• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Upgrade je BBQ

Advies: Upgrade je BBQ

Barbecueën wordt door velen gezien als één van de gezelligste buitenactiviteiten. Bij Kampeerwereld Hendriks vinden we dan ook dat dit het hele jaar door gewoon moet kunnen! Denk bijvoorbeeld aan een gezellige (winter)barbecue met een kampvuur, warme kleedjes, dikke mutsen en lekkere drankjes onder de overkapping in je achtertuin of met je buren op het hofje. Bedenk er nog een muziekboxje bij en de avond is helemaal compleet als je het ons vraagt. Op deze adviespagina lees je meer over de verschillende accessoires die jouw barbecue en ervaringen naar het volgende level kunnen tillen. Durf jij de uitdaging aan?

Het rookplankje van Weber of Lily is een alternatief op de bovengenoemde houtsnippers. Het plankje is al wat langer onderdeel van de BBQ-wereld, maar is nog zeker niet bij iedereen bekend. Laat het rookplankje van cederhout minimaal 30 minuten weken in een vloeistof naar keuze, denk aan water, bier, wijn of appelsap, en plaats de natte rookplank vervolgens op het barbecuerooster. Sluit de deksel van je barbecue en wacht tot het plankje lekker begint te roken. Draai de rookplank daarna om, plaats je filet op het hout en sluit de deksel. Na enkele minuten kan je genieten van een heerlijk gerookt gerecht.

Upgrade je BBQ

Kan jij ook zo genieten van dat lekkere rooksmaakje aan je barbecuegerechten? Met behulp van houtchips, houtsnippers, hout chunks, houtmot of rookpellets en een rookbox krijg je dit nog makkelijker voor elkaar. Of je nu een stukje rund, vogel of vis wil bereiden, voor elk soort zijn er verschillende smaken houtchips verkrijgbaar. Probeer voor kip bijvoorbeeld de frisse en fruitige sinaasappelhout rookchips van Smokey Olive Wood en voor vis de citroenhout chips. Rund kan je weer beter bereiden met whisky rookpellets of rode wijnvaten rooksnippers. Maar hoe werken houtchips dan? Laat de houtsnippers een half uurtje weken in water, stop ze vervolgens in de rookbox en leg deze tussen de kolen of lavastenen. Daarna kan het roken beginnen! Je kan de rookbox ook vullen met fijne kruiden en op die manier nog meer smaak creëren.

Upgrade je BBQ
Upgrade je BBQ

De bonustip van Kampeerwereld:

Plaats vis altijd met de huid op het rookplankje. Hierdoor blijft het visvlees heel en heb je meer controle over de garing en de smaak toevoeging van de rookplank.

Upgrade je BBQ

Laat de Italiaanse chef-kok in jou naar boven komen en bak je eigen pizza op de barbecue. Voor elke barbecue is er wel een geschikte pizzasteen van Cadac, Outr, etc. waarmee die droom werkelijkheid kan worden. Een pizzasteen absorbeert de hitte van je BBQ en zorgt voor een constante temperatuur en knapperige pizzabodem. Warm de pizzasteen tegelijk met de barbecue op naar een temperatuur van ongeveer 250 graden. Als je de steen er pas op legt wanneer de barbecue al warm is, heb je kans dat deze barst door de snelle temperatuursverandering en dat wil je natuurlijk niet. Voorkom dat je pizza vastplakt door de steen te bedekken met een klein laagje bloem. Let op: geen olie! Olie kan in de pizzasteen trekken en dat is niet de bedoeling.

Het leuke van een pizzasteen is dat hij multifunctioneel is. Je kan er ook lekkere koekjes op bakken of hem gebruiken als serveerschaal of warmhoudplaat. Een kleine tip: zoek tussen ons barbecue gereedschap naar een fijne pizzaschep. Met een pizzaschep kan je de pizza (en koekjes) makkelijker en mooier van de pizzasteen halen.

Upgrade je BBQ

Huh? Op een gasbarbecue heb je toch geen kolen nodig? Klopt! Lavastenen zijn niet hetzelfde als houtkool of brikettenLavastenen zijn gestolde stenen waar allemaal kleine gaatjes in zitten en die gaatjes slaan de warmte op. Dit biedt een aantal voordelen, namelijk:

  • Het zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling in je gasbarbecue. Door lavastenen te verdelen in je BBQ verspreid je als het ware de warmtebronnen.
  • Lavastenen voorkomen steekvlammen die je vlees kunnen verbranden. Overtollig vocht of vet wordt opgenomen in de lavastenen.
  • Het vocht van vlees en vis dat op de stenen drupt, zorgt ervoor dat de stenen gaan roken en dezelfde rooksmaak aan je gerechten geven als een houtskoolbarbecue.
  • Met lavastenen kan je indirect grillen op een gasbarbecue. Zonder lavastenen kan je door de directe vlam enkel direct grillen. Zo bespaar je ook nog eens op gas.
Upgrade je BBQ
Upgrade je BBQ

Bij het aansteken van je keramische barbecue, ofwel Kamado barbecue, kan je geen gebruik maken van (chemische) aanmaakmiddelen zoals witte aanmaakblokjes of vloeibare producten als spiritus of petroleum. Deze middelen trekken namelijk in de keramiek van je barbecue en uiteindelijk ook in je vlees. Maak daarentegen gebruik van een elektrische barbecue aansteker. Het aansteken van je houtskool is met zo’n aansteker een fluitje van een cent. Hou simpelweg de knop ingedrukt en begin met aansteken op een korte afstand van de kolen. Na het ontstaan van vonken kan je de aansteker iets terugtrekken en binnen een minuut zullen de kooltjes rood gloeien. Herhaal dit proces op verschillende punten binnen de barbecue en in no-time is deze klaar voor gebruik.

