• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Buitenkoken

Bij buitenkoken denken mensen al snel dat je met je knieën in het zand zit, overal insecten, halfgaar eten en lauwe oploskoffie. Als je sommige mensen bezig ziet dan kan ik me voorstellen dat dit het resultaat is en dat je het nooit meer wilt doen. Maar wat zonde is dat! Juist in de buitenlucht kan koken heel ontspannend zijn.

Het is niet zoals thuis koken, maar met een beetje vindingrijkheid kun je een eind komen. Zeker als je kijkt naar comfort dan kun je met een kleine investering je eigen buitenkeuken realiseren.

Natuurlijk zijn er ook artikelen die je absoluut niet mag vergeten. Uit eigen gebruikservaring weet ik inmiddels waar ik niet zonder kan en dat je vooral niet te moeilijk moet denken en gewoon doen.

Welke artikelen je nodig hebt om te koken.

  • Brander
  • Pannen
  • Kookgerei
  • Bord mok en bestek

Als ik buiten ga koken (of ik nu met de auto wegga of met een rugzak) gebruik ik een gasbrander. De reden hiervoor is gemak. Met een vloeibare brandstof moet je de brander goed voorbereiden, en met gas is het opendraaien en aansteken.

Dit doe ik alleen als ik genoeg gas mee kan nemen of ik weet dat het goed verkrijgbaar is.

Buitenkoken

Met het doekje kun je de brander makkelijker schoonmaken van zand, gras en roet. Hier kun je ook de brandstofpomp inwikkelen zodat je niet overal een restje peut hebt liggen. Het gasblikje vervoer ik los van de brander. Deze is dan kleiner op te bergen.

Bij de brander die ik heb (Primus Omnifuel) zat bij de aanschaf een opberghoes. Deze is perfect voor het vervoeren en opbergen van je brander. In deze hoes heb ik zitten de brander, (brandstofpomp maar alleen als ik vloeibare brandstof gebruik) een vaatdoekje, een service kit voor de Omnifuel en genoeg aanstekers. 

Bij het gebruik van pannen kijk ik altijd voor hoeveel personen er gekookt moet worden. Ik heb 3 verschillende maten pannen. Deze passen allemaal in elkaar, maar ik neem er altijd maar 2 mee. In mijn kleinste pan kan ik de brander kwijt zodat deze ruimte niet zinloos is plus dat je nu alles bij elkaar hebt. Mijn borden passen ook in de pan en zo heb je veel spullen in een relatief klein pakvolume. Mijn voorkeur voor pannen gaat uit naar de MSR Flex 4 System. Mede ook omdat je de grootste pan goed kunt afsluiten tijdens het vervoer. Als derde pan gebruik ik de Primus LiTech.

Als ik het gewicht erbij wil hebben neem ik een bakpan mee voor het gebakken eitje ’s ochtends. Is er geen ruimte voor of vind ik het te zwaar dan neem ik genoegen met roerei uit de grote pan. In de rugzak is het geen optie, maar een bakpan van gietijzer is ideaal. Deze kun je op een brander zetten, maar ook perfect gebruiken direct op een houtvuur.

Je kunt ook combineren door een gietijzeren pan ( Dutch Oven ) te nemen die een wat hogere rand heeft. Hierdoor kun je in de pan bakken maar ook een stoofschotel of soep bereiden. Hou er wel rekening mee dat gietijzeren pannen erg heet worden. Ik gebruik hiervoor altijd een ovenhandschoen. lekker makkelijk en weegt vrijwel niks.

Buitenkoken

Let er wel op dat een gietijzeren pan een stuk zwaarder is dan de gemiddelde pan. Op een vuur maakt dit niet heel veel uit, maar op een kleine brander wel. Staat deze op wat onstabiele ondergrond dan kan je pan sneller omvallen of de brander zakt weg in de grond. In het slechtste geval verbuigen de pandragers door de hitte in combinatie met het zware gewicht. Valt de pan om dan is het zonde van het voedsel maar ook gevaarlijk. Denk aan heet vet. Je moet er niet aan denken dat je dit over je heen krijgt.

Kookgerei word nog wel eens onderschat. Veel mensen gebruiken om in de pan te roeren gewoon hun lepel uit de bestekset. Kun je doen, maar alleen bij RVS pannen die geen coating hebben. Ga je in pannen roeren die een coating hebben met harde lepels of spatels dan krijg je krassen. Door deze krassen kan de coating loslaten en is de pan niet meer te gebruiken. Dit geldt ook voor pannen die van aluminium gemaakt zijn met of zonder coating.

Wij hebben pannen binnen gekregen waar krassen in zaten met het commentaar erbij dat de coating niet goed is. Helaas door de gemaakte krassen zit er geen garantie op de pan. Gebruik om deze reden kookgerei van kunststof of hout.

Wat ikzelf een fijne set vind is de MSR Alpine Kitchen Set. Met alle tools die hierin zitten kun je prima koken. Doordat je alle tools dubbel kunt vouwen nemen deze minder ruimte in beslag. Zelf heb ik de rasp eruit gehaald omdat ik deze nooit gebruik.

