• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De juiste brander voor backpacken en trekking 

De juiste brander voor backpacken en trekking 

Backpacken is een bijzonder vrije manier van reizen. Je kan gaan en staan waar je maar wil en gebruik maken van een hoop verschillende vervoersmiddelen. Het kan ook zijn dat je met een backpack op de rug besluit deel te nemen aan een mooie trektocht door de ongerepte natuur. Met een paar goede bergschoenen aan trek je er met zo min mogelijk gewicht op uit en ga je van plek naar plek. Het is heel logisch dat je op zo’n reis de barbecue of je elektrische kooktoestel thuis laat liggen. Toch moet je ook tijdens het backpacken eten. De oplossing? Een kleine lichtgewicht gas-, benzine- of multifuelbrander.

Er zijn een hoop verschillende branders en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is er voor elke reisstijl en -bestemming wel een geschikte brander. Primus biedt net als MSR lichtgewicht benzinebranders die van een hoop gemakken zijn voorzien. Heb je liever een gasbrander of een combinatie van beide? Ook die hebben ze in het assortiment. Campingaz en Vango zijn twee merken die net als MSR en Primus gasbranders aanbieden, maar hun modellen zijn iets eenvoudiger en hebben dus ook een leuker prijskaartje. Zo is er altijd wel een brander die past binnen jouw wensen en budget.

In principe kan je alle branders overal ter wereld gebruiken. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Het kan namelijk zo zijn dat de brandstof voor jouw brander niet verkrijgbaar is op de plek van bestemming. De meeste gasbranders werken op wegwerpblikjes en binnen Europa zijn deze eenvoudig te verkrijgen. Ga je buiten Europa naar exotische plekken op vakantie? Dan wordt het wat lastiger om het juiste gasblikje voor jouw gasbrander te vinden. In dat geval kan je beter kiezen voor een benzinebrander of een multifuelbrander. Bij een multifuelbrander kan je gebruik maken van gas(blikjes) en vloeibare brandstoffen zoals benzine. Op die manier hou je je opties open. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het selecteren van de juiste brander voor jouw reizen? Neem dan een kijkje bij onze keuzehulp voor branders.

De juiste brander voor backpacken en trekking 

Koken op reis is niet hetzelfde als koken thuis. Je moet het vaak doen met één kookpit en dus creatief worden met één-pansgerechten. Een handige oplossing zijn de droogmaaltijden van Adventure Food. Bij deze buitensportgerechten hoef je enkel water toe te voegen en klaar is kees! Eén pitje is voor deze maaltijden dus meer dan voldoende.  

Maar hoe groot en luxe moet die brander zijn? Dat is volledig aan jezelf. Sommige branders zijn zo klein en licht dat je ze makkelijk weg kan stoppen in een mok of pannetje. Zo kan je super efficiënt omgaan met de minimaal beschikbare ruimte in je backpack. Ideaal voor de grammenjagers onder ons! Wanneer je meer ruimte tot je beschikking hebt dan kan je ook kijken naar de wat meer solide branders of een extra houder voor je gasblikje (ofwel een stand) waarmee je brander steviger blijft staan. De grotere branders bieden over het algemeen meer stabiliteit waardoor een volle pan er steviger op blijft staan. 

De juiste brander voor backpacken en trekking 

Koken op de camping of tijdens een trektocht is een stuk primitiever dan koken in je eigen keuken. Het zorgt ervoor dat je lekker creatief moet zijn en extra kan geniet van de rust of juist de luxe thuis. Er zijn een aantal tips die het primitieve koken toch een stukje aangenamer kunnen maken.

De juiste brander voor backpacken en trekking 

Maak gebruik van een windscherm

Tijdens het koken in de (voor)tent of buitenlucht heb je minimale bescherming tegen de wind. Dit kan ervoor zorgen dat de vlam van je brander niet goed wil blijven branden. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van een windscherm. Deze zijn beschikbaar in verschillende maten en materialen.

Kies de juiste pannen

Ook de pannen die je gebruikt op een brandertje moeten aan een paar criteria voldoen. Zo moeten de pannen niet te groot zijn, omdat het geheel stabiel moet kunnen blijven staan; helemaal wanneer de pan goed gevuld is. Daarbij staan de pannen bij een brander relatief dicht op het vuur. Zorg er daarom voor dat je een pan meebrengt die daar goed tegen kan.

De juiste brander voor backpacken en trekking 

Let op je timing

Koken op een brander is primitief en vraagt om de juiste voorbereidingen. Wanneer je alle groentes vooraf snijdt, kan je deze makkelijker precies op het juiste moment toevoegen aan de pan waarin je kookt. Het is mogelijk om meerdere pannen te gebruiken tijdens het koken, maar dit vraagt om nog meer expertise en timing. Misschien is een kookwekkertje dan toch niet zo’n gek idee.

Vergeet je brander niet te onderhouden

Je kan veel langer plezier hebben van je brander wanneer je deze goed onderhoudt. De ene brander vraagt om meer onderhoud dan de andere dus hou daar rekening mee bij de aanschaf. Benzinebranders vragen bijvoorbeeld om iets meer tijd en aandacht dan de gasbranders. De verbranding van benzine geeft namelijk altijd (ook bij de schoonste brandstof) afvalstoffen af die zich kunnen ophopen in de leidingen. Dit kan uiteindelijk verstoppingen tot gevolg hebben. Om die reden worden de meeste benzine- en multifuelbranders geleverd met een onderhoudskit en gebruiksaanwijzing. Gasbranders hebben een vele schonere verbranding en vragen om minimaal onderhoud.

De juiste brander voor backpacken en trekking 

Zoals eerder al even werd benoemd, speelt persoonlijke voorkeur bij het selecteren van een goede brander een grote rol. Een veel gestelde vraag bij ons in de winkel: wat is het verschil tussen de grotere merken? Elk merk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommigen hebben meer opties zoals bijvoorbeeld een piëzo ontsteking of een extra lichte kunststof brandstofpomp. Toch zegt een bekend gezegde: ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’ en dat geldt ook hier. Een ander verschil zit hem in het vermogen van de branders. Hoe krachtigere de brander, hoe sneller het water kookt. 

Een goede afweging tussen duurzaamheid en luxe/comfort is iets wat je alleen zelf kan beslissen. We helpen je graag door je te informeren over de voor- en nadelen van je afweging. Hiervoor kan je een kijkje nemen bij onze keuzehulp pagina of een bezoekje brengen aan onze mooie winkel in Ermelo.  

De juiste brander voor backpacken en trekking 
Over Specialist (Koken)
Onze koken-specialist wordt ook wel de master chef van de camping genoemd. Ontdek heerlijke recepten en alle ins en outs van de kooktoestellen.