Niemand vindt het fijn om zonder jas in de regen, wind en kou te staan. Datzelfde geldt ook voor je barbecue. Zet hem daarom weg onder een passende barbecue hoes. Een goede barbecuehoes is waterdicht, maar ademt nog voldoende om condens aan de binnenzijde te voorkomen. Daarbij sluit de hoes goed aan om je barbecue zodat er geen ruimte is voor viezigheid. Viezigheid zoals stof en zand kan krassen op je barbecue veroorzaken. Om die reden is er voor elke barbecue, dit kan een ketel BBQ of grote buitenkeuken zijn, een passende barbecuehoes van Weber, Cadac of Campingaz verkrijgbaar.

Upgrade je BBQ

Hamburgers zijn natuurlijk het lekkerst wanneer je ze helemaal zelf maakt. Dan kan je ze vooraf naar eigen wens kruiden en deze kruiden lekker laten intrekken. Maar hoe krijg je een smakelijke zelfgemaakte burger nou echt mooi rond en stevig? Met de Weber of Excellent Houseware Hamburgermaker! Meng je gehakt met fijne kruiden, vul de pers, even aandrukken met de stamper en voilà: de perfect compacte hamburger die niet uit elkaar valt. Doe er nog een broodje, wat sla en een sausje bij en je wil nooit meer anders.

Upgrade je BBQ

We hebben allemaal wel eens door de supermarkt, HEMA of stad gelopen en werden vervolgens gelokt door die onweerstaanbare geur van vers gebraden kip op het spit. Met een rotisserie kit kan jij thuis net zo’n lekker stukje kip bereiden als op de markt of bij de slager. Het verschil met normaal grillen? Een gemotoriseerd spit draait continu en zorgt er op die manier voor dat alle sappen, kruiden en vetten in de kip blijven zitten. Zo blijft hij lekker mals en kunnen de kruiden zich extra goed verspreiden. Met het juiste recept (niet alleen voor kip) en de draaispit van Campingaz haal je de poelier in huis.

Upgrade je BBQ

Tijden zijn veranderd en de barbecue wereld gaat daarin mee. Waar je vroeger de temperatuur van je vlees steeds handmatig moest controleren, kan je tegenwoordig gebruik maken van een thermometer en app die de temperatuur continu nauwlettend in de gaten houden. Het enige wat je nodig hebt, zijn bluetooth en WiFi. Dat is ideaal voor het Low & Slow Cooking. Er zijn namelijk thermometers verkrijgbaar die zowel de kerntemperatuur als de omgevingstemperatuur weergeven. Een echte aanvulling voor barbecue chefs die hun skills naar een volgend level willen tillen. Je vindt de thermometers tussen onze barbecue gereedschap accessoires.

Upgrade je BBQ

De echte barbecue chef-koks kan je herkennen aan hun professionele barbecue werkkleding. Dit betreft stevige en vooral veilige schorten en handschoenen die je beschermen tegen de hoge temperaturen van je barbecue. Denk bijvoorbeeld aan een mooi en sterk schort van leer. Ook de hitte- en vuurbestendige barbecuehandschoenen van merken als OutrBarebones en Weber zij in verschillende materialen verkrijgbaar. Het is natuurlijk geen straf om alles in dezelfde stijl van je barbecue merk te doen. Het oog wil ook wat.

Natuurlijk kom je tijdens het barbecueën een heel eind met de vork uit de keukenlade, maar: het kan een stuk aangenamer, veiliger en makkelijker met verschillende barbecue gereedschappen. Merken als Excellent Houseware, Bo-Camp en nog veel meer bieden volledige sets met barbecue tangen en gereedschaphouders aan waarmee je het vlees makkelijker kan bereiden. Met een normale vork prik je het vlees lek waardoor smakelijke sappen verloren gaan en je vlees sneller droog wordt. Ook BBQ side tables zijn geen overbodige luxe. Met een side table hoef je niet steeds op en neer te lopen en heb je alle gereedschap, kruiden, kookboeken en je glaasje wijn bij de hand. Eén van onze favoriete barbecue tools: de Berenklauwen van Yakiniku. Ideaal bij het omdraaien van grote stukken vlees!

De grillmatten vind je tussen onze barbecue roosters en ze bieden een aantal voordelen. Als eerste voorkom je met een grillmat dat je vlees tussen het rooster door valt. Daarbij zijn de verschillende grillmatten voorzien van een antiaanbaklaag waardoor je barbecue gerechten niet aanbranden. Aan het einde van jullie gezellige barbecue middag of avond kan je de grillmat gerust in de vaatwasser stoppen en is deze snel weer schoon. Je barbecue rooster zelf zal ook minder vies zijn. 

Gelukkig blijft het niet bij bovenstaande accessoires en zijn er nog veel meer barbecue tools die jouw barbecue ervaringen naar een hoger niveau kunnen tillen. Denk aan verschillende soorten en maten pannen, roosters, rekjes, chickensitters en niet te vergeten de schoonmaakmiddelen voor je barbecue. Neem gerust een kijkje op onze webshop of kom langs bij onze winkel in Ermelo en deel jouw barbecue plannen. 

Upgrade je BBQ
Over Specialist (BBQ)
Lekker barbecueën, grillen en bakken? Onze BBQ-specialist vertelt je er alles over. Misschien krijg je ook nog een lekker recept mee.