• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Lichtgewicht kamperen met 10 handige tips

Lichtgewicht kamperen met 10 handige tips

Er lekker op uit trekken in de natuur en een heerlijke en sportieve vakantie tegemoet gaan

Lichtgewicht kamperen is binnen de wereld van het kamperen echt een begrip geworden. Er lekker op uit trekken in de natuur en een heerlijke en sportieve vakantie tegemoet gaan. Maar waar moet je allemaal aan denken bij lichtgewicht kamperen? Wij helpen je een handje op weg met 10 simpele tips!

Op basis van je uitrusting is het belangrijk een goede keuze te maken voor een geschikte rugzak die je gaat gebruiken tijdens het lichtgewicht kamperen. De tas moet niet te groot of klein zijn en natuurlijk licht van gewicht. Anders is het geen lichtgewicht kamperen meer! Ga je echt met een minimale bepakking dan heb je voldoende aan een rugzak van 30 á 35 liter. Wanneer je 4 tot 5 dagen gaat kamperen. Wil je toch wat veiliger zitten of heb je nog een grote slaapzak? Kies dan veilig en neem een rugzak van 40 tot 45 liter mee die je goed kan comprimeren.

     Bekijk onze trekking rugzakken

Lichtgewicht kamperen

Strip je rugzak maximaal door alle overtollige dingen er vanaf te halen. Het topvak is vaak verwijderbaar, de heupband is niet altijd nodig en extra riempjes kan je er vaak vanaf halen. Onze tip: neem wel een regenhoes mee! Want na een fikse bui is het geen lichtgewicht kamperen meer! Een natte rugzak is niet meer zo lichtgewicht en je hebt met een regenhoes ook altijd een mooie nood shelter voor onderweg.

Misschien wel één van de beste tips die wij je kunnen geven als het om lichtgewicht kamperen gaat: kiezen. Je kan simpelweg niet alles meenemen als je gaat lichtgewicht kamperen. Er zijn spullen die je thuis moet laten. Onthoud, je gaat back tot basic dus luxe artikelen hoeven niet mee op reis. Neem je bijvoorbeeld een handdoek mee, dan kan je deze ook vervangen door een lichtgewicht handdoek. Deze nemen veel minder ruimte in beslag en zijn heel licht.

Lichtgewicht kamperen

Ga je lichtgewicht kamperen dan is een tent of andere vorm van onderdak van essentieel belang. Een goede nachtrust is tijdens je vakantie belangrijk, zeker als je de volgende dag weer een mooie tocht gaat maken. Er zijn diverse lichtgewicht tenten verkrijgbaar. Zo heb je tenten van de merken MSR en Jack Wolfskin, welke licht van gewicht zijn. Ook is het pakvolume van deze tenten klein en zijn ze daarmee uitermate geschikt voor lichtgewicht kamperen.

Onze lichtgewicht tenten >>

Ben je op zoek naar echt lichtgewicht kamperen, dan is een hangmat met tarp of enkel een tarp misschien wel iets voor jou. Je neemt dan nog wel een slaapzak mee, maar een slaapmat is niet nodig bij een hogere temperatuur. De natuur heeft heel veel zachts waar je op kan slapen!

Bij lichtgewicht kamperen spelen gewicht en pakvolume een grote rol. Hier moet je ook rekening mee houden als het gaat om je slaap uitrusting. Een goede vakantie begint met een goede nachtrust en het is daarom bij lichtgewicht kamperen de kunst om een goede balans te vinden tussen comfort, gewicht en pakvolume.

Lichtgewicht slaapmatje

Je hebt de keuze tussen een selfinflating mat of een lichtgewicht luchtbed. Belangrijk is dat je goed weet wat je doel is. Een luchtbed is relatief het kleinst en lichtste, maar minder duurzaam/stevig vergeleken met een selfinflating mat. Kijk daarom goed waar je gaat lichtgewicht kamperen voordat je een slaapmat aanschaft. Naast deze keuze is er ook de keuze tussen mummy model of een recht model slaapmat. Een mummy model is kleiner en dus lichter, maar je levert wel wat in op comfort.

