• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hiken is populair

Hiken is populair

Ik hoor het mezelf nog zo zeggen tegen mijn ouders ‘Als ik later groot ben, ga ik nooit meer wandelen!’ Een aantal jaren later stond ik zonder ouders bovenop een bergpad en realiseerde ik mij ineens dat ik precies deed wat ik nooit zou doen: hiken! Hoewel ik als kind de meeste wandelingen lang en saai vond, ben ik later gaan waarderen hoe ontzettend veel schoonheid je ziet en hoeveel vrijheid het geeft. Het is de manier waarop je écht cultuur kan snuiven en het helpt ons om even helemaal tot rust te komen.

Door de coronapandemie hebben velen onder ons hun werkzaamheden thuis moeten voortzetten en is de digitale wereld ontzettend hard gegroeid. Dagenlang werken we vanachter onze computer en spreken we onze collega’s via Teams, Zoom en Whatsapp video call. Het is heerlijk om in de middag of avond even volledig los te koppelen van deze digitale wereld door te winkelen of een terrasje te pakken met vrienden of familie. Terwijl ik deze blog schrijf, is ook dat helaas niet mogelijk vanwege de lockdown. Het alternatief? Een fijne wandeling door het bos of door de buurt! 

We zien in de cijfers dan ook terug dat de populariteit van wandelen erg is toegenomen. Van de 17 miljoen Nederlanders zegt een derde wel eens de wandelschoenen aan te trekken. Ook onder jongeren wordt dit steeds populairder en bij Kampeerwereld Hendriks snappen we wel waarom. 

Het voordeel van hiken is dat het laagdrempelig is. Hiken is niet zo blessuregevoelig als veel andere sporten en hiken kan overal. Vooral voor mensen die nauwelijks sporten en daar wel graag mee willen beginnen, is hiken een goede eerste stap. Het is verstandig om het wandelen rustig op te bouwen. Begin dus op een vlakke ondergrond en kies voor korte afstanden. Wanneer je ervaart dat je conditie en spiermassa toeneemt, kan je overgaan op de oneffen paden en langere afstanden. Op deze manier voorkom je plotselinge overbelasting en een slecht humeur. Wil je het nog leuker en makkelijker maken? Plan je hike trip samen met familie of vrienden. Samen hiken is niet alleen gezelliger, het voorkomt ook blessures doordat je in een gelijke pas loopt.

Een stevige wandeling is natuurlijk hartstikke goed voor de lijn. Met hiken train je je conditie en de spieren in je bovenbenen, enkels en knieën. Volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder is hiken gunstig voor een hoop verschillende gebieden in je lichaam. ‘Een flinke wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor meer focus’, aldus Scherder. Dat is toch ideaal voor tijdens zo’n lange werkdag waarin je van de ene online meeting naar de andere online meeting gaat? 

Over het algemeen zijn er geen grote verschillen tussen hiken en wandelen. Wandelen wordt ook wel opgevat als ‘slenteren’ en bij hiken houdt men de pas erin. Tijdens hiken wordt er vaak een langere afstand afgelegd en besluit men sneller om met bepakking op de rug naar het buitengebied te gaan. Op vakantie noemen we het vaak hiken in de bergen en in het dagelijks leven maken we een fijne wandeling. 

Hiken is populair

Een stevige hike vraagt om een goede voorbereiding. Daarover vertellen we je graag meer op deze pagina. Onderstaand tref je een aantal producten die volgens ons een musthave in je wandeluitrusting zijn, namelijk:

  • Een goede dagrugzak 
  • Stevige wandelschoenen
  • Een EHBO setje 
  • Voldoende eten en drinken 
  • Verschillende lagen kleding (zo kan je je eigen temperatuur beter reguleren) 
  • Een regenjas voor onverwachte weersveranderingen  
  • Zonnebrandcrème 
  • Een old school kaart of mobiele telefoon voor de route 
  • Optioneel: een mes en/of multitool 

Een comfortabele backpack maakt jouw hike nog leuker en aangenamer. Wanneer je de juiste backpack hebt gekozen, voel je hem bijna niet zitten en biedt hij toch een hoop voordelen. Probeer in je rugzak enkel het hoognodige mee te nemen. Zo voorkom je dat je dagrugzak onnodig zwaar wordt. Het is ook slim om eventuele extra kleding strak op te rollen voor ruimtebesparing en de zwaardere dingen onderop in de tas en dicht bij de rug te plaatsen. 

