• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hoe kook je de sterren van hemel op de camping

Hoe kook je de sterren van de hemel op de camping

Op vakantie wil je natuurlijk lekker makkelijk je potje eten klaarmaken en weer door met relaxen of andere bezigheden. Er zijn verschillende manieren om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, maar ook bijzondere manieren nemen we in deze blog onder de loep. Van eenpansgerecht tot pizzabakken en van gas tot houtjes sprokkelen. Koken op de camping is zó leuk. 

Wanneer je gaat koken op de camping is een goede voorbereiding een must. Afhankelijk van hoe je op vakantie bent kan je een complete keuken meenemen of moet je juist improviseren omdat je beperkt bagage mee kan nemen. Als je een goede basis hebt is ook het koken op de camping leuk om te doen. 

 

  • Zorg voor een goede plek om te koken. Bijvoorbeeld onder de luifel of onder een tarp. Ben je met een backpack op vakantie kies dan voor een lichtgewicht tafeltje of zoek een picknick tafel op. 
  • Een scherp mes en een goede snijplank. Als je thuis een goed mes hebt om groenten te snijden waarom doe je dit op de camping dan niet. Op de camping wil je ook graag plakjes tomaat en geen puree.  
  • Zorg ervoor dat je pannen groot genoeg zijn voor het aantal personen waarvoor je wilt koken. Te kleine pannen zijn erg onhandig en een veel te grote pan is zonde van de bagageruimte. 
  • Of je nu lichtgewicht op vakantie gaat of je gaat voor luxe en comfort, het is fijn om zover mogelijk alle kookspullen bij elkaar op te bergen. Zo heb je alles bij de hand en kan je dit thuis ook makkelijker opbergen. 

Koken met de Cobb is gemakkelijk en leuk. Door de compacte vorm neem je de Cobb eenvoudig overal mee naar toe. Hij kan mee naar de camping, mee met vrienden naar het strand, mee naar een festival of gewoon thuis gebruikt worden; lekker in de tuin of op het balkon. Met de Cobb kun je goed en lekker koken waar je maar wilt. Daarnaast is hij ook nog eens veilig! De barbecue wordt aan de onderkant niet warm waardoor hij op elk oppervlak kan staan. Zelfs tijdens het barbecueën kun je hem makkelijk verplaatsen.  Toch hebben we het mooiste element van de Cobb nog niet gehad. De barbecue heeft namelijk zijn eigen gemakkelijke brandstof: de CobbleStones. Deze plaats je in het midden en steek je eenvoudig en snel aan. Eén CobbleStone brandt gemiddeld 2 uur. Wil je liever briketten gebruiken? Dat kan ook. Het duurt dan alleen iets langer voordat de Cobb barbecue heet is. 

Hoe kook je de sterren van hemel op de camping

Ik denk dat alle campinggangers inmiddels wel bekend zijn met het fenomeen Skottelbraai. De perfecte BBQ voor bij je tent of caravan. De braaiserie van Cadac is door de jaren heen enorm uitgebreid. Zo is er de Paella Braai om Spanje naar je toe te halen, de Grill 2 Braai om je vlees de mooiste grillstrepen te geven en zelfs de E-Braai; een mooie compacte elektrische tafelbarbecue voor de heerlijkste gerechten. Naast de BBQ's heeft Cadac ook een kookboek geschreven gevuld met eenvoudige, heerlijke en snelle recepten speciaal voor op de camping. Denk bijvoorbeeld aan plaattaart met courgette, brie en honing. Ik heb al honger... 

Als je net begint met kamperen, met de caravan of met de tent, dan is een goed tweepitsgastoestel een uitkomst. Natuurlijk kun je kiezen voor de witte Gimeg die al jaren bij heel veel kampeerders te vinden is en jaren trouwe dienstdoet, maar tegenwoordig zijn er meer opties voor fijne kooktoestellen. Ze zijn lichter en compacter geworden, hebben een mooie luxe uitstraling gekregen en je kunt kiezen voor verschillende materialen. Maak op deze manier lekker pasta in je nieuwe set campingpannen met Urban look. Vergeet je wok (met inklapbare steel) niet voor de heerlijkste roerbakgerechten. Of denk aan Chili con Carne, hmmmm... 

