• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Wij geven je handige was tips!

Na een mooie kampeervakantie is het natuurlijk altijd weer een gedoe om alle spullen netjes op te bergen voor weer een volgende vakantie. Wat je hierbij niet moet vergeten is het wassen van de slaapzak(ken). Maar de slaapzak wassen, hoe doe je dat eigenlijk het beste? Kampeerwereld Hendriks geeft een aantal handige tips!

Jouw slaapzak wassen kan prima in de wasmachine gedaan worden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je van te voren weet welke vulling in de slaapzak zit. Heb je een donzen vulling? Dan zijn de wasvoorschriften namelijk net een beetje anders dan bij een synthetische vulling.

Ga je een synthetische slaapzak wassen, dan is het belangrijk om een vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Bij het gebruik van een waspoeder ontstaat de kans dat de vulling gaat klonteren, omdat een slaapzak veel volume heeft in de trommel. Was de slaapzak op 30°C met de rits open. Belangrijk is dat je geen wasverzachter gebruikt, want dit kan de vulling aantasten. Zet de wasmachine wel altijd op een handwasprogramma.

Wasmiddel:

Slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Na het wassen, komt het drogen. Het beste is om de slaapzak niet te drogen in een droger. Leg daarom de slaapzak horizontaal neer en laat deze aan de lucht drogen. Doe dit niet in de buurt van een kachel of andere warmtebron. Ook is het belangrijk om regelmatig de slaapzak op te schudden om de vulling goed luchtig te krijgen. Dit is weer goed voor het behoud van de isolatie.

Slaapzak wassen, hoe doe je dat?
Slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Een donzen slaapzak wassen moet met een speciaal wasmiddel voor dons gebeuren. Dat komt omdat dons een natuurlijk product is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de producten van Nikwax voor gebruiken. Kies in dit geval altijd voor een vloeibaar middel en niet voor waspoeder. Doe ook hier de ritsen weer open tijdens het wassen. Gebruik ook hier weer een handwasprogramma op 30 graden. Hoe lekker het ook ruikt, gebruik absoluut geen wasverzachter. Dit gaat ten koste van de vulling, en dus ook de isolatie.

Wasmiddel: Nikwax Down Wash Direct

Donzen slaapzakken kunnen eigenlijk op dezelfde manier gedroogd worden, als een slaapzak met synthetische vulling. Goed op blijven schudden om klonten in de vulling te voorkomen is belangrijk. Ook kan je de slaapzak met dons vulling in de droger doen. Zorg er dan wel voor dat deze op een koude blaasstand staat. Doe ook een tennisbal in de trommel. Zo wordt de vulling ook luchtig en droog.

Het wassen van een slaapzak is echt niet na iedere (korte) kampeervakantie nodig. Bij Kampeerwereld raden wij dan ook altijd aan om een lakenzak te gebruiken bij de slaapzak. Dit is eigenlijk een dunne slaapzak van (polyester)katoen of zijde. Deze wordt in de slaapzak gebruikt als extra laag of bij warm weer zelfs als losse slaapzak. Door het gebruik van de lakenzak blijft de slaapzak zelf een stuk hygiënischer, waardoor de slaapzak minder vaak gewassen hoeft te worden. Daarbij is een lakenzak ook een stuk eenvoudiger te wassen en drogen deze ook een stuk sneller.

Bij het gebruik van een lakenzak en bij het goed luchten van de slaapzak is het echt niet nodig om na iedere kampeervakantie de slaapzak te wassen. Mocht het toch nodig zijn, gebruik dan onze tips voor het slaapzak wassen. Op deze manier verliest de slaapzak niet aan kwaliteit en kan er de volgende vakantie gewoon comfortabel geslapen worden!

Eline
Over Eline
Eline is een gedreven buitenmens. Sinds 2014 houdt Eline zich bezig met social media, de blog en de klantenservice.