• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hoe en wat: Nikwax

Hoe en wat: Nikwax

Natuurlijk wil je dat je spullen zo lang mogelijk meegaan. Uiteindelijk heeft alles een houdbaarheidsdatum maar er zijn mogelijkheden om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Denk hierbij aan een goede waterdichte jas, wandelschoenen en je tent. Nikwax is een merk dat zich richt op het onderhoud van eigenlijk alles dat van stof is. Verschillende type kleding, schoenen, handschoenen en zelfs tenten en dit op een zo duurzaam mogelijke manier. Andere kampeeruitrusting heeft ook onderhoud nodig maar dat een andere keer.

Tja er zijn al zoveel wasmiddelen, waarom zou je dan Nikwax gaan gebruiken. Ten eerste zijn standaard wasmiddelen als Ouwe reus, de kleine zeemeermin en de wollige teddybeer vet. Dit houdt in dat de poriën in de stof verzadigd raken, zeker als er ook nog eens een wasverzachter wordt gebruikt. Ga je na een wasbeurt met een standaard wasmiddel impregneren met Nikwax dan hecht deze niet goed en is de werking slecht.

Ten tweede is Nikwax speciaal gemaakt voor outdoor kleding en gear. Deze hebben vaak een DWR-coating (Durable Water Repellent). Juist deze coating slijt en vervang je met de impregnatie met Nikwax. Een waterdicht membraam al Gore-Tex of Texapore vervang je niet met Nikwax maar deze beschadig je ook niet. Ook getapete naden in waterdichte kleding beschadig je veel minder snel met Nikwax dan met standaard wasmiddelen. Je kan je ook voorstellen dat wanneer je een wasverzachter gebruik in een Gore-Tex jas, deze dan wel lekker ruikt maar vervolgens niet meer ademend is omdat de poriën verstopt zitten.

Ten derde is Nikwax volledig fluorkoolwaterstof vrij. Er werden en worden geen PFC's gebruikt. Ook is Nikwax gemaakt op waterbasis en is hierdoor biologisch afbreekbaar. Sterker nog, ook de CO2 uitstoot is tot een minimum beperkt. Om het verhaal compleet te maken zou je eigenlijk de Nikwax producten met de “gewone” fiets op kunnen halen in de winkel.

Hoe en wat: Nikwax
Hoe en wat: Nikwax

Kampeerwereld tip: 

Heb je kleding die nieuw niet waterdicht was, dan kan je deze ook niet waterdicht maken met Nikwax. Alleen de DWR-coating kan je vernieuwen maar materialen als Gore-Tex of Texapore kunnen niet vernieuwd worden. Je kan wel een Fjällräven jas van G-1000 met Tech Wash wassen om deze vervolgens te waxen.

Hoe en wat: Nikwax

Eigenlijk kan je alle producten van Nikwax opdelen in twee groepen. Reiniging en impregnatie. Om dit nog makkelijker te herkennen hebben ze de reinigingsmiddelen een groene dop gegeven en de impregnatie en onderhoudsmiddelen een paarse dop.  

Voor alle producten van Nikwax geldt dat deze biologisch afbreekbaar zijn. Zo hebben ze een minimale impact op de natuur bij het gebruik hiervan. Ook bij de productie van de middelen wordt er zo spaarzaam mogelijk met de grondstoffen en water omgegaan. Ook omdat Nikwax zo goed werkt is er minder nodig voor hetzelfde resultaat.

Hoe en wat: Nikwax

Om de Nikwax producten zo goed mogelijk te laten werken is er voor veel verschillende soorten kleding en accessoires een eigen impregnatie middel. Zo ben je er zeker van dat het werkt en je kan het simpelweg ook niet fout doen. Doordat de middelen hierdoor nog beter werken is een ander voordeel dat je veel minder van het product nodig hebt. Dit scheelt uiteindelijk in de kosten. Als wasmiddel heeft Nikwax er een die je vrijwel voor alle soorten kan gebruiken, Techwash. Hierdoor kan je verschillende producten tegelijkertijd wassen om deze vervolgens allemaal op hun eigen manier te impregneren.

Hoe en wat: Nikwax

Kampeerwereld tip: 

Wanneer je gaat reinigen en impregneren is het belangrijk om te weten waar je spullen van gemaakt zijn. Zo ben je er zeker van dat je de juiste producten koopt en dat deze ook echt goed werken.

Hoe en wat: Nikwax

Wanneer je met Nikwax gaat werken begin je met reinigen om vervolgens te gaan impregneren. Dit is de juiste manier voor het beste gebruik en om deze reden zijn er van de meest gebruikte producten combi verpakkingen gemaakt. Zo heb je niet alleen de juiste producten bij elkaar, maar zijn deze zo ook nog eens voordeliger. De meest gebruikte combi verpakkingen zijn: 

  • TechWash & TX.Direct Wash-In 2x 300 ml/ 2x 1000 ml 
  • Footwear Cleaning Gel & Fabric and Leather Proof 2x 300 ml Spray-On 
  • Footwear Cleaning Gel & Fabric and Leather Proof 2x 125 ml 
Hoe en wat: Nikwax

Voor de middelen voor kleding geldt dat je evenveel reinigingsmiddel nodig hebt als impregneer middel. Hiermee wordt voorkomen dat er een fles van de combi verpakking eerder op is. In de praktijk merken wij dat dit ook geldt voor de producten voor schoeisel.

