• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

Noorwegen is groot. Ontzettend groot. En als je hier op vakantie gaat wil je er zeker zijn van dat je de mooiste dingen tegenkomt. Hoewel je in Noorwegen alleen maar op de weg hoeft te rijden om de meest prachtige taferelen tegen te komen, zijn er ook een aantal schitterende bezienswaardigheden die het waard zijn om even voor te stoppen of zelfs voor om te rijden. Bezienswaardigheden in Noorwegen zijn natuur of cultuur gerelateerd. Zo heb je prachtige landschappen, maar ook eeuwenoude kerken en authentieke dorpjes. Snuif de cultuur op door met de lokale bevolking te praten, zij zullen je veel kunnen vertellen over de cultuur van Noorwegen. Omdat de een van extreme wandelingen houdt, en de ander liever geniet van een uitzicht onder het genot van een lekker Noors gebakje hebben we deze lijst zo divers mogelijk gemaakt. Helaas kan je niet alle bezienswaardigheden van deze lijst in een week bezoeken. Daar is Noorwegen simpelweg te groot voor. Wel is het voor veel mensen een uitdaging om zo veel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken in een vakantie van een, twee of drie weken. Laat je door deze lijst vooral inspireren en probeer te bedenken welke bezienswaardigheden jij nog eens zou willen zien.  
 We nemen je mee naar 8 bezienswaardigheden in Noorwegen... 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

De Preikestolen ligt in het zuidwesten van Noorwegen aan het Lysefjord. Het is een gigantisch uitsteeksel van een rots wat zich 600 meter boven de grond bevindt. Preikestolen betekent Preekstoel. Om bij deze wereldberoemde rots te komen moet je een wandeling van ongeveer twee uur afleggen. Pas wel op waar je loopt! In Noorwegen zijn ze er fan van om ‘attracties’ zo natuurlijk mogelijk te houden wat betekent dat er vaak geen hekken zijn. Omdat het een plek is waar je relatief gemakkelijk komt trekt het ook veel toeristen aan. De beste tijd om deze plek te bezoeken is in het voorjaar, je hebt dan het minste last van andere toeristen. 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

Heb je geen zin of ben je niet in staat om te wandelen? Geen zorgen. Er gaan boten over het Lysefjord waardoor je de Preikestolen van onderen kunt bezichtigen. Het is zelfs mogelijk om vanaf een camping in de buurt met een helikopter over de Preikestolen heen te vliegen. Deze camping heet verrassend genoeg Preikestolen Camping, hier heb je geen huisjes maar wel voldoende kampeerplaatsen.

Kjeragbolten is bekend om de steen die tussen twee rotswanden hangt. Deze prachtige locatie ligt ook aan het Lysefjord. Net iets boven Lysebotn, het plaatsje aan het einde van het Lysefjord, begint de wandeling naar Kjeragbolten. De taferelen die je tijdens deze drie uur durende wandeling tegenkomt zijn adembenemend. Je loopt over de bergrug langs het fjord en hebt een deel van de wandeling een prachtig uitzicht op het water. Het eindpunt van de wandeling, de Kjeragbolten, ligt op bijna 1000 meter hoogte boven de Lysefjord en heeft een spectaculair uitzicht. Goede wandelschoenen zijn hier echt van belang. 

Zowel tijdens als aan het einde van de wandeling word je beloond met de mooiste uitzichtpunten van Noorwegen. Ook hier is het belangrijk om goed op te letten. Een verkeerde stap op de rots kan fataal zijn. Probeer ervan te genieten op je eigen manier. Als je niet op de rots wilt of durft te staan heb je naast de rots een heel veilig plateau waar je ook kunt genieten van het uitzicht, zonder jezelf in gevaar te brengen.  

Wil je overnachten in de buurt van de Kjeragbolten? Dan kan je het beste in Lysebotn overnachten. Lysefjorden Lodge is een plek waar je relatief luxe kunt verblijven.

Bergen is de hoofdstad van de provincie Vestland en ook de op een na grootste stad van Noorwegen. De stad is gelegen tussen zeven bergen, waar het zijn naam dan ook aan te danken heeft. De meeste van deze bergen zijn niet gemakkelijk te bereiken. Wanneer je de Fløibanen neemt, dit is een soort tram of kabeltrein, kan je de top van de Fløyen berg bezoeken. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over deze Hanzestad.  

