• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Werken op vakantie

Werken op vakantie

De meeste mensen gaan op vakantie zodat ze even volledig kunnen loskomen van het dagelijkse leven met lange en soms eentonige werkdagen. Op vakantie heb je de kans om dat letterlijk achter te laten en van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat alleen maar te doen wat je écht leuk vindt. Dat begint met ongegeneerd lang uitslapen, eten op momenten dat jij daar zin in hebt en op een doordeweekse dag onder het genot van een heerlijk glaasje wijn bingewatchen tot in de late avonduren. Je hoeft de volgende dag toch geen wekker te zetten. Dus waarom zou je in vredesnaam gaan werken op je vakantie?! Dat is een hele goede vraag... 

Wanneer we om ons heen kijken dan zien we een hoop verschillende mensen met allemaal verschillende banen. Banen waarvan je soms niet eens wist dat ze bestaan. Misschien werk je zelf in het dagelijks leven veel vanachter een computer en kijk je soms met enige jaloezie naar de tuinman van de buren die lekker met zijn handen werkt terwijl het zonnetje op zijn rug schijnt. Helaas heb je geen groene vingers en kwam de creativiteit voor jouw tuin niet verder dan tuintegels met aan de schutting een paar hangende plantenbakken. Lijkt het je dan niet heerlijk om tijdens jouw vakantie ook eens de handen uit de mouwen te steken? En ‘s avonds voordat je de douche instapt vervolgens ontdekken dat je je T-shirt door de zon nog steeds aan hebt?

Met elkaar kunnen we niet ontkennen dat er grote welvaartsverschillen zijn in de wereld. Het is ontzettend waardevol om ondanks deze verschillen van elkaar te leren en elkaar te helpen. Goede doelen reizen, of met een mooi woord voluntarisme genoemd, zijn reizen waarin je vrijwilligerswerk doet in andere adembenemende landen en rijke culturen. Naast de mooie natuur geven deze reizen een voldaan gevoel wanneer je bijvoorbeeld kinderen Engelse les kan geven of helpt bij het bouwen van een schoolgebouw zodat ze op de lange termijn een betere toekomst kunnen bouwen. Is het dan niet egoïstisch om met deze beweegreden mee te gaan op een reis met vrijwilligerswerk? Geen zorgen. Het zal je verbazen hoe veel ze jou vanuit hun cultuur en levensstijl mee kunnen geven!

Laten we even teruggaan naar die computerbaan met lange 9 tot 5 dagen. Samen met je collega’s maak je het gezellig, maar soms beland je in een sleur en voelen de dagen lang aan. Zo nu en dan heb je waarschijnlijk wel eens een thuiswerkdag of vergadering buiten de deur en kom je energieker en enthousiaster thuis dan anders. Dat komt door de korte ‘change of scenery’, ofwel de verandering van omgeving. Nieuwe omgevingen zorgen ervoor dat we loskomen van onze sleur en creatiever gaan denken. Werken tijdens je vakantie of in een andere omgeving kan daarom zorgen voor die fijne doorbraak in een project of writer’s block.

Werken op vakantie

Werken op vakantie, ook wel een workation genoemd, komt natuurlijk niet zonder nadelen. Je komt namelijk niet echt tot rust en staat continue ‘aan’. Je moet ten slotte beschikbaar blijven voor je collega’s die thuis nog steeds in een vertrouwd ritme zitten. Een werkvakantie moet je daarom zien als vervanger van het thuiswerken en niet als vervanger van je vakantie met het gezin of je partner. Maar is een workation dan niet precies hetzelfde als thuiswerken? Nee zeker niet! Met een workation ervaar je meer vrijheid om buiten de deur in cafés te gaan werken en kan je in de wintermaanden een winterdip voorkomen door een bestemming te zoeken met meer zonuren en betere temperaturen. Ook kan je de planning iets meer aanpassen naar jouw werk- en slaapritme. We zijn ten slotte niet allemaal ochtendmensen.

De juiste locatie voor jouw werkvakantie is sterk afhankelijk van je functie en takenpakket. Het kan zijn dat je ontzettend geniet en veel energie of inspiratie krijgt van het varen op helderblauw water. Dan is dat zonder twijfel de ideale werkplek voor de schrijvers onder ons. Heb je een baan waarbij je een laptop en internet nodig hebt? Dan kan je misschien beter een hotelkamer met balkon en uitzicht op de zee boeken. Het kan ook zijn dat je helemaal niet zo’n fan bent van de hete zon en liever bij de openhaard zit na een brainstorm wandeling door de sneeuw. Je zou dan samen met wat collega’s kunnen kijken naar een gezellige berghut.

Misschien werk je al veel thuis maar weet je nog niet helemaal zeker of zo’n werkvakantie in het buitenland wel wat voor jou is. In dat geval kan je het ook dichter bij huis zoeken en de caravan of voortent op jullie seizoen kampeerplek inrichten tot een fijne tweede werkplek. Er zijn een paar dingen die extra belangrijk zijn bij het vinden en inrichten van een werkplek buiten de deur, namelijk:

  1. Tijdens een workation is het belangrijk dat je een plek hebt waar je ongestoord en gefocust kan werken. Dat betekent dat je niet continu afgeleid wordt door omgevingsgeluid of dat je steeds moet verplaatsen als je net in een fijne workflow zit. 

  2. Jouw functie vraagt om de nodige middelen zoals bijvoorbeeld een laptop met internet of een belangrijk programmeersoftware. Zorg ervoor dat deze middelen goed functioneren en je ontspannen kan doorwerken. Dat betekent ook een comfortabele werkplek. 

  3. Het gevaar van een werkvakantie is dat je je eigen grenzen niet kent. Dit kan betekenen dat je te veel gaat werken of juist te weinig. Weet voor jezelf wat je nodig hebt om op een gelijk niveau te kunnen blijven presteren. 
Werken op vakantie

Wist je dat er georganiseerde workations/werkvakanties zijn? In die situatie is het initiatief al genomen door iemand anders en kan je aansluiten bij een groep werkenden die met elkaar besloten hebben om hun functie voor één of twee weken vanuit een ander land uit te voeren. Zo stimuleer je elkaar doordeweeks om gefocust te werken en trek je er in de weekenden samen op uit. Misschien het proberen waard?

Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.