• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Wandelen met de kinderen

Wandelen met de kinderen

Wat jij een leuke wandeling vindt in het bos is voor de kinderen meestal voor hun gevoel een urenlang durende martelweg. Dit is jammer, want wandelen kan voor het hele gezin een leuke bezigheid zijn. Wandelen is gezond, je komt allerlei moois tegen onderweg en je geniet van de tijd die je samen doorbrengt in de buitenlucht. Om een wandeltocht ook leuk te maken voor de kinderen geven wij je hier wat leuke tips.

Wandelen met de kinderen

Wat voor jou gewoon een wandeling is doop je voor de kinderen om naar een avonturentocht. Het gaat dan nog wel steeds om dezelfde wandeling maar de kinderen hebben er nu een heel ander gevoel bij. Om die avonturentocht voor te bereiden laat je de kids zelf hun avonturen rugzak inpakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zaklamp, vergrootglas, verrekijker, een klein handdoekje, een drinkfles water, iets te eten en natuurlijk wat lekkers om te snoepen.
Ga je vaker een lange wandeling met de kinderen maken dan is het aan te raden om hen goede wandelschoenen en sokken aan te doen. Ook de kleding die ze aan hebben moet vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.  

Overal in de natuur zijn bijzondere dieren te vinden. Voor de kinderen is het daarom superleuk om deze dieren te spotten. Maak een boekje voor ze (of haal deze van internet) waarmee ze de sporen kunnen herleiden van de dieren. Een leuke app hiervoor is de dierenzoeker app, een initiatief van onder andere Het Klokhuis. Ook is het leuk een boekje bij te houden welke dieren jullie samen gezien hebben, of dit nou een mier of een hert is. Om de dieren te kunnen zien is het handig een verrekijker aan te schaffen. Zo spotten jullie nog makkelijker de dieren.

Geef de kinderen een kleine camera of telefoon met camera mee, dan kunnen ze zelf leuke foto’s maken van alle mooie dingen die ze onderweg ontdekken. Om het nog leuker te maken kan je van tevoren wat foto opdrachten bedenken die ze onderweg uit moeten voeren. Zo kan een opdracht zijn om een foto te maken van konijnenkeutels of een foto van de zon die door de bomen schijnt. Na afloop kunnen jullie de mooiste foto’s uitzoeken en deze laten afdrukken of in een fotoboek verwerken.
Zo kun je ook later nog terugblikken op deze bijzondere momenten met je kids. 

Wandelen met de kinderen

Elke wandeling leent zich wel voor een leuke activiteit. Ga onderweg ergens op een terras wat drinken, bezoek de schaapskooi onderweg, ga lekker even zwemmen en uitrusten bij een meertje of pootje baden in een beekje. Wat dan goed van pas komt is de lichtgewicht handdoek, hiermee kunnen ze hun voeten afdrogen voordat ze weer in hun schoenen stappen. Wat het ook altijd goed doet: een schat zoektocht. Verstop van tevoren ergens een klein cadeautje en geef de kids de kaart mee of blinddoek de kinderen en verstop de schat ter plekke. Ook kan je met geocaching op jacht gaan naar een schat. Zet deze app op je telefoon en hiermee kan je in Nederland al meer dan 40.000 schatten vinden.

Ook wanneer je nog kleine kinderen hebt hoeft een lange wandeling geen probleem te zijn. Die kleine beentjes houden dat natuurlijk niet vol en er komt dan een moment dat je die kleine avonturier zal moeten dragen. Gebruik dan een kinderdrager, deze draag je net als een rugzak op je rug waarbij het gewicht over je schouders, rug en heupen wordt verdeeld. De kinderdrager zit voor je kindje heel comfortabel en de kleine avonturier kan, doordat hij of zij hoog zit alles goed zien. Vaak hebben kinderdragers nog een handig opbergvak waarin je wat kleine spulletjes mee kunt nemen. Zo wordt wandelen voor klein en groot een leuke activiteit!

Wandelen met de kinderen

Het fijne aan wandelen met de kinderen is dat je dit altijd en overal en het hele jaar door kan doen. In welk jaargetijde je ook gaat wandelen; ieder seizoen leent zich weer voor een activiteit tijdens het wandelen. In de zomer ga je lekker picknicken in het zonnetje aan de picknicktafel of het bankje die je onderweg tegen komt. Er is zelfs een handige app waarmee je altijd in de buurt een bankje vind: allebankjes. In de herfst ga je mooie gekleurde bladeren en kastanjes verzamelen, en de winter leent zich natuurlijk voor sleeën en schaatsen. Ligt er geen sneeuw of ijs dan kan je tegenwoordig in veel plaatsen terecht bij een kunstijsbaan. In de lente bloemetjes verzamelen om deze bijvoorbeeld later te drogen of een bloemenkrans van te maken.
Voor nog meer leuke ideeën: kijk eens bij Natuurmonumenten.

Wandelen met de kinderen