• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Het goed opbergen van al je kampeerspullen

Het goed opbergen van al je kampeerspullen

Wanneer je niet op vakantie bent worden de meeste kampeerspullen niet gebruikt. Niet zo gek natuurlijk want we hebben immers maar beperkt vakantiedagen per jaar. Om ervoor te zorgen dat je de volgende vakantie zonder problemen kunt beginnen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het goed opbergen van je kampeeruitrusting.

Wanneer je de kampeerspullen op de juiste manier opbergt heb je minder last van slijtage, want ja ook wanneer je de spullen niet gebruikt kan er sprake zijn van slijtage. Denk hierbij aan vocht, zonlicht (UV- straling) en ongedierte. De zolder is meestal de beste plek aangezien je hier vaak de meeste ruimte hebt en je kampeeruitrusting hier niet in de weg staat. Ook staan je spullen hier niet in direct zonlicht. 

Bij het goed opbergen van je kampeerspullen is het wel zo dat dit wat meer ruimte in beslag neemt dan wanneer je alles inpakt. Dit heeft ermee te maken dat je de spullen uit de verpakking moet halen. Dit geldt voor alles wat van stof is. Slaapzakken, slaapmatten en tenten.  

Slaapzakken heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Wat ze gemeen hebben is de manier van opbergen. Bij donzen slaapzakken is er vaak al een bewaarzak meegeleverd, maar ook voor synthetische slaapzakken geldt dat je deze zo luchtig mogelijk moet opbergen voor de langste levensduur. Een opbergzak voor een slaapzak zorgt ervoor dat het materiaal kan blijven ademen en dat er geen vouwen ontstaan waardoor een slaapzak minder goed kan isoleren. Een ander voordeel is dat de slaapzakken uit een opbergzak minder snel muf ruiken dan dat ze strak opgerold in een compressiezak zitten.

Hier lees je alles over hoe je het beste met je slaapzak om kan gaan.

Het goed opbergen van al je kampeerspullen
Het goed opbergen van al je kampeerspullen

Voor alles wat een ventiel heeft geldt eigenlijk altijd met het ventiel open en uitgerold bewaren. De reden hiervoor is dat er dan geen vouwen ontstaan waarop een slaapmat of luchtbed eventueel lek kan raken. Het opbergen van selfinflating slaapmatten is makkelijker dan een luchtbed, omdat je deze vaak ook rechtop kan zetten. De schuim kern is hier stevig genoeg voor en omdat je de ventielen open hebt staan kan de lucht in en uit blijven circuleren. 

Luchtbedden is wat lastiger. Deze worden met deze manier van opbergen groot en lomp. Meteen nog een reden om geen gebruik meer te maken van luchtbedden. 

Het goed opbergen van al je kampeerspullen
Het goed opbergen van al je kampeerspullen

Tenten worden zo geleverd dat alles mooi opgeborgen zit. Een nadeel hiervan is dat het niet het meest ideale is om op te bergen. Ongeacht het materiaal is het verstandig om ook een tent zo luchtig mogelijk op te bergen. Daar waar mogelijk haal je de binnentent los van de buitentent. Ook is het verstandig om de tent zo min mogelijk te vouwen. Natuurlijk heeft niemand de ruimte om een tent helemaal uit te leggen, maar goed ademende tentzakken helpen al een heel eind.  

Haal ook de haringen en tentstokken uit de tentzak. Deze kunnen drukpunten geven in het materiaal waardoor er gaten kunnen ontstaan. Ook bij het vervoer van de tent is het makkelijker om deze uit de tentzak te halen omdat je zo efficiënter kan inpakken.   

Let erop dat je de plek goed uitzoekt waar je de tent opbergt en neerlegt. Je wil er bij de voorbereiding van je vakantie niet achter komen dat er zich een muis door de tent heen heeft gegeten. 

Het goed opbergen van al je kampeerspullen

Overige kampeerspullen kan je het beste opbergen in verschillende bakken. Zo kan je snel je spullen pakken en nog belangrijker je bent sneller klaar met opruimen. Vooral dit laatste is fijn want hier heeft niemand zin in na die heerlijke vakantie. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je de spullen overzichtelijk opbergt het opruimen snel en met een glimlach gaat omdat het zo makkelijk is. Zeker wanneer je bakken gebruikt die doorzichtig zijn.

Het goed opbergen van al je kampeerspullen
  • Luchtig opbergen 
  • Gebruik een goed geventileerde opbergplek
  • Droog en uit de zon 
  • Slaapmatten uitrollen en ventielen open 
  • Stokken en haringen uit de tent halen 
  • Pas op met ongedierte 
  • Overzichtelijk opbergen 
  • Thuis op zolder 
  • Soms kan je slaapmatten ook onder een bed kwijt 
  • In een bagagekar in een droge opslag. Deze moet wel goed ventileren 
  • In de vouwwagen of caravan 
Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.