Hoe kook je de sterren van hemel op de camping
Hoe kook je de sterren van hemel op de camping

Mijn absolute favoriet is toch wel de EcoZoom, een geweldige outdoor beleving. Ga gezellig samen met je kinderen op zoek naar sprokkelhout om hem aan te steken. Door de geïsoleerde brandkamer heb je maar weinig nodig om je gerecht klaar te maken. Ook aan de rookontwikkeling en dus het milieu is gedacht, de EcoZoom produceert tot maar liefst 70% minder rook dan andere open vuur BBQ's. Naast al deze feitjes is het natuurlijk echt de ultieme manier van koken tijden het kamperen. In de open lucht, zelf gevonden hout, pan erop en koken maar. Neem de compacte EcoZoom mee naar een mooie plek aan het water, zorg voor een goeie pan, een goed stuk vlees, misschien wat uitjes, zout en peper. Neem lekker de tijd en drink alvast een lekker glaasje wijn. Ik ben verkocht. 

Naast de barbecues en kooktoestellen zijn er ook nog verschillende ovens. Elektrische oventjes die net als thuis (maar wel iets langzamer) je pizza, lasagne en 's ochtends je warme broodjes bakt. Wil je jezelf wat meer uitdagen of totaal iets anders dan is er de Omnia Oven. Een tulband achtige bakvorm met een deksel die door middel van warmte circulatie van je gastoestel dezelfde werking heeft als een ‘gewone’ oven. Voor de lekkerste gerechten en inspiratie raad ik één (of beide natuurlijk) van de Omnia kookboeken aan. Omnia klaar? Bakken maar! 

Hoe kook je de sterren van hemel op de camping
Hoe kook je de sterren van hemel op de camping

Als je de mogelijkheid hebt om een kampvuur of een haard te maken en je bent niet vies van een beetje gewicht dan is de Dutch Oven een ontzettend bijzondere manier van koken. Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot (verschillende soorten) die je kunt plaatsen in open vuur. Door de dikke wand houdt het goed de warmte vast en is hij perfect voor braden, grillen, stoven, bakken of het maken van de lekkerste poffertjes. Met het uitgebreide assortiment van Windmill kun je alle kanten op. Sandwich Ijzer, Baconpress, Poffertjes Pan, Skillet Pan en een complete Kampvuur Kookset (heksenketel). Even helemaal anders! 

Ik kan niemand opnoemen die geen pizza lust. Jij wel? Het leuke van alle barbecues van tegenwoordig, of je nou een Weber, Cadac, Campingaz of gewoon een merkloze variant hebt, ze hebben allemaal wel een pizzasteen in het assortiment. Stook je BBQ lekker heet, vul jouw pizzabodem met alles wat je lekker vindt en binnen een handomdraai kun je genieten van je eigen gemaakte pizza. Heb je een seizoen plek of wordt het dit jaar Tuinesië? Misschien is een heuse pizza oven dan nog iets om over na te denken. Ik kom zeker langs om mee te eten! 

Hoe kook je de sterren van hemel op de camping
Hoe kook je de sterren van hemel op de camping

Even geen zin om te koken? Je kunt natuurlijk een lekkere vette hap halen bij de camping cafetaria of een lokale chinees bezoeken, maar je kunt ook kiezen om ieders favoriete snack in de Air Fryer te bereiden of gewoon in de ouderwetse frituurpan. Iets meer avontuur? Neem eens een zakje Adventure Food. Als je lichtgewicht gaat kamperen of dit al eens gedaan hebt dan weet je wat dit voor zakjes zijn. Simpelweg water koken, zakje openen, water erbij tot het streepje, even laten staan en: dinner is served. Er zijn heel veel verschillende smaken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Pasta's en Curry's, maar ook Vegan staat op het menu. Daarnaast zijn er ontbijtzakjes, tussendoor repen en zelfs desserts of fruitmixen. Hoewel het op het eerste oog niet zo lijkt is één zakje voldoende voor één volwassen persoon. Hij is gevuld met de juiste balans van calorieën, vitaminen, suikers en ze smaken echt goed.

Bekijk hier alle smaken Adventure Food >>

Koken zonder de juiste pannen wordt moeilijk. Campingpannen zijn ook niet meer wat het geweest is. Ze zijn niet alleen verbeterd in materiaal, maar ook de looks en compactheid hebben flinke stappen gemaakt. Zo kun je de handvatten van de kookpannen in klappen en de stelen van de steelpannen en woks omklappen zodat ze eenvoudig in je kastjes opgestapeld kunnen worden. De looks variëren van Industrial en Elegance tot opvouwbaar, Ceramic en het lichtgewichte Titanium. Daarnaast zijn er natuurlijk Pizzasnijders, Snijplanken met leuke designs, Opscheplepels en pannenlappen. Maak je tafel af met een mooi servies en bestek en niemand wilt meer naar huis.  

Hoe kook je de sterren van hemel op de camping
Over Specialist (Koken)
Onze koken-specialist wordt ook wel de master chef van de camping genoemd. Ontdek heerlijke recepten en alle ins en outs van de kooktoestellen.