• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Stekkeren op de camping

Stekkeren op de camping

Tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken, stroom tijdens het kamperen. Waar je voorheen nog een kaartspel in het toiletgebouw moest spelen om de telefoon wat bij te laden wil men dat nu natuurlijk gewoon in eigen tent, caravan of camper kunnen doen. En natuurlijk wil je ‘s ochtends een kopje koffie, een ‘vers’ afgebakken croissant en een koud glas jus d’orange. Hiervoor heb je een koffiezet apparaat, oven én koelkast/koelbox nodig. Deze moeten allemaal op het lichtnet aangesloten worden, maar hoe werkt dat nu precies op de camping?

Je hebt in alle gevallen een kabel nodig van het stroompunt van de camping naar je kampeermiddel. Bij de caravans en campers kan dit met enkel een CEE-kabel, bij een tent moet je er nog een extra tussenstuk bij halen. Of een speciale uitvoering aanschaffen.

Op vrijwel iedere camping in Europa wordt gebruik gemaakt van een universele stroomaansluiting bij de kampeerplaatsen, dat is namelijk de welbekende blauwe stekker met drie puntjes, de CEE-stekker, of Euro stekker. Dit is eigenlijk een stekker net zoals alle andere, met een plus, een min en een aardedraad. Een groot verschil met verlengkabels die je thuis kan gebruiken is dat de CEE-verlengkabels dikkere draden hebben waardoor er meer stroom doorheen gestuurd kan worden. Deze wordt in de stroomkast geplugd waarna hij naar het stroom invoerpunt van het kampeermiddel gaat. 

Bij caravans en campers is er vaak een ingebouwd invoerpunt te vinden in één van de zijkanten. Als de CEE-stekker in zowel de stroomkast als het kampeermiddel zit kan je aan de binnenkant van je caravan of camper meteen stroom gebruiken. Dit spreekt voor zich. 

Stekkeren op de camping

Wanneer je met een tent op vakantie gaat, wordt dit verhaal natuurlijk iets anders. Dan heb je geen ingebouwd invoerpunt in je tent. Hiervoor moet je alsnog gebruik maken van een CEE-stekker die je in de stroomkast van de camping kan pluggen, alleen heb je niets aan de vrouwelijke CEE-koppeling die vervolgens in je tentje uitkomt. Deze moet je dus nog omzetten naar een ‘normale’ twee punt stekker. Hiervoor zijn er tussenstukken als bijvoorbeeld het ML CEE-verloopsnoer. Dit zorgt ervoor dat je in theorie direct je telefoon op kan laden via de CEE-kabel en het tussenstuk. 

Stekkeren op de camping

Leg het koppelstuk wel altijd in zijn geheel binnen de tent, de koppeling is namelijk niet waterafstotend! Tegenwoordig is er ook een oplossing bedacht voor deze situaties. Hierbij heeft men een CEE-mannetje (deze kan dus direct in de campingpaal) met aan het andere uiteinde een geaarde stekkerdoos met bijvoorbeeld 3 aansluitingen. Dit heeft als voordeel dat er geen koppelingen gemaakt worden waardoor het gehele snoer in principe veiliger is, en het scheelt vaak wat ruimte tijdens het inpakken.

Stekkeren op de camping

Op sommige kleinere, vaak natuur- of boerencampings, kom je stroompunten bij de kampeerplaatsen tegen waar geen CEE-aansluiting op zit maar een ‘gewone’ twee polige stekker vereist is. Daar sta je dan met je CEE-stekker. Omdat deze gevallen nog veel voor lijken te komen in Frankrijk hebben wij hiervoor het Franse verloop om je CEE-snoer weer om te zetten naar een ‘normale’ stekker. Houdt hierbij rekening dat je nu wel een koppeling maakt tussen 2 kabels die niet waterdicht of waterafstotend is. Gebruik in deze situaties dus altijd een stekkersafe om de boel waterafstotend te maken.

Stekkeren op de camping
Stekkeren op de camping

Kampeerwereld tip:

Probeer van tevoren te achterhalen of te informeren hoeveel meter jouw kampeerplek van de paal verwijderd is zodat je genoeg kabel mee kunt nemen.

Stekkeren op de camping

Nu is het natuurlijk de vraag: kan ik zomaar ieder apparaat gebruiken wat ik van thuis mee heb genomen? Dit is niet altijd het geval. Je hebt namelijk maar een beperkt aantal Ampère wat je kunt gebruiken, dit verschilt per camping. Thuis heb je vaak minimaal 7 groepen verdeeld over het huis. Iedere groep is gezekerd op 3500 Watt, op de camping zit dat anders. 