Slaapzak

Het materiaal en de vulling van de slaapzak bepalen het gewicht. Zo is een dekenslaapzak van katoen natuurlijk het zwaarste model dat je kan kiezen. Let op de grammen en kies voor een mummy slaapzak van nylon/polyester. Makkelijk te comprimeren en bestand tegen vocht. Daarnaast kan je kiezen tussen een dons vulling of een synthetische vulling. Dons kan minder goed tegen vocht, maar is wel weer lichter dan een synthetische vulling. Bij vulling speelt isolatie een warmte een rol, bedenk dus goed van te voren wat voor jou het beste is.

Onze slaapcollectie

Tip voor lichtgewicht kamperen:
Lever niet in op je slaapcomfort! Als je nachten comfortabel zijn zal je merken dat je het een stuk leuker gaat vinden dat extreem kamperen!

Lichtgewicht kamperen met 10 handige tips

Bij lichtgewicht kamperen is het ook belangrijk dat je de juiste kookuitrusting bij je hebt. Want er moet natuurlijk ook gegeten worden. Hiervoor hebben wij een aantal hele handige tips:

  • Lichtgewicht branders zijn al beschikbaar vanaf 48 gram. Dan moet je nog wel een klein blikje gas meenemen
  • Koop een klein compact pannetje en gebruik deze als pan, mok en bord. Simpele maaltijd eet je gewoon direct uit de pan
  • Neem een spork mee. Dit is een lepel en vork in één. Een mes is het niet echt, dus vergeet je zakmes niet mee te nemen
  • Neem gedroogde maaltijden mee. De tijd dat deze maaltijden niet lekker van smaak zijn wel voorbij. Adventure Food maakt ondertussen heerlijk smakende maaltijden en je hebt ook nog eens ruime keus. Een culinair hoogstandje tijdens het lichtgewicht kamperen.
Lichtgewicht kamperen met 10 handige tips

Iets waar je ook ruimte en gewicht mee kan besparen zijn de verpakkingen. Denk hierbij aan shampooflesjes en tandpasta. Doe deze producten in kleinere flacons die minder wegen en ook minder ruimte innemen in je tas. Let er wel op dat je voldoende meeneemt, want je wilt natuurlijk niet halverwege de reis zonder zeep komen te zitten! Je zou ook een hard blokje zeep kunnen meenemen. Hier doe je langer mee en het weegt ook minder.

Een hele handige tip, neem wasmiddel mee! Ga je bijvoorbeeld 2 weken lichtgewicht kamperen, dan moet je dus 14 paar sokken meenemen. Dat neemt natuurlijk teveel ruimte in en dan hebben we het nog niet eens gehad over andere kleding die je mee moet nemen. Lichtgewicht kamperen draait om ruimtebesparing. Dus neem gewoon een flesje of blokje wasmiddel mee zodat je de basis dingen als sokken, ondergoed en shirts makkelijk kan uitwassen!

Flesjes water nemen natuurlijk onnodig veel ruimte in, maar drinken is wel belangrijk. Doe daarom je water in een waterzak. Deze is niet zo zwaar als een fles en de vorm van een waterzak past zich gemakkelijk aan. Of je doet er meer in, zodat je langer zonder schoon drinkwater punt kan doen.

Lichtgewicht kamperen met 10 handige tips

Belangrijk bij lichtgewicht kamperen is het inpakken van de juiste kleding. Afristbroeken zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt. Het zijn twee kledingstukken in één, ideaal! Ook zijn deze broek vaak gemaakt van licht materiaal dat sneldrogend is. Handig als je tussendoor je broek wilt wassen of onverhoopt natregent. Niet alleen afritsbroeken zijn verkrijgbaar in een lichte stof, maar ook shirts en jasjes. Zo bespaar je nog meer op het gewicht!

Onze laatste tip voor lichtgewicht kamperen: minder zakjes en verpakkingen! Want ja, alle kleine beetjes helpen. Probeer dus zoveel mogelijk verpakkingen thuis te laten. Denk aan de zakjes en hoezen om je slaapzak en slaapmat. Geen plastic zakjes om kleding of toiletartikelen. Het zijn misschien niet de zware grammen, maar ze tellen wel!

Lichtgewicht kamperen