Omdat je met Nikwax allerlei soorten producten kan reinigen en impregneren kan het, door de verschillende manieren van verwerken, verschillen op welke manier Nikwax het beste werkt.

  
  

De manieren van verwerken zijn:

  • Brush-On 
  • Handwas 
  • Sponge-On 
  • Spray-On 
  • Wasmachine 
  • Wax-On 
Hoe en wat: Nikwax

Ongeacht de manier van het verwerken van de Nikwax producten blijft de werking hetzelfde. Het is ook net waar je voor jezelf de voorkeur aan geeft om Nikwax aan te brengen. Zeker bij schoenen heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je de Footwear Cleaning Gel aanbrengen met een borstel die in het flesje verwerkt zit, of je gebruikt de Spray-On variant in combinatie met een losse borstel.

Hoe en wat: Nikwax

Kampeerwereld tip: 

Wil je meerdere producten gaan behandelen met Nikwax, gebruik dan de Spray-On varianten. Dit werkt vele malen makkelijker en is aan het eind voordeliger. Ook kan je beter inschatten hoeveel product je per keer nodig hebt.

Hoe en wat: Nikwax

Waarschijnlijk ben je niet de enige in huis die kleding wil reinigen en impregneren. Denk bijvoorbeeld voorafgaand aan een skivakantie of aan het einde van de zomer. Speciaal hiervoor zijn er ook liter flessen beschikbaar van de TechWash en de TX.Direct Wash-In. Zo heb je een grotere voorraad in huis en ben je ook weer voordeliger uit wanneer je deze in de combi verpakking in huis haalt. Je zal ook merken dat er vragen uit je omgeving komen of je ook hun jas even wil wassen.

Hoe en wat: Nikwax
Hoe en wat: Nikwax

Kampeerwereld tip: 

Omdat je tot wel drie kledingstukken tegelijkertijd in de wasmachine kan wassen en impregneren is het verstandig om te kijken of er meerdere kledingstukken behandeld moeten worden. Heb je deze zelf niet, dan kan je ook altijd in je omgeving vragen. Het is natuurlijk zonde om twee wasprogramma's te draaien voor maar een kledingstuk.

Hoe en wat: Nikwax

De meest gebruikte producten van Nikwax op een rij. Zo kunnen we een kleine beetje helpen met welk middel je waarvoor nodig hebt. Je kan ook altijd nog bij onze specialisten in de winkel vragen om advies. Zeker weten dat zij ook wassen en impregneren met Nikwax.

Het wasmiddel voor alle kleding. Je maakt de poriën en de vezels goed schoon zonder dat deze verstoppen met een wasverzachter. Ook kleding die niet waterdicht is kan je hiermee wassen. Te verkrijgen in een 300 ml en een 1000 ml variant.

Dosering: 100 ml per kledingstuk in de wasmachine.

Het algemene impregnatie middel van Nikwax. Beschikbaar in een Wash-In en een Spray-On. Gebruik deze om kleding weer van een DWR-coating te voorzien. Te verkrijgen in een 300 ml en 1000 ml variant.

Dosering: 100 ml per kledingstuk in de wasmachine.

Een reinigingsmiddel speciaal voor alles wat gevuld is met dons. Dit product herstelt ook meteen de waterafstotende werking van het dons. Eigenlijk een 2in1 product. Let er wel op dat je dons goed en langzaam moet laten drogen.

Dosering: 100 ml tot 2 items in de wasmachine

Hoe en wat: Nikwax

Hiermee maak je alle soorten schoenen goed en grondig schoon. Beschikbaar in een Spray-On (300 ml) of een Brush-On (125 ml) variant. Ongeacht het soort leer, merk of model van de schoen maak je deze mooi schoon.

Hoe en wat: Nikwax
Hoe en wat: Nikwax

Kampeerwereld tip: 

Ook als je je schoenen even niet gebruikt is het toch verstandig om deze te onderhouden. Door de schoenen, zeker als deze van leer zijn te reinigen en te impregneren blijven deze soepel en zal het leer en de verlijming met de zool minder snel verdrogen.

Hoe en wat: Nikwax

De manier om gemakkelijk je leren schoenen te impregneren. Je kan dit doen met de Spray-On (125 ml of 300 ml) of met de Sponge-On (125 ml). Dit product werkt het beste als het leer nat is, dus ideaal is om eerst de schoen schoon te maken met de Footwear Cleaning Gel.

Hoe en wat: Nikwax

Speciaal impregneer product voor nubuck leer en suede. Deze soorten zijn mat en dankzij dit product blijft dit ook zo. Voor het gemak beschikbaar in een Spray-On (125 ml) en een Sponge-On (125 ml). Werkt snel en effectief. Wel alleen gebruiken op nat materiaal, dus ideaal om eerst schoon te maken met de Nikwax Footwear Cleaning Gel.

De ouderwetse wax voor leren schoenen. Eerst de schoenen goed schoonmaken met de Footwear Cleaning Gel, anders werkt het middel minder goed. Beetje bij beetje met de Sponge-On in het leer wrijven. Je kan dit middel ook wel gebruiken bij Nubuck leer, alleen gaat dit dan glimmen in plaats van dat het mat blijft. Kwestie van smaak want de schoenen zijn wel weer top onderhouden.

Beschikbaar in een 100 ml tube.

Hoe en wat: Nikwax
Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.