Vaak wordt de hoeveelheid stroom die je kunt gebruiken aangeduid als bijvoorbeeld 6A of 8A. Dit staat voor 6 ampère en 8 ampère. Tegenwoordig is het vrij gebruikelijk dat je minimaal 6 ampère aan stroom kunt gebruiken, op sommige grotere campings kan dit zelfs op lopen tot 10 of 12 Ampère. Maar hoeveel is nou 1 Ampère? Dit lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk vrij makkelijk te berekenen aan de hand van de volgende rekensom:

Ampère x Voltage = Wattage. Wattage wordt gebruikt om aan te duiden hoeveel stroom een apparaat verbruiken kan. Dus wanneer je 6 Ampère op de camping hebt kun je: 6 (Ampère) x 230 (Volt) = 1380 Watt aan stroom verbruiken. Dit is dus minder dan een stroomgroep van thuis (3500 Watt).

Hierbij moet je dus goed opletten welke apparaten je gaat gebruiken en hoeveel stroom er gevraagd wordt door al deze apparaten. Met 6 Ampère kun je dus prima een koelbox, een lampje en televisie aanzetten terwijl de telefoons opgeladen worden. Alleen als je dan ook nog je pizza wilt afbakken in de oven moet je wel op gaan passen. Als je te veel stroom verbruikt dan kan de zekering op de campingpaal eruit klappen. Of er worden meer kosten gemaakt, beide zijn situaties waar je natuurlijk niet op zit te wachten tijdens je vakantie.  

Stekkeren op de camping

Zoals je wellicht al gezien hebt zijn er speciale elektrische apparaten voor gebruik op de camping, denk hierbij bijvoorbeeld aan ovens, waterkokers of koffiezetapparaten. Deze apparaten werken hetzelfde als je gewend bent van de apparatuur thuis, alleen verbruiken zij een stuk minder stroom. Dit is voornamelijk te merken aan de snelheid waarmee bijvoorbeeld het water gekookt wordt. Een waterkoker thuis kan bijvoorbeeld een liter water koken in 2,5 minuten. Dit omdat deze dan een vermogen hebben van tussen de 1700 en 2400 Watt. Een waterkoker die speciaal gemaakt is voor gebruik op de camping zal niet meer dan 800 Watt gebruiken wat ervoor zorgt dat het aanzienlijk langer duurt voordat een liter water aan de kook is, maar goed je bent toch op vakantie en hebt natuurlijk alle tijd.

Stekkeren op de camping

Dit geldt ook voor de ovens, airfryers en kooktoestellen. Deze zullen een lager wattage hebben dan de apparaten die je voor thuis kunt kopen, dit resulteert altijd in een langere tijd om iets te bereiden. Dus een croissantje afbakken is prima mogelijk op de camping maar verwacht wel dat het iets langer zal duren dan je wellicht gewend bent van thuis.

Stekkeren op de camping

Wanneer je niet naar een camping gaat op vakantie maar toch stroom wilt heb je natuurlijk niets aan je CEE-stekkers. Het wordt steeds populairder om met een camper rond te trekken, maar hoe krijgen die lui nou stroom om toch de telefoon op te laden of een bak koffie in elkaar te flansen? Hiervoor maken zij gebruik van een accu. In een voertuig zit natuurlijk een accu om de auto te starten, daarnaast is er vaak een huishoud accu te vinden. Doorgaans leveren deze accu’s 12 Volt, wat weer niet geschikt is voor de meeste apparaten.  

De huishoud accu kan op twee verschillende manieren opgeladen worden. Vaak is deze accu aangesloten op de auto accu, dit betekent dat de huishoud accu opgeladen kan worden tijdens het rijden. Wanneer de auto accu vol zit zal de opgewekte stroom van de dynamo doorgestuurd worden naar de huishoud accu zodat ook deze opgeladen kan worden. Daarnaast zie je steeds meer campers rondrijden met zonnepanelen op het dak. Dit zorgt ervoor dat je meer stroom binnen kunt halen, soms zelfs genoeg om volledig je apparaten mee te gebruiken. Of een tweede huishoudaccu vol te laden. 

Nu is het zo dat alle accu's maar 12 Volt kunnen leveren en je hier dus niet direct alle apparaten op aan kunt sluiten. Daarom is het gebruikelijk om een omvormer van 12 Volt naar 230 Volt te installeren, deze zorgt ervoor dat de stroomsterkte hoger wordt waardoor je ook je 230 Volt apparaten kunt gebruiken. Houd hierbij altijd wel rekening met het feit dat deze apparaten veel stroom verbruiken en dus sneller je accu leeg kunnen trekken.  

Wanneer je opzoek gaat naar een geschikte omvormer voor jouw gebruik is het belangrijk te letten op de waarde waarop de omvormer gezekerd is. Dit kan oplopen tot bijvoorbeeld 1000 Watt, dit betekent dat wanneer je meer dan 1000 Watt vraagt, de zekering van de omvormer eruit vliegt om overbelasting te voorkomen. Van tevoren moet je dus goed nagaan welke 230 Volt apparaten je wilt gebruiken en hoeveel Watt zij in totaal nodig hebben. 

Over Specialist (Techniek)
De techniekspecialist helpt je bij het onderhouden van je mobiele huis. Hij geeft handige tips, maar introduceert ook de nieuwste producten.