• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Hoe kan ik het licht van zaklampen goed met elkaar vergelijken?

Zaklampen test lux

Zaklampen, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe vergelijk je al deze zaklampen nou met elkaar? Om antwoord op die vraag te geven hebben wij een speciale constructie gemaakt waarmee wij de lampen met elkaar kunnen vergelijken.

Voor deze vergelijkingstest is een speciale testopstelling gemaakt. De testopstelling is uitgerust met een luxmeter om zo de lux te meten.

Daarnaast kan de lamp op verschillende afstanden worden gemeten en is de opstelling zo gemaakt dat de lichtbundel goed recht in de constructie schijnt. De ideale omstandigheden voor een uitgebreide lampentest dus.

Zaklampen test lux

Er zijn een aantal manieren waarop licht gemeten kan worden. De belangrijkste en misschien wel de bekendste zijn lumen en lux. Met lumen wordt de totale lichtopbrengst uitgedrukt, maar wel alle kanten op. Handig bij bijvoorbeeld gloeilampen, die schijnen namelijk rondom. Maar bij zaklampen misschien minder belangrijk, omdat deze in een bundel schijnen.

Zaklampen test lux

Daarom is er bij deze test gemeten wat de lux van een zaklamp is. Dit geeft aan hoeveel van het totale licht van de zaklamp op één bepaald punt schijnt. Dit hebben wij door middel van onze testconstructie ook proberen na te bootsen. De bundel schijnt recht op de luxmeter en kan op verschillende afstanden worden gemeten.

Natuurlijk is het wel belangrijk te kijken naar wat je precies nodig hebt. Lumen zijn bijvoorbeeld wel belangrijk als je een groot vlak wilt verlichten. Wil je één hoofdpunt verlichten kijk dan naar de lux van een lamp.

2 lampen die beide 500 lumen aan licht geven.

Lamp 1 heeft een sterk gefocuste bundel en geeft op 5 meter 800 lus. Lamp 2 schijnt heel breed en geeft op 5 meter 200 lux. De toepassing van de lamp bepaald dus wanneer lux of lumen belangrijk zijn.

Zaklampen test lux

Geteste merken: Olight, LED Lenser en Coleman

Uit ons eigen onderzoek komen de volgende conclusies:

  • Olight heeft geen verstelbare focus op zijn lampen zitten. Onze conclusie is dat je die niet mist in de prestaties. Het lichtbundelprofiel is prima en voor de prestaties in focus doen zij niet onder voor LED Lenser.
  • Lithium batterijen geven een hogere Lux waarde in de hoge stand. Deze batterijen leveren meer power.
  • Een paar lampen presteren erg goed voor korte tijd. Deze zijn doorgaans ook een stuk goedkoper. Ben je opzoek naar een goed gefocuste lichtstraal en wil je daar lang mee schijnen dan zit je boven de €100 aankoop waarde.     
  • De opgenomen batterij duur op de hoogste stand is overgenomen van de leverancier en niet getest. Omdat ons de prestatie van de coleman lampen is opgevallen hebben wij de Divide+ 700 met volle batterijen aangezet en voor één uur aangehouden. Resultaat hiervan is dat de prestatie gehalveerd was na een uur en de opgegeven tijd dus niet realistisch is. In een steekproef bij LED Lenser en Olight is de opgegeven tijd wel netjes gehaald.  
  • Wij hebben drie top 5 lijstjes gemaakt. één lijstjes die puur over de LUX waardes die gemeten zijn. Één lijstje over de best presterende betaalbare lampen en één lijstje over de best presterende oplaadbare lampen.

 

Zaklampen test lux
Zaklampen test lux
Zaklampen test lux

De Olight R20 Javelot door zijn enorme boost prestatie

De Led Lenser X21R.2 door zijn lange brandduur

De Olight M2X UT Javelot voor zijn hoge prestaties tegen een mooie prijs 

De Led Lenser P7R als betaalbare en oplaadbare zaklamp     

Over Roman