• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De ideale kampeerplek

De ideale kampeerplek

Wanneer je op een kampeervakantie wilt is het zoeken van een kampeerplek een van de eerste dingen die je doet. Daarnaast is het ook een van de belangrijkste dingen, je wilt er immers een tijd prettig vertoeven. Maar hoe bepaal je nou het soort kampeerplek dat bij jouw vakantie past? En hoe weet je eigenlijk wat je zoekt? Dit gaan we proberen duidelijk te krijgen middels deze blog.

Wanneer je gaat kamperen met een caravan, camper, vouwwagen, tent of misschien wel meerdere van dit rijtje, dan moet de plek wel groot genoeg zijn. Vaak kan je op internet de afmetingen wel zien van bijvoorbeeld je tent, maar dan wordt er wel een cruciaal aspect vergeten, namelijk de scheerlijnen. Om een voorbeeldje te noemen: stel je tent is 7.50 x 4.00 meter, dan is uiteindelijk de benodigde ruimte 10.00 x 6.00 meter = 60m². Ga dus altijd uit van 2,5 meter meer in de lengte en de breedte. 

Ook is het verstandig om na te gaan wat je allemaal buiten wilt hebben staan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tafels, stoelen of een Skottelbraai. Deze spullen nemen ook ruimte in beslag. Hier staan op onze site ook vaak de maten van beschreven. 

De ideale kampeerplek

Niet te vergeten; waar komt de auto te staan? Is dit bij de tent of op een aparte parkeerplaats? Zoek dit van tevoren uit en neem dit ook mee in je berekening. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een dakkoffer of een eventuele bagagekar.

Kortom, er zijn veel dingen die de grootte van jouw kampeerplek kunnen beïnvloeden en dit is voor iedereen anders. Schets in je hoofd dus altijd de situatie zoals jij hoopt of verwacht dat deze eruit zal zien, om zo een goede inschatting van de benodigde ruimte te kunnen maken. 

De ideale kampeerplek

Tegenwoordig bijna niet meer aan te ontkomen; stroom. Bijna iedereen heeft wel een apparaat dat moet worden aangesloten op het lichtnet. Heb jij dit ook? Zoek dan een plek met een aansluiting voor stroom, houdt daarbij rekening met de afstand van je kampeermiddel tot aan de stroompaal, niets is zo vervelend als een meter snoer tekortkomen. Ga vervolgens na hoeveel apparaten je nodig hebt en hoeveel stroom ze gebruiken zodat je genoeg stroom kunt bijboeken. Hieronder zullen wij een mooie rekenmethode voor stroomverbruik laten zien. 

Als je gaat kamperen zal de elektra aansluiting worden aangegeven in ‘Ampère’ en de apparaten die je gebruikt worden aangeduid in ‘Watt’. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een land spanning heeft op het lichtnet. Dit verschilt per land, maar in Europa kan je uitgaan van een spanning van 230 Volt. Om te berekenen wat je tegelijkertijd kan gebruiken kan je deze formule gebruiken: 

 

De ideale kampeerplek
De ideale kampeerplek

Ampère x Voltage = Watt 

Dus stel je voor, je hebt een leuke kampeerplek gevonden met een stroomaansluiting van 13 Ampère, dan heb je: 13 x 230 = 2990 Watt dat je tegelijkertijd kan gebruiken. Wanneer je meer gebruikt dan het aangegeven Amperage kan het zo zijn dat ineens het hele campingveld zonder stroom zit, een keer kan dit natuurlijk gebeuren maar bij een tweede keer kan de campingbaas iets minder gecharmeerd van je raken. Ga dus na hoeveel apparaten je maximaal tegelijkertijd wilt gebruiken en hoeveel Watt deze apparaten gebruiken. 

De ideale kampeerplek

Denk goed na over welke faciliteiten je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld het toiletgebouw, is het voor jou van belang dat deze niet te ver weg is? Of vind je het juist wel fijn dat deze niet om de hoek is. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor speeltuinen, en zo zijn er nog wel meer faciliteiten die voor jou juist wel of niet belangrijk kunnen zijn.

Als je op vakantie gaat naar een lekker warm land wil je natuurlijk met een prachtig zongebruind huidje terugkomen. Alleen is een zonnesteek daarbij niet helemaal de bedoeling. Denk dus goed na over het aantal zonuren wat je prettig zou vinden, als je merkt dat je graag af en toe in het zonnetje zit maar het niet te lang volhoudt kijk dan naar plek met of dichtbij schaduw

Op de websites van campings staan vaak bomen aangegeven op de plattegrond. Zoek voor de meeste schaduw in de middag een boom die meer in het westen op je kampeerplek staat. Wil je dat je niet je tent wordt uitgebrand, zoek dan een plek met een boom in het oosten op je kampeerplek. Wat altijd een flexibele oplossing zou kunnen zijn is gebruik maken van een parasol, hier moet je dan wel wat ruimte voor incalculeren. Ook wanneer je een tarp wil gebruiken moet je je goed bedenken of en hoe je deze gaat gebruiken. Voor de zekerheid is het verstandig om in een geval van een tarp extra telescopische tarpstokken mee te nemen.

Pas op: onder bomen staan met je tent kan zorgen voor vuil op je tent (denk aan hars etc.), probeer daarom je tent naast een boom neer te zetten en niet direct eronder. 

De ideale kampeerplek

Ben jij een kampeerder die houdt van een levendige omgeving tijdens je verblijf of geniet jij juist van wat meer rust. De plek die je kiest heeft hier zeker invloed op. Kies je een plek aan het centrale wandelpad of kies je een plek dicht bij een speeltuin, dan kan je veel geluid verwachten. Ga je voor een plek meer in de hoek van de camping, dan zal je hier minder last van hebben. Kortom; bepaal wat jij zelf fijn vindt qua geluid en kies met behulp van de plattegrond een geschikte plek uit.

Over Specialist (Tenten)
Met onze tenten-specialist vind je een tent waarmee je de meest geweldige kampeeravonturen gaat beleven. Lichtgewicht of juist met extra ruimte.