• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De beste slaapzakken van 2022

De beste slaapzakken van 2022

De afgelopen jaren is kamperen in Nederland een stuk populairder geworden. Eén van de oorzaken is de welbekende coronapandemie. Door reisbeperkingen naar het buitenland zijn veel mensen hun grenzen gaan verleggen binnen de Nederlandse grenzen. Omdat veel vakantiehuisjes en overige ingerichte slaapaccommodaties waren volgeboekt, bleef het mooie kamperen als enige alternatief over. Jammer? Zeker niet! Veel mensen die nog nooit gekampeerd hadden zijn er op deze manier achter gekomen dat kamperen en het buitenleven toch wel heel erg rustgevend en gezellig zijn.

Er bestaan campings die volledig ingerichte kampeertenten aanbieden zodat je zelf bijna geen bagage mee hoeft te nemen. Dit heet met een mooi woord: glamping. Toch moet je vaak wel nog je eigen slaapzak meebrengen en dat is natuurlijk sowieso het geval wanneer je je eigen tent en dergelijke meeneemt. In het voorjaar in Nederland heb je een andere slaapzak nodig dan in de Spaanse zomers. Maar hoe weet je nou welke slaapzak voor jou het beste is? Om je op weg te helpen vertellen we je graag wat de 10 beste slaapzakken van 2022 zijn in willekeurige volgorde.

Slaapzakken worden opgedeeld in twee verschillende modellen. Het eerste en meest bekende model is het dekenmodel. Dit is een rechthoekige slaapzak die eventueel volledig opengeritst kan worden zodat je hem ook als deken kan gebruiken. Daarbij is het mogelijk om een tweepersoons slaapzak te creëren door twee dezelfde slaapzakken aan elkaar te risten. De meeste dekenmodellen hebben een binnen- en buitentijk die is gemaakt van katoen of polykatoen. Katoen is een natuurlijk product wat erg goed ademt en zorgt voor een hoog slaapcomfort. Het pakformaat van een katoenen dekenmodel is wel wat groter dan bij een mummy model; het tweede type slaapzak.

Mummy modellen zijn slaapzakken die dezelfde vorm hebben als je lichaam en daarom lijken op een mummy. Het voordeel van deze vorm is dat de slaapzak een stuk beter isoleert en dat er minder materiaal nodig is voor het produceren van de slaapzak. Veel van deze slaapzakken hebben een binnen- en buitentijk van polyester en nylon. Dit materiaal is een stuk lichter dan katoen, maar ademt wel iets minder goed. Deze materialen zorgen er samen met een vulling van dons of synthetische geclusterde holle vezel voor dat het pakformaat en gewicht van een mummy slaapzak erg klein zijn.

Dames hebben het over het algemeen wat sneller koud dan heren. Dit komt omdat mannen relatief meer spierweefsel hebben en dat zorgt voor meer lichaamswarmte. Uiteraard zijn er veel uitzonderingen te bedenken, maar daar zullen we nu niet verder op in gaan. In de praktijk zorgt het ervoor dat de comforttemperatuur van een slaapzak voor mannen en vrouwen ongeveer 4°C verschilt.

Geschikt voor: reizende kampeerders die niet veel op comfort willen inleveren, maar wel compact op pad willen

Deze warme Airel slaapzak bevat een Clusterloft vulling. Dit is een hoogwaardige synthetische dons vervanger met eenzelfde werking. Het zorgt ervoor dat de slaapzak lekker volumeneus aanvoelt en veel warmte vasthoudt tijdens het slapen. De katoenen binnen- en buitentijk voelen heerlijk comfortabel aan en ademen goed gedurende de nacht. Voor zijn klasse is deze slaapzak vrij licht en compact. Dus wanneer je wel het comfort wil van katoen en niet een te groot en zwaar pakket wil vervoeren, is dit de slaapzak die je zoekt. Je hoeft de slaapzak niet strak op te rollen en kan deze gewoon in zijn foedraal proppen. Hierdoor ontstaan wel snel kreukels in het katoen, maar dit heeft geen nadelig effect op de werking van de slaapzak.

Specificaties van de Human Comfort Ariel:

  • Comforttemperatuur: 3.0°C
  • Gewicht: 1700 gram
  • Pakformaat: 35 x ø19 cm

Bekijk hier de Human Comfort Airel >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: de klassieke kampeerder  

Tja, wie kent hem nou niet. De Blazer is misschien wel de meest bekende slaapzak van het merk Nomad. Deze inmiddels ruim 40 jaar oude dekenslaapzak is door de jaren heen mee geëvolueerd met de nieuwe technische ontwikkelingen. De 3D-Helixthermo® vulling geeft het hele jaar door een uitstekende isolatie. De slaapzak heeft achter de rits een fijne tochtstrook en daardoor komt er vanaf de zijkanten geen kou naar binnen. Daarbij beschikt de slaapzak over een eenvoudig foedraal die geen hengsel of compressiebanden heeft. 