Welke rugzak jij het beste mee kan nemen? Dat hangt af van de invulling en de duur van je hike. Ook je eigen postuur, het gewenste draagcomfort en de gewenste ventilatie zijn bepalend voor het type en de grootte van je rugzak. In onze winkel in Ermelo hebben we een ruim assortiment aan backpacks die je kan uitproberen met gewicht. Kom gerust langs en ontdek welke backpack het beste bij jou past. 

Hiken is populair

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij hiken al snel denk aan de mooie bergpaden en verborgen tunnels en bruggen in het buitenland. Natuurlijk zijn de buitenlandse wandelavonturen ontzettend leuk, maar ook in Nederland zijn er genoeg parels te ontdekken. Je kan denken aan het Pieterpad, de mooie Veluwe of de duinen aan de kust. Vooral Limburg en Twente hebben nog veel relatief onbekende wandelroutes. Hier een lijstje met de fraaiste wandelgebieden in Nederland:

  • Park Drents-Friese Wold 
  • Oostvaardersplassen 
  • Het Geuldal  
  • Weerribben 
  • Park de Hoge Veluwe 
  • De Veluwezoom 

Landen als Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk hebben geweldige hike routes die het overwegen zeker waard zijn. Niet lang gelden heeft mijn collega Bart een bijzonder gave reis gemaakt naar Noorwegen en ik moet toegeven dat mijn interesse zeker is gewekt! Misschien die van jou ook wel na het lezen van zijn blog die je hier kan vinden. 

Voor een reis naar het buitenland met een ruwe natuur zijn die eerdergenoemde wandelschoenen een serieuze musthave. Bij ons in de winkel zijn we benieuwd naar je reisplannen en adviseren we je graag over de juiste wandel- of bergschoen voor jouw hike. 
 

Het klompenpad is inmiddels een term die voor veel Nederlanders bekend is, maar wat is het klompenpad nou eigenlijk? Klompenpaden zijn lokaal gemarkeerde wandelroutes die je langs oude historische en nieuwe moderne wandelpaden leidt. Tegenwoordig zijn ze door het hele land te vinden.

Een gaaf klompenpad is het Molenbeeksepad. Dit klompenpad heeft een lengte van zeventien kilometer en bevindt zich rondom Wolfheze in de provincie Gelderland. Tijdens deze trip kom je langs veel historische plaatsen en loop je door prachtige bossen en hei. Dit is het ultieme klompenpad voor de hikers die houden van rust.

Hiken is populair

Voor de avonturiers onder ons is het Avervoorderpad een echte aanrader. Het is de perfecte hike voor hen die niet bang zijn voor een beetje modder en onverharde wegen. Deze dertien kilometer lange wandeling neemt je mee langs verschillende boerenerven met vaak historische bezienswaardigheden.

Een geschikt klompenpad voor het gezin is bij uitstek het Benedeneindsepad. Deze route is circa 5 kilometer lang en leidt je langs uitgestrekte weilanden en natuurlijk het geliefde pannenkoekenhuis.

Benieuwd naar alle andere opties? Neem dan eens een kijkje op deze website met alle klompenpaden

Over Specialist (Wandelen)
Wandelen in de Alpen, het Zwarte Woud of op de Veluwe? Onze wandel-specialist helpt je bij het vinden van de juiste schoenen.