Een van de meest iconische bezienswaardigheden uit Bergen, en misschien wel van heel Noorwegen, is het middeleeuwse centrum Bryggen (De Kade). Dit zijn de typisch gekleurde houten huisjes in de haven aan de baai van Vågen. Bryggen is een reeks handelshuizen die vroeger dienstdeden om vis en andere producten te verhandelen. De ligging was perfect voor de boten die uit alle delen van de wereld kwamen. Sinds 1979 staat Bryggen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en tegenwoordig zijn deze huizen gevuld met leuke winkeltjes, musea, gezellige cafés en restaurants. Hier kun je je culinaire hart ophalen en voornamelijk genieten van specifieke Noorse streekgerechten. Zowel ’s avonds als overdag is Bergen een leuke plaats om te vertoeven en kan je urenlang dwalen door de historische straatjes. Ook heeft Bergen tientallen overnachtingsmogelijkheden. Het luxe hotel Bergen Harbour vind je bijvoorbeeld midden in het centrum. Als je de deur uitstapt begint gelijk je volgende avontuur.   
 
Op deze lijst kan het volgende stukje paradijs niet ontbreken. Wat voor velen slechts een set uit een film blijft (The Wave) is voor sommigen ook een plek waar nieuwe herinneringen gemaakt worden. 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

De Geirangerfjord vind je in de regio van Sunnmore.
Het is waarschijnlijk de bekendste van alle Noorse fjorden, veel mensen vinden dit dan ook de mooiste fjord van Noorwegen. En niet voor niets, kletterende watervallen, enorme rotswanden, uitgestrekte bossen en de helderblauwe kleur van het water zorgen voor sprookjesachtige taferelen. 
Dit fjord staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  

 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

Je hebt verschillende mogelijkheden om het Geirangerfjord van dichtbij te bewonderen. Naast dat je de omgeving van het fjord met de auto kunt bezoeken kan je ook een boottocht of cruise over het fjord maken. In de haven van Geiranger, het plaatsje aan de punt van het wereldberoemde fjord, komen verschillende cruiseschepen aan nadat zij door het fjord zijn gevaren. Ook is het mogelijk om een kajak te huren en zo tijdens het kajakken te genieten van de adembenemende uitzichtpunten. Wil je overnachten dan kan dat in een van de hotels in Geiranger of op de Geiranger Camping. Veel mensen komen automatisch langs de volgende bestemming. Het is namelijk een onderdeel van de weg. Sterker nog; het is de weg! 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

Atlanterhavsveien is een hele mond vol, maar het betekent ‘Atlantische weg’. Dat er gekke, mooie en kronkelige wegen in Noorwegen zijn is voor weinig mensen een verrassing. Toch steekt deze weg er met kop en schouders bovenuit. Deze acht kilometer lange weg is bijzonder omdat hij  eilanden met elkaar en het Noorse vasteland verbindt. Het ene punt van de weg nog mooier dan de andere en continue zicht op de Atlantische oceaan. Onderweg van Averoy naar Vevang kom je acht bruggen tegen. Uiteraard zijn er, net als bij andere wegen, langs de weg een aantal parkeerplaatsen Gelukkig zijn deze parkeerplaatsen extra breed gemaakt om veilig langs de kant van de weg te staan en te genieten van het uitzicht, de voetjes in het water te hangen, of even te lunchen. 

De weg is ontzettend fotogeniek. Zo kan het verassend druk zijn met slecht weer. Dan slaan de golven op sommige punten over de weg heen wat voor spectaculaire taferelen zorgt. Bijzonder zijn ook de scherpe bochten in de weg die je prachtige uitzichten geven op het ruige landschap. Langs de rotsen loopt ook nog een wandelpad en kan je nog veel meer fantastische plaatjes schieten.

Wil je niet alleen over deze bijzondere weg heenrijden maar ook nog wat langer blijven? Zorg er dan voor dat je van tevoren een huisje boekt of een campingplaats reserveert op de Atlantic Road Camping.

De volgende bestemming is met iets minder dan 700 duizend inwoners de grootste stad van Noorwegen. 

Oslo ligt in het zuidoosten van het land en ligt aan het begin van de Oslofjord.  In 1814 nam Oslo de positie hoofdstad over van Bergen en een aantal jaren later nam het ook de positie van dichtst bevolkte stad over. Omdat er relatief veel mensen wonen is er ook veel te doen. Er zijn ontzettend veel culturele bezienswaardigheden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn zijn Vigelandsparken, Munch Museet en Operahuset. Vigelandsparken is een park vol met beelden, en door zijn oppervlakte de grootste bezienswaardigheid van Oslo. In het Munch Museet(museum) kan je het werk van schilder Edvard Munch bewonderen. Edvard Munch is wereldwijd beroemd door zijn schilderij De Schreeuw maar heeft ook veel andere werken gemaakt. Operahuset Oslo, wat operagebouw betekent, is beroemd om zijn unieke uitstraling. Het witte gebouw ziet eruit alsof het als een ijsberg uit het water rijst en is ontworpen als symbool voor Noorwegen.  