Specificaties van de Nomad Blazer:

  • Comforttemperatuur: 8.0°C
  • Gewicht: 2500 gram
  • Pakformaat: 42 x ø25 cm

Bekijk hier de Nomad Blazer >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: recreatieve kampeerders die het tijdens koude nachten lekker warm willen houden

De Venice is al jarenlang onze favoriet en staat ook in 2022 weer in het lijstje. Door zijn warme Isocraft vulling en percal-katoenen boven- en ondertijk ligt deze dekenslaapzak bijna net zo lekker als thuis. De slaapzak is ideaal voor de koudere nachten in zowel het binnen- als buitenland. Daarnaast is deze Polydaun aantrekkelijk geprijsd. De Venice is in 2 breedtes verkrijgbaar, namelijk: een L van 85 cm breed en de XL van maar liefst 100 cm breed. Het gewicht en het pakformaat van deze slaapzak zijn redelijk groot dus je moet voldoende ruimte hebben om hem mee te kunnen nemen.

Specificaties van de Polydaun Venice L/XL:

  • Beschikbaar in twee maten: maat L en maat XL
  • Comforttemperatuur: 3°C 
  • Gewicht: 2450 gram (L) en 2950 gram (XL)
  • Pakformaat: 42 x 28ø cm (L) en 48 x 28ø cm (XL)

Bekijk hier de Polydaun Venice >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: de kampeerder die twijfelt tussen een deken of mummy 

De Triple-S is zo'n slaapzak waarmee je bijna alles kan. Het rechthoekige model is voorzien van aantrekkoorden waardoor je hem ook kan omtoveren tot mummyslaapzak. De slaapzak is daarbij voorzien van een zomer- en herfstkant. Beide kanten zijn gevuld met het 3D-Helixthermo®, maar de herfstkant heeft nog een extra toegevoegde 3D-Polarshield Micro® laag en dit zorgt voor extra warmte. Tijdens de koude herfstnachten moet de dikkere herfstkant aan de bovenkant zitten en isoleert deze meer dan de dunnere zijde, mits je gebruik maakt van een goed isolerende slaapmat. De capuchon kan er volledig afgehaald worden en zo aan de juiste kant bevestigd worden. Zo voorkom je dat hij over je gezicht heen valt. Deze Triple-S wordt inclusief lakenzak geleverd. 

Wanneer je 2 Triple-S slaapzakken hebt, kan je deze gemakkelijk aan elkaar ritsten. Het is in dat geval wel belangrijk dat beide zomerkanten naar boven of onderen liggen. Het foedraal is voorzien van een viertal compressiebanden waardoor de volledige inhoud nog compacter gemaakt kan worden. 

Specificaties van de Lowland Nomad Triple-S:

  • Comforttemperatuur: -2°C
  • Gewicht: 1950 gram
  • Pakformaat: 34 x ø26 cm

Bekijk hier de Nomad Triple-S >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: kampeerders die veel onderweg zijn 

De Gapa is een dunne lichtgewicht zomerslaapzak die uitermate geschikt is voor backpackers, fietsers en motorrijders. De slaapzak weegt namelijk maar 900 gram weegt en kan mede door de compressiebanden gecomprimeerd worden tot een klein pakformaat. Door de wind- en waterdichte buitenstof, voorzien van een nylon ripstop, heb je weinig omkijken naar deze slaapzak. Tijdens de warmere dagen kan de slaapzak door dit materiaal wat zweterig aanvoelen en is het gebruik van een katoenen lakenzak zeker aan te bevelen.

Specificaties van de Polydaun Gapa:

  • Comforttemperatuur: 7.5°C
  • Gewicht: 900 gram
  • Pakformaat: 30x 19ø cm

Bekijk hier de Polydaun Gapa >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: kampeerders die lichtgewicht willen reizen 

Een heerlijke warme mummyslaapzak is deze Kibo Zero van Lowland. Hiermee kan je zonder problemen overnachten in het voor –en najaar. Ondanks het lichte gewicht mag je dit model ook ruim noemen. Zo lig je niet strak in de slaapzak en geeft dit net dat beetje meer slaapcomfort. 
Uit de Kibo serie is deze Zero het middelste model. Zo kan je kiezen voor een nog warmere variant ( Kibo –5) of het model voor de wat warmere omstandigheden (Kibo +5). Ondanks dat er dons is gebruikt door Lowland in dit mummymodel is het ethisch verantwoord dankzij het RDS-keurmerk.  

