• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Alles over hangmatten

Alles over hangmatten

Zie je jezelf al lekker liggen in een hangmat? Hangmatten bieden de ultieme uitkomst om heerlijk in te relaxen en even lekker bij te komen. Maar wist je dat er nog wel wat verschillen zijn binnen de hangmatten? Daarnaast zijn er meerdere manieren waarop je de hangmat op kan hangen en kun je verschillende accessoires vinden om het nog makkelijker te maken. In deze blog gaan we hier uitgebreid naar kijken.

Alles over hangmatten

Natuurlijk kent iedereen de klassieke hangmat, maar er bestaan ook verschillende en meer uitgebreidere hangmatten.

Traditionele hangmat
Het gaat hierbij om de simpele hangmat waar verder geen extra’s in verwerkt zijn.

Luxe hangmat
Naast de traditionele hangmat, zijn er ook hangmatten die wat meer comfort bieden. Zo zijn er extra brede hangmatten. Zit je liever rechtop, of geen zin om je in en uit de hangmat te wurmen? Dan is een hangstoel de beste oplossing.

Reis hangmat
Wanneer een hangmat je slaapplek voor onderweg is, is het belangrijk om een comfortabele hangmat te kiezen. Hierbij is het belangrijk dat hij lichtgewicht is en makkelijk opgeborgen kan worden in een compact tasje. Ook is het handig als de hangmat sneldrogend is.  

Hangmat met klamboe
Ken je dat? Lig je net lekker in je hangmat, komt er zo’n irritante mug aan zoemen. Om hier geen last van te hebben zijn er klamboes die speciaal voor hangmatten zijn. Ticket To The Moon heeft deze klamboes en Cocoon heeft zelfs een hangmat met een ingebouwde klamboe.

Hangmat met regendoek
Lig je in de buitenlucht, en is er geen beschutting in de buurt? Dan kun je ervoor kiezen een hangmat te kopen met een geïntegreerd regendoek. Deze hebben vaak ook een klamboe die je beschermd tegen ongedierte en insecten. De hangmat met regendoek wordt vaak gekozen door mensen die lichtgewicht willen reizen, bijvoorbeeld met bike packing en backpacken. 

Alles over hangmatten
Alles over hangmatten

Wanneer je de hangmat gekocht hebt, is het belangrijk deze zo op te hangen dat je er comfortabel in kan liggen. Nu kun je een hangmat op veel verschillende manieren bevestigen, bijvoorbeeld aan de boom, muur of op het balkon. Iedere manier heeft weer een ander stappenplan voor het ophangen.

Het beste is om de ruimte tussen de twee ophangpunten zo groot mogelijk te maken. Dit is makkelijk op te lossen met karabijnhaken, kettingen of touw. Wanneer de afstand tussen de ophangpunten korter is dan de lengte van je hangmat is dit wel een probleem, want dan hangt de hangmat op de grond. Dan zou je kunnen proberen knopen te leggen in de touwen van de hangmat. Langdurig is dit echter geen goede oplossing, want dit beschadigt de hangmat.

De ophangpunten kunnen het beste hangen op 180 cm hoogte. Zorg er hierbij ook voor dat beide punten op ongeveer dezelfde hoogte hangen. De lengte en hoogte van de hangmat kun je daarna aanpassen met behulp van touwen en kettingen. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt hangt het laagste punt van de hangmat op ongeveer 40-50 cm boven de grond (iets lager is ook nog goed).

Let er hierbij op dat bij de eerste paar keer dat je de hangmat gebruikt deze tot nog wel 40 cm uit kan rekken. Neem dit in acht bij het bepalen van de hoogte en de lengte als je de hangmat gaat ophangen.

Alles over hangmatten

Een muur is een uitstekend bevestigingspunt vanwege de stevigheid. Aan de muur kun je bevestigingshaken gebruiken. Je kunt hiermee ook prima een hangmat in de woonkamer ophangen, televisie kijken is heerlijk vanuit een hangmat. Dit geeft ook nog eens een leuke sfeer aan de kamer. Wanneer je de hangmat niet gebruikt kun je deze met twee lussen aan een haak aan de muur hangen.  

Hierbij geldt wederom de regel dat je de hangmat het beste op 180 cm hoogte kan hangen. Is het balkon hier te kort voor? Dan kun je de hangmat aan het plafond hangen. Ook is het een mogelijkheid een soort schommel te creëren wanneer de ophangpunten vlak naast elkaar liggen. Dan kun je er niet languit in liggen, maar wel lekker in je hangmat schommelen.

Wanneer je de hangmat in een boom wilt hangen kies deze dan zorgvuldig uit. Kies een boom die sterk en/of dik genoeg is om de hangmat plus jouw gewicht te dragen. Maak je gebruik van touwen om je hangmat op te hangen zorg dan dat je het touw vastmaakt boven een tak zodat het touw niet naar beneden kan glijden. Ticket To The Moon heeft een boomvriendelijke bevestiging set, deze snijd niet in de schors van de boom.

Alles over hangmatten
Alles over hangmatten

De meest voorkomende accessoire voor de hangmat is het bevestigingssysteem. Zo zijn er bevestigingshaken voor de muur en sets met haken en touwen om de hangmat aan bijvoorbeeld een boom of paal te bevestigen. Hier zijn ook speciale boomvriendelijke varianten in te vinden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er geen plek is om de hangmat op te hangen. In dit geval is een hangmat standaard ideaal. Op deze manier heb je altijd een plek waar je de hangmat kan bevestigen. Erg makkelijk als je de hangmat ook op andere plekken wilt gebruiken.

  1. De hangmat werd voor het eerst zo’n 1000 jaar geleden door inheemse volken in Midden-Amerika gebruikt als bescherming tegen ongedierte en andere gevaarlijke beesten. Columbus nam de hangmat vervolgens mee terug naar Europa waarna deze snel bekend werd, vooral in de scheepvaart vanwege het comfort en de ruimtebesparing.
  2. Wist je dat je niet recht in de hangmat moet liggen, maar diagonaal? Zo slaat de stof niet helemaal over je heen en kun je de omgeving nog goed zien.
  3. Wil je gaan backpacken met een hangmat als slaapplaats? Neem dan een kijkje op het YouTube kanaal Backpacking With a Hammock. Hier worden tips, reviews en andere informatie gedeeld omtrent het backpacken met een hangmat.
Alles over hangmatten

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je jouw keuze voor een hangmat gemaakt? Deze, plus accessoires, zijn bij ons ook gemakkelijk online te bestellen!

Shop hier je hangmat >>