Ook in Oslo heb je tientallen, zo niet honderden mogelijkheden om te overnachten. Je hebt er verschillende leuke Bed & Breakfasts. Zo heb je het gezellige Camillas Hus. Gelegen aan het Slottsparken in het centrum van Oslo.  
 
In Nederland is er tijdens een ritje in de trein niet zo veel te beleven. De volgende bezienswaardigheid laat je beseffen dat reizen met de trein best leuk kan zijn, als je maar op de juiste plek bent. 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

De reis van Oslo naar Bergen wordt officieel niet gezien als bezienswaardigheid. Toch willen wij hem met je delen. Er is namelijk meer te zien dan bij de meeste bezienswaardigheden. De reis kan vanaf beide plaatsen beginnen. Vanuit Oslo Centraal, of vanuit Station Bergen. De trein neemt je over zijn 496 kilometer lange rails mee van het Oosten naar het Westen van het land door de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen. De landschappen variëren van fjorden, bossen en uitgestrekte grasvelden tot besneeuwde bergtoppen en bevroren meren. Tijdens deze treinreis kom je ook langs het plaatsje Finse. Finse is met zijn ligging op 1222 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van de rit, en hiermee ook het hoogste spoorwegstation van Noord-Europa. In Finse zijn een aantal scenes van een wereldberoemde Star Wars film opgenomen. Star Wars speelt zich af in de ruimte, wat aangeeft hoe onwerkelijk de landschappen hier zijn. Gelukkig kom je tijdens deze treinreis geen ruimtewezens tegen. Wel heb je de kans dat je vanuit je wagon wild spot. Daar heb je ook even de tijd voor, want de rit duurt ongeveer zeven uur.  Deze treinreis is door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste treinreizen ter wereld.  

Om het af te sluiten reizen we naar het hoge noorden. Een plaats die iedereen iets te bieden heeft. 

Tromsø is met ongeveer 77 duizend inwoners de hoofdstad van de provincie Troms og Finnmark in het noorden van Noorwegen. 
De stad is bekend om zijn unieke ligging boven de poolcirkel. 
Tussen eind mei en half juli is de middernachtzon te zien en vanaf eind november tot half januari heerst er de poolnacht. Ondanks de noordelijke ligging geniet Tromsø van een mild eilandklimaat.  

Tromsø trekt het hele jaar door toeristen aan van over de hele wereld. 
Of je op zoek bent naar avontuur, cultuur of natuur. In Tromsø ben je aan het juiste adres.  

In de zomer kan je er wandeltochten maken, zwemmen, uit eten gaan in een van de culinaire restaurants en de middernachtzon bekijken.
Veel cruiseschepen komen hier aanmeren om hun gasten een aantal dagen te laten genieten van het feit dat de zon niet onder gaat gedurende de nacht. Het is geen punt als je tijdens je reis in de zomer niet toe komt aan het bezoeken van de stad Tromsø. ‘s Winters is hij namelijk net zo mooi.  

In de winter kun je er genieten van gezellige cafés, hondensledetochten, of het onwerkelijke noorderlicht. Deze combinatie maakt het voor veel mensen daadwerkelijk winter wonderland. De ondergesneeuwde bomen, de koude frisse lucht en de Arctische geuren maken deze ervaring nog krachtiger. 

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

Het noorderlicht (Aurora Borealis) is te zien vanaf eind november tot eind maart. Je kunt tours boeken om ‘op jacht’ te gaan naar het noorderlicht, maar je kunt ook zelf met de auto rondrijden in de hoop dit bijzondere licht te zien. Als je echt geluk hebt en het noorderlicht krachtig genoeg is, kan je het soms zelfs vanuit je slaapkamerraam zien. Mocht je willen overnachten in Tromsø, dan kan je goed terecht bij Scandic Ishavshotel. Dit hotel ligt aan het water en op acht minuten lopen van het hotel is het poolmuseum.  

8 Bezienswaardigheden in Noorwegen

Dit waren 8 bezienswaardigheden in Noorwegen. Wij hopen dat je geïnspireerd bent geraakt. Wil je producten aanschaffen die handig zijn voor jouw reis naar Noorwegen?  Bezoek dan kampeerwereld.nl voor wandelschoenen, kleding en reistassen. Wil je gaan kamperen in Noorwegen, neem dan eens een kijkje bij onze tenten, slaapzakken en slaapmatten.