdat de sneeuw niet wordt geruimd. Dat zou een extra lange aanloop te voet op sneeuwschoenen betekenen.

Kebnekaise (2113m), Zweden
Kebnekaise vereist een grote omweg naar Kiruna, en van daar is het nog steeds 60 km naar de berg.

7200 km per MTB naar de Noordkaap
7200 km per MTB naar de Noordkaap

Galdhøpiggen (2469m), Noorwegen
Ook Galdhøpiggen in het zuiden van Noorwegen vereist een lange omweg en mogelijk een lange aanloop te voet, afhankelijk van de condities. De gekozen route voor de beklimming begint bij Spiterstulen.