Ook heb ik wat artikelen toegevoegd waaronder een zakmes met kurkentrekker en blikopener, een koksmes, zout en perpermolen, grillkruiden, een spork en een flesje gevuld met olijfolie. Als ik met de auto wegga dan neem ik ook nog een grotere snijplank mee, maar die in de set zit is perfect voor in de rugzak.

Buitenkoken

Dan heb je nog het eetgerei. De borden die ik gebruik passen in de pannen. Hierdoor heb je een compacter pakket. Deze borden hebben hoge randen zodat ik deze ook als bakje kan gebruiken voor bijvoorbeeld een salade of vlees schaal bij een bbq. Welk materiaal bord je neemt is niet heel erg belangrijk als deze maar stevig is.

Koffie drink je warm en niet koud. Tenminste ik niet. Een isolatie mok is ideaal. Koud drinken blijft kouder dan een normale mok en warm drink blijft warmer. Die van mij is van RVS en dit deukt wel maar breekt niet snel.

De eisen die ik stel aan bestek is dat het stevig moet zijn. Niks is vervelender dat je een stuk vlees snijd of in een blik soep roert dat je lepel of mes breekt. Je hebt bestek van allerlei soorten materiaal. Mijn voorkeur gaat uit naar RVS of titanium omdat dit gewoon erg sterk is en zeker titanium is extreem lichtgewicht. 

Natuurlijk mag de spork niet ontbreken. Alleen de naam en vorm al maken een glimlach op je gezicht.

Buitenkoken

Eigenlijk kun je alles koken wat je thuis ook kan. Ik kook graag op gas omdat je hiermee beter de brander kunt regelen. Op deze manier is het niet moeilijk om bijvoorbeeld risotto te koken op een gasbrander. Bak je bijvoorbeeld een ei dan kan de brander harder gezet worden.

Mensen gaan vaak (te) moeilijk denken omdat er maar een gaspit is, en niet zoals thuis 4 of zelfs 5. Sommige branders hebben twee pitten, maar de kleine brandertjes niet. Je moet nu iets beter gaan plannen wanneer je wat opzet. Om deze redenen worden er vaak 1-pans gerechten bereid.

Voor de variatie kun je verder denken dan een eenvoudige pasta. Maak bijvoorbeeld een keer risotto of een ouderwetse stamppot. Richting de zomer kun je kiezen voor mosselen en in de winter een lekkere stoofpot.

Mensen die gaan hiken met een rugzak willen natuurlijk zo licht mogelijk reizen. Hierbij zie je voornamelijk dat ze gevriesdroogd voedsel meenemen. Een goed voorbeeld hiervan is Adventure Food. Het grote voordeel hiervan is dat het in verhouding weinig weegt, maar veel calorieën bevat.

Buitenkoken
  • Gebruik een windscherm. Op deze manier brand je brander het zuinigst en waait deze minder snel uit. Als je klaar bent met koken kun je op een creatieve manier je windscherm gebruiken als bijvoorbeeld tafelblad.
  • Neem kleine stoeltjes mee. Op deze manier zit je dicht bij de brander en hoef je niet in een moeilijke houding in je te roeren. Zelf gebruik ik de Helinox Chair One. In deze stoel kun je ook prima op een wat ruiger oppervlak prima en comfortabel zitten.
  • Mocht je geen stoelen meenemen dan kun je prima een picknickbank gebruiken. Zo kun je zittend in je pan kijken en heb je gelijk een tafel om aan te eten.
  • Zorg dat je een scherp mes bij je hebt. Nu krijg je mooie tomaatplakken in plaats van puree.
  • Neem extra water mee om te koken. Het wil nog wel voorkomen dat je op je bivak aankomt en een pasta wilt maken, maar je drinkwater is bijna op.
  • Gebruik als afwasmiddel Care Plus Clean bio soap. Dit is een middel dat je o.a. kunt gebruiken voor de afwas, maar ook op jezelf te wassen en voor het wassen van kleding. Voor de zekerheid kun je ook wat desinfectiemiddel meenemen als je geen handen kunt wassen. Het blijft tenslotte voedsel.
  • Ik neem altijd een “oude” theedoek mee. Deze gebruik ik om af te drogen, als sla droger of om een warme pan te verplaatsen.
  • Camping branders kun je ook goed gebruiken als je je huis aan het verbouwen bent en met name de keuken.

Mijn belangrijkste tip is dat je moet genieten en goed eten. Eten is immers de basis van de dag. Des te meer trek je hebt des te slechter je humeur. Het kan zijn dat je buiten bent en het is slecht weer. Maak op zoek eerst een goede overkapping en niet een soort van net niet waterdicht afdakje. Als je droog zit scheelt het al 50% en eet je ook nog lekker dan heb je voor 100% weer een mooie ervaring.

Buiten Koken Genieten Tips
Nick
Over Nick
Nick heeft jarenlange ervaring op de werkvloer als (voor) -tenten en outdoor specialist. Tegenwoordig kan hij aardig overweg met SEO.