Specificaties van de Lowland Kibo Zero:

  • Comforttemperatuur: 0°C
  • Gewicht: 995 gram
  • Pakformaat: 35 x ø20 cm

Bekijk hier de Lowland Kibo Zero >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: Bike- en backpackers die een veelzijdige donzen mummy zoeken voor zomerse nachten 

De met eendendons gevulde Micron 40 slaapzak is van allerlei gemakken voorzien. Bij de productie van deze slaapzak heeft Marmot besloten een rits aan beide kanten te verwerken. De eerste loopt aan één zijde volledig door langs de lengte van de slaapzak en de tweede begint aan de andere kant bij het hoofdeind en stopt op ¼ van de slaapzak. Op die manier kan je de slaapzak eenvoudig openslaan tijdens warme nachten.  

Tijdens je wandel- of fietstochten zal je vanwege het minimale gewicht, namelijk 600 gram, bijna niet merken dat je een slaapzak bij je hebt. De buitenkant is voorzien van een 20D nylon mini ripstop wat ervoor zorgt dat de buitentijk niet verder scheurt na het ontstaan van een gaatje. Zo blijft ook de dons mooi in de mummy slaapzak zitten. Zowel het dons als de buitentijk zijn voorzien van een waterafstotende laag.  

Specificaties van de Marmot Micron 40: 

  • Comforttemperatuur: 3.5°C  
  • Gewicht: 620 gram  
  • Pakformaat: 30 x ø15 cm

Bekijk hier de Marmot Micron 40 >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: lichtgewicht kampeerders die kennis willen maken met een donzen mummyslaapzak 

Het bijzondere aan deze Ascent 300 is dat het een mummyslaapzak is met iets meer ruimte en bewegingsvrijheid dan reguliere mummyslaapzakken. Zeker wanneer je al snel claustrofobische gedachten krijgt bij het horen van het woord ‘mummy’ is dit model het overwegen waard. Ondanks dat dit het instapmodel binnen de Ascent-serie is, wil dat niet zeggen dat hij minder goed is. De slaapzak is gevuld met 300 gram eendendons en dat biedt voldoende isolatie voor nachten ruim boven het vriespunt. Daarnaast is deze slaapzak behandeld met Nikwax en daardoor waterafstotend.

Specificaties van de Rab Ascent 300:

  • Comforttemperatuur: 1°C
  • Gewicht:  840 gram
  • Pakformaat:  30x ø18 cm

Bekijk hier de Rab Ascent 300 >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: koude en vochtige omstandigheden 

De Solar 3 van Rab is een synthetische en drieseizoenen mummieslaapzak die je goed kan gebruiken in vochtige omstandigheden. Dit komt vanwege de Stratus™-isolatie. Deze bestaat uit zachte polyester vezels die nog steeds warmte isoleren nadat ze nat zijn geworden. Daarbij drogen deze vezels ook weer snel op. Het klimaat in deze slaapzak wordt als erg prettig ervaren; dit in tegenstelling tot andere synthetische slaapzakken die vaker als benauwd worden ervaren. 

De buitentijk bestaat uit een ademend 20D ripstop polyester en de binnentijk is voorzien van een zachte polyester voering die heerlijk comfortabel aanvoelt. Omdat deze mummy slaapzak volledig synthetisch is, is het pakvolume helaas wel wat groter. Tocht weegt dit als je het ons vraagt niet op tegen de andere voordelen.   

Specificaties van de Rab Solar Eco 3:

  • Comforttemperatuur: -8°C
  • Gewicht:  1249 gram
  • Pakformaat:  40 x ø22 cm

Bekijk hier de Rab Solar Eco 3 >>

De beste slaapzakken van 2022
De beste slaapzakken van 2022

Geschikt voor: een klein budget en compact op reis tijdens de zomer 

Deze lichtgewicht synthetische slaapzak van Nomad heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Zeker voor een beginnende avonturier die tijdens de zomer of warme lentenachten met een lichtgewicht uitrusting op pad wil, is dit een echte aanrader. Door de zacht geborstelde dry touch polyester binnenvoering voelt de slaapzak heerlijk zacht aan op de huid. De buitenkant van de mummy slaapzak is voorzien van een waterafstotende werking en de 3D-Helixthermo®-isolatie zorgt er ook nog voor dat het nauwelijks vocht op neemt.  

De Inca Premium lijn is voorzien van een nieuwe rits constructie waarbij het haast onmogelijk is om de rist vast te laten lopen. De mummy slaapzak is daarbij in één maat beschikbaar en enkel geschikt voor mensen met een maximale lichaamslengte van 190 cm.  

Specificaties van de Nomad Inca Premium 1000:

  • Comforttemperatuur: 3°C
  • Gewicht: 1000 gram
  • Pakformaat: 32 x ø18 cm

Bekijk hier de Nomad Inca Premiun 1000 >>

De beste slaapzakken van 2022
Over Specialist (Slapen)
Een goede nachtrust is erg belangrijk en tijdens je vakantie mag hier niet op ingeleverd worden. Gelukkig is de slaap-specialist altijd wakker.