Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
G-1000 kleding waxen doe je zo

G-1000 kleding waxen doe je zo

Met de Fjällräven Greenland wax, kan je jouw G-1000 kleding makkelijk “weer-proof” maken. Gewaxte kleding is sterker en tegen regen en wind beschermd. Wil je liever een koeler kledingstuk dat beter ademt? Dan was je de wax er gewoon weer uit.

Het G-1000 materiaal is een door Fjällräven bedachte stof. Het is een dicht geweven mix van 65% polyester en 35% katoen. Deze stof is winddicht, sneldrogend en heel duurzaam. Impregneer je deze stof, dan is het ook nog water- en vuilafstotend. De wax geeft je kledingstuk bescherming tegen de elementen en vergroot de duurzaamheid van het kledingstuk, en daarmee dus ook de levensduur.

Greenland wax is gemaakt van bijenwas en paraffine. Paraffine wordt onder andere ook gebruikt om snowboards en ski’s mee te laten glijden. Met één blok wax kan je ongeveer 10 kledingstukken waxen. Na 3 keer wassen (op 40°C) is de wax weer uit de kleding. Je kunt ook kleinere stukken wax meenemen voor als je onderweg bent op een trektocht en je kleding opnieuw wilt waxen.

1)      Aanbrengen wrijf met het blok wax over de kleding, de wax laat na één keer al een witte laag achter, dus je kunt makkelijk zien op welke plek je nog niet bent geweest.

2)      Smelten  Als je overal een dun laagje wax hebt achter gelaten, ga je met een strijkijzer, die niet te heet is, over je kleding. (Zonder stoom!) Hierdoor smelt de wax in je kledingstuk. Dit gebeurt al bij 55-60°C. Als je geen strijkijzer en strijkplank wilt meenemen in je rugtas, of je je kleding altijd bij je moeder laat strijken, kun je ook een gasbrander of haardroger gebruiken

G-1000 kleding waxen doe je zo

TIP! Als je een gedeelte van je kledingstuk nóg beter wilt impregneren, kun je het beste de stappen een paar keer herhalen. Liever niet in één keer een dikke waxlaag op de stof smeren. Dit kan namelijk gaan vlekken in je kleding. Ook is de kans dan groot dat als je het strijkijzer nog een keer gebruikt, je per ongeluk je witte overhemd impregneert…oeps… Mocht dit per ongeluk gebeuren, geen paniek, uiteindelijk was je het er wel weer uit. Vergeet dus niet je strijkijzer af te nemen na het waxen.

Het is een goed idee om een extra laag aan te brengen bij de schouders als je bijvoorbeeld een trekking gaat doen met een zware rugzak. De rugzak geeft namelijk extra druk op je schouders en daar sijpelt dan makkelijk water door de stof. Ook de knieën en het zitvlak zijn handig om extra waterafstotend te maken. Zie hieronder meer wax-tips.

G-1000 kleding waxen doe je zo

A) Klassieke broek wax: wax de knieën en het zitvlak van de broek met een dubbele laag wax, zodat je beschermd blijft als je knielt om je kampvuurtje aan te maken of wanneer je op de grond gaat zitten tijdens je pauze.
B) “Hoge-gras-was”: Om te voorkomen dat je nat wordt van het lopen in nat gras in de vroege ochtenddauw, of na een regenbui, wax je je broek vanaf de knieën naar beneden.

C) “Trekkings-jas-wax”: wax je trekking-jas over de hele voorkant, de schouders en je capuchon. De achterkant van je jas laat je ongewaxt. Om warmte en vocht, wat vaak gevormd wordt onder je backpack, te laten ontsnappen.
D) Dubbel gewaxte achterkant: een dubbele wax laag aan de lange onderkant van je winter parka houdt je jas goed droog bij opspattend water.

G-1000 kleding waxen doe je zo

Als je onderweg bent op een trekking of hike en je wilt je kleding alsnog (gedeeltelijk) waxen, dan kan dat boven je gasbrander. Breng de wax aan zoals bij stap 1, daarna houd je het kledingstuk een stukje boven bij de vlam van je brander. Begin verder van de vlammen en kom voorzichtig dichterbij.. Je ziet de wax vanzelf smelten. Let op dat je je kledingstuk (en je handen!) niet verbrand. Houd de stof  strak en houd niet te lang dezelfde plek boven de vlam, dan wordt de wax te heet en verbrandt het.

Extra tip: Let op als je met je gewaxte broek té dicht op het kampvuur gaat zitten! Anders smelt de wax over je knieën…Auw!

Wil je toch nog een keer ‘in het echt’ zien hoe je jouw kledingstuk moet waxen, kom dan gerust langs bij Kampeerwereld, in ons wax-station doen we dat graag een keertje voor!

Dit artikel gaat verder onder het filmpje

Kledingstukken met G-1000-original kun je op veel verschillende manieren waxen. Maar bijvoorbeeld de Keb-trousers, heeft G-1000 én stretchstof. In de Abisko-serie zijn G-1000-lite en MT stoffen te vinden. Wax nooit de stretch- of MT-stof, de kledingstukken hebben meestal al G-1000 of G-1000-lite of de goede plekken, wax dan ook alleen deze stof!

Kleding met een donzen voering

Het makkelijkste is om het kledingstuk in de droger, op een lage stand, te doen. Hierdoor smelt de wax geleidelijk in de kleding. Als je een strijkijzer gebruikt is de kans groot dat de wax ook in de beschermende, synthetische voering komt. Deze voering wordt in veel kledingstukken gebruikt om het dons te beschermen, maar deze stof is wel gevoeliger voor hitte. Een haardroger is ook een optie voor deze kledingstukken.

G-1000 kleding waxen doe je zo

Kleding met een synthetische voering.

Ook bij deze kleding geldt, niet strijken. Gebruik liever een haardroger, heteluchtpistool (op lage stand) of verwarm het kledingstuk in de droger. (Ook op een lage stand.)

Kledingstukken met Hydratic voering.

Bij bijvoorbeeld de Greenland winter parka, Sormland padded jacket of de Kiruna padded parka, kan je het beste een haardroger gebruiken. Ook een heteluchtpistool op een lage stand of een rondje in de droogtrommel op de laagste stand is geschikt.

Hieronder een filmpje van Fjällraven over het waxen van “hybride” kledingstukken.