• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Welke slaapzak moet ik kiezen?

Welke slaapzak moet ik kiezen?

Als we kijken naar slaapzakken dan zijn deze grofweg op te delen in twee groepen. De deken modellen en de mummy modellen. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, heeft het dekenmodel dezelfde vorm als je deken of dekbed thuis en heeft het mummy model de vorm van een mummy.

Welke slaapzak moet ik kiezen?

Een deken slaapzak wordt vaak gebruikt voor vakanties met de caravan, vouwwagen of tent naar de relatief warmere gebieden. Het fijne van een deken slaapzak is dat deze voldoende bewegingsvrijheid biedt wanneer je erin ligt. Heb je het ’s nachts te warm dan rits je hem open en gebruik je de slaapzak als deken en heb je het koud, dan rits je de slaapzak helemaal dicht en kruip je er lekker in.

De mummy slaapzak wordt over het algemeen als iets minder comfortabel ervaren dan een deken slaapzak. Dit komt omdat het mummymodel helemaal om je lichaam heen sluit en daarmee je bewegingsvrijheid wegneemt. Je draait niet meer in je slaapzak, maar je draait je om met je slaapzak. Het voordeel hiervan is dat er minder materiaal nodig is bij de productie ervan en je daarom minder gewicht mee hoeft te dragen en een kleiner pakformaat hebt. Daarbij isoleert de mummy slaapzak beter dan een dekenmodel.

Dit laat zien dat de keuze van een slaapzak afhankelijk is van het type reis wat je van plan bent om te gaan maken. Wanneer je gaat kamperen in Zuid-Frankrijk en je hebt genoeg ruimte om voor het hele gezin een comfortabele slaapzak mee te nemen, dan kies je voor een dekenmodel. Ga je echter trekken met een backpack op je rug hoog in de bergen, dan is het aan te raden voor een compacte en warme mummy slaapzak te gaan.

Welke slaapzak moet ik kiezen?

Naast dat het aansluiten van de slaapzak op je lichaam bepalend is voor de isolatie, heeft ook de vulling van een slaapzaak hier invloed op. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen synthetische en donzen vullingen. Dons is een natuurlijk product en synthetisch is een niet-natuurlijk product. Onderstaand zijn de voor- en nadelen van beide vullingen weergegeven:

+ Relatief goedkoop 
+ Kleine kans op allergische reacties 
+ Kan blijven isoleren in een vochtige omgeving 
- Relatief zwaar, dus niet ideaal als je op de grammen moet letten 
- Verliest met de tijd sneller zijn isolatiewaarde 

+ Een goede isolatie 
+ Licht van gewicht 
+ Gemaakt van een natuurlijk materiaal 
- Relatief duur 
- Kan minder goed tegen vocht, tenzij deze geïmpregneerd is 

Welke slaapzak moet ik kiezen?
Welke slaapzak moet ik kiezen?

Naast de vulling zijn ook de binnen- en buitentijk bepalend voor het comfort en gewicht van je slaapzaak. Zoals de namen het eigenlijk al zeggen, zit de binnentijk aan de binnenkant en de buitentijk aan de buitenkant van je slaapzak. Daar tussenin zit de eerdergenoemde synthetische of donzen vulling. Opnieuw kan de tijk van een natuurlijk of een niet-natuurlijk product gemaakt zijn. 
 
Katoen is een natuurlijke tijk waar vooral veel deken slaapzakken van zijn gemaakt. Het is een product wat goed ventileert en comfortabel aanvoelt op je huid. Daar tegenover staat dat het sneller vochtig wordt en vrij zwaar is. 
 
Veel mummy slaapzakken zijn om deze redenen voorzien van een synthetisch tijk. Dit is een materiaal wat vuil en vocht makkelijk afstoot, mits hij goed geïmpregneerd is. Dit maakt wel dat de stof minder ademend is en dus minder comfortabel in warme omstandigheden. Daarbij voelt het iets minder prettig aan dan katoen, maar is het wel weer lichtgewicht. 

Bovenstaande laat zien dat er veel mogelijkheden zijn bij het kiezen van een slaapzak. Het is goed om, voordat je een slaapzak aanschaft, na te gaan voor welk type reis je hem wil gaan gebruiken en hoeveel comfort je daarbij wenst te hebben. Mocht je daarbij wat vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een stukje persoonlijk advies door één van onze gespecialiseerde medewerkers. 

Op onze website kun je gemakkelijk je slaapzak shoppen, maar je kunt natuurlijk ook naar onze winkel in Ermelo komen. Hier kunnen onze specialisten jou helpen met het kiezen van de slaapzak die past bij jouw wensen.

Shop hier alle slaapzakken>>

Welke slaapzak moet ik kiezen?